dotaz ke stejnokrojovému předpisu
Příspěvek od Sobiho » 10.09.2015 17:45
Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 25/2009
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Čl. 7
Odborná způsobilost
(3) Odborná způsobilost se ověřuje zkouškou a prokazuje se osvědčením. Ověřování odborné
způsobilosti a vydávání a odnímání osvědčení o odborné způsobilosti provádí
b) HZS kraje u velitelů, strojníků a techniků dobrovolných jednotek,
(zkráceno)
- Oves
Re: dotaz ke stejnokrojovému předpisu
Příspěvek od Oves » 10.09.2015 18:27
Příspěvek od Sobiho » 11.09.2015 07:37
http://www.vyzbrojna.cz/cz/1006/1815/ru ... modry.html
Takže se po výměmě výložek dá použít i pro JSDHO a takto to mají i okolní sbory u nás. Vydal jsem tímto pokynem i "Ústrojový předpis JSDHO". Takže pokud jsem na akci za SDH, použiji výložky SDH a pokud jsem na nějaké akci za obec, JSDHO, použiji výložky s funkčním označením JSDHO.
Příspěvek od Sobiho » 11.09.2015 15:51
https://www.dh.cz/dokumenty/vnitroorgan ... iloha9.xls
a tady je lépe viditelný:
http://www.vyzbrojna.cz/cz/1006/338/ruk ... zlaty.html
Rozdíly: tvar vnitřního znaku, počet listů jejich barva a tvar, spodní část žebříku
Je zaměnitelný, ale není identický, z hlediska heraldiky je odlišný
-
Příspěvek od jnydl » 06.12.2015 16:48
Znak SH ČMS je to v obou případech ! Jeden se nazývá malý, druhý velký, ale obojí je "znak v erbu" (nebo "nášivka se znakem"). Na tvaru či barvě erbu/nášivky, kde je umístěn zde skutečně tolik nezáleží.Sobiho píše:To není znak SH ČMS ten je jiný! Obr.13
https://www.dh.cz/dokumenty/vnitroorgan ... iloha9.xls
a tady je lépe viditelný:
http://www.vyzbrojna.cz/cz/1006/338/ruk ... zlaty.html
Rozdíly: tvar vnitřního znaku, počet listů jejich barva a tvar, spodní část žebříku
Je zaměnitelný, ale není identický, z hlediska heraldiky je odlišný
-viz Zakládací listina symbolů SH ČMS
https://www.dh.cz/index.php?option=com_ ... itstart=10
Nicméně podle Stejnok. předpisu SH ČMS se jako nášivka na levý rukáv používá výhradně Vámi uvedená bílozlatá s malým znakem. Poslední dobou jsou však k vidění spíše ty tmavomodré. (které i lépe vypadají, třeba se v předpisu časem objeví :) )
Ohledně uniforem a výložek je to podle Stejnokrojového předpisu SH ČMS (dále jen S. předpis) a vyhlášky 247 myslím celkem jasné:
1) ČLEN SDH, neHASIČ JSDH - vycházkovka, označení SDH, výložky SDH (podle S. předpisu)
2) ČLEN SDH, HASIČ JSDH - vycházkovka, označení SDH, výložky JSDH (podle S. předpisu s odkazem na vyhl. 247)
3) neČLEN SDH, HASIČ JSDH - vycházkovka, označení JSDH, výložky JSDH (podle vyhlášky 247)
*používám výraz vycházkovka - u členů SDH je to jasné, ale vyhláška 247 zmiňuje "PS I" - ne však zda SH nebo HZS.
ad 2) Zde ze S. předpisu vyznívá, že výložky JSDH mají přednost před SDH, což je ale nesmysl např. u kombinace Hasič + Starosta SDH. Zde by to opět chtělo upřesnění.
-
Příspěvek od Michal Babrak » 07.12.2015 03:34
Tu není třeba upřesnění, platí Stejnok. předpis SH ČMSjnydl píše: nesmysl např. u kombinace Hasič + Starosta SDH. Zde by to opět chtělo upřesnění.[/u]
-
-
Re:
Příspěvek od Michal Babrak » 07.12.2015 07:58
Jo, někdo si plete Jednotku SDH dohromady s SDHEcoHasic píše:Opravdu ............... třeba se zamyslet
- Oves
-
Re:
Příspěvek od Michal Babrak » 07.12.2015 08:31
Proto a označení VD Jednotky SDH nebo VZ.Oves píše:....... A proč?
Příspěvek od Sobiho » 07.12.2015 09:09
Pokud porovnáš malý znak SH ČMS a modrý znak SDH je v něm rozdíl, jak už jsem psal v dolní části žebříků, počtu listů. Je zaměnitelný ale není identický, heraldika má svá pravidla. Takže to nejsou shodné znaky, ale rozdílné. To že se to spojuje a že je to "respektováno" na uniformách, neznamená to identitu.
-
Příspěvek od jnydl » 07.12.2015 13:02
Zkrátka proto, že je to tak předepsáno. Taky mi to nepřipadá jako nejlepší řešení, ale je to tak.
pro Sobiho:Hlava IV., část 2), písm. c)
Členové SH ČMS, zařazení do jednotek nosí na náramenících stejnokroje označení funkce
v jednotce viz. Vyhláška MV č. 247/2001 Sb. O organizaci a činnosti jednotek požární ochrany ve
znění pozdějších předpisů
A koukal jste na tu listinu o symbolech, kterou jsem uváděl?
Ta mluví o malém znaku, který má 10 listů a zakryté žebříky dole a o velkém znaku, který má 6 listů a žebříky viditelné. Rozdíl na který narážíte je mezi malým a velkým znakem (na modré nášivce je velký a na bílé malý), ale oba jsou znakem SH ČMS.
-
Příspěvek od jnydl » 07.12.2015 13:25
-
Re:
Příspěvek od Domin » 07.12.2015 14:27
EcoHasic píše:Opravdu mě překvapuje, kolik lidí absolutně nezná označení. Přitom si stačí zapamatovat 7 obrázků u jednotky a 8 obrázků u SDH.... Jestli tady někdo plete JSDH dohromady s SDH jako že 4 zlaté má technik, tak je opravdu třeba se zamyslet
Tolik lidí absolutně nezná označení, protože je to nepřehledné a naprosto k ničemu. Už jen to, že jiné označení má SDH a JSDH vytváří zmatky. To, že se v něm kolikrát nevyznají ani sami funkcionáři svědčí samo o sobě o tom, jak je "vychytané"...
Jsem člen jak SDH tak JSDH, v životě by mě nenapadlo vyhazovat peníze (resp. peníze sboru) za takovou zbytečnost jakou je vycházková uniforma, tím spíš by mne ani nenapadlo si ji pořizovat 2x - jednu na akce SDH a podruhé na akce JSDH. Za ušetřené peníze bych raději pořídil vybavení klukům do výjezdovky (vím, že je ji zřizuje OÚ, ale i tak je to smysluplnější...) do zbrojnice nebo něco opravil. Vždycky se něco najde. To množství těch nekonečných diskuzí o tom co má kde být, svědčí o zbytečnosti.
-
Příspěvek od jnydl » 07.12.2015 16:03
Je pravda že tohle dohadování je úplně mimo to co by hasiči měli dělat. Na druhou stranu když už stejnokroj chci nosit, tak je určitě lepší když ho nosím správně :)
Sám jsem předpis musel číst několikrát, abych se v něm tak nějak vyznal, tak jsem dal dohromady pár těch úplně nejzákladnějších věcí, pokud by někdo měl zájem:
http://uloz.to/x34Q2hbq/vychazkovy-stejnokroj-shcms-pdf
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz