Mrzí ma, že som sa k tejto téme dostal až teraz. Nejakú osobnú skúsenosť so svietidlami na prilbách mám, tak to skúsim zhrnúť... Keby sme mali byť striktní v dodržiavaní predpisov, tak na prilbu Gallet F1XF (ktorá je testovaná podľa normy 443:2008) nemôžeš použiť iné svietidlo než to, ktoré odporúča výrobca a ktoré bolo testované spolu s helmou - pretože podľa tejto normy sa testujú prilby vrátane všetkého príslušenstva - teda svietidlá, zátylníky, komunikačné súpravy, atď. Z toho vyplýva, že pokiaľ chceš skutočne dodržať literu zákona a normy, smieš použiť iba svietidlo Peli XP alebo Peli XP LED. Nemohol by si použiť dokonca ani Peli 2410, nakoľko to nie je presne to isté svietidlo ako Peli XP (musíš použiť držiak pre uchytenie na prilbu).
No keď budeme rozumní, a pozrieme sa na problematiku realisticky, súhlasím s niektorými kolegami, že Peli 3315 je aktuálne najlepšie svietidlo pre Gallet F1XF v pomere cena/ výkon.
Len ťa chcem upozorniť na jednu vec - na základe osobnej skúsenosti. Viacero firiem ponúka k Peli 3315 a prilbe F1XF držiak svietidla, ktorý sa skladá z dvoch dielov - ten nekupuj. Držiak, ktorý je jednodielny a ponúkajú ho na prilbu F1SF je lepší, lepšie drží a dá sa krásne polohovať.
Nechápem, prečo firmy ponúkajú iný držiak na F1SF a iný na F1XF, keď uchytenie svietidla na oboch prilbách je rovnaké - na obe sú schválené svietidlá Peli XP - a tie boli vytvorené ešte pre F1SF prilbu.
Svítilna na Gallet F1 XF
Nevíte, jak opravit Tatru nebo kam upevnit dýchací přístroj?
- Peter Zábava
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava