Okrsková soutěž
-
Okrsková soutěž
Příspěvek od EcoHasic » 23.04.2018 19:04
Upozornění! účast na základním a vyšším kole je povinná pro členy JSDH, tím naplnění § 72 zákona ČNR č. 133/1985 Sb. o požární ochraně
Může mi tohle někdo vysvětlit? Co se stane když se nezúčastníme?
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Okrsková soutěž
Příspěvek od Stanislav Kaisler » 23.04.2018 19:28
Jinak pokud u vás takto funguje SH ČMS (a je to otázka na jaké úrovni si toto vymysleli), tak se přestávám divit některým z vás, kteří na něj neustále nadáváte. U nás by se toto stát (za stávajícího vedení) nemohlo.
-
Příspěvek od ogarazdediny » 23.04.2018 20:06
Příspěvek od Sobiho » 24.04.2018 09:34
-
Příspěvek od EcoHasic » 24.04.2018 12:36
Příspěvek od Sobiho » 24.04.2018 13:14
Vyhláška č. 247/2001 Sb.:
§ 39
(1) Prověřovací cvičení je určeno k prověrce akceschopnosti jednotek, k prověření požárního řádu obce,20) k prověření dokumentace zdolávání požárů, havarijních plánů nebo k ověření součinnosti mezi jednotkami a složkami integrovaného záchranného systému. Součástí tohoto cvičení může být i vyhlášení cvičného požárního poplachu. Taktické cvičení se provádí za účelem přípravy jednotek nebo štábů na zdolávání požárů nebo záchranné práce při mimořádných událostech.
(2) Prověřovací cvičení je oprávněn nařídit
a) generální ředitel nebo jeho zástupce,
b) ředitel hasičského záchranného sboru kraje nebo jeho zástupce,
c) ředitel územního odboru hasičského záchranného sboru kraje nebo jeho zástupce,
d) velitel jednotky a příslušníci, kteří v rámci výkonu státního požárního dozoru kontrolují akceschopnost jednotky,
e) starosta obce pro jednotku, kterou obec zřídila,
f) statutární zástupce právnické osoby nebo podnikající fyzické osoby pro jednotku, kterou zřídily.
(4) Taktická cvičení organizují velitelé jednotek v souladu s ročním plánem odborné přípravy. Dokumentaci taktického cvičení schvaluje ředitel územního odboru hasičského záchranného sboru kraje v případě, že se do taktického cvičení zapojují dvě a více jednotek nebo ředitel hasičského záchranného sboru kraje, pokud cvičení svým rozsahem přesáhne územní působnost územního odboru hasičského záchranného sboru kraje.
Nikde se o žádném spolku a ani o jiných lhářích nepíše. Cvičení v rámci § 72 Z 133/1985 Sb. je jasně definováno ve V247/2001Sb.
-
Příspěvek od Thomash » 26.04.2018 09:55
Vím, že mi můžete oponovat, že to je špatně a jednotka musí ze zákona být, musí být školení atd, to já samozřejmě vím a snažil jsem tady za to trochu i bojovatal, ale ruku na srdce, na té nejnižší úrovni u obcí co maj 150 obyvatel to prostě takhle nefunguje.
-
Příspěvek od Radek Vojík » 26.04.2018 10:35
Takže jako chceš tvrdit, že neznalost Zákona o PO a předpisů souvisejících a z toho plynoucí jejich nedodržování, porušování a obcházení je teda vlastně v pořádku?Thomash píše: ↑26.04.2018 09:55Ahoj, omlouvám se, že do toho vstoupím, ale dle mého názoru samozřejmě žádná povinnost účasti zákonem nařízená není. Nicméně na nejnižší úrovi to prostě nefunguje tak, jak by ze zákona mělo, mnohé obce mají za to, že tím, že mají SDH mají povinnost jednotky vyřešenou a navíc myslím, že v malých obcích nenajdeme jednotku, která nemá nic splečného s SDH. Ta provázanost na této úrovni tady prostě je a myslím, že musí být a soutěž je na této nejnižší úrovni brána jako prověření, že ta stříkačka funguje a že hadice nepopraskají, kdyby byl fakt nějakej průser a bylo to někde potřeba - i kdyby to tam měli jen dovézt a obsluhoval to někdo "s papírama" odjinud. Jsou obce a jednotky, které nemají žádný zásah a tam je to myslím na místě.
Vím, že mi můžete oponovat, že to je špatně a jednotka musí ze zákona být, musí být školení atd, to já samozřejmě vím a snažil jsem tady za to trochu i bojovatal, ale ruku na srdce, na té nejnižší úrovni u obcí co maj 150 obyvatel to prostě takhle nefunguje.
-
Příspěvek od Čestmír » 26.04.2018 10:37
Je chybou, že kontoly HZS nebo samotné nastavení systému JPO, toto pak neřeší dále. Myšleno tak, ok proběhně kontrolo, udělá se zápis a dál.......... nic. Obec nemá peníze, velitel nechce, nejsou lidi........... Tak to necháme, co naplat. Já bych takové jednotky zrušil, techniku a peníze z obecní kasy směřoval třeba do sousední obce, kde to funguje a chtějí to dělat tak jak se má. V ČR je prostě přejednotkováno.
Příspěvek od Sobiho » 26.04.2018 12:04
1.) Takže jsou pouze taktická a prověřovací cvičení.Thomash píše: ↑26.04.2018 09:55Ahoj, omlouvám se, že do toho vstoupím, ale dle mého názoru samozřejmě žádná povinnost účasti zákonem nařízená není. Nicméně na nejnižší úrovi to prostě nefunguje tak, jak by ze zákona mělo, mnohé obce mají za to, že tím, že mají SDH mají povinnost jednotky vyřešenou a navíc myslím, že v malých obcích nenajdeme jednotku, která nemá nic splečného s SDH. Ta provázanost na této úrovni tady prostě je a myslím, že musí být a soutěž je na této nejnižší úrovni brána jako prověření, že ta stříkačka funguje a že hadice nepopraskají, kdyby byl fakt nějakej průser a bylo to někde potřeba - i kdyby to tam měli jen dovézt a obsluhoval to někdo "s papírama" odjinud. Jsou obce a jednotky, které nemají žádný zásah a tam je to myslím na místě.
2.) Požární sport je jedna možnost přípravy JPO.
3.) Za akceschopnost jednotky odpovídá VJ nikoli žádný spolek
4.) Pokud VJ chce spolupracovat se sdružením na přípravě, je jeho věc a jeho možnost. Ale nefunguje to obráceně, když si sdružení tuto spolupráci vyžaduje či nařizuje...
5.) Tím školením asi je myšlena základní a pravidelná odborná příprava, která je též legislativně ošetřena...
6.) To že tvrdíš, že požární soutěž musí být brána jako prověření akceschopnosti je blbost nejvyššího kalibru...
-
Příspěvek od Thomash » 09.05.2018 11:11
Samozřejmě že ne, to jsem nikdy neřekl ani nenapsal, jen poukazuji na skutečný stav věci :)Radek Vojík píše: ↑26.04.2018 10:35
Takže jako chceš tvrdit, že neznalost Zákona o PO a předpisů souvisejících a z toho plynoucí jejich nedodržování, porušování a obcházení je teda vlastně v pořádku?
-
Příspěvek od Thomash » 09.05.2018 11:21
Ještě jste zapomněl, že třeba obec nechce, nebo neví, nebo je tam nějaký jiný důvod... Zákon nařizuje mít každé obci akceschopnou jednotku... ale není to tak jednoduchý... Další možností je "spolupodílnictví" na jednotce ve vedlejší obci a smluvní dohoda o zajištění požární ochrany mezi obcemi.Čestmír píše: ↑26.04.2018 10:37Záleží na veliteli, jestli to chce dělat zodpovědně nebo ne. Školení není problém udělat dle požadavků a námětové cvičení taky. Je úplně jedno jestli to je JPO II nebo JPO V.
Je chybou, že kontoly HZS nebo samotné nastavení systému JPO, toto pak neřeší dále. Myšleno tak, ok proběhně kontrolo, udělá se zápis a dál.......... nic. Obec nemá peníze, velitel nechce, nejsou lidi........... Tak to necháme, co naplat. Já bych takové jednotky zrušil, techniku a peníze z obecní kasy směřoval třeba do sousední obce, kde to funguje a chtějí to dělat tak jak se má. V ČR je prostě přejednotkováno.
Příspěvek od Sobiho » 14.05.2018 14:00
Jinak to tak není, pokud v tom žijete, žijete ve lži...
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky