OPIS a KOPIS
-
Příspěvek od Zdenek Szobonya » 12.05.2008 15:19
dobrý den ,zajímal by mě názor Vás všech na rušení OPISů a jejich přechod na KOPISi.Vím,že někde už to funguje,tak by mě zajímali vaše zkušenosti.
Díky Zdenek
- Filip ´Capa´ B...
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Filip ´Capa´ B... » 12.05.2008 15:19
diskutovalo mnohokrát. Zkus si to najít v diskuzích. Jinak každé má své pro a proti. Ovšem drtivá většina lidí se shodne, že je škoda rušit "místní" OPISy
-
Příspěvek od Tomáš Peterka » 12.05.2008 15:19
Už aby je zrušili. Operační na KOPISu si pak nedovolí poslat do obce, která má JPO II na zásah jednotku HZS vzdálenou 7 km. Ten bude jistě zvedat nejprve místní jednotky.
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:19
Tak tomu nevěř, bude to ještě horší...
-
- Filip ´Capa´ B...
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Filip ´Capa´ B... » 12.05.2008 15:19
Tak to se probuď.
Pokud máte potřebné vybavení na zásahy, ke kterým vás OPIS "ne"vysílá, bude chyba asi někde jinde...
-
Příspěvek od Ondřej Dostál- Oskar » 12.05.2008 15:19
vás tam budou mít dvakrát jako nás a nebudou vědět kterou z těch "jednotek" maj zvednout
Příspěvek od » 12.05.2008 15:20
Rušení OPISů je pěkná hovadina a nikdo mi nevysvětlil jak to budeme dělat bez toho aby se zhoršila rychlost odbavení tísňových hovorů (už poněkolikáté zasebou). Zrovna dnes mi volal chlap, který věděl akorát, že je v parku v nejmenovaném městě a jméno ¨nedaleké hospody. Místní samo parky znají a hospoda jim napoví, ale náš KOPIS je daleko a já místní znalost prostě nemám. Hlavně nechci slyšet argument, že si budu s naším super rychlým 112 gisem budu hrát na detektiva. No budu co mi zbyde, ale co ti lidi????
-
-
Příspěvek od 112 je brzda » 12.05.2008 15:20
... první rána všem českým občanům (podotýkám českým !!!) byla uštědřena zavedením 112ky a druhá, ještě horší zrušením územních OPISů..... Ale to ukáže doba..... Kdo v tom dělá, či dělal moc dobře ví o čem mluvím..... A pro ostatní ???? Nevím... Snad jen buďte všímaví a.... Nejhorší je, že ti "pěšáci" na kraji (112ka a KOPIS) za to nemůžou, ale odnesou to v prvním sledu..... A ti papaláši, co to vymysleli???? Těm zřejmě nikdy nešlo o život, či zdraví, aby si odzkoušeli svůj výmysl na vlastní kůži..... Nepřeji jim to, to ne!!!! Jen bych si přál, aby také uměli naslouchat.....
- Pavel Novák
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Pavel Novák » 12.05.2008 15:20
operacni na OPIS maj lepsi mistopisny znalosti, ale u nas kolikrat vysle k zasahu jednotku, ktera se tak musi plahocit i trikrat dal, nez by to mela stejne vybavena jina jednotka... Zato na KOPIS budou vychazet spis z mapy, coz je pro mnohe i vyhodne...
-
Příspěvek od Tomáš Hlavatý » 12.05.2008 15:20
Samozřejmě má to své výhody i nevýhody nám se třeba stalo, na KOPIS
byl nahlášen požár v obci Trotina podotýkám u Dvora Králové, KOPIS ale vyslalo jednotky na Trotinu mezi Hradcem Králové a Jaroměří , zapleť pánbůh ze se jednalo o požár lesní hrabanky nedovedu si představit že by hořel dům a jednotky nikde ???? Měli by se nad tím zamyslet a ponechat OPIS i KOPIS
- Pavel Novák
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Pavel Novák » 12.05.2008 15:20
Je pravda, že když je něco ve Dvoře, tak už skoro jezdíme automaticky, ale třeba na druhou stranu (Trutnov) prakticky nejezdíme, ale když u nás hoří, tak zcela logicky se k nám žene i Horňák... Já bych do Hajnice hnal Hajnici, Dvůr a při větším požáru Úpici nebo Trutnov. A předpokládám, že z důvodu neznalosti KOPIS místních poměrů by to tak i nejspíš bylo... /-:
-
Příspěvek od sivá holubička » 12.05.2008 15:20
Vyvedu tě z omylu: na OPIS i KOPIS se řídí požárním poplachovým plánem, který je vydaný nařízením kraje. Ve chvíli, kdy operační přebere zprávu o požáru, nemá čas se zadívat do mapy a přemýšlet, která jednotka je jak vybavena a je nejblíž - to by za něho měl řešit PPP!!! Zdůrazňuji měl...Na OPIS ÚO má operační větší šanci si zapamatovat jednotky, které mají vybavení a jsou spolehlivé než operační na KOPIS. Tam to prostě nemá možnost všechno obsáhnout. Mluvím z vlastní zkušenosti. Takže na KOPIS se vezme PPP a jede se podle něho - v prvotní fázi, v další fázi si může s tím PPP "hrát" a vybrat jednotky z daného stupně, které mají třeba cisterny nebo počet hasičů - podle požadavků VZ na místě zásahu.
-
Příspěvek od sivá holubička » 12.05.2008 15:20
než mě roznesete na kopytech za ty "spolehlivé" jednotky. Opět mluvím z vlastní zkušenosti. Jsou jednotky, na které se prostě operační může spolehnout - vyjedou ve většině případů, hlásí do vysílačky přesně to co mají, je tam zkušený velitel. A nechovají se tak, že ještě než dojedou k požáru a provedou průzkum, tak nahlásí, že síly a prostředky stačí, další jednotky netřeba - přesně podle hesla "to je náš oheň, my si ho uhasíme". No a po 10-15 minutách volají o posily - takže pak operační vypadá jako idiot, když jednotky nejdříve odvolává a pak znova posílá k zásahu. A toto dělají JPO II i JPO III. Neříkám že pořád, ale občas se to stane...takže si pak dle četnosti takových přehmatů člověk udělá obrázek. Tím samozřejmě nechci říct, že ty jednotky k zásahům nepovolám, ale s nimi pošlu další, popřípadě i když nahlásí SaP dostačující, tak tam nechám dojet profi jednotku...
-
Příspěvek od Daniel Pawlik » 12.05.2008 15:20
To jsem rád, že se zapojil do diskuze nekdo opravdu povolany.Zaujala me ta posledni veta.Ta o dojeti profi jednotky.Nebudeme si nic nalhavat, pri mire odborne zpusobilosti nekterych JPO II a III se ani nedivim.Operacni tam asi opravdu musi mit nekoho na koho se muze spolehnout ze mu poda presne a spravne informace o udalosti a ze se nahodou neco neopomene.Tim bych urcite nechtel nejak hanit dobrovolne jednotky.Jsou i takove ktere se tem profi vyrovnaji.Vetsinou v nich slouzi ve svem volnu prislusnici HZS...klidne me opravte pokud se pletu!
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz