dobrovolný hasič
Re: dobrovolný hasič
Příspěvek od Sobiho » 31.01.2019 19:47
-
Příspěvek od Petr-R » 31.01.2019 22:25
@Radek Vojík
Pánové, trefili jste hřebíček na hlavičku.
V § 44 se sice nikde nepíše, že by přednost tankování pro vozidla s právem přednostní jízdy platila jen při zásahu, ale striktně podle § 41 je vozidlo s právem přednostní jízdy pouze takové, které VRZ používá a podle § 42 (a určitě i jiných předpisů) se VRZ mimo zásah nesmí použít. (Otázka pro odborníky - je vůbec podle předpisů přípustné, aby CAS, které dochází nafta odjela k benzince se zapnutým VRZ?)
Jak jste řekl, klíčové je, k čemu se slovo "přitom" vztahuje. Je to pouze k samotnému čerpání? Nebo se vztahuje k "předbíhání ve frontě"? Mám takový pocit, že zákon odporuje sám sobě. Podle mě bylo smyslem, aby vozidla IZS určená k zásahu nemusela čekat ve frontě (aby se tankování co nejvíce urychlilo a vozidlo mohlo být bez zbytečných odkladů uvedeno zpět do akceschopnosti), popřípadě nebyla ve frontě zablokována jinýmy vozidly. Ovšem zákonodárci nejspíše odvedli nekvalitní práci.
Možná by nebylo od věci požádat o stanovisko MV.
- Anybody.
Příspěvek od Anybody. » 01.02.2019 04:55
Velmi mě fascinuje kam opět tuto diskuzi vedeš..
Kůďo tvůj příspěvek je ovšem opět gól. Já nemám ani sílu na to abych ti odpověděl.. snad jen to aby sis to vše ještě 50x přečetl.. Pak ti možná dojde že radit někomu kdo řeší cokoliv s automobilem ať si založí SDH je taková hovadina až z toho bolí oči když to čteš..
-
Příspěvek od Petr-R » 01.02.2019 06:42
A nejedná se jen o tankování při zásahu, ale zda platí přednost i mimo zásah.
Já se vždy snažím postupovat podle zákona a k tomu je znalost jeho významu nutná. Je smutné, že máte přístup ve stylu "nikdo s tím nemá problém", "vždycky se to tak dělalo" a nějak to dopadne".
V diskuzi se konečně řeší něco pořádného. Původní dotaz, sám o sobě dost nesmyslný, byl probrán víc než by se hodilo a evidentně ani ten, kdo ho položil nemá zájem nic dalšího řešit. Opět se to tu zvrhlo v okopávání kotníků. To ostatně dokazuje i váš komentář. Prostě jste si musel při první přiležitosti do mě kopnout, abyste se mi pomstil za to, že jsem vyvrátil ty vaše nesmysly v diskuzi o vysílačkách.Velmi mě fascinuje kam opět tuto diskuzi vedeš..
- Anybody.
Příspěvek od Anybody. » 01.02.2019 07:33
Diskuzi o Vyhození člena z jednotky jsi dotáhl tak daleko že jsi chtěl pomalu vyjádření ústavního soudu s podpisem prezidenta proč si tě jako někdo dovolil vyhodit od JSDH.
Teď tady řešíš Modré majáky při tankování. Proč tě ten zákon sere? Proč tě třeba u modrých majáků nesere to že ještě pořád není prováděcí předpis HZS a nezměnila se vyhláška o Požárních Technice a tím pádem červeno-modrá kombinace je stále u JPO nelegální? Jediné co takto nepodstatná změna přinese je to že to zaměstná XX lidí na Ministerstvech a při schvalování nečeho co je vlastně úplně jedno. V případě DN stejně ti je maják k hovnu protože tím že způsobíš DN jsi toho druhého účastníka ohrozil a to pod majáky nesmíš. A jestli si někdo bliká při tankování nafty, nebo ne je snad jedno ne?
Co se týče jízdy tam a zpět pod majáky tak to snad určí VZ podle toho jak je to urgentní ne? Jestliže hrozí nebezpečí z prodlení tak majáky použiji a budu si vynucovat přednost. To rovnou můžeš říct že při kyvadlové dopravě vody by se teda majáky neměli používat.. Je to úplně stejný případ jako tankování nafty.¨
Mimo zásah VRZ použít prostě nemůžeš. Není to tedy vozidlo s právem přednostní jízdy a neplatí ani pravidlo že by tě někdo na benzínce musel pustit. Každý normálně uvažující jedinec toto pochopí a nepřipadá mu to divné.
Vzhledem k povaze toho co píšeš předpokládám, že hasič snad ani nejsi a pokud ano tak někdo z kanclu kdo viděl výjezd maximálně jak kluci projížděli vraty. Dovol mi tedy ti ještě vysvětlit jednu věc - jestliže vozidlo má pod 90% nádrže tak musí strojník před jeho uvedením zpět do pohotovosti vozidlo dotankovat. Jestliže je potřeba zajet někde na benzínku musí vyrozumět OS stejně jako o každé další jízdě a musí jí oznámit zda je schopen v dojezdovém času vypočítaném pro danou obec/podnik dojet na místo události. OS musí zvážit zda je daná oblast pokryta JPO a nebo ne. Jestliže je díky tomuto tankování oblast odkryta musí OS tuto oblast pokrýt jinou jednotkou tak aby tam byla včas - v realitě se může stát že např. vedlejší JPO III vyhlásí poplach na pohotovost na vlastní HZ - jednotka poté musí vyjíždět do 2 minut od vyhlášení poplachu k jiné události. Dokonce ti OS může nařídit z důvodu nebezpečí z prodlení jízdu na benzínku pod VRZ. I mimo zásah.
V realitě se nikdy nic z mnou zmíněného nestane a absolutně nemá cenu toto řešit, natož psát na MV.
PS: Ani se neobtěžuj psát další hromadu hovadin z hlavy teoretika. Nehodlám ztrácet další čas odpovědí..
-
Příspěvek od mir.moule@seznam.cz » 01.02.2019 08:45
Příspěvek od Sobiho » 01.02.2019 09:00
Tak tohle je taky bomba... Obec má své povinnosti a ty jsou kontrolované, doporučuji si ten zákon přečíst, než zase vypustíš nějakou perlu, koukám že Kůďa má zde silnou konkurenci...mir.moule@seznam.cz píše: ↑01.02.2019 08:45Kluci nehádejte se, stejně to není nic platný. Špíš by mě zajímal Váš názor na změnu zákona o PO č.133/85 ve znění pozdějších předpisů, § 69 a) čl. 5. Mě se to z mého pohledu líbí, ale když se nad tím zamyslíte, musí Vám dojít jak Vás mají obce v hrsti a obec bez starosti k zajištěno PO obce. Tak že, po stránce legislativy je vše zajištěno, ale starosta si řekne, to neudělám za 4 roky jsou zase ty volby. Tak si drží raději skomírající JPO s ropočtem 5 tisíc za rok a ještě to v ropočtu obce nazve příspěvek na hasiče. Možná zbude za pár let 50% JPO doufejme, že to budou ty kvalitní. Asi si řeknete, to se nás netýká, jsme nenahrditelní v širokém okolí. Nevěřte tomu, když se bude chtít, zřídí se stanice HZS zřeba jen typu P0 nebo P1.
-
Příspěvek od Dan087 » 01.02.2019 09:57
-
Příspěvek od Samik » 01.02.2019 17:49
Kdybych to říkal blbě tak mě tady určitě někdo opraví. Hasičské vozidlo které není v IZS nesmí mít namontovány modré majáky. Nemělo by po té projít STK že? Mám pravdu nebo se pletu? Tak jak je možné že SDH které nemá jednotku a vlastní CAS má na ní namontovány modré majáky? Takže asi nějaká vyjímka bude. A to že stímto vozidlem jezdí na výjezdy členové SDH ani neřeším. Toto SDH se tady už kdysi řešilo jedná se o Bohumín- Kopytov. Oni jsou důkazem že když se chce všechno jde.
A pro Sobiho já Kůďu nezbožňuji ani jsem se ho tu nějak nezastával jen jsem řekl že vy si nemáte co navzájem vyčítat.
A k mému dotazu získal ho na škole. Ale v ŘP má kód který znamená že do 21 let má omezení že vozidlo nesmí přesáhnout 7500kg. A upřímně ani z toho cos napsal nikde nevidím že by u JSDH toto omezení neplatilo.
-
Příspěvek od Radek Vojík » 01.02.2019 19:04
Kdo může mít majáky řeší právní předpisy. Kdo může mít výjimku z placení povinného ručení řeší právní předpisy.Kdybych to říkal blbě tak mě tady určitě někdo opraví. Hasičské vozidlo které není v IZS nesmí mít namontovány modré majáky. Nemělo by po té projít STK že? Mám pravdu nebo se pletu? Tak jak je možné že SDH které nemá jednotku a vlastní CAS má na ní namontovány modré majáky? Takže asi nějaká vyjímka bude. A to že stímto vozidlem jezdí na výjezdy členové SDH ani neřeším. Toto SDH se tady už kdysi řešilo jedná se o Bohumín- Kopytov. Oni jsou důkazem že když se chce všechno jde.
Co to je vozidlo zařazené v IZS? To, které má majáky? To, které má výjimku z placení povinného ručení? To, které je akceschopné a OPIS IZS ho může v danou chvíli povolat k mimořádné události?
Neviděl jsem velký technický průkaz vozidla, které používá SDH Bohumín-Kopytov, tak těžko můžu udělat na dálku jakýkoliv závěr. Je zcela jednoduše legálně možné, aby ve zbrojnici, kde přímo nesídlí JSDHO, stálo červenobílé auto s majáky a výjimkou z placení pvinného ručení a SDH v této zbrojnici fungující ho využíval ke své činnosti. O této legální možnosti zřejmě nemají Kůďa a spol. ani tucha a proto zde melou nesmysly.
Jinak samozřejmě nepopírám, že můžou v praxi existovat i případy nelegální. Vše je o tom, že všude jsou jen lidé...
-
Příspěvek od Kůďa » 01.02.2019 20:44
SH ČMS se dělí na ústředí, krajské a okresní sdružení, na sbory a také sem patří Ústřední hasičská škola B.Poličany a UHŠ J.Lázně. Ten kdo píše, že nemůže být auto SDH zařazeno v IZS je lež. V minulosti náš sbor měl takto zařazená dvě, osobní vozidla Škoda F 135 a Niva 1600- byli v barvách červeno-bílé, nápis na dveřích a maják na střeše. NA HZS KHK tyto vozidla bez nějakých problému přidána do IZS. V Ústřední hasičské škole - mají náklaďáky - cisterny a autobusy. NA - cisternách mají namontovány majáky a pravidelně jezdí na STK a Emise. No a kdyby nebyly tyto auta zařazeny v IZS, tak by technickou určitě neprošli a museli by majáky sundat a ještě by jim podle zákona hrozila tučná pokuta od dopravního inspektorátu. A ještě by k tomu museli hradit u OA povinné ručení a u NA silniční daň. Domnívám se, že mezi UHŠ a SDH není žádný rozdíl, protože spadají pod SH ČMS. A co některá auta, která dostala OSH a KSH darem od krajských úřadů. Některé z nich jsou také zařazeny v IZS, aby nemuseli hradit pojištění. A dokonce tyto nákladní vozidla-cisterny a autobusy mají krabičky od Kapš, aby nemuseli hradit poplatek z placených úseků silnic.
A ještě UHŠ není zřízena žádnou obcí a UHŠ nemá žádnou JSDH, tak jak tady také někdo namítal, že to tak musí být.
Zatím, jak vidím, se tady někdo jiný zesměšňuje, ale já to nejsem. Možná jsem někdy uvedl něco, co nebylo pro někoho pochopitelné, ale buhužel, tak to je. Píšu jen to, co je ve skutečnosti a o čem vím. A to, že skutečnost není taková, kdo by jí chtěl takovou mít, tak já za to já nemohu. Samozřejmě asociace velitelů JSDH nemůže se mnou souhlasit, ale je to tak, jak píšu. A pokud někdo nevěří, tak ať si to ověří na GŘ HZS nebo na příslušných HZS krajů, kam třeba UHŠ spadají, protože vyjímky jim vydali právě oni. Omlouvám se těm, co jsem je svým delším příspěvkem otrávil, ale musel jsem reagovat, aby jste si mohli vytvořit svůj názor.
-
Příspěvek od Kůďa » 01.02.2019 20:55
-
Příspěvek od Kůďa » 01.02.2019 21:26
-
Příspěvek od EcoHasic » 01.02.2019 21:51
S veliteli družstev jmenovací dekret ani zřídit nelze, ten se zřizuje pouze veliteli jednotky :-) Druhá věc je taková, že funkce zástupce velitele jednotky se v podstatě nikam neuvádí. Mimochodem není ani v Port.all. HZS zajímá velitel jednotky, velitelé družstva, strojníci a hasiči. Zástupce si určí VJ sám a jako VJ si nejsem vědom, že bych toto někam musel uvádět (mohu se mýlit).Kůďa píše: ↑01.02.2019 21:26Anybody a Sobiho píše ... " No a teď si představ že Kůďa je zástupce velitele JPO II" A pak kdo tady lže a uvádí nepravdy. Byl rok 2016, kdy po návrhu velitele naší jednotky všichni členové podali městu výpověď jednotky /i já/ a naše město nemělo více jak 1 měsíc jednotku. Až po tom, co se do toho vložil ředitel HZS kraje, tak jsme se dohodli s městem. Zde bylo stanoveno, že nikde není psáno, že by JSDH musela mít zástupce velitele, proto byl do funkce jmenovanán jen velitel jednotky a s dalšími členy byla sepsána nová dohoda. Ani s veliteli družstev nebyl sepsán jmenovací dekret. Ke stavu jednotky bylo odsouhlaseno 5 velitelů družstev, z nichž jeden má pověření v případě nepřítomnosti velitele za něho jednat. Já to ale nejsem a jsem jen velitel družstva JPO II. Takže pánové příště, až něco budete psát, tak si to nejprve ověřte a nelžete tady veřejnosti. A že to tak bylo, je možné si u našeho zřizovatele. Nebudu přeci lhát.
Dále zareaguji na to, že SDH může mít auto v IZS. Někde o výše jsi psal, že nějaké SDH nemá jednotku, ale má vozidlo CAS a používá ho k výjezdům. Má otázká zní: K jakým výjezdům? Protože KOPIS nemůže zvednout vozidlo (i kdyby bylo v IZS) bez jednotky (v IZS být samozřejmě může, například když jednotka zanikne, ale vozidlo tam zůstane). Kdo s ním vyjede? Členové SDH? Dokážu si představit scénář jako např. jednotka zanikne, ale zřizovatel to nenahlásí jak má, potom je samozřejmě poplach vyhlašován dál, ale kdo vyjede? Hoši myslete! Tohle nelze a zřizovatel v tomhle případě hazarduje a ti co s tím vozem jedou také. O potřebných školeních a odbornosti se bavit ani nebudu. Vozidla ŠH ČMS by neměla být osazena majáky, protože k tomu nemají žádný důvod, ovšem z praxe vím, že se to bohužel děje.
PS: Jestli děláš VD u JPO II, tak by jsi měl o tomhle něco vědět, pokud to nevíš tak nevadí, vzděláváme se neustále a máš možnost si mezery doplnit. Ale poprosím tě, ať zde nepíšeš kraviny a nějaké domněnky a neděláš své jednotce ostudu. Toď asi vše
-
Příspěvek od mir.moule@seznam.cz » 01.02.2019 23:07
-
Příspěvek od Radek Vojík » 02.02.2019 08:29
A protože jsem profesí hasič a ne policista, tak Tě prosím, abys lidem poradil jak postupovat, když zjistí porušování zákonů. Anonymní psaní na Požáry to, dle mého hasičského rozumu, zcela jistě není... Děkuji Ti.
Příspěvek od Sobiho » 02.02.2019 09:35
Ono legalizovat nelegální činnost, tím, že argumentuji, že jiný též porušuje legislativu nelze. Oni si totiž pánové myslí, v přeneseném významu, že když krade on, může druhý taky. Když jeden něco porušuje, neznamená to, že druhý to může dělat...Radek Vojík píše: ↑02.02.2019 08:29Víš, Kůďo, ono těch legálních možností je víc. Bez detailní znalosti konkrétních případů je jakákoliv diskize zbytečná. A jak se pořád odvoláváš na "dřív", tak dřív bylo plno věcí jinak a ty se postupně uvádějí do souladu s "dnes", pokud již tak nejsou.
A protože jsem profesí hasič a ne policista, tak Tě prosím, abys lidem poradil jak postupovat, když zjistí porušování zákonů. Anonymní psaní na Požáry to, dle mého hasičského rozumu, zcela jistě není... Děkuji Ti.
Jinak jako zdroj informací o funkci jsem vycházel, z tohoto:
„Začal jsem jako dobrovolný hasič. Jsem tady více jak 25 let, takže už to považuju za srdeční záležitost,“ prozrazuje Ladislav Kudivejs, který je zástupcem velitele poloprofesionálních hasičů v Třebechovicích pod Orebem.
Zdroj: https://hradec.rozhlas.cz/zastarala-tec ... -i-6158289
Pokud již ve funkci není, a byl profesně "degradován" tak se omlouvám za mystifikaci.
To, ale nic nemění na tom, že člověk, který je zařazen do funkce VD, zejména u JPOII, by o tom měl něco vědět... Opravdu jsme tady už dokázali nespočet nesmyslů, výmyslů a lží, kterými zde diskuzi obohacuje... Vždyť už zde spousta lidí to uvádí na pravou míru, naštěstí tady to nemůže mazat jak na FB, tam taky perlil a pak když byl "roztrhán", že mele hlouposti, tak to smazal, aby nebyly důkazy (možná síla zvyku). Problém je v tom, že své pocity a myšlenky vydává za fakta a důkazy, což ale není totéž.
No tak to je také pěkné, napíšu jsem jen pár věcí, které jsem nepochopil a které prostě Kůdi takto jsou:
1. Jak jste prováděli přímou srdeční masáž "na ulici"? Nesmysl, ale tak, to prostě je...
2. Jak to, že je JSDH jen spolek, nic víc? Nesmysl, ale tak, to prostě je...
a další... a další...
Prosím Vás, nevěřte všemu co čtete, zvláště od "profláknutých" lhářů a šiřitelů bludů. Zeptejte se na svém územku, popřípadě vzneste dotaz na HZS Kraje, nebo se ptejte někoho, kdo už to někdy SKUTEČNĚ řešil. Ptejte se lidí, co jsou na patřičných funkcích a za danou věc nesou odpovědnost. A nejlepší bude, když si přečtete zákon o PO a vyhlášku o organizaci JPO... tam lze najít spoustu odpovědí...
Přeji hezký víkend všem rozumným a normálním hasičům...
-
Příspěvek od Kůďa » 02.02.2019 10:48
(2) Ostatními složkami integrovaného záchranného systému jsou vyčleněné síly a prostředky ozbrojených sil, ostatní ozbrojené bezpečnostní sbory, ostatní záchranné sbory, orgány ochrany veřejného zdraví,4) havarijní, pohotovostní, odborné a jiné služby, zařízení civilní ochrany, neziskové organizace a sdružení občanů, která lze využít k záchranným a likvidačním pracím. Ostatní složky integrovaného záchranného systému poskytují při záchranných a likvidačních pracích plánovanou pomoc na vyžádání (§ 21).
Neziskové organizace a sdružení občanů jsou určitě SH ČMS tj. SDH i UHŠ a pod., které lze použít k záchranný pracím, tj. i jejich technika v jejich majetku, což bylo třeba při povodních.
-
Příspěvek od Kůďa » 02.02.2019 11:01
…...Jednotka SDH obce je organizace zřizovaná obcí a je obcí plně zabezpečována po finanční i materiální stránce. „Sbor dobrovolných hasičů“ nebo „Hasičský sbor“ je zpravidla název základní organizace spolku působícího na úseku PO, např. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, České hasičské jednotky nebo Moravské hasičské jednoty.
Z toho, co uvedlo GŘ HZS plyne, že JSDH je organizací a SDH je také organizací, nebo jak já to nazval že to jsou spolky. Nevím, jaký v tom je pak rozdíl. Domnívám se, že bychom tady nemuseli unavovat ostatní, ale nechci to, že pane Sobího.
-
Příspěvek od Petr-R » 02.02.2019 12:25
To je fakt síla! Buď vůbec neznáte zákony a nebo jste tak zaslepený propagandou SH ČMS, že už skutečně nevidíte rozdíl mezi SDH a JSDH. Nevím, co je smutnější.Z toho, co uvedlo GŘ HZS plyne, že JSDH je organizací a SDH je také organizací, nebo jak já to nazval že to jsou spolky. Nevím, jaký v tom je pak rozdíl.
Kdybyste si přečetl celou Metodiku pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí, ze které jste citoval a nebo alespoň dočetl do konce odstavec, tak byste takovou blbost plácnout nemohl. Mimochodem, právě v této metodice se jasně píše, jakou formu může mít JSDH:
Kód: Vybrat vše
Zde je nutno rozhodnout o konečné formě zřízení jednotky - jednotka jako součást obecního úřadu nebo organizační složka obce
Spolek je definován v NOZ, § 214 ods. 1
Kód: Vybrat vše
Alespoň tři osoby vedené společným zájmem mohou založit k jeho naplňování spolek jako samosprávný a dobrovolný svazek členů a spolčovat se v něm.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz