Motorové kalové čerpadlo
-
Příspěvek od ondřej klenor » 12.05.2008 15:23
Chceme si pořídit motorovou kalovku místo PS 12,proto se ptám kdo jakou používáte a jak jste s ní spokojeni.
-
Příspěvek od Cavaluzzo » 12.05.2008 15:23
My používáme Mitshubishi MPT080 a sme maximálně spokojení, nemůžem si ji vynachválit a zvažujeme, že koupíme ještě jednu. Jednoduchá obsluha, nízká hlučnost i spotřeba, malá hmotnost - unesou to dva chlapi. Prostě nastartuješ a jedeš, máme ji neco přes rok a zatím bez závad.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:23
My používáme Hondu WB30, taky maximální spokojenost. Ono v tom podle mě velké rozdíly nebudou, pokud si nekoupíš nějakou vyloženě neznámou značku. Spíše se zaměř na parametry jako je spotřeba PHM a tak, obsluha je IMO u všech stejná, jednoduchá, dva chlapi s tím v pohodě pohnou.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od FiRan » 12.05.2008 15:23
Elektricka taky neni spatna, zrovna minuly tyden se pri lokalnich zaplavach skvele osvedcila. Rozhodne je s ni jeste jednodussi manipulace nez s motorovkou.
Pouzivame celkem tri, z toho pak dve stejne typu Ebara BEST 4M (CAS24 T815, CAS25 S706) a jedno Sigma Favorit (DA12 Avia A31).
Kdo se utopí, ten se nespálí.
-
- Kontaktovat uživatele:
-
My máme 2 kusy el.kalovek Zenit na 230V,ale chceme nahradit PS 12 motorovou kalovkou. A příští rok si chceme pořídit kalovku na 400V
-
Jednu máme s košem a druhou bez koše,jsou to litinová čerpadla a slouží dobře (akorát ta váha je na obtíž při dlouhodobé práci při záplavách a častém přemístování)jinak super.Akorát se nám nedávno podařilo prorazit ve studni plovák,tak uvažujeme o odmontování plováků,protože kolikrát ve sklepě stejně musel jeden člověk držet plovák nahoře,abychom vytáhli co nejvíc vody.
-
Příspěvek od Antonín Chýlek » 12.05.2008 15:23
používáme el.kalovku na 400V a elektrocentrálu,v nulové výšce má přes 1000l/min.tuším 1260 a v jednometrové hloubce hladiny 1000l,je to dobré při záplavách ve sklepeních,kde motorovou kalovkou zadymuješ.Použivali jsme PS8 nebo 12,ale přes okénka sklepů a samo se savicemi a mašiny trpěly,než nasaješ,pak jsme měli Plovčerku,ale s tím zadymením je to taky na houby,tohle se osvědčilo,má to i řezací nože,takže nějaké papíry a nečistoty to zvládne a před týdnem jsme s tím tahali vodu z potoka,když se nám Plovčer kousnul do lana.Takže záleží,kde a jak často chcete kalovku používat.
-
Příspěvek od ZATES » 12.05.2008 15:23
Kalovka je velmi užitečná věc,ale nemůžeš ji používat místo PS-12,každý stroj byl vyroben k jinému účelu.PS-12 má dopravovat vodu a vytvářet tlak potřebný k zásahu,a kalovka má vodu především odčerpat ze zatopených míst. Naše jednotka používá motorové kalové čerpadlo s výkonem 1300 l/min (značku a výrobce zrovna nevím) a jsme s ním moc spokojeni. Čauky.
-
-
Příspěvek od Jarda EPS » 12.05.2008 15:23
už tu někdo řekl, že kažé čerpadlo je konstuováno pro jiný účel. Stačí se podívat do dokumentace. ( jsem proti přeznačování staré techniky, takže dvanáctce nikdy jínak neřeknu!!!) PS12 1200l/min při 80m vsl. naproti tomu kalovka nikdy nevytlačí 80 metrů a když už se taková najde, tak průtok bude 00prd. U dnešních čerpadel se většinou uvádějí mezní hodnoty, tzn. když je na štítku 1000l/min 60m výtlak, počítejte, že kubík za minutu to dá tak bez hadice přímo na hrdle, bez tlaku a v 60ti metrech uvidíš hladinu, ale bez průtoku... U naší jednotky máme momentálně tři kalovky 2x HCP pump a litinovou sigmu GFxx. Ty HCPčka mají hlavní výhodu v celonerezovém provedení a zároveň mají plášťové chlazení ( čerpaná voda chladí motor). Při nákupu doporučuji navštěvu specializované prodejny čerpadel a hlavně říct, že se bude čšrpadlo používat nárazově a k čerpání velkého humusu, aby vám doporučili vhodnou pumpu, pokud by měl někdo technické dotazy mísněte mi na mail, není to sice úplně můj obor, ale za těch 20 let co s tím tátovi pomáhám jsem něco málo pochytil
-
Příspěvek od Jarda EPS » 12.05.2008 15:23
už tu někdo řekl, že kažé čerpadlo je konstuováno pro jiný účel. Stačí se podívat do dokumentace. ( jsem proti přeznačování staré techniky, takže dvanáctce nikdy jínak neřeknu!!!) PS12 1200l/min při 80m vsl. naproti tomu kalovka nikdy nevytlačí 80 metrů a když už se taková najde, tak průtok bude 00prd. U dnešních čerpadel se většinou uvádějí mezní hodnoty, tzn. když je na štítku 1000l/min 60m výtlak, počítejte, že kubík za minutu to dá tak bez hadice přímo na hrdle, bez tlaku a v 60ti metrech uvidíš hladinu, ale bez průtoku... U naší jednotky máme momentálně tři kalovky 2x HCP pump a litinovou sigmu GFxx. Ty HCPčka mají hlavní výhodu v celonerezovém provedení a zároveň mají plášťové chlazení ( čerpaná voda chladí motor). Při nákupu doporučuji navštěvu specializované prodejny čerpadel a hlavně říct, že se bude čšrpadlo používat nárazově a k čerpání velkého humusu, aby vám doporučili vhodnou pumpu, pokud by měl někdo technické dotazy mísněte mi na mail, není to sice úplně můj obor, ale za těch 20 let co s tím tátovi pomáhám jsem něco málo pochytil Joooo abych nezapoměl, mluvil jsem o elektro čerpadlech, nicméně je celkem jedno, co kroutí hřídelí...
-
Příspěvek od Zdeněk Milan » 12.05.2008 15:23
JJ, souhlasím s tím, že PS 12 a kalovka a to ať elektrická nebo motorová jsou každá k něčemu jinému určená. Základ je sice stejnej, to že mají čerpat vodu ale PS 12 není přece jen na dálkovou dopravu vody a nebo na čerpání sklepů. My ji využíváme hodně při požárech lesů na doplňování cisteren z volných vodních zdrojů a to se nedá asi z žádnou kalovkou porovnávat. Tady je to nenahraditelný pomocník, rychle dodá hodně vody a cisterna je naplněna jak se říká v cukuletu. Kalovka zas má své výhody, elektrická se vejde do menších prostorů, krásně se s ní čerpají i nečistoty z kanálů a podobně, netvoří žádné spaliny a tím se může dobře používat v uzavřeném prostoru. Je dobrá třeba v případě že čerpaná místost je někde ve středu domu a každý spalinový motor by ten arák naplnil kouřem. Motorová ale je také perfektní věc a moc se mě toto zařízení líbí a má taky plno výhod. Prostě každé toto zařízení bylo vyrobeno ke svému účelu a každé má své plus i mínus.
-
Příspěvek od Cavaluzzo » 12.05.2008 15:23
Jak už tady bylo řečeno, motorová kalovka nikdy nanehradí PS12 a to hlavně ve výkonu. Na druhou stranu je to určité alternativní řešení pro sbory, pro které je 200 000,- za novou mašinu problém. Slušnou kalovku koupíte od 40 000,- nahoru. Nedávno jsme ale měli v hasičce debatu o tom, co je potřeba dokoupit za techniku a všichni jsme se shodli na jediném. Druhou kalovku. Důvod je prostý, počasí si poslední roky dělá co chce, meteorologové nás ujišťují, že to bude čím dál tím horší a povodně se pomalu stávají spíš obvyklým jevem než raritou jak tomu bylo dřív. Po zkušenostech z letošních přívalových dešťů a loňských záplav jsme zjistili, že nám stále chybí čerpací technika. A jakou čerpací techniku má člověk koupit? Plovoučku jsme zavrhli, ta je ve sklepách problémově použitelná kvůli odvětrávání, na nové PS8/12/16 nemáme peníze, elektrickou kalovku máme v jednání a víc než jednu stejně mět nemůžeme, protože je jen jedna centrála, takže jediná volba pro nás byla motorová kalovka. Zatím sem nenašel žádnou jinou vhodnou možnost.
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky