Kam hasiči kam jdete ?
-
Příspěvek od Luboš Samec » 12.05.2008 15:18
Tato parafráze na známou lidovku mne napadne když se zamyslím nad stavem hasičiny v České republice. Napadá mne totiž jen jedno místo kam směřujeme a to nemá moc slušný název. A je to vina nás všech. Vždyť si stačí přečíst komentáře a diskuse na serveru. Na nich je totiž nejlépe vidět že tolik propagovaná jednota hasičů je jen fasádou za kterou se skrývá žumpa nenávisti, závisti a nevím čeho všeho. Hasiči jsou přátelé jen z očí do očí, jakmile ale mohou vyjádřit názor bez rizika odhalení totožnosti tak se ukazuje to pravé já. A tak se vzájemně napadají profesionálové s dobrovolnými a podnikovými hasiči, ostraváci a brňáci kritizují pražáky a naopak, jedna směna hasičů nadává na druhou, a všichni výjezdoví společně na denní příslušníky. Dokonce jsem už zaslechl názory že by bylo nejlepší HZS zrušit a nechat vše na dobrovolných hasičích. Jednotní nejsou ani dobrovolní hasiči, protože místo jedné zastřešující organizace, jich existuje hned několik. A i na tu největší všichni "zezdola" nadávají, ale moc bych za to nedal že po blížících se volbách zůstane vše při starém. U HZS podniků je zase problémem nejen trvalá nejistota zda budou stále existovat (tyto problémy nemá snad jen HZS Metro), ale i zneužívání těchto jednotek na úplně jiné činnosti v rámci podniku. A stání hasiči ? Mnoho jich kritizuje přechod pod vnitro, ale uvědomte si kdo pod něj chtěl ? Praha, Brno nebo Ostrava to nebyly. Ale většina okresních útvarů ano, protože čekali že si polepší. A ejhle ono nic, naopak. Podle mne chybí jasná koncepce rozvoje HZS a místo toho se raději vymýšlí nové ministerstvo, nové formuláře, nové vyhlášky. Papírování které nás postihlo s přechodem pod MV je něco absolutně nepředstavitelného. Řečeno slovy Vlasty Buriana, měli bychom zmonopolizovat oves aby nám nechcípl úřední šiml. Prostě stav hasičiny je blízko klinické smrti. Velkou vinu na tom nese stát, ale nejen on. Už několik let chybí zcela jasná koncepce požární ochrany která by bez kliček vymezovala práva a povinnosti obcí na tomto úseku, jako například nutnost existence funční JPO, její vybavení, nebo povinnosti zaměstnavatelů vůči svým zaměstnancům kteří jsou členy JPO. Nebyla by od věci ani novela daňových zákonů. Proč nemůže být například hasičská technika osvobozena od cla a DPH ? Jen samotná 19 % DPH udělá při nákupu nového auta částku okolo 1 000 000 korun. A všichni si představíte co vybavení by se dalo a ty peníze pořídit. Prostě hasiči sice nadávají ale když by měli držet pohromadě tak nic. Jako příklad se dá uvést například nedávná akce Žlutá stuha. Na ulici bych je spočítal na prstech jedné ruky. A to šlo jen o to vyjádřit podporu. Dokud všichni čeští hasiči neodhodí národnostní a jiné rozpory a vášně a nespojí se do jednoho šiku tak se toho moc nezmění. Mnozí z vás sice namítnou že se situace zlepšuje, protože jen co nových aut je u SDH, ale nové auto nezmění myšlení lidí. A přečtěte si mnoho komentářů jak se vzájemně všichni napadají. Můžem se kvůli názoru i pohádat, ale do diskuze nepatří národnostní či meziměstská zášť. A dokud se toto nezmění, tak čeští hasiči lepší nebudou. Jde nám přece o stejnou věc ať máme na zádech nápis Hasiči Praha nebo Hasiči Kotěhůlky. Text vyjadřuje názor autora.
- Václav Porkát
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Václav Porkát » 12.05.2008 15:18
Hezky si to napsal. Není co dodat.
-
Příspěvek od Martin Michal » 12.05.2008 15:18
Tady není opravdu co dodat.... ...... jen se nad tím zamyslet!!!
-
Příspěvek od lucky ducky » 12.05.2008 15:18
ze se to netyka jenom hasicstva, ale stejne jsou i vztahy mezi dobrovolnymi zachranari, "ruznymi zachrannymi systemy", zachrannymi sluzbami (soukromymi a statem povinnymi), kynology, vodnimi zachrankami atd. Proste kam se podivate, sama nevrazivost, pomluvy, levarny, male domu apod. Podle meho toto vse hraje do not nekomu uplne jinemu, ktery se v teple sve urednicke zidle smeje nasim zabomysim valkam. Uplne nejlepsi je (kdyz uz nevim jak toho druheho nastvat) zacit drnkat na narodnostni struny a zkouset osu Praha-Brno a dalsi. Slovy pana Postraneckeho v Cernych baronech "chce se mi zvracet" je receno vse. Uplne nejlepsi je hrat prebyku poctem vyjezdu (ktere nelze ovlivnit). Stacila by trocha vzajemne tolerance, pochopeni sebe sama a tech druhych a pocit hrdosti a solidarity. To by to pak meli uredni simlove daleko tezsi omezovat finance, vymyslet nakladna reseni jednoduchych pripadu a nahlodavani celeho systemu zevnitr. Souhlasim s tim, ze se stavajici situace blizi kolapsu nebo jak bylo nekde zmineno klinicke smrti.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:18
Přečetl jsem a zamyslel jsem se... Máš stoprocentně pravdu, k tomu není co dodat. Asi bychom se sami nad sebou měli tak trochu zamyslet všichni.Sejdeme se u velkého...
-
Příspěvek od M.I.K. » 12.05.2008 15:18
Jakube podle tvé odpovědi soudím, že raději jsi někde na pivě, ale to já dnes už také protože mnohdy po jednom velkém se vše zdá být lehčí a stravitelnější. Bohužel musím s Vámi všemi jenom souhlasit i když jak je již řečeno v jiné diskusi mám na mnohé jiný názor.Tak otázka kam hasiči kam jdete je zcela na místě, ono by se dalo říci kam republiko kam jdeme mi všichni. V dnešní době je to hrozně smutné v mnoha věcech a v mnoha směrech. Mně to někdy připadá,že různé problémy jsou vyvolané úmyslně,aby zastínili jiné daleko závažnější problémy a rozhodnutí vlády,které chce učinit a mnohdy tak omezit různé složky a jiné organizace v jejich činnosti.Občas vyhodí nějaké to pozitivum, aby zavřelo lidem jejich zvědavé mozky a mohli pokračovat vesele dál co mají v plánu.Kde je ta doba kdy všichni mi z nás prohlédneme a budem držet po hromadě tak jak to bývalo dříve. Třeba i z dob Jana Žižky, ale ten to asi s čechy myslel doopravdy.Toť můj názor a moje úvaha, snad jsem Vás moc neunavil.
-
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:18
Aha, už mi to došlo... Použil jsme ne moc známou frázi. Každopádně když jsme psal "sejdeme se u velkého", tak jsme rozhodně neměl na mysli pivo nebo něco podobného.
-
Příspěvek od Dusan Stuchlik » 12.05.2008 15:18
MIK, Lucky, Jakub.... no, je pravda ze uz myslim Nicolo Machiaveli popsal strategii "rozdel a panuj" ktera jak vidno i v tomto casu, miste a oboru funguje velmi pekne. Ale uprimně řečeno, já si ani moc nemyslím, že by někdo musel vydávat nějakou energii na to, aby strategii rozděl a panuj musel mezi různymi hasici a záchr. složkami aktivne nastolovat. On ten zpropadený lidský faktor, tedy ambice, závist, ješitnost, mindrak...stejně tak jako typicke ceske vlastnosti jako zbabelost a neochota jit do konfliktu ( natoz pak ze solidarity s nekym jinym) atd.. .. funguje - když to tak sleduji- dostatečně i sám od sebe, bez toho aby ji nekdo musel nejak prilis aktivne podnecovat... Omlouvam se za svuj skepticismus, ale bohuzel to tak vnimam....
-
Příspěvek od Karel Čermák » 12.05.2008 15:18
-
Příspěvek od Honza Formánek » 12.05.2008 15:18
Nějak nemůžu najít naši předchozí diskuzi na téma SDH ( abych odepsal na vaši poslední zprávu.Takže jen takhle: Za to zkomolení jména se omlouvám nebylo to schválně, no a za tu asi až moc ostrou reakci vůči vám taky!
-
Příspěvek od Honza Formánek » 12.05.2008 15:18
Že se to tady hádá je asi celkem normální...mě spíše zaráží a hodně mrzí že se z dřívější velmi slušné úrovně dost často míří k nadávání a útokům á la novinky.cz a podobné weby.Sice do primitivních diskuzí na novinkách.cz máme ještě daleko ale tímhle tempem se jim pomalu ale jistě blížíme.PS: Zas to ale naštěstí neplatí všude a o všech!!!
-
Příspěvek od Jan Giertl » 12.05.2008 15:18
Nevztpomenu si teď na jméno, ale jistý filozof řekl: "člověk je jak čistý list papíru, do kterého se podepisuje společnost". Každý nadáváme na politiky, na úředníky, na sousedy, .... Tohle nám k ničemu není. Moji rodiče jsou opravdu skvělí lidé a dali mi to nejlepší - dobré zázemí a výchovu. A to je, myslím si, základ. Když lidé budou více ohleduplní vůči sobě, hned všechno půjde lépe, už jenom ta dopravní situace, vidíte za sebou houkající sanitu (nebo hasiče), uhnete, zpomalíte a v tu ránu vás předjede blbec v mercedesu a ještě si zatroubí .... K čemu?
Toto téma je bezedné. Říkám, jde o lidi, o výchovu a o společnost. Proč jinde to funguje a u nás ne? Taky mě štve, že do lidí nevidíte - jak zrovna poznáte, že tenhle člověk to myslí dobře? Zvolíte ho a co on pak?! Když to myslí dobře, zkazí ho ti, co tam už jsou, když ne, tak mu podrážejí nohy zákony...
Někdy mi je z toho všeho smutně a člověk se cítí, že nemůže nic změnit
-
Příspěvek od Jenek » 12.05.2008 15:18
No myslím si,že to všichni vidíme kam hasiči jdou.Myslím si,že největší problém je v tom že se hasiči rozškatulkovali ,všichni sice vykonávají stejnou práci,ale každá skupina za jiných podmínek.Myslím si,že dokud nebudou právní předpisy pro všechny hasiče stejné,nebo alespoň podobné tak se bude nevraživost mezi hasiči stále stupňovat.Dříve se mezi sebou klovali dobrovolní a hasiči z povolání.Po zrušení 24h směn a hodností u závodních jednotek se k dobrovolným přidali i závodní a nadávají na HZS krajů už dva.Jenže ony vznikly ještě jedny jednotky.Jednotky sboru dobrovolných hasičů obce ve kterých jejich členové vykonávají službu jako své hlavní zaměstnání.A už máme 3 druhy profesionálních jednotek,ale každá má jiné podmínky pro službu.Myslím si,že tady vzniká veliký podíl na nevraživosti mezi hasiči.Bývalé HZS Okresů se vydaly takovou cestou, jak se vydaly a tím se dle mého názoru odcizily ostatním jednotkám.Je na každém jaký názor si udělá a co ho napadne když se někdo zeptá KAM HASIČI KAM JDETE? Mě napadlo co jsem napsal.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Stanislav Kaisler » 12.05.2008 15:18
Tak já tedy ne! Hasičinu dělám dobrovolně, kdyby se mi podmínky nelíbily natolik, že by mi to vadilo, tak to dělat nemusím. Neříkám, že je vše ideální, ale copak za to ti kluci z HZS mohou? Financování jednotlivých typů hasičských sborů je na hádání mezi politiky a ne mezi hasiči. My můžeme vyjadřovat své názory na věc a politiky přesvědčovat, že náš pohled je lepší či dokonce správný.
-
Příspěvek od Pavel Šimák » 12.05.2008 15:18
Vše je o lidské bezohlednosti, již jsem na to poukazoval a někdo to tu také tlumočil....
Dokud se lidé k sobě nezačnou chovat stylem "co se nelíbí mě, načiním ostatním" Pak to bude vypadat atk jak to vypadá. A je to velmi smutné. Bohužel na jednu stranu se vypráví jak hasiči drží při sobě ale na stranu druhou co si budeme povídat i hasiči jsou jen lidé. Jediné co nás dokáže trochu stmelit je fakt, když se stane nějaká tragédie, ano píšu to schválně! Podívejte se na reakce lidí v tom článku a uvidíte. Kdyby se lidé tak chovali pořád nemáme tu co řešit.........
Bohužel je strašné to že jakmile se někdo začne chovat jen trošku ohleduplněji--------ti ostatní ho okamžitě semelou a přesvědčí o tom že to v dnešním našem světě prostě není možné a to je velmi smutné.
-
Příspěvek od Jenek » 12.05.2008 15:18
No určitě za to nemohou řadoví příslušnici HZS,ale dle mého názoru vysoce postavení příslušníci,kteří mají co do činění s tvořením právních předpisů.A to,že Ty nenadáváš na HZS to Ti moc schvaluji.Musím Ti,ale říci že ve své praxi jsem se mnohokrát setkal s členy dobrovolných sborů a řeknu Ti,že líbivé řeči vůči HZS to mnohdy nebyly.Dokonce když jeden Příslušník jel školit členy JSDH obce tak mu již vcelku unavení členové propíchli pneumatiky u služebního automobilu.A kolikrát jsem slyšel : na co nám tu jezdíte my to zvládneme sami říkají dobrovolní hasiči když jsou na HZS naštvaní,že přijela dříve než oni.Vždyť mě jako daňovému poplatníkovi je úplně jedno odkud jednotka hasičů přijede.Mě zajímá to jestli je schopna v co nejkratším čase uchránit můj majetek.A dokud to spousta lidí nepochopí tak to bude hrát taky velkou roli ve vztazích mezi hasiči.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz