Spolupráce s dobrovolnými hasiči je nejlepší v historii
-
Příspěvek od Karel Čermák ml. » 20.02.2016 08:40
Jinak poznámka - kde jste získali základní vzdělání pro činnost v jednotce ? Jestli v Bílých Poličanech nebo Jánských Koupelých, tak se dál není o čem bavit.
Příspěvek od Sobiho » 20.02.2016 09:41
To KČ: ZOP v jednotce, odbornosti S u ÚO HZS; V u ŠVZ HZS
Ohledně ÚHS nevím proč mám platit za něco platit, když to jde u "PROFÍKŮ" zadarmo a kurzy vedou lidi, kteří byli nebo ještě jsou "OPRAVDOVÍ" hasiči. SH se jenom platí příspěvky, kurzy, vše je zpoplatněno nějakým způsobem a co za to?
Jediná věc je pojištění (i když plnění je podle mne nedostatečné, takže řešíme připojištění) a to lze sjednat i jinde. Práci pro děti dělají dobře, stejně jako sport. A zase jsme u jádra pudla, jde o to z jakých položek to jde. Peníze pro hasiče mají jít jednotkám a SDH má být financováno z kultury a sportu.
Už se stále motáme v kruhu. Vaše postoje chápu a respektuji, je jasný, že každý si hájí to svoje živobytí. Mne živí něco jiného a hasičina je pro mne koníček a svým způsobem i smysl života a stojí mne hodně času i prostředků, proto to beru celé dost osobně a mrzí mne když vidím jak se prostředky pro hasiče "přesměrovávají" jinam na sport a kulturu a když si z toho někdo dělá byznys.
-
Příspěvek od František Štrébl » 20.02.2016 11:30
-
Příspěvek od Karel Čermák ml. » 20.02.2016 15:49
Jsem u hasičů 30 let, z toho 15 dělám velitele JPO 5, vedu děti u sboru, jsem členem okresní rady mládeže, organizuju spoustu akcí a fakt nechci vědět, kolik jsem do tohohle svého smyslu života za tu dobu narval peněz. :-D
Navíc poslední rok dělám jako občan u HZS, takže myslím, že znám pohledy obou stran. Problémy jsou všude, často to je o konkretním přístupu jednotlivých lidí a rozhodně nejsem žádnej slepej obhájce třeba našeho OSH, mám tam pro svý názory víc odpurců než příznivců. Přesto si myslím, že není správný názor , že SH jako celek nemá co do jednotek mluvit. Prostě můj názor.
Někdo asi má odbornost od HZS, ale určitě velké množství lidí prošlo školama SH a nemyslím, že instruktoři tam jsou nějací "míň opravdový hasiči."
-
Příspěvek od Project » 21.02.2016 11:51
-
Příspěvek od Petr Došek » 21.02.2016 12:21
- Anybody.
-
Příspěvek od Marek Bulva » 22.02.2016 09:35
Příspěvek od Sobiho » 22.02.2016 09:36
http://media1.webgarden.name/files/medi ... 4%8CMS.pdf
a do dalších dokumnetů zjistíme že třeba Liberecký kraj dal v minulosti myslím v roce 2011 částku na mzdy 125 000 na každé OSH.
https://www.dh.cz/index.php?option=com_ ... &Itemid=34
Takže asi někdo to dělá zadarmo a někdo za peníze.
Tak a druhá věc, kdo je hasič a kdo velitel:
Dle OS:
hasičem se stane ten kdo vstoupí a zaplatí příspěvek (odbornost: 0, Zdravotní způsobilost: 0)
velitelem se stane ten, který je zvolen např na VVH (odborná způsobilost: 0, praxe 0, zdravotní způsobilost 0)
Dle JPO ze zákona 133/1985 v platném znění a provádějících předpisech:
hasič se stane ten kdo má uzavřený vztah se zřizovatelem (odbornost: min 40hod ZOP od VJ, zdravotní způsobilost: nutná řešena zákonem)
velitel JPO: jmenován starostou na základě vyjádření od HZS (odbornost: kurz V-40, min praxe v jednotce 3roky, souhlas HZS, zdravotní způsobilost: nutná řešena zákonem)
Rady velitelů OS apod: není nutná žádná odbornost, praxe, zkušenosti, pouze volené funkce. V OS mohou být i osoby ze způsobilostí a velící JPO, ovšem to není pravidlo a nutnost. Takže se může stát, že velitel není velitel (dle zákona č133/1985) a hasič dle mého nemusí být vždy hasič (dle zákona č.133/1985).
Pokud chce OS vystupovat za jednotky, může vystupovat, jen za ty jednotky, jejíž zřizovatelé a nebo velitelé jim k tomu dají souhlas. To ovšem nezakládá právo mluvit do věcí jednotek, které s tím souhlas nedaly. Za jednotky podle mne mohou mluvit a za jednotky jednat jen zřizovatelé a velitelé JPO jmenovaní dle zákona, protože ti mají za příslušné jednotky odpovědnost, na rozdíl od OS.
To je ten celý problém, který vnímám. Jak jsem psal sport a děti super, ale JPO by měly být zastupovány jiným způsobem, aby byla zaručena korektnost, odpovědnost a relevance a to si myslím OS s volnými pravidly asi zajistit nemůže.
Jak už jsem psal ŠVZ HZS tyto kurzy dělá zadarmo a podle mne perfektně, proto někomu za to platit je nelogické a neekonomické. Už se zase motáme v kruhu.
Příspěvek od Sobiho » 22.02.2016 09:44
já vidím jen to, že v obcích je historická setrvačnost a tradice být v u "hasičů". Naši tátové a dědové to zakládali a vystoupit z toho by je dost ranilo, oni už v jednotkách nejsou, neví co se děje, takže proto se některé tyto sbory drží jen setrvačností. Já jen doufám, že brzy zde bude plnohodnotná alternativa, která bude mít mandát od VJ a zřizovatelů k zastupování JPO a to je podle mne správná cesta. Za jednotky mohou mluvit jen zřizovatelé a VJ JPO, protože ti nesou odpovědnost za jednotky.
-
Re:
Příspěvek od Lída » 22.02.2016 10:43
U nás je placena pouze pracovnice kanceláře.Sobiho píše:Ano, výraz živobytí není asi ten nejlepší, ale když se koukneme na mzdový řád:
http://media1.webgarden.name/files/medi ... 4%8CMS.pdf
a do dalších dokumnetů zjistíme že třeba Liberecký kraj dal v minulosti myslím v roce 2011 částku na mzdy 125 000 na každé OSH.
https://www.dh.cz/index.php?option=com_ ... &Itemid=34
Takže asi někdo to dělá zadarmo a někdo za peníze.
Starosta OSH, náměstci, členové VV, ... bez odměny.
Pouze, pokud se jede na jednání/školení např. do Přibyslavi, je hrazen cesťák.
Když už někdy nějaká odměna, tak třeba poděkování na Shromáždění starostů - kytka, dárkový balíček apod.
- Pavel Havelka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Pavel Havelka » 22.02.2016 10:53
-
Příspěvek od František Štrébl » 22.02.2016 11:26
Jinak co se týká těch automobilů. Napíšu ti to naposledy, snad už to pochopíš. Už mě opravdu nebaví. Dacie nebyly placeny z peněz určených na požární ochranu resp. JPO, ale tuším přímo z fondu Hejtmana. Z fondu na PO kraj (nikoli magistrát, trochu si pleteš pojmy!!) koupil pouze stříkačky Tohatsu, hadice a obleky Tiger celkem pro cca 34 jednotek.
I kdyby tomu tak bylo, tak v zákoně o PO je toto:
Občanská sdružení, veřejně prospěšné organizace a jiné orgány a organizace působící na úseku požární ochrany: d) podílejí se na činnosti směřující k předcházení požárům, zejména na preventivně výchovné činnosti mezi občany a mládeží. Jestliže ti stát nařizuje takovouto činnost provádět, tak by ti k tomu měl dát prostředky. Když ti to vadí, nezbude ti nic jiného, než se odstěhovat třeba na Mars. Možná to tam budeš mít blíž.
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Spolupráce s dobrovolnými hasiči je nejlepší v historii
Příspěvek od Petr Gajdošík » 22.02.2016 12:26
Souhlasím s Tebou, sám jsem VJ, ale také jsem v SDH, kde se věnuji dětem. Jezdíme sice na pár soutěží, ale mám cíl z nich vychovat hasiče (kteří nás v JPO jednou nahradí) a ne sportovce...To je ten celý problém, který vnímám. Jak jsem psal sport a děti super, ale JPO by měly být zastupovány jiným způsobem, aby byla zaručena korektnost, odpovědnost a relevance a to si myslím OS s volnými pravidly asi zajistit nemůže.
Skoro mě napadá, že bych poslal SH ČMS dokument, kde si jako VJ nepřeji, aby mě "zastupovali" a v případě, že mluví o jednotkách použili formulaci "mluvíme za JSDH mimo JSDH...."Pokud chce OS vystupovat za jednotky, může vystupovat, jen za ty jednotky, jejíž zřizovatelé a nebo velitelé jim k tomu dají souhlas. To ovšem nezakládá právo mluvit do věcí jednotek, které s tím souhlas nedaly. Za jednotky podle mne mohou mluvit a za jednotky jednat jen zřizovatelé a velitelé JPO jmenovaní dle zákona, protože ti mají za příslušné jednotky odpovědnost, na rozdíl od OS.
http://www.sdhkostelec.cz
-
Příspěvek od Marek Bulva » 22.02.2016 12:47
Tak pod to bych se taky podepsal.
-
Příspěvek od TomasK » 22.02.2016 19:47
Když už jsme u toho sportu, tak i HZS neustále závodí ( například ve všem co SDH a v mnoha dalších sportech ať u nás, tak v zahraničí. Z čeho je to asi hrazeno, třeba by z toho mohlo být nějaké auto ?! Spousta profíků se právě přes ten sport dostala k součastnému povolání. Bohužel k hasičině to patří a já jsem za to rád.
Jsem členem SDH od mala ( trénoval jsem všechny kategorie, jsem v radě atd ), soutěžil a účastnil se různých akcí. Stejně jako mě, tak většinu kluků právě to členství a soutěžení přivedlo do jednotky. Hasičárnu vlastní SDH, jednotka v ní má vše uložené a volný přístup ke všemu. My tedy žádný problém nemáme. Ať v SDH tak JSDH krom cesťáků vše zdarma.
Co se týče komunikace z HZS na Semilsku, za sebe jako velitele JSDH jsem nadmíru spokojen.
Když se povede někde někomu dohodnou něco navíc, tak to vítám. Jestli to bude babička, dědeček nebo někdo jiný, tak to je mi jedno. Za mě tedy SH může klidně mluvit, k těm pěti ( možná o trochu více ) se nepřidávám.
Tomáš
-
Příspěvek od Karel Čermák ml. » 22.02.2016 20:44
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od vašák mirek » 22.02.2016 21:20
U nás je to podobné fungujeme JSDH a SDH dohromady a spíše to přináší klady, než nvýhody. Jen je potřeba ty klady hledat a jít si za tím. Opovrhováním práce co dělají druzí nikdo nic nezíská. Jestli něco nefunguje určitě je způsob jak to změnit. Volit své zástupce kterým se dá věřit a ne lidi kteří nejsou k ničemu. To že nefunguje něco vyšího může být i známka toho že to nefunguje už níže. Tedy myšleno SDH a OSH. Nehledě na to že HZS a SH ČMS spolu spolupracují, členové HZS jsou i jejími členy a kupodivu ty které má SH ČMS zastupovat tedy dobrovolné hasiče ti volaji po jejím zrušení a vytvoření nějaké jiné instituce. Přijde mi to poněkud divné.TomasK píše:Docela úsměvné :-), to jak tu někteří neustále řeší sport a další činnosti které berou peníze JSDH. Co sleduji dotace, tak vždy mají nějaké podmínky a někoho, kdo o nich rozhoduje a přiděluje. Ano, jak v Libereckém kraji na OSH tak i v ostatních krajích jsou placená místa ( 1/4, někde méně, někde více z pp ), nebojte, dovolenou jim to nezaplatí. Myslím, že většina z vás si také v práci nechá zaplatit.
Když už jsme u toho sportu, tak i HZS neustále závodí ( například ve všem co SDH a v mnoha dalších sportech ať u nás, tak v zahraničí. Z čeho je to asi hrazeno, třeba by z toho mohlo být nějaké auto ?! Spousta profíků se právě přes ten sport dostala k součastnému povolání. Bohužel k hasičině to patří a já jsem za to rád.
Jsem členem SDH od mala ( trénoval jsem všechny kategorie, jsem v radě atd ), soutěžil a účastnil se různých akcí. Stejně jako mě, tak většinu kluků právě to členství a soutěžení přivedlo do jednotky. Hasičárnu vlastní SDH, jednotka v ní má vše uložené a volný přístup ke všemu. My tedy žádný problém nemáme. Ať v SDH tak JSDH krom cesťáků vše zdarma.
Co se týče komunikace z HZS na Semilsku, za sebe jako velitele JSDH jsem nadmíru spokojen.
Když se povede někde někomu dohodnou něco navíc, tak to vítám. Jestli to bude babička, dědeček nebo někdo jiný, tak to je mi jedno. Za mě tedy SH může klidně mluvit, k těm pěti ( možná o trochu více ) se nepřidávám.
Tomáš
Příspěvek od Sobiho » 22.02.2016 21:47
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava