Nastavovací žebřík Tauchman
Nevíte, jak opravit Tatru nebo kam upevnit dýchací přístroj?
-
Re: Nastavovací žebřík Tauchman
Příspěvek od Sluníčko sedmitečné » 07.12.2023 08:59
Tři díly jsou u standardního nastavovacího žebříku stejně málo... ve vyhlášce je jasně napsaná výška.
-
Příspěvek od Tauchman » 07.12.2023 15:33
Dobrý den
Děkuji za uznání je pravdou, že toto jsme měli mít lepe podchycené. Trochu jsme se ukolébali, že to máme v pořádku.
Aktuálně jak jsem napsal předěláváme pasport a doplňujeme ho o přílohu s trhlinami a jejich kontrolou.
Pro příští rok chystáme přílohu s teplotními markery(které mají hlídat jestli nebyl žebřík vystaven vysokým teplotám, zjednoduší to rozhodování pokud bude žebřík zanechán při ústupu u požáru), dále se přidávají reflexní prvky ty prochází testy. Proto bych nechtěl dokument pustit dřív než bude finálně hotov . Toto půjde pořídit i na starší modely a v rámci revizí žebříky vylepšit...
Co se ceny revize týká, byla v podstatě od začátku stejná(navýšilo se vlivem zdražení lidské práce), a revize HZS byly vždy zdarma jen jsme chtěli kontrolovat techniky, aby byl stejný postup zkoušky. Tedy za normálních okolností, by měli mít hasiči stále revize zdarma... , tak jsem to pochopil, když po mě chtěli hasiči možnost dělat si zkoušky svépomocí.
To, že to přestalo fungovat, já neovlivním. My nabízeli revize hlavně pro firmy, ale teď se objevuje, že je děláme pro všechny, kdo si je objedná.
Jsem rád, že jsem našel tuto diskuzi a mohu to trochu sledovat... Ovšem je jasné, že v tom budou lidi plavat po celé republice... Přesto víme, že jsou i tací co si nás v klidu našli a mají vše v pořádku a jsou v klidu.
Tedy přeji Hasičům hlavně, aby žebříky nebyly potřeba a služba byla klidná.
Děkuji za uznání je pravdou, že toto jsme měli mít lepe podchycené. Trochu jsme se ukolébali, že to máme v pořádku.
Aktuálně jak jsem napsal předěláváme pasport a doplňujeme ho o přílohu s trhlinami a jejich kontrolou.
Pro příští rok chystáme přílohu s teplotními markery(které mají hlídat jestli nebyl žebřík vystaven vysokým teplotám, zjednoduší to rozhodování pokud bude žebřík zanechán při ústupu u požáru), dále se přidávají reflexní prvky ty prochází testy. Proto bych nechtěl dokument pustit dřív než bude finálně hotov . Toto půjde pořídit i na starší modely a v rámci revizí žebříky vylepšit...
Co se ceny revize týká, byla v podstatě od začátku stejná(navýšilo se vlivem zdražení lidské práce), a revize HZS byly vždy zdarma jen jsme chtěli kontrolovat techniky, aby byl stejný postup zkoušky. Tedy za normálních okolností, by měli mít hasiči stále revize zdarma... , tak jsem to pochopil, když po mě chtěli hasiči možnost dělat si zkoušky svépomocí.
To, že to přestalo fungovat, já neovlivním. My nabízeli revize hlavně pro firmy, ale teď se objevuje, že je děláme pro všechny, kdo si je objedná.
Jsem rád, že jsem našel tuto diskuzi a mohu to trochu sledovat... Ovšem je jasné, že v tom budou lidi plavat po celé republice... Přesto víme, že jsou i tací co si nás v klidu našli a mají vše v pořádku a jsou v klidu.
Tedy přeji Hasičům hlavně, aby žebříky nebyly potřeba a služba byla klidná.
-
Příspěvek od Adam Per » 07.12.2023 15:35
Pokud uvádí výrobce produkt na trh, tak mám takový dojem, že nesmí vyžadovat, aby se kontroly prováděly pouze u výrobce. Na provedení 5ti leté kontroly/zkoušky není dle normy potřebná žádná zvláštní odborná způsobilost. Pokud tedy dodržíš ČSN (metodika od HZS pouze duplikuje ČSN), tak si můžeš kontrolu dělat sám. Někde je na to judikatura nejvyššího soudu, zkusím to dohledat. Týkalo se to teda kontrol provozuschopnosti hasících přístrojů, ale podstata věci je stejná. Dokonce jsem někde viděl, že se prodává stolice přímo na ty nedestruktivní zkoušky hasičských žebříků.
-
Příspěvek od Tauchman » 07.12.2023 15:42
Tady nevím, jak to funguje třeba mají díly delší...(mám jen informace, že žebřík je složen ze 3dílů a je trochu jinou cenu). Fakt netuším, ani jsem ty žebříky nikdy neviděl. Jak píšu chci nechat volnou soutěž. Jen mě zvedá ze židle, když někdo nařizuje kupovat drahé žebříky kvůli tomu, že jim není ochotný zařídit revizi. To je hrozné..... a určitě neříkám, že je konkurence je špatná ... Každý má právo si vybrat.Sluníčko sedmitečné píše: ↑07.12.2023 08:59Tři díly jsou u standardního nastavovacího žebříku stejně málo... ve vyhlášce je jasně napsaná výška.
-
Příspěvek od Tauchman » 07.12.2023 15:49
Ano, nikdo nebrání dělat zkoušky svépomocí, ale pokud se něco stane a zkouška bude provedena špatně ... tak chcete to mít na triku. Dráhu a stolici prodáváme přímo my. Ale pokud máte dva žebříky nedávalo smysl řešit to svépomocí. Není problém se domluvit mezi sbory a dát do kupy 10sad a co 5let si je zkontrolovat... proč né. Ovšem chce to vědět co kontrolovat, protože za nás je hlavní vizuální kontrola ta nedestruktivní je dítě co nikdo nechce ..., ale zabít se ho nepodařilo(nesmí se to).Adam Per píše: ↑07.12.2023 15:35Pokud uvádí výrobce produkt na trh, tak mám takový dojem, že nesmí vyžadovat, aby se kontroly prováděly pouze u výrobce. Na provedení 5ti leté kontroly/zkoušky není dle normy potřebná žádná zvláštní odborná způsobilost. Pokud tedy dodržíš ČSN (metodika od HZS pouze duplikuje ČSN), tak si můžeš kontrolu dělat sám. Někde je na to judikatura nejvyššího soudu, zkusím to dohledat. Týkalo se to teda kontrol provozuschopnosti hasících přístrojů, ale podstata věci je stejná. Dokonce jsem někde viděl, že se prodává stolice přímo na ty nedestruktivní zkoušky hasičských žebříků.
Opravu jsem viděl velká zvěrstva, při zkoušení žebříků. Jako dělali jsme zkoušku 5x z toho 2x nevyšla o 3mm a 3x vyšla... a podobně. Špatné závaží špatný postup výpočtu atd...
Jak říkám technikům při školeních, každý se má rozčilovat do výše svého platu a snaha státu ušetřit prostředky se opravdu nemusí hrubě vyplatit.
-
Příspěvek od Sluníčko sedmitečné » 07.12.2023 18:47
Jenže MSK má Norbas, takže vyhláška je splněna a klidně může mít díl jen jeden. Doporučuju tady Vzdělávání, nicméně to bývá v povinných tématech: https://www.pozary.cz/clanek/50737-vyhl ... -techniky/
-
Příspěvek od Tauchman » 08.12.2023 18:37
Podle mě mají 3dily nastavovacich žebříku a nejsou to Nordbas ovšem také nevím co je MSK nejsem hasič tedy asi jeden mluvíme o voze a jiný o koze ... Bylo asi řečeno vše co bylo potřeba děkuji za prostor .
-
Příspěvek od jnydl » 09.12.2023 11:48
Ahoj, ohledně žebříků na prvovýjezdových vozech msk
https://youtu.be/uIyl0hVLTiE?si=GKA0p-cJbMZiJcv1
https://youtu.be/uIyl0hVLTiE?si=GKA0p-cJbMZiJcv1
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH