Jaké jsou přibližné oblasti a limitace VT u hasičských sborů nejen při požárů výškových budov?
Velmi signifikantní mi v tomto směru přijde historický krátký šot z HK z Večerníku ČT z prosince 1997, kdy si HZS HK pořídil plošinu AVP 54 a nestor hradecké ČT Vlastimil Weiner hrdě z jejího koše hlasil, že v už Hradci není budovy, kam by to nedosáhlo.
https://www.youtube.com/watch?v=7_yo7mByRTM
Nepochybně asi všem hradečákům, co si k pečení a zdobení pustili TV, znělo tohle "absolutorium" libozvučně. :o) Nicméně asi tak "růžové" to nebylo a co jsem na sítich zachytil, tak byla/je dost kritizovaná stran své horší obratnosti.
Každopádně s odstupem 25 let je jasné, že tahle "nákupní politika" se příliš nepotvrzuje a dosah je v zásadě koncipován na obligátní 12. patro (13. NP) paneláku, zpravidla skrz cca 40m Magirusy. Snad s výjmíkou Ostravy, co má M55.
Nicméně - neměl by aspoň třeba HZS Praha pohlížet po Magirusu M68L nebo Brontu F70RPX, jichž kvarteto si pořídili do Varašavy, Chořova, Vratislavi a Štetína Poláci? https://www.facebook.com/tooniratujanam ... %2CO%2CP-R
Logicky, v Praze bude vždy budov, kam by ani toto nedosáhlo, nicméně nebylo fajn si maximální výšku prodloužit o nějakých 25 metrů proti tomu, co nabízí současná technika, po té, co 50m žebřík byl odejit.
Samozřejmě je mi jasné, že prioritně se zasahuje vnitřkem budovy, ale nakonec už požár samotný znamená, že se něco podělalo, může se něco podělat i dále.
Čistě laicky se mi ta vize požáru ve vrchni patrech v těch různých normalizačních panelácích a před nimi nedosahující 40m Magirusy poněkud nelíbí. Co těmito výrazy myslim, půjde určitě snadno dovodit z této tabulky. https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_ne ... ov_v_Praze
V Madridu (i slovy hasčiského náčelníka, pokud auto-deskripce a překlad ES-EN nekecá), byli za F70RPX) rádi. Jednalo se o požár moderní bytovky z roku 2009. https://youtu.be/tdfw8AxJm2o?t=78
I ta manévrovatelnost (i když je těch 12-13m na délku se řiditelnou zadní nápravou tak šílené číslo?) a následně nároky na prostor na ustavení nejsou zrovna ideální pro "sídlištní terén", nícméně tam koukám, že i skrz 3 metry k životu se toto zlepšuje. I tak bych to chápal tak, že nějaká nadměrná výšková tecnika by byla ne "místo", ale "k" standardní výškové technice.
Cena okolo nižších destítek milionů mi nepřijde tak zavržení hodná. Ve finále by bylo třeba byl 1-1,5 mil. Kč na rok. To už tak zle nezní. A že by to "hlavně stálo v garáži"? Po světě jsou stovky letišť, kde musí mít (i více kusů) letištních speciálů, jako je dvojice neonově-černých panterů na Ruzyni. Kolik z nich se za svůj život dočká zásahu, který by splňoval předoklad, že jen díky jejich fascinujím vlastnostem byl zachráněn lidský život nebo ledadlo uchráněno od požáru, když opravdu vážný letištní požár je událostí hodný celosvětové publicity? Osobně bych si tipnul tak 1%. A sotva kde bude plíšněno, že to jsou vyhozené peníze, byť tedy ne erární.
A i bez výškových budov, co požáry průmyslových objektů/hal o ohromné ploše, kterých je v Praze a okolí také neurekom? Nebylo i u nich místo pro opravdu výkonnou požární techniku? Předpokládám, že velký výškový dostup se značným vyložením pak může umožnit vskuku velký dosah.
BTW: Z Bronto lze valit 3,8 kubíku za minutu. Lze vůbec prakticky přísun tohoto množství vody zajistit kyvadlovými dodávky z CASek?
P.S: Snažil jsem se tu diskuzi otevřít i v jedné FB skupině, bohužel, se to spíš stočilo k nepříjemné ostré výměně s jedním známým pražským strojníkem. Což mne poněkud mrzí. Osobně si myslím, že laické diskuze (které třeba méně hledí na každodenní praktickou stránku věci, protože laikovi není tak známa) typu pořídit/postavit něco rychlejšího, kapacitnějšího x bude to drahé, bude to nevyužité, bude to náročné na údržbu jsou evergreenem mnoha oblastí. Velký fotbalový stadion, vysokorychlostní dráha, nadzvukové stíhačky, velká dopravní letadla a mnoho dalších věcí. Co tak chápu, tak sem chodí i laici, tam bych třeba chtěl věřit i tomu, že by se tu dalo poddiskutovat i nějak více "na pohodu".
Oblasti a limitace užití výškové technika u HZS
Nenašli jste vhodnou kategorii, nebo máte dotaz úplně mimo hasičinu?
-
-
Re: Oblasti a limitace užití výškové technika u HZS
Příspěvek od PowPow » 09.11.2022 08:53
V současné době je nejvíce limitující faktor pro využití požární techniky v sídlištní zástavbě zejména nesprávné parkování, špatně navržené nebo neudržované nástupní plochy a okolí budov.
Jinak by vyšší plošiny, o kterých píšeš, samozřejmně měli svoje kouzlo, zejména ve městech jako je Brno, Praha, nebo třeba Plzeň (a samozřejmně mnoha a mnoha dalších s velkým podílem panelové zástavby)
Jinak by vyšší plošiny, o kterých píšeš, samozřejmně měli svoje kouzlo, zejména ve městech jako je Brno, Praha, nebo třeba Plzeň (a samozřejmně mnoha a mnoha dalších s velkým podílem panelové zástavby)
Zpět na „Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz