Ceník služeb poskytovaných prostřednictvím Jednotky SDH
-
Re: Ceník služeb poskytovaných prostřednictvím Jednotky SDH
Příspěvek od Karel Dvořák » 16.10.2017 11:47
Vy máte na pana Kudivejse asi nějakou alergii, že. A nebo je to tím, že si nevykládá zákony tak jako Vy?
Já osobně se domnívám, že výklad zákona přísluší pouze a jen soudu.
Karel Dvořák
Příspěvek od Sobiho » 16.10.2017 13:38
-
Příspěvek od Karel1968a » 16.10.2017 13:40
rád bych se omluvil za mou povrchní kalkulaci, ve které nešlo o to provést 100% výpočet amortizace. Ale udělat jen nástin dané problematiky a poukázat na to, že hasičské vozy skutečně nejsou pořizovány na rozvoz vody po obcích.
Ano, pane Sobiho, můžete zde zveřejnit Vaší ekonomickou rozhavu. Ale to co jsem jzde já zveřejnil je na základě vydaného SIAŘe.
Ano, dopustil jsem se dost veliké nepřesnosti v tom, že jsem počítal s orientační dobou životnosti 16 let. Řád strojní služby (9 POKYN, generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky a náměstka ministra vnitra ze dne 13. března 2006, kterým se vydává Řád strojní služby Hasičského záchranného sboru České republiky) v příloze č.3 říká:
2. Pokud výrobce nestanoví jinak, zásahové požární automobily se dělí do následujících skupin podle orientacní doby životnosti:
a) 1. skupina – orientační doba životnosti 6 let
- cisternová automobilová stříkačka po technickém zhodnocení,
b) 2. skupina – orientační doba životnosti 8 let
- cisternová automobilová stříkačka vyrobená před rokem 2000,
- rychlý z.sahový automobil,
- technický automobil L,
- osobní automobil,
c) 3. skupina – orientační doba životnosti 10 let
- cisternová automobilová stříkačka vyrobená po roce 2000,
- vyšetrovací automobil.
Omlouvám se všem, které jsem tímto mým pochybením uvedl v omyl.
Ještě jednou se vrátím k první reakci pana Sobiho a jeho tvrzení, že se ten SIAŘ vztahuje na likvidační a záchranné práce. Toto tvrzení je nepřesné. V SIAŘi, hned v prvním odstavci, se jednoznačně píše: Podle Pokynu generálního ředitele HZS ČR a náměstka ministra vnitra č. 15/2006 (dále jen „pokyn“) se za účelem zajištění jednotného postupu při realizaci ustanovení § 97 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, a § 24 odst. 2 písm. f) zákona č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 320/2002 Sb., stanovují následující zásady pro výpočet nákladů za použití požární techniky a věcných prostředků požární ochrany Hasičského záchranného sboru ČR při provádění likvidačních nebo obnovovacích (asanačních) prací jednotkami HZS krajů a při poskytování pohotovostních a jiných služeb nebo prací.
Ještě jednou poslední věta: “a při poskytování pohotovostních a jiných služeb nebo prací”.
V článku 11 výše zmíněného SIAŘe se uvádí:
(7) Způsob stanovení (kalkulace) výše nákladů za provedení likvidačních nebo obnovovacích (asanačních) prací jednotkami HZS krajů se použije obdobně i v případech použití jednotky PO k provedení pohotovostních a jiných služeb nebo prací za úhradu vynaložených nákladů kdy se nejedná o zásah a pokud jde o práce a služby související se základní náplní jejich činnosti a nedojde k ohrožení jejich akceschopnosti ve smyslu právního předpisu. Takže by se asi skutečně mělo vycházet z toho SIAŘe. Nebo?
Anybody, já osobně se domnívám, že by to neměla být cena nižší a dokonce ani cena vyšší. Jednotka není podnikatelský subjekt a tak při své činnosti nesmí vytvářet zisky. Takže pokud se někde použije Sorbent, tak se by se měl účtovat za pořizovací cenu. Když se někde bude účtovat voda, tak by se měla účtovat opět za pořizovací cenu.
Zkusme si nyní dosadit do vzorečku (opět nepočítám motohodiny):
pořizovací cena auta: 7.500.000 Kč
orientační doba životnosti: 10 let
průměrný proběh kilometrů: 1.000 km
7.500.000 / (10 * 1.000) = 750 Kč/km
pro Anybody orientační doba životnosti: 20
7.500.000 / (20 * 1.000) = 375 Kč/km
- - - - - - - - -
pořizovací cena auta: 2.000.000 Kč
orientační doba životnosti: 10 let
průměrný proběh kilometrů: 1.000 km
2.000.000 / (10 * 1.000) = 200 Kč/km
pro Anybody orientační doba životnosti: 20 let
2.000.000 / (20 * 1.000) = 100 Kč/km
Opět upozorňuji, že se jedná o mé myšlenkové pochody, nejsem právník a ani ekonom, ale takto jsem ty zákony a nařízení pochopil já. Ale rád si přečtu myšlenkové pochody, výklad a příklad od zkušených velitelů.
Příspěvek od Sobiho » 16.10.2017 13:43
-
Příspěvek od Karel1968a » 16.10.2017 14:25
a proč by se to nemohlo počítat bez motohodin? Proč by to má být mimo? Možná by stálo za to se podívat v SIAŘi na vzorečky. Já spočítal amortizaci PT při jízdě. Pokud chcete počítat i s amortizací PT na místě (motohodiny), tak Vám to, vaší jednotce ve které působíte, prodraží cenu služby. Ale máte pravdu, poku být akurátní, tak vše počítat i s amortizací PT na místě!
Je velmi zajímavé, až zarážející, že zde od Vás není žádný protinávrh výpočtu. Žádné vyvrácení mého výpočtu, výpočtu amortizace.
Mám rád konstruktivní diskuzi, kde různí řečníci uvedou svůj názor. Ale to co jste mi nyní ukázal není konstruktivní. Váš poslední komentář “Počítat to bez motohodin stroje je opravdu mimo…” je tomu důkazem.
Doopravdy rád uvítám Váš výpočet. Jen podotýkám, že jezdit za ceny srovnatelné s cenami HZS je pro JSDH nemožné, možná by se dalo říci až nezákonné. Neboť roční proběh kilometrů jejich techniky je minimálně o řád vyšší.
Příspěvek od Sobiho » 16.10.2017 14:36
Už jsem jednou psal, že ten výpočet by byl strašně složitý, ale počítat práci stroje do ujetých km je fakt regulérní hloupost. Jako hodnoty uvádím ten ceník.
Tohle fakt nemá smysl...
-
Příspěvek od Karel1968a » 16.10.2017 14:59
Příspěvek od Sobiho » 16.10.2017 15:04
Neznáte základní pojmy a chcete řešit detaily...opravdu diskuze s Vámi není přínosná, je spíše hloupá.
-
Příspěvek od Karel Dvořák » 16.10.2017 15:29
Někdo má jiný názor a už je diskuze hloupá.
Opravdu konstruktivní!
Karel Dvořák
Příspěvek od Sobiho » 16.10.2017 15:41
Já jen koukám, kolik nových nicků se nám tu objevilo, aby mne hodnotilo :-D
Každý si může udělat názor na to co tu zaznělo, na to co jsou nesmysly, polopravdy a lži. Na to co je přínosné a co není.
Nechme, ať to každý posoudí sám, ale pak se nedivte, že důležité věci se tu řeší přes SZ...
-
Příspěvek od jezkovyvoci » 16.10.2017 16:00
-
Příspěvek od Mike88 » 16.10.2017 16:35
Příspěvek od Sobiho » 16.10.2017 16:44
-
Příspěvek od Kůďa » 16.10.2017 16:53
Příspěvek od Sobiho » 16.10.2017 16:59
-
Příspěvek od hergot71 » 16.10.2017 17:03
Ale to rýpání Sobiho ... To je fakt děs :D A všiměte si, že mu stačí pár řádkovej příspěvek ... Jenom aby shodil ten předchozí ... :D Sobe, musíš mít asi hodně nudný život, že se bavíš na takovýchle věcech :D
-
Příspěvek od Karel Dvořák » 16.10.2017 18:15
Vy pane Sobotko, jste jeden z čelních představitelů (člen rady) Asociace velitelů jednotek sborů dobrovolných hasičů, která si vytkla jako jeden z cílů, cituji: "společně pomoci velitelům jednotek v jejich náročné a zodpovědné práci".
Pokud Vaše představa pomoci spočívá ve "stírání" a "osočování" toho, kdo zde vysloví jiný názor než je Váš, tak se mi ta pomoc velitelům zdá velmi zcestná. Já mohu mít svůj názor, Vy také a pan "Vopička" také svůj. Jde jen o to jak kdo určitý předpis pochopí. Váš výklad zákonů a vyhlášek nemusí být vždy, a za každou cenu, správný. Je to jen Váš(!) výklad.
Takže asi není nutno se hned rozčilovat. Ale Vám to evidentně dělá dobře.
A mimochodem, proč Asociace velitelům v tomto nepomůže a neporadí? To jsou věci z praktického života velitelů.
Určitě potřebnější než práce s termokamerou (to je jen můj osobní názor).
Karel Dvořák
-
Příspěvek od Kůďa » 16.10.2017 18:22
Vemte si, že jednotka jede k zásahu u DN 3 km, odpojí tam baterku a za 20 minut má hotovo a je doma. Tak tady asi na tom asi vydělá Jindy tam vyprošťuje, řídí dopravu a vrátí se za 55 minut a najede 10 km a je stejná částka. Tady na tom určitě prodělá.
Podle mě by to šlo udělat i u těch výjezdů jednotek mimo zásah - požadovat obdobně náhradu fixem. Samozřejmě, že by město to muselo vydat vyhláškou , jinak to nejde. Ale s tím spojená administrativa, shánění podkladů, vyplnit zakázku, která by se předala na město, ti by museli vypracovat fakturu a zaslat povinnému a pak čekat, jestli to uhradí. Hotově na místě bez faktury by to asi byl velký problém. Nejsem právník, finančák a nejsem ani funkcionář GŘ HZS. Ti by nám mohli fundovaně odpovědět, jestli by to takto šlo udělat a bylo by to v souladu se zákonem.
-
Příspěvek od Kůďa » 16.10.2017 18:50
Služby poskytované Jednotkou SDH města Hlučín
Rada města Hlučína rozhodla, že členové jednotek SDH (JSDH) mohou poskytovat občanům níže uvedené služby, a to v neakutních případech a za úhradu skutečně vynaložených nákladů:
Neakutní otevření uzavřených prostor (zabouchnuté dveře bytu), ve spolupráci s MP Hlučín:
nejedná se o nebezpečí z prodlení, na místo bude mimo JSDH povolána také Městská policie Hlučín pro ověření totožnosti,
velitel jednotky má právo poskytnutí služby odmítnout, jednotka může v případech, kdy uživatel souhlasí s poškozením zámku, nabídnout náhradní FABku, včetně klíčů a účtu, cena FAB ky není zahrnuta do ceny služby, upozorňujeme však, že se jedná pouze o provizorní řešení.
Likvidace bodavého hmyzu:
nejedná se o nebezpečí z prodlení (nehrozí ohrožení zdraví), v mnoha případech je nutné odstranění překážek, které brání likvidaci hnízda,
uživatel bude ze strany velitele JSDH poučen o možnostech likvidace, velitel jednotky má právo poskytnutí služby odmítnout,
převážná část těchto zásahů je uskutečňována v podvečerních nebo brzkých ranních hodinách, čas příjezdu bude upřesněn při vzájemné komunikaci při oznámení, mimo běžnou částku za zásah, vám může být také naúčtováno použití speciálních postřiků, zasahující hasiči mohou v určitých případech využít i Vámi zakoupené postřiky.
Orientační cena (skutečné náklady) za jedno běžné otevření uzavřených prostor nebo likvidaci jednoho hnízda bodavého hmyzu je 400 Kč.
http://hasici.hlucin.com/informace/nabi ... n--jpo-ii/
-
Příspěvek od Karel1968a » 16.10.2017 20:15
děkuji za příspěvek panu Karlu Dvořákovi. I já jsem již zmínil Asociaci a poukázal na to, že by to byl velmi zajímavý počin asociace. Ale bohužel to zůstalo někde v pozadí.
Hodně zajímavý příspěvek Kůdi. Klobouk dolů. Toto je zajímavý příspěvek ohledně služeb hlučínské jednotky. 400 Kč, je hodně zajímavá cena. Osobní automobil, kufřík s vybavením na otevírání dveří. Jedná se o relativně krátkou službu a bez materiálu stojí 400 Kč. A hlavně si mi líbí jedna podmínka: velitel má právo poskytnutí služby odmítnout.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz