OPIS a KOPIS
-
Příspěvek od Jan Švestka » 12.05.2008 15:20
jsme jednotka JPO III, jelikož na našem okrese se rovněž bude rušit OPIS otevřel jsem PPK, zde jsem zjistil, že u mnoha obcí jsme uvedeni později až jsme blíže co se týká dojezdové vzdálenosti což je v návaznosti na určitém článku PPK. Jindy jsme uvedeni dřívě ač je to nelogické vzhledem k vzdálenosti. Protože jsme si myslel, že by bylo dobré aby to na KŘ věděli, já vůl jsem si sedl vypsal všechny dle mého názoru chybičky a toto poslal emajlíkem pánovi, který to má na KŘ na starosti. Jenom jsem jej chtěl upozornit nic víc, nic míň. Jaké bylo překvapení, když asi za dva dny mi volá z územka človíček, který to má na starosti, doslova mě do telefonu zjebe, co si to dovoluju posílat na KŘ takový věci, že tomu nerozumím apod. Takže jsem zase vyléčenej. Na toto se hodí hlasité zvolání ze známého českého filmu " Proletáří všech zemí polipte si p.... ". Jinak nic proti tomu človíčku z územka, ten asi taky dostal popr. z kraje. No nic vrchnost je vrchnost a já jsem jenom blbej zást. velitele dobráků. ( koukal jsem na různé předurčenosti jednotek a v tom to taky není )
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
No a měl bys také vyzvednout třeba jednotky, které i přes snažení operáka o odvolání k události dojedou stůj co stůj )) V takových je budoucnost
-
Příspěvek od sivá holubička » 12.05.2008 15:20
Ano, přesně tak uvažuju. Holt je potřeba mít na místě někoho, na koho je spoleh. Tím neříkám, že neodvolám profi jednotku, pokud na místě je jednotka JPO II nebo JPOIII, na které se můžu spolehnout a vím, že když budu cokoliv potřebovat, tak se na ně dovolám vysílačkou nebo mobilem...
-
Ano, je to problém. Někdy ty plány jsou dělané nelogicky, ale to je potom na kontrolním mechanismu lidí zainteresovaných. No a ohledně toho tvojeho človíčka z územka - se nediv, že tě zje..l, protože pokud vím, tak i tito lidé jsou do toho zainteresovaní a mají do toho co mluvit a možná jsi mu tím dopisem "podrazil nohy". Spousta věcí se dá vyřešit, ale nesmí to jít na sílu...
-
No to se máš čím chlubit, takové mám nejradši, co hrají mrtvého brouka...
-
Příspěvek od Daniel Pawlik » 12.05.2008 15:20
Takova otazka trosku na telo ve kterem kraji slouzite?
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
Jako bych mohl za to, ze mame blbe sousedy - pres Tisek se bojime jezdit (vis jak) no a ve Stare Vsi nemame signal. Takze za to stejne muzete vy, protoze mate slaby vysilaci vykon )
-
-
Příspěvek od Ondřej Dostál- Oskar » 12.05.2008 15:20
doplnění k těm spolehlivým jednotkám: někdy se to bohužel stává i u JPO I ...mám na mysli to že si chtěj hrát na vlastním písečku a pak příjdou na to, že se jim ten písek pomalinku ale jistě vymiká
-
Příspěvek od Pavel Krejčí » 12.05.2008 15:20
Zdravím Vás v debatě o KOPIS a OPIS. JSem jedním z těch kteří byli donuceni přejít pracovat na KOPIS z dobře fungujícího OPISU ÚO. V této problematice je mnoho neřešených věcí. MYslím že by to fungovat mohlo, ale záleží vždy na přístupu managementu a na tom jakým směrem se má táhnout. Mrzí mě,že když se takovýto megalomanský projekt rozjel, nikdo nechtěl slyšet o problémech, spojených s KOPIS (neznalost místních podmínek, neznalost místopisu, aktualizace dat-největší problém zejména u JPO V a nezařazených atd). Nyní po nějaké době fungování KOPIS vyplouvají tyto problémy na povrch, ale nesmí se o nich mluvit. Deptá mě a psychicky odrovnává každé ráno, kdy nastupuji do služby a přebírám pracoviště, kde nemáme základní dokumenty pro činnost KOPISU, které byly na OPISech samozřejmostí (Plošné krytí, originál PPP, kontakty na JPO V a nazařazené, které potřebujeme zdvihnout, ..) Velkým problémem je aktualizace telefonních čísel složek IZS a klavně příslušníků HZS a členů SDH. Problémem je sledovat veškeré změny techniky SDH a včas je měnit a seznámit s tím všechen peronál KOPISu. Je toho zkrátka mnoho. Kdybychom měli na OPISech ÚO GIS jako máme dnes, nemělo by to chybu. Cítil jsem se dříve totiž jako hasič a na kvalitě odvedené práce to bylo znát. Na KOPISe totiž nadřízení pouze čekají, jakou udělaáte chybu a že to není žádný problém to víme všichni, kteří jsme na OPISech sloužili. Bohužel na tyto změny doplatí zase konečný uživatel, což je ten , komu hoří barák.........
-
Příspěvek od 112 je brzda » 12.05.2008 15:20
držím ti palce, obdivuju a nezávidím zároveň.... Vím o čem mluvíš, těch problémů je daleko více, než jsi vyjmenoval a opravdu schází KONCEPCE a SYSTÉM..... Připadá mi, že autor této myšlenky pro její uvedení do života neudělal nic víc, než její vyřčení na nějakém fóru.... Bohužel tou myšlenkou otěhotněli další..... Jediní, kdo se k tomu postavili čelem jsou dráteníci (myšleno odborníci z IT technologií), kteří to celé pojali, jako zajímavý námět k seberealizaci, jakousi hru a možnost vyřáďení se (myslím to v dobrém). Odvedli opravdu kus dobré práce, ale co ostatní ???.... Jakoby vůbec nevěděli, co všechno se na územních OPISech dělá.... Pardon, dělalo.... Oddělení IZS si dále hraje na mrtvýho brouka..... Co si operák neudělá, to nemá.... A očekávané uznání jeho práce ??? Jak jsi sám řekl... Věřím, že se odmněňují pouze chyby....
Jak jsem již řekl v úvodu.... Držím ti palce a přeji co možná nejodvážnějšího nadřízeného a mraky štěstí....
Ono to opravdu půjde (ONI nám to MUSÍ dokázat)...
-
Příspěvek od Aleš Šenkýř » 12.05.2008 15:20
Nechám se rád poučit, ale trochu tápu. Vím že to je o slovíčkách, ale přesto:
UO mají OPISy, který se snažej utlumit a převést na TCTV 112
Kraje mají podle mých informací KOIS ne KOPIS
MV-GŘ HZS ČR má OPIS
Díky za info
-
No ono je to asi takhle:
OPIS ÚO = operační a informační středisko územního odboru (okres)
KOPIS (KOIS) = krajské operační a informační středisko (kraj)
OPIS GŘ HZS ČR = operační a informační středisko generálního ředitelství hasičského záchranného sboru české republiky
No a OPISy ÚO se postupně ruší a jejich území je převáděno pod správu KOPIS. 112 je samostatná jednotka fungující při KOPIS pro příjem jednotného evropského čísla tísňového volání 112. Někde ovšem svedli veškeré tísňové linky na 112, takže příjem a vytěžení mají na starosti operátoři 112 a pracovníci KOPIS pak vlastní událost řídí, vysílají SaP a komunikují s VZ.
Tolik na vysvětlenou, snad jsem to napsal srozumitelně...
-
Příspěvek od Aleš Šenkýř » 12.05.2008 15:20
A nevíte někdo jakej je skutečně platnej název krajskýho operáku. Všude se to objevuje jinak(bohužel i na oficiálních dokumentech), někde KOPIS a někde KOIS. Podle mých informací je jedinej platnej název KOIS - K rajské O perační a I nformační S tředisko.
Díky
-
-
No to je právě ono, že se někde používá KOPIS a někde KOIS, záleží na interpretaci na tom kterém kraji. Ale vžitější je KOPIS, alespoň u nás - vemte si OPIS ÚO by mělo být OIS ÚO - mi to zní hodně divně....
- Václav Porkát
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Václav Porkát » 12.05.2008 15:20
My, protože jsme na dráze ,,jiní,, tak máme v Praze COIS = celostátní operační informační středisko.....
-
-
Příspěvek od 112 je brzda » 12.05.2008 15:20
... My, máme také v Praze "COSI".... heč !!! )
-
Příspěvek od Pavel Krejčí » 12.05.2008 15:20
Máš pravdu, jako u nás. Jde se přes mrtvoly. IŤáci se radují, ale technika stárne a data taky. Při běžným provozu je to zhruba dobrý. Jsme 3 na 5 okresů, velitelé od nás již nemůžou očekávat kvalitní podporu, jelikož na to nemáme čas. Zákon schválnosti, když někdo volá na KOIS většinou mluví dvě až 3 radiostanice zároveň, překřikujeme se, nikdo ničemu nerozumí a je zmatek, nedovedu si to představit při větší události /JETE, JEDU a pod chuťovky, vyrozumění v zátopové oblasti,/,. Všechno by se nechalo vychytat, si myslíme my u stolů, ale nemůžeme na KOIS nic aktualizovat, do ničeho zadávat üdaje a tak jenom sedíme a čumíme, odbornost jde do prdele, a vzrůstá nechut k práci i k nadřízeným. Navíc nekonkrétní přístup k jiným ÚO se projevuje v liknavosti a v odbývání událostí , podrobnosti nás nezajímají tak jako u "svých" okresů. Z toho všeho mi vyplývá:
-nižší kvalita odvedené práce
-menší podpora veliteli zásahu
-nestejný přístup k jednotlivým okresům (co mu můžu poradit, když jsem tam nikdy nebyl a nikoho neznám, natož místní zvyklosti, techhniku...)
-zmatek na pracovišti
-zastaralé informace
Sloučit X okresů v jeden celek, aniž by si uvědomili, co je čeká .....= začátek konce operačního řízení, ale dál se bijme v prsa, jak jsme hladce zvládli nehodu na dálnici a pod malichernosti, ale až přijde zase první vítr, povodeň nebo něco většího tak se z toho s prominutím posereme všichni.
To navíc ještě dne již ani operační nemusí mít praxi ani VŠ, natož jeho nadřízení, těm stačí základní vzdělaní a hned je z nich plukovník.., inu vždy't to vyřeší výjimka na 6 let v novém zákoně.... chce se mi z nich zvracet pánové, to jsme to dopracovali, KOIS s lidmi bez praxe. Ti co totiž nějakou praxi mají od nád utíkají zpět na výjezd a na pož. stanice.... takže téměř ideální stav. K čemu pak KOIS, rozhodovat může vrátný na služebně nebo velitel, tak jak to bylo před deseti lety. OD který nemá praxi a zkušenosti z výjezdu, nemůže přemýšlet za velitele zásahu a připravovat si předem potřebná opatření je na středisku na prd. To ale nikomu nevadí.Sorry, asi jsem se nechal unést. A-Z
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz