policisté se ptají hasičů...
-
Příspěvek od Miloš Plechatý » 12.05.2008 15:23
Protože máme mnoho dotazů od kolegů z bezpečnostních složek(hlavně od policie a vězeňské služby) jestli hasiči opět přijdou na plánovanou demonstraci do Prahy na Staroměstské náměstí a čas se již pomalu blíží,musím vám položit otázku.Jdete do toho s námi?Přijdete v co největším počtu?Pokud ano,dejte nám prosím vědět.Díky moc všem.Miloš - UBS
-
Příspěvek od Denis Pelta » 12.05.2008 15:23
Pravidelně čtu odborářské informace policejní i hasičské. Pozorně sleduji i články a diskuse na vašich stránkách. Srovnávám argumenty a také přemýšlím. Na fontáně jsem byl a uznávám, že tato akce nakopla vedení jednotlivých složek a celého resortu k zahájení věcného dialogu, který pozbyl punc neformálních setkání ( takto to na většinu příslušníků působilo). Tato jednání mají určité výsledky i když vše není zdaleka ideální. Faktem je, že jsou postupně napravovány křivdy, které nastaly po "spuštění" Zák. 361. Probíhají pracovní schůzky odborářů vedoucích složek s ministrem a náměstky. To po čem se na fontáně volalo se plní. Dávno jsem vám přestal rozumět. Pokud máte potřebu se nějak zviditelnit, najděte si jiné aktivity. Kromě vyhrožování a plivání na všechny ( i bývalé spojence / jak typicky české / ) jste od února již nic jiného nevyprodukovali. Naopak, aktivity vaší tzv. UBS chápu jako silně destruktivní. Výsledkem toho, že každý "týden" svoláte demonstraci bude asi jen to, že se dočasně stanete pro média, zajímaví stejně jako svého času jeden slavný kyjovský hladovkář. Máte-li být za Kašpárky nenuť te nás asistovat.
Díky
-
Příspěvek od kid » 12.05.2008 15:23
My se s kolegy naopak na demonstraci chystáme, protože ze strany ministerstva a i našich odborů jde pouze o haldu prázdných keců bez výsledku. Nevím, kde jsou napravovány křivdy, ale u nás rozhodně ne. Pořád je můj plat o cca 1200,- nižší, než před účinností zákona. Jak mi vysvětlíš, že mám několik kolegů, kteří po 5 leté praxi mají 2.! tarifní třídy. A to jen z důvodu, že na ně trojka prostě tabulkově nezbyla. A to jsou někteří i členové lezeckých skupin, kde je tarifní třída minimálně 3. Odbory si snad libují ve zdlouhavých jednáních, která nic nepřinášejí, nás však zajímá výsledek a ten je v nedohlednu. Takže já vidím jediné řešení v nátlakové akci.
-
Příspěvek od Pavel » 12.05.2008 15:23
Výplatu mi dorovnávali do Března!!!A pak že už nejsou peníze!!!Tak že můj propad je 1500 Kč měsíčně!!!.A když vidím jak pan Langr lže a směje se do očí tak by byla potřeba udělat defenestrace a vyházet to tam všechno oknama!!!!A mimo jiné Policie namá lidi a jakou připravujou na ně buzeraci,tak bych se divil že by tam ještě někdo zůstal!!!
-
Jen běžte dělat "nedoceněnýmu" policajtovi křoví, stejně vás tam bude pár. Nejvíce si u hasičů stěžují ti co dělají jen to co musí anebo se zašijou kde to jde. Nevím ze kterého jste kraje ale asi Váš KŘ ví, že jste úplní blbci (jinak si to snad ani nemůže dovolit) tak co by Vás přeplácel. Náš KŘ patří k těm hodně opatrným ale s tímto by před naše krajský odbory ale nevylezl.
Nazdar.
-
Příspěvek od Daddy Yankee » 12.05.2008 15:23
"nedocenenymu policajtovi krovi"????
Nechces si tu situaci trochu osvezit,napocitat do 10 a pak si znovu precist,co si napsal????Jestli ti muzu poradit,tak to udelej
Nebo(porad cituji z tveho prispevku):Nejvíce si u hasičů stěžují ti co dělají jen to co musí anebo se zašijou kde to jde.....
Ty ses snad uplne pomatl.......Byl si nekdy u zasahu??V skutku asi nee!!Ty tvoje nazory jsou k placi.....Navstiv radeji nejakeho psychologa,nejlepe pana PRASKA ze serialu HOSPODA,ten uz bude vedet co s teobu je....
Kdyz neni jina cesta,jak by pan Langer vyslysel volani,tak co navrhujes,hm??Toto se praktikuje vsude,tak nevim,proc zrovna dnes by se to melo nejak menit,kdyz neni jine vychodisko......
-
Příspěvek od Chmelorád Kočka » 12.05.2008 15:23
Příspěvky od pisatele deep35 jeví se mi provokacemi. Doporučuji všem nereagovati na ně a zdravým rozumem říditi se.
-
naprosto souhlasim.....Ikdyz je to tezke zachovat chladnou hlavu vuci takovym zvastum........
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:23
Nechci nikomu upírat právo na vyjádření, byť s ním nesouhlasím, ale napříště bych prosil příspěvek bez invektiv, jinak ho smažu...
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:23
Právě, že nechci mazat, jen jsem upozornil a ty invektivy v jiném příspěvku jsem přehlédl, za což se omlouvám. Samozřejmě to platí pro všechny, diskutovat se dá i bez napadání...
-
Pánové Jardo i pane Chmeloráde, nejsem žádný provokatér a nikdy na nic nereaguji tak emotivně jako p. Jarda. Vše co chci sdělit si opravdu dobře promyslím. Jsem hasičem z centrální stanice jednoho krajského města a této práci se věnuji již 16 roků ( stále na výjezdu ). Proto také mohu o hasičích říct to co jsem již napsal. Nebo myslíte, že na každé stanici jsou všichni hasiči strašně iniciativní při úpravách vlastní PS nebo na svojí technice. Mám pocit, že mnozí dobrovolní si zvelebují stanice a i starou techniku z větším nadšením a zadarmo. Jsou mezi námi i ti co se jen vezou za to se nebudu omlouvat, to je realita.
Pane Jardo, pokud jste pouze členem JSDH ( tzn. že nejste hasičem z povolání ) a nevíte nic o problematice výkonu služby v režimu "nového" služebního zákona tak se již k ničemu nevyjadřujte.
Dovedl bych pochopit, že budete demonstrovat, proti vedení JSDH včele s Ing. Richtrem, který má asi čím dál více starost o to kde bude lepší raut, kde nacpe pupek nebo se zviditelní s nějakou politickou kreatůrou. Pokud se k něčemu chcete vyjádřit v souvislosti s výkonem služby u HZS, tak asi jen v té hospodě a klidně s Práškem nebo i bez něj. Proč nevidím smysl svolávat demonstraci jsem napsal v prvním příspěvku. Myslím, že hlavně příslušníky PČR pálí 150 hodin přesčasů zdarma.
On je totiž velký rozdíl mezi naplňováním zákonného opatření o odsloužením práce tzv do 150 hodin u PČR a HZS a mám pocit, že je to více problém u policistů než u nás. Pokud se dále (i ostatní diskutující ) nechcete ztrapňovat vlastní neznalostí zajděte si do archívu na stránkách odborovího svazu hasičů. Čtu je celkem pravidelně již několik let a rozjezd nového zákona nepřinesl žádná překvapení.Ta přinesla až navazující rozhodnutí vlády a utváření prováděcích předpisů na ministerstvu nebo na ředitelstvích jednotlivých sborů.
Připomenu jen to nejvíc omílané : 1.) - odsloužit 150 hodin/rok zadarmo - bylo to již v původním návrhu zákona a dokonce těch hodin mělo být pro směnaře 300 (snížení dosáhly odbory hasičů a PČR ). Kompenzací za tyto hodiny mělo být navýšení tarifů kdy každý hasič, policista, celník nebo bachař měl mít v tarifu zahrnutou určitou částku, která by byla jakousi zálohou na to,že bude sloužit něco "zadarmo". Že jsou díky různým balíčkům tarify někde jinde, jde na triko vládnoucím stranám.
2.) - Odebrané hodnosti - bylo již v původním návrhu zákona a kdo chtěl věděl, že bude jen nějaké hodnostní označení k určité funkci. Argument, že to někteří měli za záchranu života nebo za jiný hrdinský čin je o čem? Jako, že ten hrdinský čin někdo dělal s vidinou vyšší hodnosti a příplatku !?!?! Záchrana života ( jehož hodnotu nelze vyčíslit ) je asi neocenitelný skutek ale není na místě medaile, morální ocenění a společenská prestiž.
3.) - snížení požadavků na vzdělání - tady je tento zákon dokonce mírnější než 186 a budeme volat po další snižování nároků?!?!?
No to snad ne. Prestiž všech sborů utváří již to, že se tam nedostane každý. Jak by se vám líbilo, že nějaký číšník, který se vyučil s odřenýma ušima a v lokále je k ničemu se dostane k PČR (protože běhá, skáče a klikuje jako ďas) ač jej osobně znáte jako troubu okresního formátu tak vás bude pérovat na ulici aniž by měl pravdu.
Chcete-li někoho podpořit a za někým stát, jděte do historie. Chci-li něčeho dosáhnout v čase budoucím, musím znát minulost. Myslím že demonstrovat lze je-li to rozumné a jsou-li vyčerpány další možnosti. Zde mám pocit, že pan Miloš z USB je již mimo realitu. Ano uznáván, že používá líbívá hesla ale vše co bylo potřeba udělat při vzniku zákonných norem, připomínkování prováděcích předpisů, podávání pozměňovacích návrhů atd. atd., bylo uděláno představiteli odoborových svazů hasičů, PČR a státních orgánů dávno před ním i bez demonstrování. Budeme-li každý měsíc řvát u nějakého pomníku příjdeme i o sympatie veřejnosti a na tom lze hodně stavět.
Doufám, že tento příspěvek je pane Obroučko v cajku a nebudete muset uvažovat o mazání. Tady již bylo nebo ještě je, tolik vulgárních nebo buranských příspěvků (ale ten můj asi nějak vybočoval i z těch tolerovaných hranic pro sprosťárny), že mě to trochu zaskočilo. Možná jen chtěl zahlodat červíček cenzor a pustit jen příspěvek se žádoucím obsahem.
Nashledanou.
PS: pokud jsem p. Jardu zase přivedl do nepříčetnosti tak si snad poradí, návod zná : počítat do 10 nebo 100, psycholog atd. však on si poradí.
-
Omlouvam se timto vsem a hlavne tobe deepe?Nejednal jsem tak,jak jednam obvykle.Samozrejme nechci nikoho urazit ani se jej dotknout.....Jestli se mi to nahodou povedlo,tak mi to(deepe) prominte...Cely ten den jsem nebyl v nejlepsi nalade a nechal jsem se unest.....A taky mate pravdu v tom,ze toho zas nevim tolik,abych se do toho motal....Nejsem profik(doufam,ze jen zatim),nybrz pouze a jen clenem zasahove jednotky SDH......Uz se k dane demonstraci nebudu vyjadrovat.....
PS:jeste jedonu mi prominte ty invektivy....
-
Příspěvek od kid » 12.05.2008 15:23
Tady přece nejde o těch 150 hodin, ale propad platů. Ty mi chceš tvrdit, že máte tarifní třídy podle toho, jak kdo pracuje na stanici? Ale jdi ty. To je nesmysl. Nepleť sem odměňování za snahu a fixní položky platu a na těch si značná část z nás pohoršila, aniž něco provedla. Jinak mě jiný důvod snížení platu nenapadá.
To že je někomu dorovnáván plat automaticky odměnami do původní výše považuji za nešťastné a demotivující pro ostatní kolegy.
Ty jsi si nepohoršil? Asi patříš mezi tu menší část výjezdových hasičů, ať je to tím, že na krajských útvarech je vždy o něco lépe, než na okresech, kam noha krajského ředitele stoupne jen vyjímečně, a nebo jsi na nějaké velitelské pozici a pak chápu, že tě starosti obyčejných hasičů nezajímají.
-
Příspěvek od Chmelorád Kočka » 12.05.2008 15:23
Příspěvkem tímto posledním prokázal jste, že nebyla jest to provokace, ale pouze nešťastné vyjádření názorů Vašich, jakkoliv odlišné jeví se od zkušeností hasičů jiných. Diskuse tato probíhati by měla v tomto rozumném duchu i nadále, což platí i pro pana Kida - proč by někoho na pozici velitelské zajímati neměly problémy podřízených? Vždyť mnoho velitelů si rovněž příliš nepomohlo, ba naopak. Prosím přítomné diskutující zdržeti se invektiv osobních i nadále. Že nechá Kočka děkovati...
-
Vážení pánové popořádku : p. Jardo nepotřebuji žádnou omluvu ostatně na vaši ostrou reakci jsem reagoval také ostře. Navíc mně bylo mě jasné, že ten příspěvek může někomu hnout žlučí.
- pro Kida : nebudu lhát a tvrdit, že chlapi mají tarifní třídy podle toho co umí a dělají ale to v žádném mém příspěvku nezaznělo. Skutečnost je, že na fixní částce platu si někteří pohoršili.
Vezmete-li to ale po jednotlivých ÚO, už pak nelze říct, že si pohoršila značná část a může za to vychytralé kouzlo z dílny GŘ, kde vymysleli, že zvláštní příplatky ( dýchací technika a riziko) se nastaví dle počtu výjezdů jednotlivých stanic a plošného rizika v dané lokalitě nebo-li hasebním obvodu. Jaký byl dopad? Rozdíl ve výši tohoto příplatku mohl být v rámci jednoho ÚO 1000Kč a více. Jak marné byly snahy našich odborů (znovu vás odkazuji na archiv na stránkách OSH), že to je nesmyslné srovnání, že i stanice v jejichž hasebním obvodu není žádný nebezpečný průmyslový provozov, bude v případě zásahu k takovému zásahu vyslána a tudíž podstoupí stejné riziko jako jejich kolegové atd. atd. Kdepak p. GŘ Štěpán dokázal zlegalizovat to z čeho si většinou hasiči dělají v diskuzích legraci a to, že někde jsou prostě ty plameny větší, nehody nehodovatější a technické zásahy mnohem techničtější.
Druhým důvodem propadů je samozřejmě systemizace. V každé firmě je člověk placen za to co skutečně dělá a co umí ale jen u HZS člověk může dělat i to za co nebude zaplacen. Je to smutné ale troufnu si tvrdit, že k těmto opatřením musí na GŘ přistupovat proto, že prostě peněz v resortu je tolik, kolik je. Bohužel musíme doufat, že si členové našeho zákonodárného sboru jednou uvědomí, že zde není jen ta AČR, která bude chránit obyvatelstvo ale jsou zde i ostatní bezpečnostní složky státu, na kterých se dlouhodobě nedá šetřit. Podíváme-li se na zpracované tzv. typové plány činností, na krizové a havarijní plány je to právě HZS a PČR kdo bude v takovém případě obyvatelstvu k dispozici a že se dnes o terorismu mluví jako o běžné současti života už ani nezdůrazňuji. Chybou pana GŘ v tomto případě je, že tímto argumentem, nedokáže pány poslance dostatečně masírovat a sám jej podezřívám, že tohle jeho zájem není protože ten strach o "flíček" tam asi bude.
Vrátím-li se k těm propadům záleží asi na tom jak se napravují křivdy kraj od kraje. U nás v kraji už skutečně proběhlo několik "vln" kdy se navyšovali zvláštní příplatky právě na těch nedoceněných stanicích, byl přiznáván osobní příplatek nebo navýšen příplatek za vedení. A v propadu tak do konce roku asi nikdo nebude (tak jak MV slíbil a to nejsem jeho fanda ani náhodou). Dorovnání formou odměny se u nás opravdu nekonalo a teď mně musíte věřit, že tyto argumenty jsem si opravdu nevycucal z prstu. Prostě to vím.
Já osobně jsem opravdu zůstal na svých ale bylo to tím, že i když jsem na velitelské funkci tak mě vraceli dříve odpočítávané roky. Starosti hasičů mě zajímají jinak bych tyto diskuze asi nečetl, chci prostě srovnávat a vědět co kde a jak. Nevěř tomu, že na krajském útvaru je lépe než na stanicích, pořád ještě je větší zájem chodit na ty stanice než k nám na útvar a kdy k nám vkročila noha krajského ředitele si opravdu nepamatuji.
Ale proč to vše píšu, jsem přesvědčen že si naší reputaci nezlepšíme demonstrarcemi. Také nechci aby za mě mluvil p. Miloš Plechaty z UBS, protože prostě ukázal, že vyjednávat neumí. A jak jsem na to přišel. Prostě čtu příspěvky a vyjádření na všemožných diskuzích a tak jestliže tento člověk měl možnost být účasten nějakého jednání s panem MV, jeho náměstky za účasti šéfů bezpečnostních sborů a odborových sdružení a souhlasil s nějakým společným závěrem této schůzky, měl by jej respaktovat. Není možné, že se za pár týdnu probudí a protože se mu zdá vše pomalé tak otočí o 360 st. a začne volat po demonstraci. Žádná další koordinace společných kroků, žádné domlouvání a diskuse. Navíc je tak "prozírávý", že teda pro nás chce něco vyjednat ale veřejně vyhlásí, že USB už jednat nebude a bude jen demonstrovat. Marně v tom hledám logiku. Pan Miloš se prostě chová jako chlapec, kterému šlápnete na bábovičku, švihne sebou o zem, začne kopat nožičkama a na další podněty už nereaguje. Skoro mám pocit, že si ho snad platí ministerstvo vnitra, aby rozeštval jednotlivá odborová sdružení a oni pak nemuseli jednat s nikým, protože všichni budou malí, slabí a bezvýznamní. Nebo vám připadá rozumné, že hasiče bude hájit OSH, policisty OS PČR a všechny trochu a hlavně po svém UBS? Vždyť máme panebože jako hasiči každý rok tzv. výkonnou radu (VR), jezdím na ně a nikdy jsem tam z členské základny neslyšel důrazný požadavek uspořádat demonstraci. Naopak náš předseda (JUDr. Mühlfeit) nás několikrát upozornil, že bude-li vývoj v některých záležitostech neuspokojivý a OSH něco svolá tak ať si doma zmobilizujeme členskou základnu. Nebude dvakrát rozumné nechat to dojít tak daleko, že by vznikl odborový svaz sm. A, B nebo C a následně třeba OS lezců, strojníků, spojařů atd. Pokud jste dočetli až sem děkuji za pozornost. Hezký den a buďme rozumní.
-
Příspěvek od S Sogar » 12.05.2008 15:23
Po dlouhé době objektivní stanoviska člověka, který dané věci rozumí. Pracuji u hasičů z povolání 23 let, a moc dobře vím, jak těžko se dostali hasiči tam, kde jsou dnes ! U SDH jsem od roku 1976, a tady znám situaci taky velice dobře. Ještě jednou, Vaše příspěvky odpovídají skutečnosti a mladší kolegové hasiči, by se měli zeptat starších kolegů hasičů, ať už dobrovolných nebo z povolání za jakých podmínek se připravovali na svoji činnost v jednotce. Vždy by jsme měli čerpat z minulosti, abychom se vyvarovali chyb budoucích.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz