Dobrý den,
chci se zeptat na radu jak upravit kované spojky na hadicích. Koupili sme nové chodí strašně ztěžka. Doporučení z eshopu = zbroušení gumek ale rozhodně nezbrušovat spojky samotné (ozuby). Bohužel gumky byly zbroušené na max a víc už zbrousit ani nejdou. Otázka co s tím ? Můžou být špatné spojky ?
Díky za rady
Honza
Úprava kovaných spojek
Nevíte, jak opravit Tatru nebo kam upevnit dýchací přístroj?
-
Re: Úprava kovaných spojek
Příspěvek od Roman Jarabica » 20.06.2018 11:27
U nás to děláme tak, že srazíme všechny otřepy na koncovkách (jsou buď téměř všude a nebo naopak nejsou vůbec), poté vyndáme pero půlspojky a mezi korunu a vložku dáme jemnou brusnou pastu na ventily. Potom několik minut protáčení těchto dílů mezi sebou a pak dvě spojky proti sobě. Koncovky se nám na hadicích musejí protáčet bez velkého odporu. Když hadice jdou hadice dobře - někdy i několik 10 minut, tak umyjeme tekutým práškem typu CIF a podobně. Nakonec, když je nálada a čas, tak ještě použijeme leštící pastu tempo na staré laky a postup opakujeme - koncovky pak zůstanou kluznější. Z bezpečnostního hlediska v žádném případě neubrušovat zuby spojky! Tento způsob je sice velmi zdlouhavý, ale se 100% účinkem do budoucnosti a neubere se prakticky nic - jen se leští. Takto upravené koncovky již jen po dobu jejich života udržujeme pomocí CIFU a Tempa. Gumičky jsme zabrušovali jen u ROTTek na požární sport.
Takto máme upraveny i všechny zásahové hadice a je to super.
Takto máme upraveny i všechny zásahové hadice a je to super.
-
Re: Úprava kovaných spojek
Příspěvek od Karel Čermák » 20.06.2018 19:53
včera jsem koupil kované AWG spojky a hned jsem se vztekal, že naprosto nejdou do sebe, dřiv prece šly jako víno... bylo mě ale líto brousit nové spojky a tak jsem puvodní bílé gumičky prostě vyměnil za klasiku černé a spojky jdou zase jako víno :-D
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz