Účast člena ve dvou jednotkách zároveň - dokumenty
Zákony, vyhlášky, nařízení a pokyny pro činnost jednotek.
-
Účast člena ve dvou jednotkách zároveň - dokumenty
Příspěvek od Matěj Zrucký » 14.10.2016 08:56
Ahoj, mám dotaz ohledně platnosti některých dokumentů v případě zařazení člena do dvou jednotek zároveň. Osvědčení o odbornosti (velitel, stojník, DT) stačí mít na druhé obci a hasičárně v kopii. Jak je to se zdravotní prohlídkou, když v první jednotce se jedná o lékařský posudek periodický a v případě vstupu do druhé je potřeba dle vyhlášky lékařský posudek vstupní. Lze brát periodický z obce A jako nadřazený vstupnímu obce B a tudíž dostačující pro obec B?. Záznam o kondičních jízdách by měl také stačit na hasičárně A a na hasičárně B pouze podepsaný dokument, že řidič absolvoval jízdu delší 10-ti km ve stejné hmotnostní třídě za posledních 30 dní...? A s odbornou přípravou na hasičárně a stážemi na HZS je to jak? můsí se dělat dvakrát? ......děkuji za odpovědi na moje možná idiotské dotazy :)
Příspěvek od Sobiho » 14.10.2016 11:06
Ahoj, jsem také ve dvou jednotkách, v jedné jsem VJ.
Osvědčení o odborné způsobilosti je tvým majetkem, nikoli jednotky, takže platí všude, dokud je platné. Doma mám originál a ve zbrojnici je kopie. Zdravotní prohlídku mám na nejvyšší a nejpřísnější stupeň zařazení takže jedna prohlídka a dvě kopie pro dvě jednotky. Kondiční jízdy stačí na jedné. Základní odbornou přípravu jsi absolvoval na jedné a záleží na VJ druhé jednotky jestli uzná za dostatečnou (např ZOP v JPOV nemusí být dostatečná v JPOII) nebo ne, to platí i o pravidelné odborné přípravě. Pravidelnou i základní přípravu organizuje VJ a je na něm jak jí provádí a uznává.
A zde odkaz, který by ti mohl pomoci ze stránek Asociace velitelů JSDH:
http://www.avjsdh.cz/wp-content/uploads ... AVJSDH.pdf
Osvědčení o odborné způsobilosti je tvým majetkem, nikoli jednotky, takže platí všude, dokud je platné. Doma mám originál a ve zbrojnici je kopie. Zdravotní prohlídku mám na nejvyšší a nejpřísnější stupeň zařazení takže jedna prohlídka a dvě kopie pro dvě jednotky. Kondiční jízdy stačí na jedné. Základní odbornou přípravu jsi absolvoval na jedné a záleží na VJ druhé jednotky jestli uzná za dostatečnou (např ZOP v JPOV nemusí být dostatečná v JPOII) nebo ne, to platí i o pravidelné odborné přípravě. Pravidelnou i základní přípravu organizuje VJ a je na něm jak jí provádí a uznává.
A zde odkaz, který by ti mohl pomoci ze stránek Asociace velitelů JSDH:
http://www.avjsdh.cz/wp-content/uploads ... AVJSDH.pdf
-
Příspěvek od Kůďa » 14.10.2016 14:40
Sobi, nemáš úplně pravdu. Osvědčení je na tebe psané, ale není jenom tvoje, ale může o něm rozhodovat ten, co jej hradil a vyslal tě na kurz. Takže v konečném důsledku by jsi měl mít povolení od toho, kdo ho platil, že jej můžeš použít i jinde - u jiné jednotky. A pokud by ten, kdo školení hradil uznal za vhodné, tak může po dalším chtít částečnou náhradu za toto školení. Příklad - psychologocké vyšetření k řízení - objednávala a haradila jej firma zaměstnavatele a měla je uloženo v sídle firmy- když pracovník chtěl odejít, a on od nich chtělo tento doklad, tak mu sdělili, že mu toto dají, pokud jim uhradí adekvátní část. Byly sme u právníků a měli jsme smůlu - musel by jim to uhradit, právo na to měli. Pak se nakonec nějak dohodli.
Příspěvek od Sobiho » 14.10.2016 14:46
Osvědčení o odborné zpusobilosti je tvým majetkem, je psano na tvojí osobu a ne jadnotku. Je doklad tvojí zpusobilosti a ne jednotky. Když si udělám ŘP přes hasiče nemůžu řídit jiné auto bez souhlasu toho kdo mne na kurz vyslal? To je blbost ne!? Potvrzeni o odborné zpusobilosti je majetkem toho komu patří.
-
Příspěvek od Matěj Zrucký » 14.10.2016 14:57
Děkuju...v jednotce A ( JPO III/2) jsem taky VJ a v druhé JPO V by problém s úznáním OP neměl být problém.
-
Příspěvek od Kůďa » 14.10.2016 16:53
pro Sobiho - Je zajímávé, že vydané osvědčí od HZS posílá HZS KHK na obec(město), tedy zřizovateli a né tobě. Pokud zřizovatel nebude chtít, tak ti dá kopiii a originál si nechá a nedostaneš to od nich, kdybys na koni jezdil, protože to hradí zřizovatel a né ty. .
-
- Kontaktovat uživatele:
-
Příspěvek od Kůďa » 15.10.2016 13:40
Jiný kraj, jiný mrav. V Královéhradeckém kraji to chodí bohužel na adresu zřizovatele-aspoň do Třebechovic p.O. to takto chodí - na městský úřad. Letos /březen a duben/ byli 4 strojníci na novém kurzu a 8 hasičů na přezkoušení-prodlužení osvědčení strojníka na dalších 5 let. Za půl roku od školení ve škole PO Bílé Poličany, protože přezkoušení a školení pro strojníky JSDH obcí HZS KHK nedělá /dělá jenom školení velitelům/ nám nic nepřišlo. Ze školy poslali podklady o provedeném školení na HZS KHK a odtud jsme za půl roku ještě nedostali nové doklady - osvědčení /nepčišli ani na město/.
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky