zdravím, chtěl bych se zeptat, zda lze zajistit školení pro členy SDH jakož to lidi zcela dobrovolně zabývající se tématikou požární ochrany a věcí okolo. Tito členové NEJSOU členy JPO obce a tak nejsou proškoleni tak, jak by měl člen JPO být. A mě zajímá, zda lze členům SDH zajistit nějaké školení - například kurz první pomoci. Přeci jen cílem SDH je součinnost s JPO na úseku požární ochrany a prevence, a tak by se toto školení i členům SDH mohlo hodit.
Uvedu příklad: V obci proběhne větrná smršť a bude několik desítek zraněných osob. Pochopitelně přijedou HZS a bude povolána i jednotka požární ochrany obce. Ale členové SDH by z vlastní iniciativy mohli jít na veřejnost a dobrovolně poskytovat první pomoc, tak jako každý jiný občan. Členové SDH oblečeni do pracovních oděvů by budili důvěru ve zraněných osobách a kdyby členové SDH byli proškoleni na téma zdravotní péče, první pomoc atd., byla by to obrovská služba pro veřejnost. Samozřejmě od toho je v obci JPO, která je zřizována a školena pro tyto účely.
Ano, je to trochu zamotané, protože tahám dobrovolnou činnost členů SDH do poslaní členů JPO. Ale tak jako třeba zdravotník místního fotbalového klubu, který má určitě také nějaké základní školení ve zdravotní péči, který by při nějaké pohromě dobrovolně pomáhal, tak i členové SDH by mohli dobrovolně pomáhat, aniž by byli členy JPO. Jde mi o to, že my jako sbor dobrovolných hasičů příliš nespolupracujeme s JPO. Jednotka u nás nefunguje a dokud fungovat nezačne ze strany obce, která začne vyvíjet zájem o JPO, nechceme se angažovat ve věcech pod hlavičkou JPO. Proto kdyby byla možnost nějakého proškolení i pro členy SDH, mohli bychom tak zajišťovat například zdravotnický dozor na sportovních akcích (např. fotbalové turnaje, apod.). A nejedná se jen o školení první pomoci, ale například i obsluha motorové pily, kdy bychom mohli občanům poskytovat služby z toho vyplívající (prořez ovocného stromu nějakému důchodci. A teď se dostávám k problematice, že když bychom to dělali takto dobrovolně je to na způsob, jako kdybych ve svém volnu vypomohl sousedovi ve svém volném čase. Proto by ani školení na obsluhu motorové pily nebylo ani potřeba, za předpokladu, že člen SDH umí MP obsluhovat. Takže by úplně stačilo školení od již proškoleného člověka, ne?
Takto mě napadá více věcí, ve kterých by mohli členové SDH být proškoleni.
A na závěr otázka: Můžu se jako člen SDH (nikoliv JPO) domluvit s nějakým zdravotníkem na poskytnutí školení v podání první pomoci pro členy SDH? Po skončení "kurzu" vytvořit podpisovou listinu o proškolení členů a o účasti členů na tomto školení? Podpisy členů SDH = účast na školení; podpis zdravotníka (školitele) = potvrzení, že členové SDH byli proškoleni na téma např. první pomoc.
A obdobně se zmiňovanou MP? Domluvit se např. se zaměstnancem obce proškoleným na obsluhu MP, aby poskytl školení obsluhy MP členům SDH?
Školení členů SDH
Ze života jednotky i sdružení...
-
Příspěvek od Sobiho » 04.03.2016 14:49
Toto školení provádí Český červený kříž:
http://www.cervenykriz.eu/cz/pp.aspx
Bude nejlepší když se obrátíš na místní organizaci:
http://www.cervenykriz.eu/cz/intermapa.aspx
Snad ti to pomohlo :-)
http://www.cervenykriz.eu/cz/pp.aspx
Bude nejlepší když se obrátíš na místní organizaci:
http://www.cervenykriz.eu/cz/intermapa.aspx
Snad ti to pomohlo :-)
-
Příspěvek od Kůďa » 04.03.2016 16:11
Můj názor je takový, že je to zbytečné a měli by jste to přenechat složkám IZS. Pokud se rozhodnete, tak klidně se můžete nechat někým proškolit.. Domnívám se že, aby jste toto mohli vykonávat jako každá obyčejná osoba. Pokud by jste to vykonávali jako hasiči /spolek/, tak by jste potřebovali doklad s osvědčením a ten vydává jak uvádí SOBI Český červený kříž. Právě jsem se vrátil z týdenního kurz (40 hodin) pod záštitou Českého červeného kříže, kdyzakončení kurzu bylo praktickou zkouškou a testem. Poté jsme dostali průkaz absolventa s platností na 5 let. Já už mám za sebou druhý kurz po 40 hodinách. Na prvním kurzu nás bylo asi 12 z jednotky /á- 3.500,-Kč/ a byl to kurz s vystaveným průkazem absolventa zakladní normy zdravotnickýchc znalostí. Nyní jsem dělal kurz Zdravotníka zotavovacích akcí a PP pro příslušníky tísňových složek. /ten jsem měl zdrama ze zaměstnání/.
-
Příspěvek od Kůďa » 04.03.2016 16:27
A potom každý takto proškolený člen společně s ostatními dělá doškolování, které nám dělá kamarád /záchranář -DiS/, který jezdí na záchrance a je příslušníkem na HZS. Ale ten nemůže dát žádné osvědčení, jen máme doklad, že nás proškolil. A tady se domnívám, že zde je potřeba mít někoho proškoleného s vydaným takovýmto osvědčením od Červeného kříže, když to chcete provozovat jako SDH (spolek).
-
Příspěvek od Zdeněk Szobonya » 06.03.2016 13:32
Podívej se třeba na tohle
Návrh Metodického pokynu SH ČMS k vytváření skupin dobrovolníků pro ochranu obyvatelstva
https://www.dh.cz/index.php?option=com_ ... &Itemid=43
Návrh Metodického pokynu SH ČMS k vytváření skupin dobrovolníků pro ochranu obyvatelstva
-
Příspěvek od Lída » 06.03.2016 18:01
Ahoj,
podle mě školení první pomoci není zbytečné pro nikoho.
U nás - Stř. kraj - máme domluvu se zdravotnickým záchranářem (jezdí na rychlý), proškoluje nás co se týče požárního sportu - sepíšeme mu požadavky. A nestojí to tolik jako u Červeného kříže či přímo ofiko přes ZZS.
Papír na to dá, sám má osvědčení že může školit.
Bereme si ho i na soutěže jako zdravotnický dozor a už byl "na naše doporučení" na víkend na Vysočině, školit tam v několika tematických blocích od dětských zájemců/členů SDH, přes členy SDH po přímo členy výjezdovky. A spokojenost veliká.
podle mě školení první pomoci není zbytečné pro nikoho.
U nás - Stř. kraj - máme domluvu se zdravotnickým záchranářem (jezdí na rychlý), proškoluje nás co se týče požárního sportu - sepíšeme mu požadavky. A nestojí to tolik jako u Červeného kříže či přímo ofiko přes ZZS.
Papír na to dá, sám má osvědčení že může školit.
Bereme si ho i na soutěže jako zdravotnický dozor a už byl "na naše doporučení" na víkend na Vysočině, školit tam v několika tematických blocích od dětských zájemců/členů SDH, přes členy SDH po přímo členy výjezdovky. A spokojenost veliká.
Re:
Příspěvek od Sobiho » 06.03.2016 21:02
Tak nevím co tím chtěli básníci říci, ale tento "Volksturm" bych jako VZ ani jako VJ nikam nepustil a to z jednoho zcela jasného důvodu a to jsou jejich zdravotní prohlídky a požadavky. Prohlídka a zdravotní způsobilost je na "čestné" slovo a podobnou takovouhle blbost tady prosazovala pseudo"komora". Zdravotní způsobilost také neodpovídá skutečným požadavkům a nedokážu si představit jak s někým řeším, že ho bolí zádíčka. Nechápu jak tohle někdo může vymyslet, ale tady už mě asi nic nepřekvapí od "našich odborníků se zkušenostmi".Zdeněk Szobonya píše:Podívej se třeba na tohle
Toto dělá tyto skupiny v praxi nepoužitelnými.
Jen očekávám zda-li budou taky nějaké "zkoušky" člen SDOO I až III. stupně.
Pokud by byla zdravotní způsobilost jako členů JSDHO byla by situace naprosto jiná.
Zdroje:
Příloha č.3:
Do skupiny by neměl být zařazen člen, který nesplňuje základní podmínky zdravotní způsobilosti. To je taková osoba, která není schopna vykonávat práce převážně administrativního a organizačního charakteru, účastnit se při záchranných a likvidačních pracích z hlediska poskytování zabezpečovacích a konzultantských služeb spojených s nárazovou zvýšenou psychickou zátěží.
Metodika:
6. Zdravotní prohlídky
Preventivní zdravotní prohlídka se u každého člena SDOO provádí v návaznosti na preventivní prohlídku podle zákona o veřejném zdravotním pojištění, to je jednou za 2 roky. O jejím provedení je veden záznam, kde člen SDOO zapíše datum preventivní zdravotní prohlídky a stvrdí svým podpisem, že jeho zjištěný zdravotní stav nebrání provádět úkoly v SDOO (viz Tabulka v „Dokumentaci skupiny dobrovolníků ochrany obyvatelstva“)
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz