velitel zásahu vs. řídící důstojník
-
Re: velitel zásahu vs. řídící důstojník
Příspěvek od mir.moule@seznam.cz » 17.03.2019 09:44
- Anybody.
Příspěvek od Anybody. » 17.03.2019 10:44
Mohl by jste toto rozepsat? Kde konkrétně píšu nesmysly?pantograf89 píše: ↑17.03.2019 08:28Hlavně nečti příspěvky od Anybody., píše tu nesmysly. Pokud se touto problematikou chceš opravdu zabývat, přečti si Pokyn generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR ze dne 11.6.2007, kterým se stanoví způsob zajištění nepřetržité akceschopnosti a okamžité dostupnosti vedoucích služebních funkcionářů Hasičského záchranného sboru České republiky, pravidla výkonu služby řídících důstojníků a působnost dalších služebních funkcionářů při mimořádných událostech.
Možná jsem použil jinou terminologii - správná je řídící důstojník kraje a územní řídící důstojník.
Dále jsem do toho vůbec nemotal řídícího důstojníka GŘ, který ročně vyjede tak k jedné události a tam stejně..
Vesměs jsem to vysvětlil co nejjednodušeji a nezasahoval jsem do moc velkých detailů - tak jak by to měl umět vysvětlit každý hasič z výjezdu, kterému to je jinak úplně šuma fuk kdo a jak jmenuje ŘD..
Jestli jsem se dotkl a znevážil práci VD z pobočky tak se velmi omlouvám všem dotčeným.. Nemyslím si že jsem napsal něco tak špatného..
Co se týče samotného označení pobočka a centrála.. ty stanice tak byli kdysi označeny a některé dodneška používají označení CPS místo HS, ale to nemá cenu řešit je to slovíčkaření a všichni víme jak to myslím.
Velmi rád se nechám poučit někým kdo v tomto má více zkušeností a má to lépe nastudováno. Třeba pan pantograf rozepíše svou myšlenku. V dokumentu, který zde citoval tedy SIAŘ 43/2012 jsem nenašel nic moc odlišeného od toho co jsem napsal..
Jediný kraj kde vím že to moc takto nefunguje a je tam řídící důstojník směny apod. je Praha. Ta je velmi specifická a má své historicky dané pravidla, které pro její problematiku jsou vhodnější. To tady nechci vůbec míchat..
- Anybody.
Příspěvek od Anybody. » 17.03.2019 11:06
-
Příspěvek od pantograf89 » 17.03.2019 11:17
- Anybody.
Příspěvek od Anybody. » 17.03.2019 11:31
Kde konkrétně jsem napsal nesmysl co se týče řídících důstojníků? Když jsi tady oponoval legislativou o určování řídících důstojníků?
-
Příspěvek od Adam Per » 17.03.2019 11:51
- Anybody.
Příspěvek od Anybody. » 17.03.2019 23:22
Ano Adame. Je nad slunce jasné že VZ je ten kdo to řídí a má finální slovo. Nemyslím si však, že by to fungovalo tak, že je jeden bůh a ten se teleportuje po celém požářišti a každému hasiči velí. V případě velkého zásahu opravdu VZ velení samotným hasičům jako takové moc neprovádí. Jsou na to velitelé úseků a velitelé dané jednotky. VZ spíše celkově řeší odkud a jak se bude hasit, jestli pěnou, nebo vodou. Jestli se bude provádět hašení zevnitř a nebo z venku. Popřípadě koho dále povolat se speciální technikou a jestli vrtulníkem s bambi vakem, nebo termovizí oblítávat požářiště. A to vše dělá na základě svých vědomostí a nebo na doporučení Štábu.Nikdy to není to není o tom že by VZ byl zeď přes kterou se nejde a má vždy pravdu..Adam Per píše: ↑17.03.2019 11:51Další nesmysl, který Anybody napsal je, že při zřízení štábu a teď citace (VZ tam je spíše potom takový doplňující článek, který hledá způsoby jak to řešit všude kde se dá apod.) což není pravda. Podle bojového řádu je VZ vždy ten hlavní, který vše řídí a štáb mu je jen nápomocen při řešení a může podat VZ návrh. Mimochodem u nás to opravdu funguje tak, že VZ chce po ŘD jen stravu při delších zásazích a nic jiného.
Docela mě udivuje jak to ve vašem kraji chodí a vlastně mi tady říkáš že jsou VD na vše sami a nikdo od nich nic nepřebírá a všichni je nechávají velet dokud nepadají z oken mrtvoly.. To je dost zvláštní a opravdu jsem se s takovým chováním ŘD nesetkal a doufám že ani nesetkám.
Opět jsem možná své myšlenkové pochody špatně sformuloval a možná to špatně vyznělo, ale rozhodně si stojím za tím že u menšího ohně je VD důležitější postava, která rozhoduje o všem, než u toho většího kde se radí XX lidí, než dají do kupy nějáký plán..
-
Příspěvek od PetrH. » 22.03.2019 11:58
Řekl bych, že historicky nejcentrálnější stanicí ze všech centrálních stanic v Česku ... :-) ... je stanice v Praze 2, v Sokolské ulici ... myslím si, že u této stanice se jako jedinému operačnímu středisku (sloužícímu pro celou Prahu) říkalo, možná ještě říká historicky "telegraf". I kdysi při výjezdech v rámci předpoplachů dostávaly spojky družstev, které měly vyjet, pokyn "Spojky na telegraf." (Tak se družstva dozvěděla, kdo vyjíždí, i když jim ještě neběžel oficiálně čas k výjezdu.)
-
Příspěvek od mir.moule@seznam.cz » 22.03.2019 15:12
-
Příspěvek od PetrH. » 29.03.2019 12:23
Moje odpověď:mir.moule@seznam.cz píše: ↑22.03.2019 15:12Nebyla to jen Praha, například v Brně se požární telegraf zřídil již v roce 1870. Obdobně jsou tyto specifické telegrafy zavedeny ve většině velkých měst. Všude tam říkalo této místnosti telegraf, protože tam bylo zařízení instalováno. Tento požární telegraf sloužil občanům pro přivolání hasičů. Do té doby neměli občané moc možností jak hasiče přivolat. Hasiči se dozvídali o požáru osobní nahlášením, nebo telefonem, kterých bylo jako šafránu. Požární tegraf byl velký průlom v oznamování událostí. O nějaké operačním středisku z té doby nemůže být řeč. Po zrušení telegrafů a rozmachu telefonizace jsou to ústředny, následují okresní operační střediska, krajská operační střediska.
Jo, díky za info. Tuším, že ta "místnost s telegrafem" samozřejmě nebyla jen v Praze. Uvádíš Brno a příp. i další velká města. Jo, v pohodě. Já jsem ve svém příspěvku spíše chtěl říct, že alespoň v Praze a alespoň kdysi se oné místnosti s operačním střediskem říkalo "telegraf" ještě relativně nedávno (pokud uvážíme, že ty telegrafy začaly vznikat hodně hluboko v 19. století, uvádíš 1870 v Brně, v Praze to bylo myslím 1854). Pochybuji, že nyní o KOPIS v Praze (myslím, že je někde na Praze 4) hasič řekne "telegraf". Jak to je v Sokolské nyní, nevím, jestli tam je spojovací místnost (které by se stále historicky říkalo "telegraf", neboť je to určitě ta stále stejná místnost, přes které chodí pro jednotky pokyny od KOPIS) anebo jestli všechny pokyny jdou jednotkám přímo - rozhlasem, semafory, telefone). Vím ale, že centrální stanicí v Praze je stále považována alespoň v hantýrce hasičů ta v Sokolské ulici, nikoliv ta v Praze 4, kde je KOPIS (možná ale KOPIS sídlí v budově, která vůbec nemá v sobě stanici, to nevím).
Zpět na „Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky