Seminář "Odpovědnost zřizovatele JSDHO a s tím spojené...."
-
Příspěvek od J. Odrazil » 04.02.2017 11:24
Ale já to vnímám tak, že třeba po některém SDH obec smlouvu požaduje. Ať již na čerpání dotací, nebo jiných financí, nebo třeba za užívání některých prostor požární zbrojnice, třeba pro schůzování.
Já jsem tento návrh smlouvy pochopil jako pomoc pro ty, kteří nějakou smlouvu potřebují, takže se mohou od něčeho odpíchnout.
Rozhodně bych tuto pomoc nezatracoval i když je od SH ČMS.
J .Odrazil
Příspěvek od Sobiho » 04.02.2017 13:15
-
Příspěvek od J. Odrazil » 04.02.2017 13:48
Když člověk něčemu skálopevně věří, lze ho jen těžko přesvědčit.
J. Odrazil
-
Re: Seminář "Odpovědnost zřizovatele JSDHO a s tím spojené.
Příspěvek od Jan Beneš » 04.02.2017 19:37
-
Příspěvek od Vládík » 04.02.2017 20:49
Příspěvek od Sobiho » 05.02.2017 13:00
-
Příspěvek od J. Odrazil » 05.02.2017 13:17
Je to Zákon o PO č. 133/1985 Sb. ve znění pozdějších předpisů, nebo NV č. 172/2001 Sb., nebo vyhláška MV č. 246/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů a nebo zákon ČNR č. 367/1990 Sb. ?
Jak jsem již uváděl, i já mám k některým činnostem SH ČMS výhrady, ovšem nechce se mi věřit, že by materiál, který rozesílá do všech svých pobočných spolků jako vzor, minimálně nekonzultovala s nějakým právníkem.
Ale nechci nikomu brát jeho názor, na který má právo.
J. Odrazil
-
Příspěvek od Jan Beneš » 05.02.2017 14:02
Příspěvek od Sobiho » 05.02.2017 14:55
To: Jan Beneš já ten rozbor dělal ihned jak to vyšlo, jen si nechávám na vhodnější dobu.
Je jen škoda, že lidé hnedka skočí na kdejakou blbost a neumí si ověřit informace, a právě na tomto participuje SH ČMS.
Ale dobrá trochu Vám napovím:
Vyhláška MV 246/2000 Sb.neexistuje je jen Zákon 246/2000Sb. a to je změna zák. o působ. orgánů ČR ve věcech převodů vlastnictví státu
https://portal.gov.cz/app/zakony/zakon. ... =15#seznam
odborníci ze SH ČMS asi měli na mysli:
Vyhlášku 246/2001 Sb. o požární prevenci
a další
Zákon ČNR 367/1990 Sb. byl zákon o obcích který byl již pře 16-ti lety zrušen zákonem 128/2000 Sb. obecní zřízení
kde v § 154 je psáno: Zrušují se: Zákon č. 367/1990 Sb., o obcích (obecní zřízení).
Tady máte jasný důkaz naprostý neschopnosti odborníků ze SH ČMS, kteří si nedokážou ani ověřit platnost právních předpisů. Čili naprosté lajdáctví, neprofesionalita, neznalost, neodbornost a personální vyčerpanost...
-
Příspěvek od J. Odrazil » 05.02.2017 17:09
Přiznám se, že jsem až tak po těch předpisech nepátral, neb jsem to nepotřeboval.
Nyní jsem zapátral a musím přiznat, že tedy se to naše Sdružení pěkně "seklo".
Divím se, že vypustily do světa něco, co není až tak v pořádku. Takže patrně to žádný právník nekontroloval.
Nebo se domnívali, že Ti co nějakou smlouvu budou potřebovat, tak si ji opatří relevantními předpisy.
Nicméně potom to jako vzor má jen nepatrnou cenu.
J. Odrazil
Příspěvek od Sobiho » 05.02.2017 17:27
Takovouto práci odvést můj podřízený, na hodinu ho vyrazim...
-
Příspěvek od Jan Beneš » 05.02.2017 17:32
Příspěvek od Sobiho » 05.02.2017 19:09
No a ten zákon o obcích... tak to už není překlep... to už je něco jiného. Bohužel když si tu smlouvu pořádně pročteš, tak narazíš i na další věci...
Příspěvek od Sobiho » 06.02.2017 15:07
Veškeré vzory mám stažené a jsem rád za tuto diskuzi, protože je to jasným důkazem, jak to bylo a jak to je.
-
Příspěvek od J. Odrazil » 06.02.2017 17:55
Rozeslat (neověřený - nebo nezkontrolovaný) dokument do všech pobočných spolků - to jich je 7 736 - je velmi nezodpovědné.
Jsme lidé chybující, ovšem když něco posílám jako návod nebo dokonce jako vzor, nemělo by to mít takové elementární chyby.
J. Odrazil
- Pavel Havelka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Pavel Havelka » 06.02.2017 17:56
-
Příspěvek od J. Odrazil » 06.02.2017 20:35
Jsem přesvědčen (a teď si prosím všimněte, jak se toho SH pořád zastávám), že úmysl byl dobrý.
Podle mého mínění chtěli pomoci těm SDH, po kterých obec nějakou smlouvu požaduje (viz příspěvek Vládík ze 4.2.kde ji mají).
Bohužel tento dokument vrhl další špatné světlo na SH ČMS - viz tato diskuse.
Na základě nějaké (lépe připravené) smlouvy se dá dosáhnout z obce i na nějaké další finanční příspěvky.
Protože na rozdíl od jiných spolků (myslivců, zahrádkářů, sportovců apod.) je spolek hasičů pro obci prospěšnější.
A ve většině případů jsou stejné osoby v SDH i v JSDH.
J. Odrazil
Příspěvek od Sobiho » 07.02.2017 08:01
5) Obec se zavazuje k zabezpečení výše uvedené činnosti nad rámec finančních prostředků zabezpečujících provoz a akceschopnost jednotky SDH obce poskytnout SDH na kalendářní rok dotaci - příspěvek, která bude využita k zabezpečení spolupráce při zajišťování akceschopnosti jednotky, jakož i pro zajištění společenského života v obci.
6) Výše dotace – příspěvku na daný kalendářní rok je vždy upřesňována na základě vzájemné dohody obou smluvních stran, a to zpravidla nejpozději k 30. 11. každého roku. Tato dohoda bude vždy tvořit nedílný dodatek této smlouvy. SDH předloží nejpozději k 15. 12. každého roku vyúčtování této dotace - příspěvku spolu s návrhem pro výši dotace – příspěvku na rok nadcházející.
Jde o to jak podojit obce. Navíc se podle mého výkladu snaží uvést obce v omyl neboť ve smlouvě pse píše:
Článek č. 1 této smlouvy:
1) Smluvní strany, na základě svobodné vůle a oboustranného zájmu a po vzájemné dohodě, uzavírají smlouvu o spolupráci při zabezpečování úkolů požární ochrany, ochrany života, zdraví a majetku občanů při likvidaci požárů, živelných pohrom a jiných mimořádných událostí.
2) Spolupráce obce a SDH vychází zejména z § 74 a § 75 zákona o PO, přičemž SDH v rámci možností pomáhá obci zabezpečovat úkoly na úseku PO se zřetelem na zabezpečení činnosti zřízené jednotky sboru dobrovolných hasičů JPO (II., III., V.), jejímiž členy je zpravidla drtivá většina členů zřízené jednotky.
Zákon č.133/1985 Sb. hovoří v § 75 takto a definuje možné úkoly:
Občanská sdružení, veřejně prospěšné organizace a jiné orgány a organizace působící na úseku požární ochrany
(1) Občanská sdružení, veřejně prospěšné organizace a jiné orgány a organizace působící na úseku požární ochrany pomáhají při plnění úkolů na úseku požární ochrany zejména tím, že
a) pomáhají vyhledávat členy jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí,
b) podílejí se na odborné přípravě členů jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí,
c) podílejí se souhlasem vlastníka na provádění údržby, oprav požární techniky, věcných prostředků požární ochrany a objektů požární ochrany, včetně vodních zdrojů,
d) podílejí se na činnosti směřující k předcházení požárům, zejména na preventivně výchovné činnosti mezi občany a mládeží,
e) podílejí se na ediční a publikační činnosti a na dokumentaci historie požární ochrany a hasičstva.
bod smlouvy č. 1 je tedy v rozporu s tímto ustanovením, neboť mezi tyto možnosti nejsou uvedeny tyto úkoly: zabezpečování úkolů požární ochrany, ochrany života, zdraví a majetku občanů při likvidaci požárů, živelných pohrom a jiných mimořádných událostí.
Tyto úkoly patří JPO zřizované obcí neboť Zákon č.133/1985 Sb. hovoří v § 29 takto:
Obec v samostatné působnosti na úseku požární ochrany zřizuje jednotku sboru dobrovolných hasičů obce, která provádí hašení požárů a záchranné práce při živelních pohromách a jiných mimořádných
událostech a plní další úkoly podle zvláštního právního předpisu ve svém územním obvodu; členům jednotky sboru dobrovolných hasičů obce za hašení požárů a záchranné práce při živelních pohromách a jiných mimořádných událostech v mimopracovní době poskytuje odměnu,
Tyto úkoly jasně přísluší obci a nelze je přenést na žádný zájmový spolek, obec za ně nese odpovědnost a plně odpovídá za tyto úkoly! Starosta obce, který s tímto není řádně obeznámen (ve smlouvě to není uvedeno) může být uveden v omyl a může se dostat do konfliktu se zákonem o PO, kde je možné obci udělit pokutu dle § 76 zákona č.133/1985 až do výše 500 000Kč. Jednoduše řečeno SDH se zavazuje k něčemu co jí nepřísluší a ze zákona je to jasně určeno někomu jinému. Není tudíž oprávněna k činnostem ke kterým se zavazuje v bodě č.1. Mohou se zavázat jen k věcem co jim definuje zákon o PO v § 75
Úkoly v bodě č. 1 mohou být smluvně zajištěny pouze jako Plánovaná pomoc na vyžádání dle zákona o IZS č. 239/2000 Sb. Tato smlouva má své jasné parametry a jedná se o naprosto jiný právní závazek a vztah. Tato smlouva to ale není.
Poněvadž vím, že sdružení to zde sleduje, tak můžeme v nejbližší době očekávat další úpravu a další smlouvu.
Celý text je můj vlastní legislativní rozbor a můj soukromý názor a pohled na věc.
-
Příspěvek od František Štrébl » 07.02.2017 10:41
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava