Spolupráce SH ČMS a HZS
-
Spolupráce SH ČMS a HZS
Příspěvek od hasič198 » 12.02.2024 18:13
-
Re: Spolupráce SH ČMS a HZS
Příspěvek od Samik » 12.02.2024 21:04
-
Příspěvek od jakubk » 13.02.2024 15:07
Čerpadla jsou JSDHO?Samik píše: ↑12.02.2024 21:04Nevím přesně jaká spolupráce má byt v rámci smlouvy. Ale když to vezmu jak to u nás už funguje dlouho ta "spolupráce" když SDH odevzdává všechny dokumenty jak má. JSDH prostřednictvím SDH pořádá a účastní se namětových cvičení v rámci okresku, dělá zkoušky čerpadel, vyplňuje požadované dokumenty atd. a to vše dává na OSH tak potom v případě přesunu techniky a vybavení od HZS tak tyto jednotky mají přednost před jednotkami které s OSH nefunguji. Nemělo by to tak být ale je to tak u nás je vedení HZS úzce spjato s vedením OSH. JSou osoby co jsou tam i tam.
-
Příspěvek od hasič198 » 13.02.2024 16:58
Také mě to překvapilojakubk píše: ↑13.02.2024 15:07Čerpadla jsou JSDHO?Samik píše: ↑12.02.2024 21:04Nevím přesně jaká spolupráce má byt v rámci smlouvy. Ale když to vezmu jak to u nás už funguje dlouho ta "spolupráce" když SDH odevzdává všechny dokumenty jak má. JSDH prostřednictvím SDH pořádá a účastní se namětových cvičení v rámci okresku, dělá zkoušky čerpadel, vyplňuje požadované dokumenty atd. a to vše dává na OSH tak potom v případě přesunu techniky a vybavení od HZS tak tyto jednotky mají přednost před jednotkami které s OSH nefunguji. Nemělo by to tak být ale je to tak u nás je vedení HZS úzce spjato s vedením OSH. JSou osoby co jsou tam i tam.
-
Příspěvek od Samik » 13.02.2024 18:54
Cisterna a PS12 jsou pro JSDH majitel obec samozřejmě. Tu dvanáctku sice jednotka už nevyužívá ta je už spíš pro děti. Sbor má jen závodní mašinu. A ještě řekněte že u vás se to nedělá.jakubk píše: ↑13.02.2024 15:07Čerpadla jsou JSDHO?Samik píše: ↑12.02.2024 21:04Nevím přesně jaká spolupráce má byt v rámci smlouvy. Ale když to vezmu jak to u nás už funguje dlouho ta "spolupráce" když SDH odevzdává všechny dokumenty jak má. JSDH prostřednictvím SDH pořádá a účastní se namětových cvičení v rámci okresku, dělá zkoušky čerpadel, vyplňuje požadované dokumenty atd. a to vše dává na OSH tak potom v případě přesunu techniky a vybavení od HZS tak tyto jednotky mají přednost před jednotkami které s OSH nefunguji. Nemělo by to tak být ale je to tak u nás je vedení HZS úzce spjato s vedením OSH. JSou osoby co jsou tam i tam.
-
Příspěvek od Kuba_T » 13.02.2024 18:58
Ne, nedělá. Lidi z SDH nám do všeho kecali tak dlouho, až jsme je ze zbrojnice vystěhovaliSamik píše: ↑13.02.2024 18:54Cisterna a PS12 jsou pro JSDH majitel obec samozřejmě. Tu dvanáctku sice jednotka už nevyužívá ta je už spíš pro děti. Sbor má jen závodní mašinu. A ještě řekněte že u vás se to nedělá.jakubk píše: ↑13.02.2024 15:07Čerpadla jsou JSDHO?Samik píše: ↑12.02.2024 21:04Nevím přesně jaká spolupráce má byt v rámci smlouvy. Ale když to vezmu jak to u nás už funguje dlouho ta "spolupráce" když SDH odevzdává všechny dokumenty jak má. JSDH prostřednictvím SDH pořádá a účastní se namětových cvičení v rámci okresku, dělá zkoušky čerpadel, vyplňuje požadované dokumenty atd. a to vše dává na OSH tak potom v případě přesunu techniky a vybavení od HZS tak tyto jednotky mají přednost před jednotkami které s OSH nefunguji. Nemělo by to tak být ale je to tak u nás je vedení HZS úzce spjato s vedením OSH. JSou osoby co jsou tam i tam.
-
-
Příspěvek od Ladislav Vitásek » 14.02.2024 11:16
Sic to chápu, taky mám větší výhrady k celému SHČMS, ale nejde mi do hlavy jedna věc. To vážně máte úplně jiné lidi mezi SDH a JSDH? Většina si od svých mladých let prošla SDH, nebo u nás to tak je. Po dovršení plnoletosti, školení a zdravotní prohlídky každý přešel k jednotce, ale ve sboru zůstal. Dal pomáhal a nebo sám pořádal akce a věnoval se kultuře v obci. Nevím jak ostatní naše SDH a celý výbor je tvořený z 90% lidmi z JSDH. A větší polovina je nasrana na sdružení, ale neřešíme je, věnujeme se svým věcem a hlavně posledních 15 let se ve velkém věnujeme výchově mládeže, což z pozice JSDH nejde. Tak se ptám, když tak dokonalá nevraživost mezi SDH - JSDH ( věřím že někteří lidi jsou ko.oti ) ale zajímalo by mě, jak vychováte své potencionální nástupce. Hasičina jde do kopru, většinově to drží tzv "stará škola, stará garda" tak by mě zajímalo jak někteří s tímhle přístupem kopání kolem a do sebe chtějí řešit budoucnost a nové členy do jednotky.
-
Příspěvek od Kuba_T » 14.02.2024 13:07
Tak u nás v SDH byl docela problém i po finanční stránce. Nechci to úplně rozpitvávat, ale kdysi se ztratila poměrně velká částka z kasy SDH, aniž by se za ně něco pro sbor udělalo. My mladí, kteří jsme pak nastoupili do jednotky, jsme s tím nechtěli mít nic společného. Navíc tam byl obrovský generační střet a nikdo o rady "my jsme vždycky hasili plným proudem" nestál. Do SDH pak téměř nikdo nový nenastoupil a to pak nakonec zaniklo.Ladislav Vitásek píše: ↑14.02.2024 11:16Sic to chápu, taky mám větší výhrady k celému SHČMS, ale nejde mi do hlavy jedna věc. To vážně máte úplně jiné lidi mezi SDH a JSDH? Většina si od svých mladých let prošla SDH, nebo u nás to tak je. Po dovršení plnoletosti, školení a zdravotní prohlídky každý přešel k jednotce, ale ve sboru zůstal. Dal pomáhal a nebo sám pořádal akce a věnoval se kultuře v obci. Nevím jak ostatní naše SDH a celý výbor je tvořený z 90% lidmi z JSDH. A větší polovina je nasrana na sdružení, ale neřešíme je, věnujeme se svým věcem a hlavně posledních 15 let se ve velkém věnujeme výchově mládeže, což z pozice JSDH nejde. Tak se ptám, když tak dokonalá nevraživost mezi SDH - JSDH ( věřím že někteří lidi jsou ko.oti ) ale zajímalo by mě, jak vychováte své potencionální nástupce. Hasičina jde do kopru, většinově to drží tzv "stará škola, stará garda" tak by mě zajímalo jak někteří s tímhle přístupem kopání kolem a do sebe chtějí řešit budoucnost a nové členy do jednotky.
Výchovu mládeže neřeším. Kdybych chtěl pracovat s dětmi, půjdu pracovat do školky nebo na dětské tábory, ne k hasičům.
-
Příspěvek od Ladislav Vitásek » 14.02.2024 14:20
Promiň mi to slovo, ale takhle odpovědět umí jen blbec. S takovým přístupem, do několika let jako jednotka skončíte. To není o školce, ani táborech. Ale o motivovat mladé a naučit je to, co umíme a o přístupu, aby ta generace po nás nějaká byla. Ale odpověď tvého formátu je opravdu na lopatu. Hodně štěstíKuba_T píše: ↑14.02.2024 13:07Tak u nás v SDH byl docela problém i po finanční stránce. Nechci to úplně rozpitvávat, ale kdysi se ztratila poměrně velká částka z kasy SDH, aniž by se za ně něco pro sbor udělalo. My mladí, kteří jsme pak nastoupili do jednotky, jsme s tím nechtěli mít nic společného. Navíc tam byl obrovský generační střet a nikdo o rady "my jsme vždycky hasili plným proudem" nestál. Do SDH pak téměř nikdo nový nenastoupil a to pak nakonec zaniklo.Ladislav Vitásek píše: ↑14.02.2024 11:16Sic to chápu, taky mám větší výhrady k celému SHČMS, ale nejde mi do hlavy jedna věc. To vážně máte úplně jiné lidi mezi SDH a JSDH? Většina si od svých mladých let prošla SDH, nebo u nás to tak je. Po dovršení plnoletosti, školení a zdravotní prohlídky každý přešel k jednotce, ale ve sboru zůstal. Dal pomáhal a nebo sám pořádal akce a věnoval se kultuře v obci. Nevím jak ostatní naše SDH a celý výbor je tvořený z 90% lidmi z JSDH. A větší polovina je nasrana na sdružení, ale neřešíme je, věnujeme se svým věcem a hlavně posledních 15 let se ve velkém věnujeme výchově mládeže, což z pozice JSDH nejde. Tak se ptám, když tak dokonalá nevraživost mezi SDH - JSDH ( věřím že někteří lidi jsou ko.oti ) ale zajímalo by mě, jak vychováte své potencionální nástupce. Hasičina jde do kopru, většinově to drží tzv "stará škola, stará garda" tak by mě zajímalo jak někteří s tímhle přístupem kopání kolem a do sebe chtějí řešit budoucnost a nové členy do jednotky.
Výchovu mládeže neřeším. Kdybych chtěl pracovat s dětmi, půjdu pracovat do školky nebo na dětské tábory, ne k hasičům.
-
Příspěvek od Petr Došek » 14.02.2024 14:57
Díky tomu, že u nás už více jak dvacet let funguje kroužek MH, tak jsou nyní v jednotce i mladí. Nebýt toho kroužku, nevěřím, že by někdo z venčí přišel do jednotky. Za dobu co jsem velitel se mi takhle z "ulice" podařilo odchytit jenom jednoho. Takže opravdu hloupost co jsi napsal. Bez výchovy mladých to jednou celé půjde do kopru. A vím o čem mluvím, jsou v okolí jednotky, co MH nemají a mají už nyní v jednotkách hodné velké problémy.Kuba_T píše: ↑14.02.2024 13:07Tak u nás v SDH byl docela problém i po finanční stránce. Nechci to úplně rozpitvávat, ale kdysi se ztratila poměrně velká částka z kasy SDH, aniž by se za ně něco pro sbor udělalo. My mladí, kteří jsme pak nastoupili do jednotky, jsme s tím nechtěli mít nic společného. Navíc tam byl obrovský generační střet a nikdo o rady "my jsme vždycky hasili plným proudem" nestál. Do SDH pak téměř nikdo nový nenastoupil a to pak nakonec zaniklo.Ladislav Vitásek píše: ↑14.02.2024 11:16Sic to chápu, taky mám větší výhrady k celému SHČMS, ale nejde mi do hlavy jedna věc. To vážně máte úplně jiné lidi mezi SDH a JSDH? Většina si od svých mladých let prošla SDH, nebo u nás to tak je. Po dovršení plnoletosti, školení a zdravotní prohlídky každý přešel k jednotce, ale ve sboru zůstal. Dal pomáhal a nebo sám pořádal akce a věnoval se kultuře v obci. Nevím jak ostatní naše SDH a celý výbor je tvořený z 90% lidmi z JSDH. A větší polovina je nasrana na sdružení, ale neřešíme je, věnujeme se svým věcem a hlavně posledních 15 let se ve velkém věnujeme výchově mládeže, což z pozice JSDH nejde. Tak se ptám, když tak dokonalá nevraživost mezi SDH - JSDH ( věřím že někteří lidi jsou ko.oti ) ale zajímalo by mě, jak vychováte své potencionální nástupce. Hasičina jde do kopru, většinově to drží tzv "stará škola, stará garda" tak by mě zajímalo jak někteří s tímhle přístupem kopání kolem a do sebe chtějí řešit budoucnost a nové členy do jednotky.
-
Příspěvek od hasič198 » 14.02.2024 19:28
Dobrý den, pravdu máte že tak by to mělo fungovat a když jsem vstupoval do SH ČMS tak jsem si to tak představoval. Bohužel dnes je to jinak a jednotku tvoří nečlenové. Jinak náplň kterou SH ČMS má pro děti se vzdaluje od hasičů a přibližuje se sportovcům. Jinak určitě je výchova dětí moc důležitá, sám jsem velitel jednotky a vedoucí kolektivu. Třeba se mílím a bylo by to moc dobré.Ladislav Vitásek píše: ↑14.02.2024 11:16Sic to chápu, taky mám větší výhrady k celému SHČMS, ale nejde mi do hlavy jedna věc. To vážně máte úplně jiné lidi mezi SDH a JSDH? Většina si od svých mladých let prošla SDH, nebo u nás to tak je. Po dovršení plnoletosti, školení a zdravotní prohlídky každý přešel k jednotce, ale ve sboru zůstal. Dal pomáhal a nebo sám pořádal akce a věnoval se kultuře v obci. Nevím jak ostatní naše SDH a celý výbor je tvořený z 90% lidmi z JSDH. A větší polovina je nasrana na sdružení, ale neřešíme je, věnujeme se svým věcem a hlavně posledních 15 let se ve velkém věnujeme výchově mládeže, což z pozice JSDH nejde. Tak se ptám, když tak dokonalá nevraživost mezi SDH - JSDH ( věřím že někteří lidi jsou ko.oti ) ale zajímalo by mě, jak vychováte své potencionální nástupce. Hasičina jde do kopru, většinově to drží tzv "stará škola, stará garda" tak by mě zajímalo jak někteří s tímhle přístupem kopání kolem a do sebe chtějí řešit budoucnost a nové členy do jednotky.
-
Příspěvek od PowPow » 17.02.2024 13:45
Díky tomuhle přístupu to jde od 10 k 5 leckde. Oni mladý hasiči nejsou nějakej rozmar, ale o předávání tradic, zkušeností, o vztahu k místu kde žiješ a kde se podílíš na bezpečnosti a fungování obce. SH ČMS a SDH a problémy s tím spojený jsou jedna věc - to že práce s mládeží je potřeba, je věc druhá.Kuba_T píše: ↑14.02.2024 13:07
Tak u nás v SDH byl docela problém i po finanční stránce. Nechci to úplně rozpitvávat, ale kdysi se ztratila poměrně velká částka z kasy SDH, aniž by se za ně něco pro sbor udělalo. My mladí, kteří jsme pak nastoupili do jednotky, jsme s tím nechtěli mít nic společného. Navíc tam byl obrovský generační střet a nikdo o rady "my jsme vždycky hasili plným proudem" nestál. Do SDH pak téměř nikdo nový nenastoupil a to pak nakonec zaniklo.
Ne nadarmo kolektivy mladých hasičů fungují i v zahraničí, a často s propojením v rovině: mládež - spolek(třeba SDH) - výjezdová jednotka - obec, výrazně užším než tady u nás v ČR. Koukej dál než na konec svýho nosu.
-
Příspěvek od Josef Stašiak » 18.02.2024 14:09
Mě to příjde, že si někdo u HZS usnadňuje práci, kdy místo pravidelných kontrol jednotek SDH si nechá dělat reporty od OSH.Samik píše: ↑12.02.2024 21:04Nevím přesně jaká spolupráce má byt v rámci smlouvy. Ale když to vezmu jak to u nás už funguje dlouho ta "spolupráce" když SDH odevzdává všechny dokumenty jak má. JSDH prostřednictvím SDH pořádá a účastní se namětových cvičení v rámci okresku, dělá zkoušky čerpadel, vyplňuje požadované dokumenty atd. a to vše dává na OSH tak potom v případě přesunu techniky a vybavení od HZS tak tyto jednotky mají přednost před jednotkami které s OSH nefunguji. Nemělo by to tak být ale je to tak u nás je vedení HZS úzce spjato s vedením OSH. JSou osoby co jsou tam i tam.
-
Příspěvek od Josef Stašiak » 18.02.2024 14:19
https://www.dh.cz/images/Dokumenty/smlo ... 7-2023.pdf
-
Příspěvek od Lukáš Svoboda » 19.02.2024 05:16
Celkem je ta dohoda o ničem, jenom nechápu na co SDH potřebuje nepotřebný majetek HZS.Josef Stašiak píše: ↑18.02.2024 14:19Pokud by to někoho zajímalo obsah dohody mezi HZS a SH ČMS:
Vyřazené počítače, foťáky atd. ať si nechají, ale co budou dělat s technikou (myslím např. CAS atd.), to budou k JSDH přerozdělovat oni?
-
Příspěvek od hasič198 » 19.02.2024 06:02
Dohoda je jedna věc, praxe za mě jiná.Josef Stašiak píše: ↑18.02.2024 14:19Pokud by to někoho zajímalo obsah dohody mezi HZS a SH ČMS:
-
Příspěvek od CzPeta » 19.02.2024 16:26
Jako na jednu stranu ano, je to postavené na hlavu, že o JSDH ve finále rozhoduje organizace, která nemá s JSDH oficiálně nic společného jenže realita prostě ve většině JSDH je taková, že jsou tam vlastně lidé z SDH a normálně SDH a JSDH spolu fungují jako jeden muž. Špatně to prostě je v těch pár místech, kde se ty dvě "zkratky" mezi sebou nesnesou... V tu chvíli to je špatně...Lukáš Svoboda píše: ↑19.02.2024 05:16Celkem je ta dohoda o ničem, jenom nechápu na co SDH potřebuje nepotřebný majetek HZS.Josef Stašiak píše: ↑18.02.2024 14:19Pokud by to někoho zajímalo obsah dohody mezi HZS a SH ČMS:
Vyřazené počítače, foťáky atd. ať si nechají, ale co budou dělat s technikou (myslím např. CAS atd.), to budou k JSDH přerozdělovat oni?
-
Příspěvek od Oretone » 19.02.2024 17:47
Jenze jednotlive sdh sice prispivaji na chod SH CMS, ale ridi si to tam particka sobe si bafiku. Ze me vsechno spatne. To budou takove male domu az to boli. A to pomijim, ze v te organizaci nejsou vsechny SDH. Ja na brachu, bracha ve me. Nase sdh tam teda je a vyjezdovka ji tak nejak kopiruje, ale necekam nic. Indulonu nevedem.CzPeta píše: ↑19.02.2024 16:26Jako na jednu stranu ano, je to postavené na hlavu, že o JSDH ve finále rozhoduje organizace, která nemá s JSDH oficiálně nic společného jenže realita prostě ve většině JSDH je taková, že jsou tam vlastně lidé z SDH a normálně SDH a JSDH spolu fungují jako jeden muž. Špatně to prostě je v těch pár místech, kde se ty dvě "zkratky" mezi sebou nesnesou... V tu chvíli to je špatně...Lukáš Svoboda píše: ↑19.02.2024 05:16Celkem je ta dohoda o ničem, jenom nechápu na co SDH potřebuje nepotřebný majetek HZS.Josef Stašiak píše: ↑18.02.2024 14:19Pokud by to někoho zajímalo obsah dohody mezi HZS a SH ČMS:
-
Příspěvek od Lukáš Svoboda » 20.02.2024 04:24
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti