Promiň, to bude asi omyl. Já jsem myslel tou narážkou diskuzi o resuscitaci, kde se někdo skutečně dost prapodivně vyjádřil ke snaze zvýšit si kvalifikaci k první pomoci. Dedek tam udal nějaké zcela správné upřesnění, tak jak se je naučil ve zmíněném kurzu DRNR. A reakce?
cituji: No P.Dedek to vše krásně popsal on je asi jeden stěch kterej si hraje na to co vúbec nemá. Kurz DRNR je pro převozáky.Je heský jak to tam vše popsal stačilo si přečíst jeho příspěvek a poznáte že tenhle člověk asi nikdy neprováděl KPR naostro.Ty poměry jsou pravdivý ale ten co to tak hesky rozepsal tak ten to buď opsal a nebo si to ještě pamatuje z DRNR.

Odkaz na tuto diskuz je zde:
http://pozary.cz/forum.asp?akce=prispevky&id=781
Víš jestliže se můžu něco naučit dobře, nebo se na to vysr... a úmyslně to dělat špatně, která barianta je lepší? Na todle jsem narážel, protože jednotku jako takovou neznám, ale obecně - zvyšování odborných znalostí by se mělo komentovat jako správné a kladné. Viděl jsem hasiče, kteří po mě přijeli k DN se zraněním (jel náhodně okolo) a kteří mi velice rádi přenechali zraněné (podotýkám, že jen lehce). Dodnes si nejse, jist jestli to je to nejlepší řešené. Kdo má odpovědnost u zásahu do příjezdu RZP? Mám pocit, že se hasiči vobčas první pomoci spíš bojí, proto jsem rád, když mají zájem a berou jako samozřejmost, že si zvyšují kvalifikaci v poskytování první pomoci. Viděl jsem sbory ( dost často doborovolné), které měli tak špičkově vybavenou lékárnu, že by jim ji mohla závidět spousta převozových sanitek. Tedy nic "léčitelského", ale věci, které se znalostmi mohou skutečně využít (vakuovky, dlahy, límce, scoopy) a měli zájem. Jenže se to asi liší sbor od sboru, jednotka od jednotky.
Dal jsem si u práci, že jsem po tvojí reakci zapátral v archivu a řek bych, že jsi myslel asi tuto diskuzi?
http://pozary.cz/forum.asp?akce=prispevky&id=891
Pokud ano (teď jí pročítám, ale je to ukrutně dlouhý), tak k tomu sporu se skutečně příliš vyjadřovat nebudu. Můžu mluvit jako nehasič pouze obecně a opět z vlastní osobní smutné zkušenosti. Opět - potkal jsem DN. Jeden z postižených venku. Podle řidičů, svědků, prý byla ještě jedna osoba zaklíněná uvnitř. Hafo kouře, v kabině jsem už viděl probleskovat plamínky. Parťák kterej byl se mnou už chtěl zdrhat k vozu. Já jsem chytnul a poslal nejdřív pro hasičák a rovnou se tušim ještě volali hasiči. Než jsme se stihli vrátit - a podotýkám, nebylo to příliš velké zdržení - auto chytlo jak fakule. Vyletěla z něho ohromná ohnivá koule a během pár vteřin bylo totál v plamenech. Asi ti nemusim říkat jak takovej fajrunk vypadá (když jsem četl o tý hořící Felicii, hned se mi to vybavilo). Dodneška si myslim, že tím, že jsem e tam hned nehnal a snažil se udělat si představu o nebezpečí a sychroat se aspoň hasičákem , vytelefonovat co se dá a během toho zkouknout jak to vypadá, že nám to zachránilo, když ne život, zdraví určitě. Bejt po pás zabořený v tom vozu?

Když vim, jak je to rychlý (není to první hořící auto, který jsem viděl), tak jsem skutečně za rychlej příjezd jednotky, která aspoň provede základní úkony, třeba zabrání požáru a navíc - OCHRÁNÍ i OSTATNÍ. Já fakt nejsem hasič a nevim co si můžu v takovym případě dovolit. Mám z toho velikej respekt, neli strach! Když jsem potkal další takovej smrťák, kdy se z auta dymilo, měl jsem prdel staženou strachy když jsme to auto prolejzali! A teď mi řekni - není lepší když tam bude aspoň nějaká schopná (to zdůrazňuji, musí znát svoji práci - proto se nevyjadřuji k Doksům - mluvim obecně) jednotka? Navíc poskytnout první pomoc může a musí. Stačí aspoň zajistit dýchací cesty, krční límec, příp. umělý dýchýní, či komplet KPR v případě potřeby. klidně se vyjádři k tomuto tématu. Názor hasiče, zvlášť profika mě vždycky zajímá. Jinak přes Mělník jezdim přes Dubou k Český Lápě.