Co vy na to?
Aktuální problémy, neshody, trable...
-
Re: Co vy na to?
Příspěvek od Jaroslav Kroupar » 07.02.2018 22:34
Jo já vim že se na to nechá použít, jen že předurčené jednotky už jsou několik let a dosud nebylo nikterak řešené jejich značení. Krom starých přehozů (vest) CO, které používala již armáda. A najednou je tu nová vesta. Jinak sem sám zvědav jak to chtějí uvést do praxe to jejich SDOO. Určitě se dají použít někteří členové SDH k plnění úkolů v CO, jako holky a starší členy např. výdej materiálu, nouzové ubytování, evidence osob a podobně. Rozhodně bych je netahal na stavění povodňových hrází, nebo podobně, tam jsou již JPO.
-
Příspěvek od Lukáš Svoboda » 08.02.2018 08:10
Podle mně je to zase jen pokus jak ze státu vytahat milióny a těm SDOO poslat tisíce. Podobný pokus už tu byl, když chtělo SH ČMS rozdělovat dotace pro JSDHo. Osobně proti SH ČMS nic nemám, taky jsem členem, ale za poslední roky jsem nezaregistroval žádnou snahu pomoci od SH ČMS, jenom zvyšují členské příspěvky a chtějí po nás, aby jsme jim hlásili každý rok stav majetku, na který nám (SDH) nedali ani korunu.
A jak už bylo napsáno, u zásahu kde budu potřebovat lidi nemám čas na to, abych lovil v telefonu kontakty na SDOO, dám operačnímu zprávu, že potřebuji další SaP a on mi zvedne třeba třetí stupeň.
A další věc, většina jednotek bojuje u zřizovatele o každou korunu a podle tohoto by se o ně měli ještě dělit s SDOO.
Jednoduše nechápu, proč duplikovat něco, co tady funguje už X let.
Toť můj názor.
A jak už bylo napsáno, u zásahu kde budu potřebovat lidi nemám čas na to, abych lovil v telefonu kontakty na SDOO, dám operačnímu zprávu, že potřebuji další SaP a on mi zvedne třeba třetí stupeň.
A další věc, většina jednotek bojuje u zřizovatele o každou korunu a podle tohoto by se o ně měli ještě dělit s SDOO.
Jednoduše nechápu, proč duplikovat něco, co tady funguje už X let.
Toť můj názor.
-
Příspěvek od Radek Vojík » 08.02.2018 08:55
Provádění záchranných prací při živelních pohromách a jiných mimořádných událostech je jedním ze základních úkolů jednotek požární ochrany (viz § 70 odst. 1 písm. b) zákona o požární ochraně), tedy i JSDHO.
Základní početní stav členů JSDHO stanovený přílohou č. 4 k vyhlášce č. 247/2001 Sb., v platném znění, lze navýšit o potřebný počet členů stanovený právním předpisem, je-li tato jednotka současně zařízením civilní ochrany (poznámka č 5 k tabulce) nebo pokud je v jednotce zařazeno družstvo nebo členové plnící úkoly v oblasti ochrany obyvatelstva, navyšují se celkové početní stavy o počet členů plnících úkoly v oblasti ochrany obyvatelstva. Početní stavy v jednotce mohou byt navýšeny i na základě toho, že obec sdružila prostředky. Další navýšení může být na základě rozhodnutí obce v případě, že budou navýšeny i základní početní stavy funkci s požadavky na odbornou způsobilost a že náklady budou hrazeny z rozpočtu obce (poznámka č. 1 k tabulce č. 1 v článku 3.2. Metodiky pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí, č.j. MV- 52763-7/PO-2008). Podotýkám, že členové JSDHO musí být starší 18 let a zdravotně způsobilí (viz § 65 odst. 4 zákona o požární ochraně), tedy o pohlaví a o horní věkové hranici ani slovo (holky a starší osoby vzít za členy JSDHO lze).
Na základě stati IV. přílohy k č. j. : MV-23694-1/PO-2008 HZS kraje (na základě provedené analýzy) po dohodě s určenými obcemi předurčí jednotky PO obcí k plnění některých speciálních úkolů ochrany obyvatelstva. Předurčenost těchto jednotek bude uvedena v poplachovém plánu kraje.
V případě SDOO zde vidím jasnou duplicitu (nosím brýle, třeba vidím špatně).
Základní početní stav členů JSDHO stanovený přílohou č. 4 k vyhlášce č. 247/2001 Sb., v platném znění, lze navýšit o potřebný počet členů stanovený právním předpisem, je-li tato jednotka současně zařízením civilní ochrany (poznámka č 5 k tabulce) nebo pokud je v jednotce zařazeno družstvo nebo členové plnící úkoly v oblasti ochrany obyvatelstva, navyšují se celkové početní stavy o počet členů plnících úkoly v oblasti ochrany obyvatelstva. Početní stavy v jednotce mohou byt navýšeny i na základě toho, že obec sdružila prostředky. Další navýšení může být na základě rozhodnutí obce v případě, že budou navýšeny i základní početní stavy funkci s požadavky na odbornou způsobilost a že náklady budou hrazeny z rozpočtu obce (poznámka č. 1 k tabulce č. 1 v článku 3.2. Metodiky pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí, č.j. MV- 52763-7/PO-2008). Podotýkám, že členové JSDHO musí být starší 18 let a zdravotně způsobilí (viz § 65 odst. 4 zákona o požární ochraně), tedy o pohlaví a o horní věkové hranici ani slovo (holky a starší osoby vzít za členy JSDHO lze).
Na základě stati IV. přílohy k č. j. : MV-23694-1/PO-2008 HZS kraje (na základě provedené analýzy) po dohodě s určenými obcemi předurčí jednotky PO obcí k plnění některých speciálních úkolů ochrany obyvatelstva. Předurčenost těchto jednotek bude uvedena v poplachovém plánu kraje.
V případě SDOO zde vidím jasnou duplicitu (nosím brýle, třeba vidím špatně).
-
Příspěvek od Radek Vojík » 08.02.2018 09:11
Jaroslav Kroupar píše: ↑07.02.2018 17:45Možná proto je tato nová vesta:
https://www.probo-nb.cz/vesta-vystrazna ... 4/#gallery
Vysvětlení záhady zjevení této vestičky je prosté. Právě že u nás v kraji jsme značení předurčených JSDHO řešili a toto je výsledek. Jedna z těchto jednotek to má do Nového Boru co by kamenem dohodil (po silnici 7,5 km) a pan Machara je kšeftman, tak jim tuto vestičku dodal. A tak ji nabízí i ostatním.Jo já vim že se na to nechá použít, jen že předurčené jednotky už jsou několik let a dosud nebylo nikterak řešené jejich značení. Krom starých přehozů (vest) CO, které používala již armáda.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Martin Kopecký » 08.02.2018 09:19
Přijde mi, že ten kdo toto celé vymyslel ani pořádně netuší, jak to v obcích s JSDH a SDH funguje...
Myšlenka, že bude určená v rámci SDH skupinka, která bude školená cca. 4 hodiny ročně a v případě potřeby bude stavět např. protipovodňové hráze, se mi zdá jako velice úsměvná.
Na osobní a věcnou pomoc myslí zákon dle mého názoru dostatečně, proč do toho vnášet další zmatky. Nebo byl základní impuls zřídit takové české Technische Hilfswerk? Pak by to mělo být založeno na zcela jiném principu a ne takový kočkopes.
Myšlenka, že bude určená v rámci SDH skupinka, která bude školená cca. 4 hodiny ročně a v případě potřeby bude stavět např. protipovodňové hráze, se mi zdá jako velice úsměvná.
Na osobní a věcnou pomoc myslí zákon dle mého názoru dostatečně, proč do toho vnášet další zmatky. Nebo byl základní impuls zřídit takové české Technische Hilfswerk? Pak by to mělo být založeno na zcela jiném principu a ne takový kočkopes.
-
Příspěvek od Radek Vojík » 08.02.2018 09:28
Technische Hilfswerk bylo zavrhnuto již při přípravě předurčenosti jednotek pro ochranu obyvatelstva, která je realizována od roku 2008.
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky