Ženy v zásahu, ano nebo ne?
Aktuální problémy, neshody, trable...
-
Re:
Příspěvek od Kamil - hasič » 20.09.2015 16:02
Tohle přece není o mindráku, alespoň ne u mne. Celý je to postavený na tom, že se holky derou tam, kde to pro ně není. Chápu, že u vás je těžké říct nějaké holce ne, ale někde to prostě takhle mají a ženský mezi sebe neberou. Jednoduše pro to, že to není práce pro ně. ty se máš hlavně soustředit na zásah a ne dávat pozor na to, aby se té holčině ještě něco nestalo. Co když je to matka od dětí? Necháš to být a řekneš si, tak co, něco se jí stane, o tom riziku ví. Vážně si to takhle řekneš? Proč bys jí měl u zásahu ulevovat? Jste u havárky v počtu 1+2, tak proč by si do ruky nemohla vzít hydrauliku. Nezvládne to? Pak tady nemá co dělat. To, že zastane někdy zastane práci chlapa nepopírám, spíš si kladu otázku, jestli to mají zapotřebí se cpát někam, kde je to fyzicky náročný. U profíků vědí, proč už dávno nejsou ženský ve výjezdu. A ty kecy o zázemí apod. je jen taková omáčka pro veřejnost, aby tam nebyl náznak diskriminace.Michal Rambousek píše:Já Ti Tvůj názor Kamile brát nebudu. Pár lidí takového ražení znám.Májí mindrák z toho,že holka dá levou zadní to co oni a někdy ještě líp a je jim z toho trapně.Když jim to vadí a nemůžou to překousnout,tak at se snaži a třeba trénují, aby to bylo naopak.
A Vašek má naprostou pravdu-když dávám někomu úkol,tak vždy přemýšlím komu a jaký.Přeci mám kluka těžaře,tak jde na zavěšený strom s pilou první a neposílám tam nejdřív kluka co dělá výškovy.A na lano zase obráceně.Já si prošel posledních cca 50 našich výjezdů a ani jednou tam nebyla činnost,kterou by ta holka nezvládla.Asi jsme zvláštní jednotka... Můžeš mě vyjmenovat z posledních tvých výjezdů u Vás-co by byl pro ní problém.Ale po pravdě...
-
Re: Ženy v zásahu, ano nebo ne?
Příspěvek od Vochy » 20.09.2015 19:11
Já proti dámám v jednotce nic, taky u nás máme a úplně naprosto v pohodě. Jak již bylo řečeno, většinou se děvčatům dávají takové ty logistické úkoly a úkoly, kde je potřeba cit, ale byl jsem i u požáru na proudu a měl jsem za sebou buchtu a žádný problém. Je jasný, že dámy jsou něžnější pohlaví, ale dokáží dělat skoro samé co my a naopak, my si přeci taky dokážeme uvařit :-) U zásahu je spousta činností, ne jen tahání lidí a vyprošťování, když ta holka to v sobě má, to dokáže dělat úplně stejně dobře jako my. Ale tak chápu ty šovinistické názory, hasičina je mužské prostředí, kde je testosteron všude :-D
-
Příspěvek od Kamil - hasič » 20.09.2015 19:42
Nechal bych to být. Já se přikláním k těm, kteří zastávají stejný názor jako já a ostatní jdou zase opačným směrem. Každý má na to jiný úhel pohledu, respektuju ten váš. čaute
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 20.09.2015 22:19
Nerespektuješ a je to z tohoto Tvého posledního příspěvku mezi řádky krásně vidět. Prostě musí být velitel soudný a vzít do jednotky jen takovou ženskou, co na to má. Kolik dobráků za posledních deset let zařvalo u zásahu, že bych měl mít strach, aby mi tam nějaká zůstala? Pravděpodobnost je úplně stejná jako že tam zůstane chlap. Od toho jsem velitel abych jakéhokoli člena jednotky neposlal zbytečně riskovat. Nevim proč by to měly mít zapotřebí. Třeba je to jenom baví stejně jako to nejspíš baví Tebe, mě nebo kohokoliv jiného, kdo je u dobráků. A když už zatím nemůžou k HZS, tak proč by nemohly být v JSDH. Výše jsem napsal, že jich znám hodně, které nás strčí i fyzicky do kapsy. A přesně jak tady někdo napsal - je to i o tom, komu jakou práci přidělíš a není to nutně o tom, jestli bude fyzicky náročnější nebo ne. Já bych třeba nevlezl na lano, tomuto technickému prostředku nedůvěřuju. Opravdu nemám rád velitele, kteří si hrají s jednotkou na ty drsný chlapy a pro ženskou tam nemají místo. Je to podle mě jejich moc smutná šovinistická vizitka.
-
Příspěvek od Kůďa » 21.09.2015 02:23
K ženám ve výjezdové jednotce nemám nic proti a bral bych, kdyby u nás v jednotce byla také nějaká. Sjezdil jsme po republice hodně jednotek, v mnoha jednotkách mají ženský ve výjezdové jednotce a jsou spokojeni. Setkal jsem se s ženským obsazením na postu hasič, řidič-strojník a mluvil jsem i s velitelkou JSDH. No a tu těžkou práci za ně udělají chlapi, protože si jich váží a nenechají je dřít. A o tom to je. Proto s tím souhlasím a není to o emancipaci, ale je to o tom, že ty ženský chtějí také pomáhat. Pamatuji, když u HZS /dříve veřejný požární sbor/ byly spojařky a ty vyjížděli v zásahovím vozidle ke každému zasáhu s jednotkou. Jo to byly časy, ale z vás asi nikdo toto nezažil a na tyto doby si nepamatuje. Ta doba se tímto vrací a je to dobře. proto klobouk dolů, když to některá z žen chce dělat.
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 21.09.2015 06:38
Nejen spojařky, u státních hasičů dříve jezdily ženy normálně na výjezdu jako hasičky a strojnice, v Praze na útvaru svého času existovalo i kompletní ženské výjezdové družstvo... Když byste se dostali ke knize o historii drážních hasičů, prakticky na každé jejich stanici tehdy sloužily ženy na postech hasičů, strojníků i velitelů. Takže se jen pomalu vrací to co bývalo. Stačí se jenom ohlédnout kousek do historie. A tehdy na ně nikdo ohledy opravdu nebral, protože početní stavy byly ještě menší než dnes... Je to jen o pohledu na ně - pro někoho je asi ženská pořád jenom služka ke sporáku :-/
-
Příspěvek od pantograf89 » 26.03.2018 18:15
-
Příspěvek od Jiri Juran » 26.03.2018 21:13
Co se holek na smene tyce, tak bych se spis zeptal proc ano? Byl by to nejaky progres nebo jde jen o to, aby se uspokojily vajecniky feministek a bojovnic za genderovou rovnost? Nebo si jen splnily svuj holcici sen? Devcata jsou lepsi v X vecech, chlapi zase v Y. Casto se to samozrejme prolina, ale v operacnim rizeni je obvykle potreba vic dovednosti Y. V organizacnim zrovna tak - kdyz ji nekdo posle do kuchyne uvarit smene obed, tak to smrdi stiznosti na genderove predsudky, kdyz se budou pri snidani vykladat vtipy, tak to zase smrdi harasenim, musely by se prestavet socialni zarizeni a milion dalsich veci. Navic kdyz prijde mlada holka do muzskeho kolektivu, i starsi opelichani kohouti se zacnou naparovat, o mladych ani nemluve. Pravdepodobne to rozdrbe celou smenu. (Meli jsme jednu holku na krzu a i to stacilo)
Za me tedy ne.
Za me tedy ne.
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava