Samozřejmě máš pravdu v tom že se jedná při jmenování velitele o "poradní hlas" i v tom, že členství v SDH není podmínkou členství v jednotce. To jsem ovšem nikde netvrdil. Také je pravda že zákon o PO, vydaný v době Svazu PO a národních výborů počítá s určitými vazbami, které dnes všude nefungují.
Ale obávám se, že ustanovení tohoto zákona jsem pochopil dobře. Pokud to nemůžeš najít tak se jedná o § 75 a je tam přesně ocitován i ten podíl na opravách techniky.
§ 75
Občanská sdružení, veřejně prospěšné organizace a jiné orgány a organizace působící na úseku požární ochrany
(1) Občanská sdružení, veřejně prospěšné organizace a jiné orgány a organizace působící na úseku požární ochrany pomáhají při plnění úkolů na úseku požární ochrany zejména tím, že
a) pomáhají vyhledávat členy jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí,
b) podílejí se na odborné přípravě členů jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí,
c) podílejí se se souhlasem vlastníka na provádění údržby, oprav požární techniky, věcných prostředků požární ochrany a objektů požární ochrany, včetně vodních zdrojů,
d) podílejí se na činnosti směřující k předcházení požárům, zejména na preventivně výchovné činnosti mezi občany a mládeží,
e) podílejí se na ediční a publikační činnosti a na dokumentaci historie požární ochrany a hasičstva.
(2) Občanským sdružením, veřejně prospěšným organizacím a jiným orgánům a organizacím vykonávajícím činnosti podle odstavce 1 může být poskytována dotace v souladu se zvláštním právním předpisem
Kopytov
Ze života jednotky i sdružení...
- Jiří Kliment
Příspěvek od Jiří Kliment » 24.07.2013 20:34
Ale ten paragraf vymezuje způsob, jakým se OS mohou zapojit do PO. Rozhodně jim ale nedává žádné pravomoci ve vztahu k jednotkám. A také neukládá OS žádnou odpovědnost, což je dost významné. Stejně tak nezavazuje obce ke spolupráci, ta je možná, ba žádoucí, ovšem nic víc.
-
- Jiří Kliment
-
Příspěvek od Lída » 26.07.2013 21:20
Dnes mi přišel e-mail - výzva k záchraně SDH Kopitov.
Co si o tom může člověk myslet, když je tam opět pomotané SDH a JPO? Člověk jen kroutí hlavou..
Taky nic nemáme, taky řešíme jak získat peníze na obnovu mládeže, ale že bych obesílala všechny VÝZVOU, to bych si nedovolila. Neposílala bych to ani známému sboru, natož cizím! Vždyť já ani nevím kde ten Kopytov je.
Hlavně by mne zajímalo, kde ty kontakty vzali?!
Co si o tom může člověk myslet, když je tam opět pomotané SDH a JPO? Člověk jen kroutí hlavou..
Taky nic nemáme, taky řešíme jak získat peníze na obnovu mládeže, ale že bych obesílala všechny VÝZVOU, to bych si nedovolila. Neposílala bych to ani známému sboru, natož cizím! Vždyť já ani nevím kde ten Kopytov je.
Hlavně by mne zajímalo, kde ty kontakty vzali?!
- Jiří Kliment
Příspěvek od Jiří Kliment » 26.07.2013 21:33
Mám neodbytný pocit že právě celá ta estráda kolem Kopytovských hasičů je důsledkem kompetenčního zmatku na téma JSDH - SDH. Rozhodně není ku prospěchu jednotek ani SDHček když se takhle prezentované problémy dostávají do médií. Bylo by na čase ten vztah řešit.
-
Příspěvek od fireman234 » 26.07.2013 22:49
Taky jsem viděl obě videa. Nevím to určitě ale "postiženou " jednotkou byla JPO 5. No nevím jak bych se jako velitel choval v jejich situaci, ale myslím že v prvotní fázi konfliktu by bylo na místě trochu zdrženlivosti vůči zřizovateli. Podle vybavení - oblečení které měli na sobě sami hasiči tak i jejich krásnější protějšky ( mimochodem kdyby nebyl červenec tak bych si ten kalendář koupil )si myslím že zas tak špatně materiálně vybavení nebyli nebo nejsou. Ze svého okolí vím o několika JPO 5 které mají sice vybavení srovnatelné s HZS a za posledních 5 let neměli ani jedno cvičení natož výjezd. Podle mě to jsou zbytečně vyhozené peníze které chybějí jinde zvlášť když příslušné město má ve svém rajónu takových jednotek víc. Jsem taky velitel JPO3 a moc dobře vím jak těžko se peníze shánějí. Nikdy se mi nepodařilo nic prosadit silou. Vždycky musela být na prvním místě velká porce diplomacie, trochu intrik se spřátelenými zastupiteli a hlavně pevné nervy na uzdě a trpělivost. Díky tomuto postupu se nám podařilo vloni přesvědčit radnici a získat 2 a půl mega na nové DA. Co vím tak stejný postup používají i kolegové z okolních jednotek. To co předvádějí v současnosti Kopytovští je už pouze čiré zoufalství vedoucí jenom k velikému průse..průšvihu. Nejsem proti nim zaujatý a možná je i chápu ale nechali všechno zajít hrozně daleko a vypadá to že není cesty zpět... To je můj osobní názor jako velitele a nikoho samozřejmě nenutím aby se mnou souhlasil.
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz