Ze života jednotky i sdružení...
-
Fajcbl
Příspěvek
od Fajcbl » 25.12.2018 20:24
Předcházející pokyn GŘ k vybavení lezeckým materiálem říkal zkráceně: minimum jsou lana, ale obsahoval doporučenou výbavu pro všechny jednotky SDH obcí v rozsahu zhruba 2 postroje, 10 karabin, 2 slaňovací prostredky, apod.. Změna spočívá v tom, že zatímco ještě před pár měsíci byla lezecká výbava doporučována pro všechny jednotky SDH, dnes je předepsána jen vybraným JPO II a III. To je podstatný rozdíl. S opaskem a Labem se třeba na šikmé střeše nedá téměř nic udělat... Nikdo si nechce hrát na LEZCE, ale mít jen opasek a lano je k ničemu!
-
Anybody.
Příspěvek
od Anybody. » 25.12.2018 20:36
No on právě podle toho předpisu nikdo nepředpokládá, že na tu střechu polezeš.. ty máš opasek a lano k tomu kdybys potřeboval zachránit sám sebe např. při požáru v patře budovy.. Doporučené vybavení je jedna věc.. to povinné je druhá... vsadím se že většina jednotek v ČR nemá ani ty záchranné lana v potřebném množství.. pokud u dobráků je jedno záchranné lano tak je to většinou luxus... (bavím se o JPO III a V) Podle mě se nezměnilo nic.. jen zmizlo to doporučení, které stejně není příkaz.. Není třeba šířit paniku..
-
Stanislav Petrásek
Příspěvek
od Stanislav Petrásek » 25.12.2018 22:19
Naše JPO 3 několikrát ročně na výjezdu vybavení pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou použije. Většinou se jedná o řezání utržených plechů hrozících pádem na střechách objektů včetně panelových domů nebo zemědělských objektů. Celotělové postroje, kotevní prostředky, lana apod. by měli být na tyhle činnosti nutný. V rámci pomoci spoluobčanům jsem se dostali i do hlubokých studní nebo měřili případnou nebezpečnou koncentraci explozivních plynů v jímkách. Stát se může cokoliv a je dobré aby měli kolegové možnost dotyčného vytáhnout. Každoroční revize taky nestojí majlant. Myslím že nebudu jediný kdo viděl hasiče nakloněného celým tělem přes hranu budovy hlavou dolů snažícího se na něco dosáhnout nebo visícího jen na opasku snad bez pudu sebezáchovy. Komu hrozí podobné činnosti měl by si minimálně základní vybavení pořídit, naučit se s tím zacházet a nespoléhat jen na opasky. Podotýkám, že nemluvím o lezeckých činnostech, ale jen o sebejistěji při práci ve výškách.
-
Stanislav Petrásek
Příspěvek
od Stanislav Petrásek » 25.12.2018 22:40
Jo abych odpověděl na otázku výše a nevyléval si tu jen srdíčko. Osvědčily se nám pracovní rukavice Mechanix Fast Fit a M-pact. Já mám raději ty první, je v nich lepší cit. M-pact jsou bytelnější, ale hrubší - horší cit.
-
Cage11
Příspěvek
od Cage11 » 27.12.2018 21:07
Ja jen neco malo k tomu Slunicko ma absolutni pravdu. Prace ve vyska a nad volnou hloubkou je specializace pro ktere jsou predurceny pouze nektere jednotky kraje. Mluvim o Cechach na Morave se stavi vejce na spicku tak ze tam je to uplne jinak. JSDH muze byt predurcena pro tuto praci ale pouze tehdy pokud je to dane pisemne a povoleno Krajskym reditelem se souhlasem krajskeho instruktora. Ve Str.cechach treba neni ani jedna jednotka JSDH. Tak ze pokud vse co tady pisete, delate a nejste predurceni a to formou cerny na bilem je cernota a tak 10 let natvrdo. On totiz kazdy lezec musi za rok odcvicit 120 hod a to v zime ve tme v mlze. Ten siar a doporuceni co vyslo je proto aby kazdy hasic mel moznost sebezachrany. Tak ze radeji nez otevirat byty ze strech a mereni koncentraci ve studni formou vyjezdu a vymysleni blbosti, se ucte dulferuv sed slanovanini na osme, stopce, nebo pulodak. Max nejake lanove zabradli at se muzete bezpecne pohybovat. A budte v klidu. Na 95% vasich povolenych cinnosti staci opasek a karabina .
-
Stanislav Petrásek
Příspěvek
od Stanislav Petrásek » 28.12.2018 09:03
Slézt do studny, šachty či jímky ať už po servisním žebříku nebo po svém nastavovacím není podle mě činnost pro leteckou skupinu. Když si mám vybrat být uvázaný (jištěný) a v případě např. ztráty vědomí (IDP samozřejmostí) vytažený na opasku nebo v postroji, vyberu si postroj. Ať už na NOV nebo na školeních pro práci VVH nás učí býti takto jištění a já v tom logiku vidím. Ale chápu, že někdo pracuje s jiným rozpočtem ...
-
Jan Kapoun
Příspěvek
od Jan Kapoun » 28.12.2018 14:04
Ahoj taky něco přidám do diskuze. Jsme JPO III a není u nás rok, kdyby jsme nepoužívali alespoň jednou lezecké vybavení. Tento rok to byly zásahy typu záchrana kočky ze záchytné nádrže na vodu, zajištění utrženého plechu na střeše apod. Ve všech případech bylo potřeba slanění. Záchranu a složitější práce na laně zásadně nevykonáváme! Co se týče vybavení tak vyhlášku nedodržujeme. Máme 2x postroj,cca 20x karabina, 15x textilní popruh, 2x lano 60m, 3x osma, a 1x RIG slaňovací prostředek + nějaké chráničky a pomocné smyčky. Toto všechno máme rozděleno mezi 2 auta a co CAS a DA. Nedokážu si představit, že všechny tyto práce a jim podobné činnosti provádíme pouze na opasku. Přijde mi to jako hazard se životem. Pro představu cena revizí tohoto vybavení stojí ročně necelých 1500 kč. Za vybavení , které jsem popisoval jsme zaplatili cca 18 000 kč.
-
rowan
Příspěvek
od rowan » 03.01.2019 19:51
Nechci nikoho zde nějak pobouřit, ale co jsem zažil zásahy, tak nikdy nikdo z HZS se nevázal na žebříku, nevyvazoval hadice vazáke a mnohdy neměli ani opasky. Netvrdím, že jsem zažil nějaké extra složité zásahy, ale co jsem viděl to jsem viděl.
Dle vyhlášky by ty auta měli být napakované kdo ví čím, ale v praxi se to nikdy nepoužije. A když u zásahu VZ řeknu, že na něco nemám vybavení nebo to neumím, tak mě do toho nikdy nutit nebude a pošle si tam svoje lidi. A dál to nikdo řešit nebude.
Ještě jeden dotaz. Možná odpoví někdo kdo dělá u HZS. Zajímalo by mě kolik hasičů se za rok reální zachrání při slanění na opasku. Nechci tím říct, že se to nemůže stát a že to nebudu někdy potřebovat, ale jaká je statistika....
-
mir.moule@seznam.cz
Příspěvek
od mir.moule@seznam.cz » 05.01.2019 23:24
Mě by spíš zajímalo jak jsou prováděny a kým kontroly předepsaných TP pro práci VVH u jednotek JPO III. a V. HZS to pro jednotky obcí nechtějí nebo dokonce nesmějí provádět a Záklaní odborná příprava pověřených osob, kterou organizuje HZS ČR, je umožněna jen pro JPO II. a VI. Jednotkám III. a V. nezbývá nic jiného, než žebrat u JPO II nebo VI. Další možností je zaslat tyto prostředky výrobci. Nejde ani o pár stovek za provedenou revizu u pár opasků a několik lan, ale o to, že když tyto prostřrdky pošlete na revizi k výrobci, tak než se Vám prostředek vrátí trvá i dva měsíce.
-
Anybody.
Příspěvek
od Anybody. » 05.01.2019 23:52
Ahoj u nás dříve dělalo HZS po určitém problému kdy část lezecké nemohli zrevidovat kvůli výrobci jsme oslovili revizního technika z civilu a ten přijede k nám a revizi má za 2 hodiny hotovou. Co se týče školení to provádí hasič- instruktor z HZS.
-
Edison
Příspěvek
od Edison » 06.01.2019 13:12
mir.moule@seznam.cz píše: ↑05.01.2019 23:24
Mě by spíš zajímalo jak jsou prováděny a kým kontroly předepsaných TP pro práci VVH u jednotek JPO III. a V. HZS to pro jednotky obcí nechtějí nebo dokonce nesmějí provádět a Záklaní odborná příprava pověřených osob, kterou organizuje HZS ČR, je umožněna jen pro JPO II. a VI. Jednotkám III. a V. nezbývá nic jiného, než žebrat u JPO II nebo VI. Další možností je zaslat tyto prostředky výrobci. Nejde ani o pár stovek za provedenou revizu u pár opasků a několik lan, ale o to, že když tyto prostřrdky pošlete na revizi k výrobci, tak než se Vám prostředek vrátí trvá i dva měsíce.
U nás to zatím HZS stále provádí bez problémů.
-
Jan Kapoun
Příspěvek
od Jan Kapoun » 06.01.2019 14:09
Opasek považuji za naprostou nutnost u jednotek všech kategorií. Už jen z důvodu že pošlu kluky někam hasit ze žebříku tak aby se mohli uvázat. Co se týká těch postrojů a dalšího vybavení tak záleží na co vše jezdí. Jak jsem psal u nás jsme několikrát do roka vyslání na zásah, kde je potřeba využít lezecké vybavení, nutno podotknout že nejsme předurčení pro práci ve výškách. Dalším důvodem je, že náš zřizovatel nás vysílá např. na odstraňování rampouchů z obecních domů atd. U nás tedy nutnost. Stejný názor mám na obleky do vody. Nejsme předurčeni ale několikrát do roka vyjíždíme na záchranu z vodní hladiny. Asi proto že jsme prostě nejblíže a je jasné že tam budeme první. Nějak jsme do toho nešťourali a důvod nehledali. Všechno ale záleží na zřizovateli kolik uvolní finančních prostředků. Tolik můj názor.
-
Cage11
Příspěvek
od Cage11 » 06.01.2019 15:21
Jan Kapoun a já vám zase říkám že pokud nejste předurčena jednotka pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou což je specializace je to cernona a v rámci cvičení by jste si měli třeba udělat zásah na Valdicky klášter. To aby jste se pak nedivil jak to vypadá zevnitř. Pokud vás operační na místo pošle je to z důvodu pomocné jednotky. Je to proto že u některých činnosti prostě potřebujete víc lidí. Viz třeba tahání člověka pomocí nabijeciho kladkostroje. Jinak srovnávat LZ se záchranou na vodní hladině je dosti scestne. To by jste mohl taky říct máme lahve tak zachraňujeme lidi uvizle pod vodou je to přeci hloupost. To že schazujete rampouchy z domu v pořádku pokud máte žebre, plošinu, můžete i na střechu a sebejistit se. Nic proti ale jestli někam speletujete spustíte se a pracujete v sedáku je to cernota kterou neohrožuje sebe ale spousty dalších lidí. Viz instruktora kraje který ani neví že nějaké rampouchy schazujete. Žádný velitel u HZS si nedovolí někam pustit kluka pokud není vycvicen vyškolen na tuto práci i kdyby to bylo pouze otevření okna z důvodu zabouchnutí klicu. Proto jsou taky daný stavy kolik má být na směně Str, lezcu, chemiku velitelů.
-
Jan Kapoun
Příspěvek
od Jan Kapoun » 06.01.2019 18:03
Cage11 . Někde výše jsem specifikoval že jediné co v podstatě děláme je vytvoření kotevního bodu, a následné slanění za účelem například sundání plechu. Žádnou záchranu ani nic podobného. Daleko radši i na to sebejištění z důvodu komfortu a bezpečnosti použiji postroj místo opasku. Nevím co se vám zdá divného na tom, že se příslušník nelezec slaní a otevře byt. Vždit konec konců na každé NOVce se učí kotevní body a slanění. A to i v DT. Nesrovnával jsem LZ s prací na vodě. Jen jsem chtěl uvést že to bereme tak, že je lepší být připraven i na to na co běžně nejezdíme. Špatně jsem to podal za to se omlouvám Záchranu na vodě jsem dal pouze jako příklad.
-
Cage11
Příspěvek
od Cage11 » 06.01.2019 18:37
proč nemůžete otevírat okna protože je to zakázaná činnost. Hele myslím že tato debata je o ničem. Máte každý rok školení tam to proberte. Třeba spadáte pod kraj kde to nevadí ba naopak budou rádi. vy budete hrdinové a na územku budou rádi že nemusí tahat železářstvi. Práci zdar.
-
Jiri Juran
Příspěvek
od Jiri Juran » 07.01.2019 11:41
Uz jsem to jednou psal a napisu to znova: Co se zakonu tyce, tak tu sice fundovane, ale furt dokola dristate o tom samem. Pravda je takova, ze je zbytecne kupovat neco jineho nez je povinne. Pokud operacni vyhodnoti ze u zasahu bude nejake lezeni, tak vas tam bud neposle vubec, nebo tam vysle lezeckou skupinu. Obvykle neleze ani "bezny" prislusnik. Nakupem ruznych blokantu, jistitek, kladek a ja nevim ceho vseho akorat vyhodite prachy za nakup/revize/expirace=novy nakup. Je to podobne hasicske prepperstvi jako kdyz jsem onehda tady cetl ze nejaka jednotka si vyrobila a vozi na aute specialni plnici proudnice pro bambi, bo co kdyby? ;-) Taky to ale muze byt turovani varlat pred konkurencni jednotkou z vedlejsi dediny ;-) Jak to je u vas uz si zhodnotte sami...
-
mir.moule@seznam.cz
Příspěvek
od mir.moule@seznam.cz » 07.01.2019 16:25
Svatá pravda, stačí se řádně starat o to co je předepsané, jak už jsem psal výše, s tím se nikdo moc nehlubí jak provádí roční kontroly. Pokud je nedělají, můžou si veškeré TP pro práci VVH dát do vytríny a chodit se na ně dívat. Máme jen to předepsané a už je s kontrolou problém, HZS to odmitají dělat, seznam civilních osob které oprávnění od LANEXU mají neexistuje. Kurz který bude organizovat GŘ bude jen pro JPO II a VI. Tak co s tím ?
-
Anybody.
Příspěvek
od Anybody. » 07.01.2019 22:05
mir.moule@seznam.cz píše: ↑07.01.2019 16:25
Svatá pravda, stačí se řádně starat o to co je předepsané, jak už jsem psal výše, s tím se nikdo moc nehlubí jak provádí roční kontroly. Pokud je nedělají, můžou si veškeré TP pro práci VVH dát do vytríny a chodit se na ně dívat. Máme jen to předepsané a už je s kontrolou problém, HZS to odmitají dělat, seznam civilních osob které oprávnění od LANEXU mají neexistuje. Kurz který bude organizovat GŘ bude jen pro JPO II a VI. Tak co s tím ?
Co se týče revize a zrovna domácího výrobce LANEX tak není problém využít google a pohledat... nevím odkud jsi a tak tu nebudu posílat odkazy, ale revizních techniků je mraky.. vesměs většina prodejců a větších firem, které se zabývají prácemi ve výškách a horolezectví mají svého revizního technika/ nebo někoho domluveného z blízkého okolí.. a nebo se zeptat přímo v lanexu kdo dělá pro ně revize.. oni seznam mít musí..
-
Edison
Příspěvek
od Edison » 27.02.2019 21:02
Zdravím nebudu zakládat nové téma tak to dám sem. A moc prosím neřešte jestli to vybavení je potřeba u JSDH atd.
O co mi jde. Letos chceme koupit celotělový pracovní postroj. Jaký by jste doporučili?Určitě musí mít horní závěs za hlavou ale otázka zní. Je lepší mít ve předu oko jako tento postroj
https://eshop.lanex.cz/profi-m-xl . A nebo stačí přední textilní závěsy třeba tohle
https://www.vyzbrojna.cz/cz/3230/2716/c ... st103.html . Jaké je třeba jištění na šikmé střeše s těmi závěsy? Postroj budeme využívat právě při jištění na střechách. Nebo řezání zlomených větví na stromech atd. Na těchto věcech je lepší mít postroj než opasek.
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“