Zkouška těsnosti savic
Nevíte, jak opravit Tatru nebo kam upevnit dýchací přístroj?
Re: Zkouška těsnosti savic
Příspěvek od Sobiho » 14.09.2017 09:55
Normované zkoušky jsou specifikovány v normě ČSN EN ISO 1402.
Uživatelská zkouška klasické pryžové sací hadice se prováděla dle ČSN 63 5311.
Zkouška se prováděla 1 x za 6 měsíců a skládala se z těchto tří částí:
- zkouška těsnosti;
- zkouška vodním přetlakem;
- zkouška těsnosti vodou.
Zkouška těsnosti (tzv. suchá zkouška) je zkouška, která se provádí pod tlakem. Při této
zkoušce musí být sací hadice zcela suchá, a proto se tato zkouška provádí jako první. Zkouší
se každý díl sací hadice zvlášť.
Sací hadice se připojí na sací stranu čerpadla odzkoušeného na těsnost, druhý konec se uzavře
víčkem s vakuometrem. Pomocí vývěvy se vytvoří podtlak 0,08 MPa a po vypnutí vývěvy se
sleduje změna podtlaku. Během 1 minuty může dojít k poklesu maximálně o 0,01 MPa, tj. na
hodnotu 0,07 MPa.
Zkouška vodním přetlakem se provádí opět jednotlivě s každým dílem sací hadice. Sací hadice
se připojí na tlakový vodní zdroj, druhý konec se uzavře víčkem. Provede se natlakování
vodou přetlakem 0,4 MPa po dobu 5 minut. Tento přetlak musí sací hadice vydržet bez
porušení a bez deformace. Pomocí této zkoušky je možno odhalit netěsnost, která se např.
neprojevila při zkoušce podtlakem.
Zkouška těsnosti vodou se provádí se spojenými sacími hadicemi na délku cca 10 m, což je
délka všech spojených sacích hadic na vozidle. Takto vytvořený sací rád se zavodní a sledují
se především spoje sacího šroubení, zda nedochází k úniku vody.
Údaje pro zkoušku plastových sacích hadic jsou převzaty od výrobce např. pro sací hadice
FLIDR s.r.o. Zkouška se provádí 1 x za rok a sestává se z následujících zkoušek:
- Funkční zkouška. Zkouší především funkčnost šroubení.
- Podtlaková zkouška. Provádí se podtlakem 0,075 MPa.
- Přetlaková zkouška. Provádí přetlakem 0,2 MPa.
Uživatelská zkouška klasické pryžové sací hadice se prováděla dle ČSN 63 5311.
Zkouška se prováděla 1 x za 6 měsíců a skládala se z těchto tří částí:
- zkouška těsnosti;
- zkouška vodním přetlakem;
- zkouška těsnosti vodou.
Zkouška těsnosti (tzv. suchá zkouška) je zkouška, která se provádí pod tlakem. Při této
zkoušce musí být sací hadice zcela suchá, a proto se tato zkouška provádí jako první. Zkouší
se každý díl sací hadice zvlášť.
Sací hadice se připojí na sací stranu čerpadla odzkoušeného na těsnost, druhý konec se uzavře
víčkem s vakuometrem. Pomocí vývěvy se vytvoří podtlak 0,08 MPa a po vypnutí vývěvy se
sleduje změna podtlaku. Během 1 minuty může dojít k poklesu maximálně o 0,01 MPa, tj. na
hodnotu 0,07 MPa.
Zkouška vodním přetlakem se provádí opět jednotlivě s každým dílem sací hadice. Sací hadice
se připojí na tlakový vodní zdroj, druhý konec se uzavře víčkem. Provede se natlakování
vodou přetlakem 0,4 MPa po dobu 5 minut. Tento přetlak musí sací hadice vydržet bez
porušení a bez deformace. Pomocí této zkoušky je možno odhalit netěsnost, která se např.
neprojevila při zkoušce podtlakem.
Zkouška těsnosti vodou se provádí se spojenými sacími hadicemi na délku cca 10 m, což je
délka všech spojených sacích hadic na vozidle. Takto vytvořený sací rád se zavodní a sledují
se především spoje sacího šroubení, zda nedochází k úniku vody.
Údaje pro zkoušku plastových sacích hadic jsou převzaty od výrobce např. pro sací hadice
FLIDR s.r.o. Zkouška se provádí 1 x za rok a sestává se z následujících zkoušek:
- Funkční zkouška. Zkouší především funkčnost šroubení.
- Podtlaková zkouška. Provádí se podtlakem 0,075 MPa.
- Přetlaková zkouška. Provádí přetlakem 0,2 MPa.
-
-
Příspěvek od Jakub Krajnik » 14.09.2017 17:26
Přesně :-D
Sobiho hezká a vyčerpávací odpověd ale popravdě mám je odzkoušené skoro za stejnou dobu než se pročtu těma normama :-)
Příspěvek od Sobiho » 14.09.2017 17:59
Tak Vám popravdě řeknu, jak dlouho mi to trvalo....
Otevřel jsem google (1s), napsal jsem do řádky: zkouška těsnosti savic (3,5s), gůgl hledal (0,56s), našel mi stránku:
https://www.fbi.vsb.cz/export/sites/fbi ... PO_u3v.pdf
tu jsem otevřel jako druhý odkaz (8s), zmáčkl jsem CTRL+F a napsal slovo: těsnost, (1,5s) a jupí byl to ten článek :-D
Celkem 14,5s :-D
Ano toto je správná odpověď. Jinak souhlas se Samíkem :-D
Otevřel jsem google (1s), napsal jsem do řádky: zkouška těsnosti savic (3,5s), gůgl hledal (0,56s), našel mi stránku:
https://www.fbi.vsb.cz/export/sites/fbi ... PO_u3v.pdf
tu jsem otevřel jako druhý odkaz (8s), zmáčkl jsem CTRL+F a napsal slovo: těsnost, (1,5s) a jupí byl to ten článek :-D
Celkem 14,5s :-D
Ano toto je správná odpověď. Jinak souhlas se Samíkem :-D
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti