Neúmyslná aktivace požárního hlásiče EPS
-
Re: Neúmyslná aktivace požárního hlásiče EPS
Příspěvek od Michal Hylas » 23.02.2023 09:02
Já na tvém místě bych klukovi vysvětlil, že si má dát pozor a to by bylo vše. Máš pravdu, že krytka za cca 150Kč by to vyřešila. Osobně jsem býval třídní sígr a prováděl lumpárny, takže kdykoliv se něco stalo, tak se prvně šlo po mě. Pro život do budoucna nepodstatné. Důležité je věřit klukovi, že to udělal neúmyslně a papír o důtce prohnat kotlem. Nebo mu ho schovej a v budoucnu se nad tuto úsměvnou historkou zasmějete stejně jako já když jsme s třídní učitelkou na sraze třídy po xx letech řešili, jestli jsem tu soutěž v krkání vyhrál já a nebo kolega z třídy B. :-) Pár facek to tehdy spravilo a to nejen doma.
-
Příspěvek od duplesice » 23.02.2023 10:37
Ale nepleťme politiku do hasičiny. Zkusme se na to podívat z jiné stránky a vzít si z toho užitečné.
Docela by mě tedy zajímalo, jak škola reagovala na takto vyhlášený poplach. Myslím si, že by opravdu stálo za to, "pro nás hasiče" vědět, jak škola postupovala a co se tedy opravdu dělo po vyhlášení poplachu. Mohl bych poprosit o nějaký popis, nejlépe z vyprávění žáka? Byl by to poučný příklad, pro nás hasiče, jak to škola od vyhlášení řešila. Jak evakuovala děti, kde a kdy se shromáždili na seřadišti. Jak je spočítali o přestávce, když cvičný poplach nečekali a nešli s paní učitelkou ve dvojicích před školu pěkně za sebou po chodbě, Kdy a kdo ze zaměstnanců školy zjistil, že se jedná o planý poplach a odhlásil ho jako planý poplach. Věděl vůbec dotyčný jak postupovat a komu volat? Vznikl tam chaos nebo nevznikl? Asi na všechny otázky se znát odpověď nebude. Ale i popis od chudáka kluka, co dostal dudku by stál za to. Toto nebylo cvičení, ale ostrý požár nebo jiná mimořádná událost. Naštěstí bez ohně nebo jiné katastrofy. Toto jim mohlo ukázat tu nesmyslnost, když se cvičný poplach čeká a ještě ho řídí při vyučování učitelka. Nebo ostrou realitu, kdy jí nikdo nečeká. No jak píšu. Chtěl bych vidět ten chaos a řešení této události.
-
Příspěvek od bulld0g » 23.02.2023 11:21
Zarazila mě však jiná věc. Požádal jsem ředitel školy ke zpřístupnění dokumentace k EPS a dostalo se mi zamítavé odpovědi s doprovodným "výchovným doporučením" :
"Co se týká dokumentace, tak samozřejmě od ní něco máme, ale nejsme povinni ji někomu poskytovat. Investorem akce je náš zřizovatel, tedy MČ , stejně tak jsou strůjci projektu. Obraťte se tedy na ně. My jsme uživateli. Vzhledem k tomu, že to prošlo přes hasiče, hygienu, elektrikáře i bezpečáky, tak tam asi nebude velkých chyb.
Co se týče školního řádu, tak je to interní dokument a je živý. Škola v něm reaguje na své potřeby a zájmy, jak žáků, tak zaměstnanců. Pokud bylo dítě prokazatelně seznámeno s chováním ve škole, my jsme dopředu naše stanovisko i s postihem deklarovali na webových stránkách, tak je vše v pořádku. Když pojedete autem a nechcete nikoho ohrozit nebo zabít a stane se to, tak se řeší skutek. Trest může být ovlivněn nižší sazbou. Trestné činy nepáchají pouze recidivisté, ale i bezúhonní. Obě strany asi chceme věřit, že to u (jméno) bylo po prve a naposled."
Tak tohle je odpověď na moji slušnou žádost, týkající se podstaty problému - funkčnosti EPS a zabezpečení hlásičů proti nahodilému spuštění.
Myslím, že i pro hasiče (jejichž práce si opravdu upřímně vážím), musí být silná káva, jak s námi (a hlavne s klukem) vedení školy jedná. Podotýkám a zdůrazňuji, že pranýřován je třináctiletý kluk, s ním nikdy žádné problémy nebyly. To si nechci stěžovat, ani vyvolávat lítost, jen podrhuji nesmyslnost celé situace. S takovým přístupem jsem přesvědčený, že tlačítko už nikdo nikdy nezmáčne, i kdyby hořelo půl školy.
-
Příspěvek od Michal Hylas » 23.02.2023 12:16
BulldOg: Tyhle dokumenty k EPS se běžně neukazují. Přístup k nim mají oprávněné osoby. Je tedy na škole, zda ti to ukáže dobrovolně. Nicméně, pokud je EPS, tak by měl probíhat nácvik evakuace jak tu zmínil Duplešice. Otázkou je jak dlouho je ten systém namontován. Zda je už v ostrém provozu, nebo běží ve zkušebním provozu, aby se vychytalo vše do detailu.
Co se týká školního řádu, tak tuším, že naše škola má ten dokument normálně na webových stránkách. Neměl by být tedy problém, abys do něj mohl nahlédnout jako rodič. Ohledně bodu seznámení se školním řádem, tak je otázkou zda v době seznámení byla již EPS v alespoň zkušebním provozu a bylo provedeno poučení žáků.
I přes hasiče projde projekt s chybou. Zrovna dneska jsem jednu objevil a ten objekt je zkolaudován cca 2 roky. Nicméně je to v řešení a provede se náprava.
Vím že učitelé by si měli zachovat vážnost a úctu, ale tohle je přesně příkladem toho jak to nedělat. Pokud to chceš hnát dál, zkus to u školské komise zřizovatele školy. Já osobně bych to nechal být a ten kdo navrhl potrestání by si mou úctu nezasloužil. Super je, že se k tomu tvůj syn postavil jako chlap a řekl, že to byl on.
-
Příspěvek od bulld0g » 23.02.2023 13:28
-
Příspěvek od Honza » 23.02.2023 14:20
Napadá mě zkusit to před unii rodičů,školskou řadu a když nic,tak pak jedině se obrátit na školní inspekci, když si bude ředitel stát za svém..bulld0g píše: ↑23.02.2023 13:28Pro Michala Hylase : Děkuji za názor a zajímavé postřehy z praxe. Určitě to však nenechám jen tak být, klukovi jsem slíbil, že se za něho postavím, zejména když přesně plnil, co do něj celý život vštěpuji. Tedy , aby se přiznal a nic nezapíral. Kromě toho nám škola odmítá předat zdůvodnění uděléné důtky, což považuji za velmi podstatné. Každý trest by měl mít oporu v legislativě, jinak se jedná o lynč a inkvizici.
-
Příspěvek od bulld0g » 23.02.2023 15:21
1. Začne houkat (pískat) signalizace a blikají požární hlásiče
2. Děti se seřadí před třídou a čekají na příchod a instrukce od třídního učitele
3. V případě planého poplachu "někdo" deaktivuje výstražné signály
4. Děti se vrací do třídy a výuka normálně dál pokračuje
To je vše, nic dalšího. Pro děti to v podstatě znamená povinnost, dostavit se před svoji třídu a čekat, co bude dál.
-
Příspěvek od Ondra » 23.02.2023 15:31
Sám učím na SŠ. Školský zákon ukládá řediteli školy povinnost zveřejnit vydaný školní řád na přístupném místě ve škole. Navíc vždy na začátku roku a při každé aktualizaci s ním musí být prokazatelně (s podpisy) seznámeni žáci i zákonní zástupci.bulld0g píše: ↑23.02.2023 11:21Co se týče školního řádu, tak je to interní dokument a je živý. Škola v něm reaguje na své potřeby a zájmy, jak žáků, tak zaměstnanců. Pokud bylo dítě prokazatelně seznámeno s chováním ve škole, my jsme dopředu naše stanovisko i s postihem deklarovali na webových stránkách, tak je vše v pořádku. Když pojedete autem a nechcete nikoho ohrozit nebo zabít a stane se to, tak se řeší skutek. Trest může být ovlivněn nižší sazbou. Trestné činy nepáchají pouze recidivisté, ale i bezúhonní. Obě strany asi chceme věřit, že to u (jméno) bylo po prve a naposled."
-
Příspěvek od hasič198 » 26.02.2023 07:22
Dobrý den, myslel jsem když jsem poprvé toto téma uviděl na požárech že to je sranda. "Klukovy dát na prdel a hotovo". Lže! Když ale vidím ten postup měním svůj názor. Vzít ředitele a vyhodit. Pokud jsou ve škole děti z Ukrajiny již dávno měli být seznámeny se signály. Pokud takto reagují na hlásiče jak by se zachovali při požáru. Pokud vše proběhlo tak jak píšete je třeba to hnát víše. Škola by si z této situace měla vzít především ponaučení a než začne trestat. A ředitelská důtka je nejvyšší trest což si jistě tento přečin nezaslouží. Ještě by mě zajímalo jestli po aktivaci EPS vše probíhalo tak jak je popsáno víše. Jestli hlavně personál zareagoval správně a na tom bych se snažil stavět. A pokud není opravdu splachovaní tak se obávám že opravdu již nikdy při požáru toto tlačítko nepoužije. Přeji vám mnoho štěstíbulld0g píše: ↑23.02.2023 15:21Takže k organizaci poplachu, tak jak mi to syn popsal :
1. Začne houkat (pískat) signalizace a blikají požární hlásiče
2. Děti se seřadí před třídou a čekají na příchod a instrukce od třídního učitele
3. V případě planého poplachu "někdo" deaktivuje výstražné signály
4. Děti se vrací do třídy a výuka normálně dál pokračuje
To je vše, nic dalšího. Pro děti to v podstatě znamená povinnost, dostavit se před svoji třídu a čekat, co bude dál.
-
Příspěvek od Michal Hylas » 01.03.2023 07:42
Příklad z praxe: Paní (zaměstnanec) nechtěně zmáčkla tlačítko a spustila signalizaci. Provedla se kontrola a i evakuace objektu. Přijel HZS hl.m Phy a provedena opětovná kontrola. Ve finále se tomu dnes zasmějeme. Bezpečák na to snad vypracoval papír a bylo to označeno za nácvik evakuace. Alespoň to se mi doneslo.
-
Příspěvek od bulld0g » 12.03.2023 22:16
Takže stručně :
- důtku ředitele školy kluk nakonec opravdu dostal, už to máme doma černé na bílém
- jakékoliv argumenty (i zde uvedené) byly zcela zbytečné, protože na výchovné komisi nám již bylo pouze oznámeno, že pedagogická rada udělení důtky schválila
A abych nezapomněl, tak nám vedení školy doporučuje toto : „Žádáme Vás, abyste zvýšeným výchovným působením a péčí pomohli svému dítěti překonat obtíže, které vedly k udělení výchovného opatření“, což osobně považuji spíše za výsměch a osobní urážku.
Na závěr zveřejňuji dopis, kterým škola obhajuje svůj nekompromisní postoj - raději bez dalšího komentáře.
V kontextu tohoto dopisu si nejsem úplně jistý, jestli udělování trestů "pro výstrahu", není pro třináctiletého (doposud bezproblémového) kluka přeci jen za čarou...
Vážení zákonní zástupci
V posledních dnech i týdnech došlo několikrát k úmyslnému spuštění alarmu požární ochrany v naší budově školy. Víme, že některým z vás, to zkomplikovalo osobní život, protože děti nejenom že se ve škole bojí, ale bojí se do školy, kde často houkají alarmy, i chodit. Za toto se plně omlouváme a budeme činit následující opatření.
Všichni třídní učitelé svolají „Třídnické hodiny“, kde jasně, prokazatelně a podrobně žákům vysvětlí funkčnost našeho systému, k čemu má sloužit a jaký postih následuje za neoprávněné užití. Pokud by se měl tento úmyslný čin opakovat, obdrží žák Důtku ředitele školy a zákonní zástupci budou vyzváni k účasti na výchovné komisi. Pokud vznikne jinému zákonnému zástupci škoda a bude požadovat například refundaci mzdy, protože musí vystrašené dítě dříve vyzvednout nebo s ním i zůstat nějaký den doma, bude škola postupovat v plné součinnosti s těmito zákonnými zástupci. Každý zákonný zástupce si nese odpovědnost za své dítě. Pokud je nevychované a odmítá respektovat nařízení dospělých osob, musí počítat s tím, že za chování svého dítěte ponese následky.
Náš požární systém byl vybudován za nemalé finanční prostředky při rozsáhlé rekonstrukci interiéru budovy. Původně měl být napojen i na pult hasičů, ale to se nám podařilo dostat pouze do podoby, že se systém spouští jenom u nás. Pokud bychom byli na pultu, tak platíme desetitisícové položky za výjezdy hasičů.
Je třeba si uvědomit, že se každý den v budově může nacházet až 800 osob. Všechny tyto osoby a malé osůbky má alarm za úkol z budovy vyhnat. Máme zde i mateřskou školu, kde je obzvláště nepříjemný planý poplach, protože mohou být zrovna v postýlkách a venku mrzne. A při alarmu by měly vyběhnout. Požární poplach se musí cvičit alespoň jednou ročně, tak jej plánujeme vždy ke konci roku, kdy převládá pěkné, teplé počasí a nenarušíme tím již tolik výuku. Hlavně se alarm rozezvučí ve vyučovací hodině, kdy jsou u dětí pedagogové a v klidu je odvádějí do bezpečí a dětem vše hned vysvětlí. Na tak velkou budovu a počet osob umíme být na seřadištích do 4 minut.
Všichni víme, co se v Evropě nyní děje. Máme ve škole i žáky s Ukrajiny, kteří zažili sirény naostro, když šlo o ostřelování a bombardování. O to horší je zneužití tohoto systému z nevychovanosti.
Vážení zákonní zástupci, prohovořte s dětmi o těchto věcech. Vysvětlete jim, že s tlačítky požárních systémů se potkávají i jinde, v obchodních centrech, bazénech, sportovních halách atd. Škola udělá již výše uvedená opatření a navíc, na problémová místa nainstalují techničtí pracovníci školy ještě zákrytové košíky čidel.
Pokud by i nadále mělo docházet k zneužití požárního systému, tak může nastat situace, kdy opravdu budeme potřebovat vyběhnout z budovy a nikdo nevyběhne. A to si asi nikdo nepřejeme a nechceme domyslet.
Závěrem je mi jasné, že toto si opět přečtou ti slušní a rozumní rodiče a tam, kam bychom potřebovali informace dostat, to nedopadne. Ale nemůžeme a nechceme to ponechat jenom tak. Snad se nám to podaří uchopit správně a být zase pro vaše děti klidnou a spolehlivou školou.
podepsán ředitel školy
-
Příspěvek od mařenka » 13.03.2023 00:10
-
Příspěvek od Michal Hylas » 13.03.2023 11:53
-
Příspěvek od bulld0g » 13.03.2023 12:04
Bydlíme v Brně - tedy Jihomoravský kraj.Michal Hylas píše: ↑13.03.2023 11:53BulldOg z kterého jste kraje ? nebo spíše v kterém kraji chodí syn na školu ? Zkusil bych se podívat na podmínky připojení na PCO. Dík
-
Příspěvek od Michal Hylas » 13.03.2023 12:29
-
Příspěvek od Michal Hylas » 13.03.2023 12:45
Vzhledem k tomu, že Jhm kraj spadá pod připojení Patrolu, tak za falešný poplach se platí 2955Kč. Tato informace je veřejně dostupná na webu. Je tedy otázkou kolik falešných poplachů je v té dané škole.
-
Příspěvek od rowan » 13.03.2023 17:05
No a dál se tím ale vůbec nazobíral. Ono ve finále, když to budete hrotit, tak se spíš dostanete do situace, kdy ,,naserete" celou školu a možná vám to budou všem (synovi a rodičům) dávat zežrat až do devítky. Prostě oni když budou chtít tak ho můžou prudit. To je stejně jak v práci. Taky víš že máš pravdu, ale šef je šéf.
Prostě to podle měš za to nestojí, ale dělaj jak uznáš za vhodné. Každopádně ať se podaří k tvé spokojenosti.
-
Příspěvek od Michal Hylas » 13.03.2023 18:04
-
Příspěvek od monasterr » 13.03.2023 20:32
Bulldogu,bulld0g píše: ↑22.02.2023 23:28Děkuji všem za rady a odpovědi, dnes kluk donesl domů onu ředitelskou důtku na papíře.
V průvodním dopise je mj. uvedeno " Všichni víme, co se v Evropě nyní děje. Máme ve škole i žáky s Ukrajiny, kteří zažili sirény naostro, když šlo o ostřelování a bombardování. O to horší je zneužití tohoto systému z nevychovanosti.
Argumentace o absence úmyslu neobstály, válka je válka a vedení školy je úplně jedno, že kluka zařadili mezi gaunery nejhrubšího zrna, jen proto, že nemůžou tento "útok" na psychiku dětí z Ukrajiny nechat bez trestu.
Pokud by chtěl někdo vidět originál, po domluvě jsem některé části ochoten poskytnout pro výstrahu všem, kdo by se jen křivě podívali na požární hlásiče ve školách.
synkovi vysvětlit, že i lidi jsou někdy jen volové, bez ohledu na post, který zastávají. Pochválit za přiznání se. A dát mu jasně najevo, ať se radši přizná vždycky, že takovéto nefér důtky jsou pro tebe míň než cár použitého toaleťáku, zatímco přímý a pravdomluvný syn je k nezaplacení.
Oslovit školskou radu vůbec není špatný nápad, já bych to na tvém místě udělal.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz