Letadlo 2006
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:19
To musela být drahá sranda... A dalo nám to něco?
-
Příspěvek od Adam Thomitzek » 12.05.2008 15:19
No jasně. Gulášek byl výborny včetně pravého vojensky oschlého chleba........Chyběla jen dodávka kvalitních iontových nápojů......
-
Chleba byl čerstvý a guláš opravdu výborný... Ionťáky nefasujem, dostals matonku, ne?

-

Jsem myslel ionťáky na bázi chmelových a ječných extraktů.
-
My už v práci nějaké dobré tři roky nepijem

-
Příspěvek od Alby » 12.05.2008 15:19
Ahoj Tronďane, všechno jsem měl v merku ze střechy hlavni budovy. Zhora to vypadalo hodně efektně, všude kolem vrtulníky. Škoda jen, že takové cvičení je jen lehká fraška. Všechno bylo připraveno hodně dlouho dopředu, všichni mrtví dostali trička a ještě cedulku mrtví a všichni měli instrukce co kde a jak. A pak se vyskytne malá blbost, jako zábrana na jednu z pojížděček a ejhle, sanitky jezdily tam a zpátky. Já bych jim akorát řekl, spadlo letadlo a čiňte se, hlavně vedoucí management. A není to pak o tom, kdo udělal více chyb. Jinak gratuluji k výkonu všem živým i mertvým, pač bylo šílené horko, a taky jsem rád, že se propagovalo naše letiště

-
Příspěvek od DARE » 12.05.2008 15:19
Zdravím všechny hasiče,
pánové, důležité je si uvědomit, že se provádí tzv. taktické cvičení a prověřovací cvičení.
Pokud jste u hasičů déle, tak jistě víte že taktické cv. je (má být) perfektně předem připraveno. Každý má dopředu vědět co bude dělat a jak. Zde VZ řeší událost dle přesného plánu a jen koriguje vzniklé neředvídané okolnosti. Ostatní si osvojují danou problematiku a ověřují si v praxi, že takový úkol je schopen zvládnout.
To co zde někdo výše píšete - že to má být tajný = to je prověřovací cvičení. Tady je cvičení připraveno jen velitelem a vyhlášen oprávněnou osobou. Zde všichni včetně VZ řeší zadaný ukol bez přípravy. Tady se také ověří schopnost výjezdu JSDH. Ono totiž na TC vyjíždí místo v 10 min mnohem dříve a defakto nekorespondují s pracovaným plánem cvičení. Na prověřováku už jsou dojezdy o hodně pozdější a pak má i VZ více času na postupné řízení zásahu.
To jenom k té "FRAŠCE" -
PS: nevím jak chcete udělat raněné - to chceš opravdu lámat kosti a rozbíjet hlavy?? - vzal bych tě jako figuranta - co vydržíš?
-
Příspěvek od J P » 12.05.2008 15:19
Je to tak, jak říká DARE. Cvičení jsou taktická a bojová prověřovací.
Není to poprvé, co se zde objevuje laický názor, že předem připravené cvičení je k ničemu. Nikdo z učených z nebe nespadl, a tak se doufám nikdo z hasičů nezlobí, že někteří z neznalosti problematiky považují taktická cvičení třeba i za frašku. Už jednou jsem zde v jakési diskusi vysvětloval význam taktických cvičení, ale v tuto chvíli se mi nechce do toho znovu.
Pokud by si ale někdo chtěl (užitečně) rozšířit obzor a něco se třeba o této (a nejen o této) problematice dozvědět, věřím, že pokud zde vznese dotaz, nějaká vhodná odpověď se objeví.
-
Alberte vzpomeň na školní lavice a nenech se o cvičeních poučovat na požárech.
Dare konkrétně u tohoto cvičení byly všechny (alespoň dobrovolné) jednotky instruovány tak, že musí vyjíždět tak jak obvykle vyjíždějí po vyhlášení poplachu, tj. JPO II do 5 minut a JPO III do 10 minut. Dojezdy potom víceméně odpovídaly skutečnosti až na jednu nejmenovanou JSDHO co nevydržela a vyjela předčasně (nicméně i taková situace může v reálu nastat např. kluci mohli zrovna udržovat zbrojnici). Pro informaci: řadoví policisté věděli pouze, že bude nějaké cvičení, ale žádné další instrukce neměli.
Na vlastním místě cvičení bylo potom těsně po vyhlášení poplachu k vidění dvě zmateně se pohybující osádky ZZS, mající stanoviště nedaleko, které jasně prezentovaly, že pro některé bylo cvičení spíše prověřovací.
-
Jojo, rozdíl je podle mě jasný, ale o co mi šlo na začátku - jestli to k něčemu bylo, jestli se nám, co jsme tam byli, zdála daná situace třeba v reálu zvládnutelná. Je jasné, že daná situace by ve skutečnosti nebyla hotová za 4 hoďky, ale třeba my jsme vyjeli asi o hodinu dřív, než bychom to zvládli v reálu a už bylo na stany apod. i pozdě...
-
Nazdárek,
dík za rozšíření obzorů. Nikde jsem nenapsal, že cvičení bylo k ničemu, osobně jsem moc rád, že bylo a všem za něj děkuju( teď mluvím asi za lickou veřejnost a jako sportovní pilot motorových letadel - za sebe). Ale co se týká otázky taktické cvičení versus prověřovací (můj obecný názor pracovníka HZS - který publikuji veřejně na tomto veřejném serveru). Tak se jednoznačně přikláním na stranu cvičení prověřovacího. Ono když je všechno dobře naplánováno, povolávají se zálohy (neboť takový "slet lidí a techniky" by prostě jinak nebyl možný, tak to cvičení v konečném důsledku musí prostě dopadnout velmi dobře. Nebo se pletu?? Několika takových cvičení jsem se účastnil a pokaždé ze stejným scénářem a pokaždé se stejným závěrem, a to že vše dopadlo na výbornou. To že pak např. sanitky směšně jezdí sem a tam, protože byl vydán příkaz, že nemůžou na trávu, nebo že 3 jednotky hasičů hasily požár motoru s křídlem, byť kolem leželo spousta osob (mimochodem všichni byli informováni, kde mají ležet - podle obrázku), je realita takových plánovaných cvičení. Na rovinu, kolik máte u jakékoliv MÚ (v reálu) dokumentace? Stejně vždy "improvizujete" v závislosti na daných podmínkách, dokumentace nemůžou vyřešit vše, mohou pomoci, ale nic neřeší!!! A proto by tato "improvizace" měla být základem, a proto by se měla procvičovat a zejména u vedoucího managementu. Pokud toto neklape, pak to nestojí v reálu za nic. Jen pro zajímavost, nedávno jsem byl na kurzu CHTS ve Frýdku a tam jsme dělali na trenažeru zásah na NL a to ve 14 lidech. Závěr? Paráda, vše utěsněno, čas super, nikdo se nezranil. A reálný stav - třeba na našem územku? Při minimálních stavech máme na územku 16 lidí (na 1 centrální a 1 pobočné stanici) - první zásadní problém. Dobrou polovinu technických prostředků, které jsme použili my vůbec nemáme - druhý problém. A teď bych se chtěl zeptat, mělo to smysl? Asi ano, člověk si to vyzkoušel, ale jaký to mělo smysl pro reálnou situaci, která může nastat v nějaké chmické fabrice v okolí? Neměli bychom si spíš ukázat, vykoušet, vysvětlit, jak postupovat "improvizovat" , aby nás tam mohlo být třeba jen 6? A pokud by to nešlo, tak stanovit postup (dokumentaci nebo jiné řešení), aby to vyřešit šlo.
Závěrem bych chtěl říct, že tento příspěvek není útok na příslušníky, kteří připravovali Letadlo 2006 ani na lektory ve Frýdku, ale měl by být jen k zamyšlení, zda-li je stávající systém užitečný a jestli je, tak do jaké míry je využitelný v praxi.
-
Tohle je fajn - proto jsem zakládal diskusi... Ne na pomluvení cvičení, ale na pokec o tom, jestli to opravdu k něčemu bylo. Souhlasím s předchozím příspěvkem - osobně si například nemyslím, že se ve čtvrtek v poledne dá sehnat pět nebo kolik družstev dobráků v počtu 1+5 a více.
Ten zákaz jízdy po trávníku - dobře, v reálu by se asi moc nedodržoval, uvedený důvod (že v trávě je možné přehlídnout figuranta) beru vzhledem k vcelku dobře udržovanému okolí letiště jako scestný, navíc do metr vysoké trávy logicky nejedu.
Že se tam chudáci hasiči dřeli v dýchačákách (nemyslím hašení, tam to lze pochopit, ale napč. snášení figurantů) a kolem pobíhali zdravoťáci a policajti bez nich, to mi přišlo taky vcelku zajímavé.
-
Dík za podporu. Jen napíšu ještě něco. Slovem "improvizace" jsem myslel pružné reagování na vzniklé podněty vyplývající z povahy mimořádné události (s využitím metodických pokynů, DZP apod.), abych nebyl osočen, že se u MÚ jen improvizuje - to už by bylo asi špatný. A ještě něco málo, jakékoliv cvičení by se mělo provádět v podmínkách velmi se přibližující realitě. Tj. aby jednotky, vedoucí managemnt zásahu věděl o detajlech co nejméně a řešit MÚ v lidech a prostředcích, které budu mít v reálu k dispozici (v počáteční fázi) a třeba si vyzkoušet svolávání záloh (jestli jsou vůbec schopny dorazit). Takovým cvičením se pak zákonitě musí prověřit všechny články systému od OPIS (KOPIS), vedoucí management až přes jednotlivé příslušníky, protože se jaksi nejvíc blíží realitě, neboť v drtivém počtu MÚ (při výjezdu a v počáteční fázi) vlastně nevíme skoro nic. Pokud se při takovém cvičení najdou chyby, tak je nutná analýza v klidu a učinit nějaké závěry, další postupy apod. (samozřejmě nikoho nevyhazovat na hodinu apod.) - vždyť proto se cvičení dělají, že? A pokud takové cvičení dopadne na výbornou, tak k tomu už není co dodat a je třeba jen gratulovat, jsou připraveni pro reálný zásah. Dle mého názoru je špatný systém připravování cvičení. To že znám měsíc dopředu minimálně počet zraněných a mrtvých i jejich polohu podle nějakého obrázku je prostě špatný a reálné situaci se nepřibližuje ani trochu.
-
Příspěvek od Pavel Šimák » 12.05.2008 15:19
Ahoj Petře a všichni.
Souhlasím s vašimi přízpěvky, mělo by se provádět více takových cvičení o kterých tu píšete ale napadá mě přeci jen že ono je taky potřeba vidět jak by to mělo vypadat..... Věřím v to že při konání cvičení (na stejnou MÚ) nejdřív taktického a za nějakou chvíli prověřovacího by se teprve ukázala silná a slabá místa. Dá se potom porovnávat, učit se z chyb a přeci jen po taktickém cvičení již existuje nějaká hrubá představa o situaci a následném řešení. Při prověřovacím cvičení nebo potom u zkutečné podobné události je zhruba z čeho vycházet.
-
Příspěvek od DARE » 12.05.2008 15:19
Pokud jste u HZS, tak máte trošku milné informace.
jeden příklad: pokud máte vlastní děti třeba ve třetí třídě , tak se jich zeptejte co je to derivace. - zajimala by mě odpopvěď. Co vy na to?
Snad se musím nejprve naučit - vyzkoušte a pak můžu jet naostro. Děláte to stále opačně. Nejprve zkusím ten stro dát dohromady a až si nevím rady přečtu si návod.
Prosím, skutečně postupujte tak, aby to bylo pro všechny ( i pro JSDH) nejprve pochopeno a pak je na velitelích, aby udělali prověřovačku.
Jak se dobrák dozví že má jít na letadlo tak, či onak.Ve hvězdách to není napsáno a žádný člen SDH není génius.
Byl jsem u mnoha taktických i priověřovacích cvičeních. Můžu říci , že je to někdy hrozné se na to dívat. Když je to plované TC, tak to někteří berou na lehkou váhu a upozorňují na sebe , ze "JA" to přeci umím a proč mě to tady ukazujete.
Pak se udělá prověřovací - jo to je sranda. Hloučky hasičů, každý se dívá jak to má vlastně udělat atd....
Nechal bych tento postup tak jak je nastartovaný
-
Zpět na „Zásahy - rady a postupy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti