Koupě digitální radiostanice MATRA vs. modernizace sítě PEGAS
-
Koupě digitální radiostanice MATRA vs. modernizace sítě PEGAS
Příspěvek od mat11 » 19.11.2018 10:07
chtěli bychom pro naši jednotku pořídit ruční digitálni radiostanici. Tak jsem začal pátrat po možnostech a moc na výběr není.
Každopádně jsem narazil na pár článku typu:
https://www.borovan.cz/37431/ministerst ... -a-policii
https://www.itbiz.cz/zpravicky/tetrapolu-vs-lte-5g
Tak mám strach ji pořídit abychom třeba za 2-3 roky nekupovali novou, protože ta stará nebude kompatibilní nebo dokonce se přejde na system LTE/5G.
Co si o tom myslíte má to vubec cenu řešit?
Za jakékoliv podměty a postřehy budu neskonale vděčny.
Dík Martin
- Anybody.
Re: Koupě digitální radiostanice MATRA vs. modernizace sítě PEGAS
Příspěvek od Anybody. » 19.11.2018 12:32
Ono je složité odpovědět.. asi hodně záleží na tom z jakého jste kraje a jak na tom bude potom HZS finančně s obnovou. Kolik budou stát nové stanice atd.. Troufám si říct že HZS MSK přejde téměř okamžitě do pár měsíců kompletně na novou technologii a pegas přestanou používat. Některé jiné kraje na pobočných stanicích ani dnes nemají dost mater na to aby pokryli pobočky a stává se tak že mají jednu, max. dvě vysílačky na stanici... A některé kraje se této cestě do pekla vyhnuli a zůstali na analogu (Praha).. Za mě bych určitě vyčkal s čím se přijde pokud není možnost např. převodem získat jednu stanici a z vlastních financí bych ji nekupoval.
-
Příspěvek od jezkovyvoci » 19.11.2018 13:20
- Anybody.
Příspěvek od Anybody. » 19.11.2018 15:51
Nezlob se na mě ale ať se ti to líbí sebevíc tak HZS MSK má aktuálně tolik mater že to rozdávají zadarmo dobrákům, protože toho mají plné sklady a každý hasič na směně si svou nafasuje ráno.
Jelikož jsou také průkopníky jiných moderních technologií např. Port.All vymysleli na IBC v Ostravě.. USAR, WASAR, RAL3024, Chevron atd. tak si prostě troufám říct že budou první co budou mít převybaveno kompletně na novou technologii. Přece jen všichni víme jak je matra na hovno a jak je na tom s pokrytím v okrajových oblastech.
Na druhou stranu některé chudší regiony mají na P3 1-2 matry a zbytek jedou v analogu. Pokud vůbec.
Praha jede kompletně na analogu a udělali dobře.
V současné době kdy už i média jsou informována o tom že se bude měnit je dle mého názoru pro JSDH vyhození peněz do kanálu a to nemalých peněz kupovat matru. Osobně jsem tento problém u dobráků řešil zda nakupovat, nebo vyčkat a rozhodli jsme se vyčkat.
Poprosil bych příště místo dementního výkřiku do tmy svou myšlenku rozvést.
-
Příspěvek od jezkovyvoci » 19.11.2018 16:29
-
Příspěvek od Petr-R » 19.11.2018 19:19
Port.All je moderní technologie? Proč? Ten systém je špatný vtip.
@mat11
Smím se zeptat (vážně, bez ironie) jaký od Matry očekáváte přínos?
- Anybody.
Příspěvek od Anybody. » 20.11.2018 09:04
Praha na analogu prostě jede. Podívej se na jakékoliv fotky z prahy a neuvidíš nic jiného než GP340 - tedy motorolu a Analog.jezkovyvoci píše: ↑19.11.2018 16:29až potkáš někoho z Prahy možná bude mít čas Ti vysvětlit jak ,,Praha jede na analogu", pobodně chytře si tu nedavno radil jak se fouka Tatra Cas 32, a abych jen nekritizoval s nakupem Matry počkejte
viz. https://www.pozary.cz/clanek/181195-pri ... 16-11-2018
a X dalších klikni si v zásazích zde na požárech na prahu a dívej se co kluci nosí. Mimochodem prakticky všechny podnikové jednotky jedou na motorolách a nevím ani o jedné, která by byla na matře a všem to vyhovuje.
Petře co se týče port.allu tak záleží na kraji jak moc to podporuje a kolik je spuštěných modulů. Za mě obrovský posun hlavně v evidenci jízd a zásahů.. Zozky vypisovat v port.allu je prostě paráda. Bohužel po slibném startu to teď GŘ docela brzdí a nemá peníze na vývoj. Nehledě na další možnosti jako evidence zdravotních prohlídek, STK, IDP, Revizí technických prostředků atd. Ano stojí to hodně času vše do toho naházet a strávíš tím třeba i několik měsíců než to rozběháš a některé věci by mohli být více intuitivní, ale rozhodně za mě obrovský skok dopředu.
A ještě jednou pro idiota jezkovyvoci.. Jak se tu řešili ty slavné tlaky na gumách tak tu všichni posílali tlaky na pneumatiky s dušema.. Pokrok šel hodně dopředu a mám přístup k 5x T815 a všechny foukáme na 800kPa. S jednou jsem jel když měla nafoukáno cca 520 díky úniku dvou pneu (náprava při předchozí jízdě dostala kopanec a oba ráfky upouštěli) a řeknu ti že to něšlo udržet na cestě při rychostech okolo 60 km/h Dokonce jsem tu několika lidem posílal fotky i s manometrem kde je nafoukáno 800 a jak ta guma vypadá. Opět jdeš mimo téma.
Původní otázka zněla zda se vyplatí nakupovat matru. Já říkám že aktuálně ne a odůvodnil jsem si to. Ty umíš jen hloupě rýpat a přitom víš hovno. Ovšem jako vždy u tebe.
-
Příspěvek od mat11 » 20.11.2018 13:02
Jinak jsem kontaktoval firmu pramacom a zaslali mi toto vyjádření:
Nemám jiné informace, než jsou uvedeny ve Vámi zaslaném odkazu. Tzn. modernizace PEGAS s velkou pravděpodobností bude provedena.
Stávající „úzkopásmové“ služby budou kompatibilní s výsledky modernizace, tzn. v současné době dodávaná koncová zařízení budou v modernizované síti fungovat.
Výrobce terminálů, společnost Airbus, zaručuje funkčnost a dodávky náhradních dílů pro opravy po dobu 7 let od ukončení dodávek (výroby) daného typu terminálu.
Prosím všechny, aby se pokud možno drželi daného tématu.
Děkuji Martin
-
Příspěvek od Jakub Bárta » 20.11.2018 13:28
Jen pro ujasnění k tý Praze abyste se nedohadovali :-)Anybody. píše: ↑20.11.2018 09:04Praha na analogu prostě jede. Podívej se na jakékoliv fotky z prahy a neuvidíš nic jiného než GP340 - tedy motorolu a Analog.jezkovyvoci píše: ↑19.11.2018 16:29až potkáš někoho z Prahy možná bude mít čas Ti vysvětlit jak ,,Praha jede na analogu", pobodně chytře si tu nedavno radil jak se fouka Tatra Cas 32, a abych jen nekritizoval s nakupem Matry počkejte
(...)
- HZS v Praze používá Matru pro komunikaci s KOPIS
- JSDH v Praze používají analog pro komunikaci s KOPIS, ale bude se pomalu přecházet na Matru
- na místě zásahu pro komunikaci se používá analog a standardně K kanál, proto vidíš ty 340ky... velitel zásahu/spojka má pak většinou v ruce ruční Matru
-
Příspěvek od Edison » 20.11.2018 22:13
A co se týče Port.Allu Nýbrž nás školí lidé co byly u zrodu toho programu tak vím přímo od nich že má své chyby a měl by bát předělán celý vzhled atd. Ale je problém v tom že když to šlo do celé ČR tak GŘ na toto dostalo nějaké dotace z EU a kvůli tomu nemůže byt několik let měněn základní vzhled stránek atd. Ale v celku je to perfektní věc.
-
Příspěvek od spojstroj » 22.11.2018 18:03
Cena nové se pohybuje cca 80 000,- a budoucnost sítě Pegas nejasná.
-
Příspěvek od mir.moule@seznam.cz » 24.11.2018 22:50
-
Příspěvek od borisjalub » 29.11.2018 08:49
-
Příspěvek od Pavel R. » 29.11.2018 09:08
Repase baterie stojí cca 900 kč, nová baterie cca 2300 kč - to se.mi nezdá jako "pěkně draho"borisjalub píše: ↑29.11.2018 08:49No a ten převod ručních RDST od HZS by byl údajně danajským darem, protože hodně jich mělo baterie v háji a výměna by prý vyšla hodně draho, proto nám bylo doporučeno koupit novou, když už jí chceme.
-
Příspěvek od Čestmír » 29.11.2018 12:47
Jinak nám před koupí RDST na územku, nikdo informaci o rušení Matry, nepotvrdil. Spojení v našem okrese suprové a již mnohokrát kvitováno, že nemusíme s každou informací běhat do auta. Rozhodně doporučuji!!!
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky