Zrušení SDH
-
Re: Zrušení SDH
Příspěvek od Kůďa » 17.01.2020 22:16
-
Příspěvek od Karel Dvořák » 18.01.2020 08:12
Domnívám se však, že za svoje členy SH ČMS mluvit může.
K. Dvořák
-
Příspěvek od Ondřej Nikel » 18.01.2020 08:18
Bohužel (nebo bohudík) jsou to ale 2 jiné subjekty, ikdyž s podobným názvem. Já když jsem v obci členem rybářského spolku i SDH, tak také SH ČMS nemluví do toho, kolik krmiva pro ryby se má koupit a kdy by bylo vhodné rybník vybagrovat...Karel Dvořák píše: ↑18.01.2020 08:12Já bych jen podotknul, že hodně členů JSDH jsou členové SH ČMS ve svých sborech. Ne všichni samozřejmě. Někteří jsou jen členové jednotek, někteří jsou členy MHJ nebo ČHJ.
K. Dvořák
U nás v obci jsou všichni členové JSDH zároveň v SDH, ale vše řešíme odděleně a naštěstí bez problémů :-)
-
Příspěvek od David Horák » 18.01.2020 09:14
Ano, a proč tedy jedná AV jménem jednotek s Babišem, v PSP ČR a jinde? Opakuji, jsou ve stejné pozici jako SH, pouze spolek působící na úseku PO. Proč si tedy hrají na něco víc? A tímto nehájím SH, any nedošlo k mílce.
-
Příspěvek od Podnikáč » 18.01.2020 11:14
Co se týče přenosu informací, bude mít asi skupina velitelů větší přehled o potřebách jednotek, než delegát SH.
A co se týče starostí velitelů a potřeb jednotek, ty témata jsou pořád vesměs stejné - vybavení, výcvik, využívání jednotek a podbně.
-
Příspěvek od Karel Dvořák » 18.01.2020 11:57
I takto se na to dá pohlížet.Ondřej Nikel píše: ↑18.01.2020 08:18Bohužel (nebo bohudík) jsou to ale 2 jiné subjekty, ikdyž s podobným názvem. Já když jsem v obci členem rybářského spolku i SDH, tak také SH ČMS nemluví do toho, kolik krmiva pro ryby se má koupit a kdy by bylo vhodné rybník vybagrovat...Karel Dvořák píše: ↑18.01.2020 08:12Já bych jen podotknul, že hodně členů JSDH jsou členové SH ČMS ve svých sborech. Ne všichni samozřejmě. Někteří jsou jen členové jednotek, někteří jsou členy MHJ nebo ČHJ.
K. Dvořák
U nás v obci jsou všichni členové JSDH zároveň v SDH, ale vše řešíme odděleně a naštěstí bez problémů :-)
Ovšem domnívám se, že zrovna SH ČMS nemluví jednotkám do toho co mají dělat nebo co koupit. Nyní třeba vydalo pomůcku o výcviku na letošní rok. Kdo chce může ji použít, kdo ne, ať použije jinou. Je na tom něco špatného?
K. Dvořák
-
Příspěvek od Radek Vojík » 18.01.2020 12:31
Jen doufám, že mi toto při kontrole nikdo nepředloží...
-
Příspěvek od David Horák » 18.01.2020 12:53
-
Příspěvek od duplesice » 18.01.2020 13:55
duplesice píše: ↑18.01.2020 13:46tak jsem zvědav, kam se tato diskuze dobere. Jestli má pak mluvit každý sám za sebe, a nebo jednotlivec za všechny? :-D :-D
Jestli nakonec nebude ta chyba v tom, kdo to poslouchá a věří všemu, co se mu říká. V dnešní době přece není tak těžké si informaci ověřit. A když už se to děje, a někomu to vadí, tak má dvě možnosti. Buď to má tomu blbovi, co si nedokáže ověřit, že mu někdo lže vysvětlit jak se věci mají, a nebo toho také může zneužít a vymýšlet si také. Účel světí prostředky. Spravedlnost a morálku v dnešním světě nehledejte. Takže, nehádejte se o tom, zda někdo někomu ať už ze zlým či dobrým úmyslem něco vypráví a nebo zastupuje, ale uveďte to na pravou míru. A krom toho, kdo přesně ví, co se na tom jednání říkalo???
-
Příspěvek od Karel Dvořák » 18.01.2020 14:19
No nevím, zda-li je správné to hned zatracovat. Pomůcka je zpracována dle nařízení GŘ HZS. Tedy já tomu rozumím tak, že to GŘ nenařídilo, ale vydalo, jako každý rok, témata pro odbornou přípravu. A SH ČMS, resp. rada represe je jen rozpracovala a přidala i věci, které by mohli velitele zajímat (např. náhrady členům jednotek apod)
Velitel každé jednotky má přece možnost si plán odborné přípravy zpracovat podle svého, jen by měl postupovat dle pokynu GŘ č. 25/2009, čl. 8 odst. 3.
A když při Vaší kontrole předloží plán odb. přípravy zpracovaný dle tohoto pokynu, tak je přece jedno kdo ho zpracoval. Nebo se mýlím?
Jedině, že byste ve vašem kraji vydali plán odb. přípravy závazný pro všechny jednotky spadající pod vás.
Karel Dvořák
-
Příspěvek od Radek Vojík » 18.01.2020 19:07
Výcvikový rok ve Wordu: Toto ale není ani plán OP na rok, ani pomůcka k jejímu provádění. Je to jen překopírovaná tabulka s "povinnými tématy", včetně snadno odhalitelné a ještě snadněji opravitelné tiskové chyby. Pod tím tu tabulku "Pravidelné školení pro jednotky PO se speciálním vybavením, nebo předurčením" snad nemůže autor myslet vážně! Ta prezenčka, pokud bude správně vyplněna, by se akceptovat dala. Protokol beru.Karel Dvořák píše: ↑18.01.2020 14:19No nevím, zda-li je správné to hned zatracovat. Pomůcka je zpracována dle nařízení GŘ HZS. Tedy já tomu rozumím tak, že to GŘ nenařídilo, ale vydalo, jako každý rok, témata pro odbornou přípravu. A SH ČMS, resp. rada represe je jen rozpracovala a přidala i věci, které by mohli velitele zajímat (např. náhrady členům jednotek apod)
Velitel každé jednotky má přece možnost si plán odborné přípravy zpracovat podle svého, jen by měl postupovat dle pokynu GŘ č. 25/2009, čl. 8 odst. 3.
A když při Vaší kontrole předloží plán odb. přípravy zpracovaný dle tohoto pokynu, tak je přece jedno kdo ho zpracoval. Nebo se mýlím?
Jedině, že byste ve vašem kraji vydali plán odb. přípravy závazný pro všechny jednotky spadající pod vás.
Karel Dvořák
Výcvikový rok v *.pdf: Rovněž není plán, pomůcka polovičatá. Tisková chyba odstraněna. Plno témat není zpracováno. Navíc si myslím, že dnes na počítači "Ctrl cizí" a "Ctrl vlastní" by už měl zvládnout každý.
Elektronické prezentace: Odkaz na materiály, které by mne jako velitele zajímaly snad nejvíce, je nefunkční.
Ostatní materiály: Hlouběji nekomentuji. Jsou to buď originál materiály GŘ HZS ČR, nebo "propaganda" SH ČMS.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Tomáš Pelka » 18.01.2020 21:25
Členské příspěvky u nás (okres Uherské Hradiště, Zlínský kraj) máme 100 Kč ročně, odvádí se OSH (Okresnímu sdružení hasičů) a to je pak posílá výš. Za mladé hasiče (do 18 let) se odevzdává okresu 40 Kč ročně (ve sboru vybíráme 100 Kč, protože to vyžaduje MŠMT).Janekvalach píše: ↑14.01.2020 20:56Čím déle jsem ve sboru a pronikám do tajů SH ČMS, tím více se sám sebe ptám- k čemu to je dobré? Vyrůstal jsem s vědomím, že co se týče výjezdů - tak to je píseček JSDH (resp. zastoupit. obce). A SDH by se měl aktivně podílet na kulturně - společenských akcí v obci (městě).
Myslím si, že každý sbor je rád, když si našetří nějaké peníze na uniformy, dětské tábory, zakončenou na konci kalendářního roku, atd.... Ale když vidím každoroční odvod peněz do okrsku, dále do okresu, přes KSH až po SH ČMS - ptám se "Co nám dávají na oplátku, za co platíme?"
Prosím Vás, kteří mě dokáží odpovědět - napište mě to tady. Klidně i podrobně, všechny ty výhody, které plynou z odevzdáváním "desátků" Velice by mě to zajímalo. Děkuji.
Jako největší bonus vidím pojištění. Nejsu sice právník, ale chápu to tak, že každý člen sdružení je na oficiálních akcích pojištěný. Takovou oficiální akcí jsou i tréninky (mládež, dospělí), závody, jiné akce.
Toto je zaštítěno nějakou hromadnou pojišťovací smlouvou (mládež a dospělí mají myslím různou pojišťovnu). O nic se nemusíte starat, stačí zaplatit příspěvek a je vyřešeno.
V našem okrsku příspěvky nemáme. V okrskové pokladně je z historie nějaký zbytek peněz, s kterým se skoro nehýbá.
Myslím si, že být někde organizovaný má smysl. Na první pohled se může struktura SH ČMS zdát jako zbytečný moloch, ale takové množství členů a pobočných spolků (samotných SDH) musí být nějak organizováno.
Další důvody, proč mi členství v SH ČMS dává smysl (pozitivní):
- Soutěže, které organizují okresní, krajská sdružení - okresní, krajská, republiková kola v požárním sportu.
- Požární sport se podařilo dostat do televize, pravidelné reportáže.
- Jsme v České radě dětí a mládeže, což nám umožňuje usilovat např. o dotace MŠMT pro mladé hasiče (nejedná se o malé částky - cca 10 tis. a výš).
- a jiné
Kdyby byly další dotazy, tak rád odpovím.
P.S. Nejsem žádný okresní nebo vyšší funkcionář, kdyby si někdo myslel, že si přihřívám polívčičku.
-
Příspěvek od Karel Dvořák » 19.01.2020 11:09
K. Dvořák
-
Příspěvek od Karel Dvořák » 19.01.2020 11:13
K. Dvořák
-
Příspěvek od Honza » 19.01.2020 13:28
Tomáš Pelka píše: ↑18.01.2020 21:25Členské příspěvky u nás (okres Uherské Hradiště, Zlínský kraj) máme 100 Kč ročně, odvádí se OSH (Okresnímu sdružení hasičů) a to je pak posílá výš. Za mladé hasiče (do 18 let) se odevzdává okresu 40 Kč ročně (ve sboru vybíráme 100 Kč, protože to vyžaduje MŠMT).Janekvalach píše: ↑14.01.2020 20:56Čím déle jsem ve sboru a pronikám do tajů SH ČMS, tím více se sám sebe ptám- k čemu to je dobré? Vyrůstal jsem s vědomím, že co se týče výjezdů - tak to je píseček JSDH (resp. zastoupit. obce). A SDH by se měl aktivně podílet na kulturně - společenských akcí v obci (městě).
Myslím si, že každý sbor je rád, když si našetří nějaké peníze na uniformy, dětské tábory, zakončenou na konci kalendářního roku, atd.... Ale když vidím každoroční odvod peněz do okrsku, dále do okresu, přes KSH až po SH ČMS - ptám se "Co nám dávají na oplátku, za co platíme?"
Prosím Vás, kteří mě dokáží odpovědět - napište mě to tady. Klidně i podrobně, všechny ty výhody, které plynou z odevzdáváním "desátků" Velice by mě to zajímalo. Děkuji.
Jako největší bonus vidím pojištění. Nejsu sice právník, ale chápu to tak, že každý člen sdružení je na oficiálních akcích pojištěný. Takovou oficiální akcí jsou i tréninky (mládež, dospělí), závody, jiné akce.
Toto je zaštítěno nějakou hromadnou pojišťovací smlouvou (mládež a dospělí mají myslím různou pojišťovnu). O nic se nemusíte starat, stačí zaplatit příspěvek a je vyřešeno.
V našem okrsku příspěvky nemáme. V okrskové pokladně je z historie nějaký zbytek peněz, s kterým se skoro nehýbá.
Myslím si, že být někde organizovaný má smysl. Na první pohled se může struktura SH ČMS zdát jako zbytečný moloch, ale takové množství členů a pobočných spolků (samotných SDH) musí být nějak organizováno.
Další důvody, proč mi členství v SH ČMS dává smysl (pozitivní):
- Soutěže, které organizují okresní, krajská sdružení - okresní, krajská, republiková kola v požárním sportu.
- Požární sport se podařilo dostat do televize, pravidelné reportáže.
- Jsme v České radě dětí a mládeže, což nám umožňuje usilovat např. o dotace MŠMT pro mladé hasiče (nejedná se o malé částky - cca 10 tis. a výš).
- a jiné
Kdyby byly další dotazy, tak rád odpovím.
P.S. Nejsem žádný okresní nebo vyšší funkcionář, kdyby si někdo myslel, že si přihřívám polívčičku.
Vy vidíme jako bonus pojištění? Pokud se Vám něco stane a budete doma 2-3měsíce,tak žádné závratné částky nečekejte. Ono z těch pár desítek korun je plnění spíše k pláči,ne-li hůř. Kolega z vedlejší vesnice si na závodech "udělal" koleno,doma byl 3měsíce a z pojistky SH dostal celých 330,-Kč. takže je pojištění a pojištění... pozor na to! nedá se na to spoléhat!
-
Příspěvek od papun » 23.01.2020 15:58
-
Příspěvek od Vládík » 24.01.2020 08:33
https://www.kr-zlinsky.cz/hejtmanstvi-p ... 16017.html
-
Příspěvek od Kůďa » 24.01.2020 17:42
https://cs.wikipedia.org/wiki/Integrova ... nný_systémVládík píše: ↑24.01.2020 08:33Tady to máte černé na bílém ... SH ČMS je dle ZL kraje zařazené v IZS ... chce se mě zvracet
https://www.kr-zlinsky.cz/hejtmanstvi-p ... 16017.html
Ostatní složky IZS poskytují při záchranných a likvidačních pracích plánovanou pomoc na vyžádání. V době krizových stavů se stávají ostatními složkami integrovaného záchranného systému také odborná zdravotnická zařízení na úrovni fakultních nemocnic pro poskytování specializované péče.
Tvoří jej:
obecní/městské policie
vyčleněné síly a prostředky ozbrojených sil
ostatní ozbrojené bezpečnostní sbory
ostatní záchranné sbory
orgány ochrany veřejného zdraví
havarijní, pohotovostní, odborné a jiné služby
Záchranný tým Českého červeného kříže
zařízení civilní ochrany
neziskové organizace a sdružení občanů,[/u] která lze využít k záchranným a likvidačním pracím, např. Akademie dobrovolných záchranářů ČR, z.s. /což je i SH ČMS, Moravská hasičská jednota a pod./.
Horská služba ČR
Vodní záchranná služba ČČK
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava