CAS v základním provedení
-
CAS v základním provedení
Příspěvek od Endy » 23.10.2023 16:54
Dle přílohy č. 4 k vyhlášce č. 247/2001 Sb. (Vyhláška MV o organizaci a činnosti JPO) je každá JSDH (s vyjímkou některých JPO V) povinna mít ve vybavení CAS minimálně v základním provedení. Drtivá většina jednotek má ale jenom redukované provedení a u některých bych se hádal i o tom. Zajímalo by mne tedy, zda-li neexistuje nějaký jiný předpis, který toto upravuje a vlastnění CAS jen v redukovaném provedení "legalizuje". (Např. vlastnění DA v základním vybavení opravňuje jednotku mít CAS jen v redukovaném)
Pokud ale neexistuje, pak se ptám proč s tím nikdo nic nedělá? Konec konců mezi vybavení R a Z je rozdíl třeba v umístění detektoru hořlavých plynů a par, což je krabička která může předejít dost velikému průseru. Napadá mne snad je jeden důvod - strach kompetentních z toho, že pokud začnou toto vymáhat, spousta jednotek se na to vykašle a skončí, což může být potenciálně ještě větší problém. Je moje úvaha správná?
Další co mne napadá - jak je toto řešeno u jednotek s CAS vybavenou jako VH nebo LP, je toto považováno za vyšší či nižší stupeň vybavení než Z? Nikde jsem nenašel...
A na závěr, pokud vyhláška říká, že je povinnost mít CAS Z, proč se z dotací nakupují cisterny R? Přijde mi to, jako legitimizace protiprávního jednání ze strany GŘ HZS.
Všem děkuji za věcné odpovědi. Chtěl bych zároveň požádat o věcnou diskusi, nikoliv o plamenné hádání se. Tyto dotazy nemají být osobním útokem na Vás, či vaši JPO s CAS v redukovaném vybavení, ale dotazem na informovanější. Díky.
-
Re: CAS v základním provedení
Příspěvek od Sluníčko sedmitečné » 23.10.2023 17:05
-
Příspěvek od Aleš Bitter » 23.10.2023 20:36
GŘ HZS již léta rozdává dotace na prvovýjezdové CAS pro JSDH, které jsou formálně v provedení R, ale rozsah vybavení stanovený v podmínkách dotace se de facto blíží provedení Z (oficiálně to však nemůže být provedení Z, neboť některé položky jsou uvedeny jako nepovinné). Tím ale GŘ nepřímo naznačuje, že po JSDH nepožaduje mít CAS v provedení Z, ale naopak samotné R nestačí. Takže zavádí jakési další pseudoprovedení.
Tento paskvil by vyřešila aktualizace příslušných vyhlášek, ideálně oddělit provedení výbavy pro HZS a pro JSDH.
-
Příspěvek od CzPeta » 23.10.2023 21:57
-
Příspěvek od Kuba_T » 23.10.2023 23:58
Když jsem měl u JSDH kontrolu a ptal jsem se, jak to bude probíhat, bylo mi řečeno asi tohle : "Buď v klidu. Když se něco najde, tak si do dáte do pořádku a je to. My jsme rádi, že to děláte, tak vás přece nebudem za něco pokutovat." A to je podle mě strašně špatně.
Podle mě by si zrovna tahle část vyhlášky zasloužila úpravu. Drtivé většině dobrovolných jednotek caska v R stačí.
-
Příspěvek od abeody » 24.10.2023 12:44
U dobrovolných hasičů se od provedení Z uteklo k provedení R, a to zejména kvůli tomu, aby jednotky, které nejsou předurčené na nebezpečné látky nemusely mít na autě plynotěsné protichemické oděvy typu 1a. Ty jsou pro většinu dobrovolných jednotek zcela zbytečné a drahé.
- Anybody.
Příspěvek od Anybody. » 24.10.2023 15:10
Myslíš ty plynotěsné oděvy u kterých se píše poznámka č. 8abeody píše: ↑24.10.2023 12:44V připravované změně vyhlášky je to řešeno.
U dobrovolných hasičů se od provedení Z uteklo k provedení R, a to zejména kvůli tomu, aby jednotky, které nejsou předurčené na nebezpečné látky nemusely mít na autě plynotěsné protichemické oděvy typu 1a. Ty jsou pro většinu dobrovolných jednotek zcela zbytečné a drahé.
U Jednotky sboru dobrovolných hasičů obce nebo sboru dobrovolných hasičů podniku lze plynotěsné protichemické ochranné oděvy nahradit neplynotěsnými protichemickými ochrannými oděvy.
Všechny JPO V nemají povinnou CAS. Pouze JPO III a II.Endy píše: ↑23.10.2023 16:54Zdravím, opět si lámu hlavu s potíží, kterou nedokážu vyřešit. Proto prosím vzdělanější o odpověď.
Dle přílohy č. 4 k vyhlášce č. 247/2001 Sb. (Vyhláška MV o organizaci a činnosti JPO) je každá JSDH (s vyjímkou některých JPO V) povinna mít ve vybavení CAS minimálně v základním provedení.
Pouze Technická výbava se považuje za vyšší. Jednotka má povinnost mít CAS ve vybavení Z to jestli má druhou CAS v jiném vybavení jí vyhláška nepřikazuje.
Protože si ji mají dané JSDH dovybavit na úroveň Z. Počítá se s tím že žadatel do té doby splňuje vyhlášku a má všechny prostředky na úrovni Z. Nemá smysl kupovat někomu něco co již dávno má. Navíc dotace neslouží k tomu aby se obměnili technické prostředky, ale k tomu aby se obměnilo auto.
-
Příspěvek od Endy » 24.10.2023 15:30
Tak je to myšleno, špatně jsem se vyjádřil.Anybody. píše: ↑24.10.2023 15:10Všechny JPO V nemají povinnou CAS. Pouze JPO III a II.Endy píše: ↑23.10.2023 16:54Zdravím, opět si lámu hlavu s potíží, kterou nedokážu vyřešit. Proto prosím vzdělanější o odpověď.
Dle přílohy č. 4 k vyhlášce č. 247/2001 Sb. (Vyhláška MV o organizaci a činnosti JPO) je každá JSDH (s vyjímkou některých JPO V) povinna mít ve vybavení CAS minimálně v základním provedení.
-
Příspěvek od Aleš Bitter » 24.10.2023 17:28
Tak aspoň nějaký posun. Akorát o připravované změně legislativy se hovoří už pár let a zatím stále nic nevyšlo :-)abeody píše: ↑24.10.2023 12:44V připravované změně vyhlášky je to řešeno.
Byl bych rád, kdyby se k těm změnám mohli vyjádřit i zástupci JSDH, třeba asociace velitelů.
-
Příspěvek od Aleš Bitter » 24.10.2023 18:17
S touto úvahou si dovolím nesouhlasit. Pokud by se počítalo s tím, že má být CAS dovybavena na úroveň Z, tak bude nejspíš v technických podmínkách dotace uvedeno rovnou provedení Z. A to ze dvou důvodů:Anybody. píše: ↑24.10.2023 15:10Protože si ji mají dané JSDH dovybavit na úroveň Z. Počítá se s tím že žadatel do té doby splňuje vyhlášku a má všechny prostředky na úrovni Z. Nemá smysl kupovat někomu něco co již dávno má. Navíc dotace neslouží k tomu aby se obměnili technické prostředky, ale k tomu aby se obměnilo auto.
1) CAS z dotace se totiž automaticky nedodávají s veškerým novým vybavením. U každé položky vybavení si obec vybírá, zda si ho nechá dodat v rámci zakázky na CAS, nebo ho dodá z vlastních zdrojů (buď dodá stávající vybavení a něco ušetří, nebo pořídí nové ale zvlášť mimo zakázku na CAS). Navíc i to vybavení, co bude chtít obec pořídit v rámci zakázky na CAS, stejně ve výsledku zaplatí ta obec - při dnešních cenách CAS i za holé auto bez vybavení dostane maximální výši dotace, takže jakékoliv vybavení stejně doplácí ze svého.
2) I pokud si obec CAS dovybaví na provedení Z, stejně zůstane oficiálně otypována na provedení R (jak ji nechal certifikovat nástavbář u TÚPO). Takže sice věcně obec splňuje vyhlášku, ale formálně vlastně ne, protože pořídila "špatnou" CAS :-)
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz