Rady a tipy - činnost jednotky
-
Příspěvek od Roman Šimša » 18.08.2015 17:59
V naší obci do roku 2005 fungovali hasiči (JSDH ruku v ruce s SDH) tak jak mají. Naše obec leží při řece, která se v důsledku starého splavu často rozvodňovala, a tak měli chlapi aktivitu. Pak přišla éra, kdy byl útlum, který následoval povzbuzením. Nový starosta SDH, nový velitel JSDH, noví mladí členové obou subjktů a fungovalo to. Jenže se stalo několik průserů. A´t se staly jak se staly, obec zajímaly jen výsledky (odcizení motorové pily, zásahového oděvu a kotlíku na maso). Kdo to spáchal se do dnes neví, ale aby měla obec k dispozici motorovou pilu - která je tolik potřebná a alespoň minimální počet zásahových oděvů - vynaložila nečekané investice a s hasičama to šlo do kytek.
V loni mě to však přestalo bavit a obul jsem se do toho. Strávil jsem řadu večerů a nesčetně hodin brouzdáním po internetu, jak to funguje v ostatních sborech, co dělají v ostatních sborech a tak dále. Dospěl jsem k názoru, který je dle mého zajímavý i pro RENDY: Jednotku požární ochrany obce zřizuje obec a je její povinností držet danou jednotku v akceschopném stavu. U nás máme profíky ve vedlejším městě s dojezdem 5 minut a ve stejném městě je i JPO III, tudíž pokud se u nás něco stane, tak k tomu není JSDH naší obce volána, protože na to stačí profíci + III, nebo na to nemáme vybavení (také nemáme auto - tudíž mašinu na zádech těžko někam potáhnem).
Proto jsem se rozhodl jít na obnovení činnosti přes Sbor dobrovolných hasičů. U nás v obci jsou dva zájmové sbory. Myslivci - méně podporovaný spolek - a fotbalisti / sportovci - maximálně podporovaný spolek - ročeně 20 000 korun na provoz (dříve na sečení - dnes se seče obecním traktůrkem) + cca 20 000 na uspořádání poutě (hodů). Jako neaktivní spolek jsem na to šel opatrně a po malých krůčkách. Náš sbor měl v loni na podzim v pokladně jen prach a pavučiny, v obci pověst poskvrněnou a na obecním úřadě se na nás dívaly skrz prsty.
Ještě jako obyčejný člen SDH jsem napsal na obec žádost o 1500 na uspořádání výroční schůze. Ve sboru nás bylo aktivních jen 7. Koupili jsme dvě bedny piva, nějakej ten párek a pozvaly starostu a některé bývalé členy hasičů. Na výroční schůzi nás bylo 7 aktivních členů, 3 noví členové, dva staří hasiči a starosta obce. Doslova jsme vařili (s prominutím) z h****a, ale bylo aspoň vidět, že máme zájem něco dělat.
V únoru jsme asi po 6 letech uspořádali Masopust. Přišlo sice jen 80 lidí (naše ves má cca 450 obyvatel) ale i bez finanční pomoci obce jsme z toho vyšli asi s pěti tisícovým ziskem. V květnu jsme udělali po třech letech sběr železného odpadu. Zisk jen 2000 Kč a to nepočítám projetý benzín. Nyní žádáme o peníze na nějaké nářadí. Možná se vám to zdá málo, ale vzhledem k tomu, že 2010-2014 se ze strany hasičů nic nedělo, je to na naší obec dost.
A i díky tomuto málo, co jsme letos (zatím) udělali mě opravdu potěší, když se sejdu v hospodě s nějakým zastupitelem obce a bavíme se o hasičích a z jeho řeči lze rozeznat zájem na tom, abychom fungovali.
Je to sice zdlouhavý příspěvek, možná v některých místech i nesrozumitelně napsáno, ale myslím, že po přečtení RENDY bude mít nějakou motivaci nevzdávat to v jeho vsi :)
Kdyby měl někdo nějakej dotaz, myslím, že už jsem ve fázi, kdy můžu malinko poradit ostatním, takže se klidně ozvěte na roman.dvorak@outlook.com :)
-
Příspěvek od rendy » 18.08.2015 22:23
Možná jsem to v úvodu přehnal s tim mrtvým sborem. Na soutěže jezdíme. Máme asi 21 členů celkem - aktivních cca 6-8. Pořádáme nějaký menší akce, ale vychází to spíš nula od nuly. Výdělky jsou v řádu tisíců korun, když už nějaké jsou. Jsem taky činovník SDH, mám v hlavě několik bodů, kterými by se dala aktivita zvýšit a možná i vydělat nějaká ta koruna. Takže myslim, že úplně z druhý strany na to nejdu. Plán je teď takový, zkusit do konce roku nabídnout obci různé technické zásahy a pomoci. Bez aktivity se o ty peníze špatně žádá, když člověk jde na obec jen s nataženou rukou.
-
Příspěvek od Lukáš -X- » 19.08.2015 09:55
Často tady čtu "pro obec", "obci", "starosta". Obec jsou především obyvatelé. To jsou i voliči, plátci daní atd.
Tedy, upřesnil bych snahu na dělání něco pro obyvatele. Oni Vás musí vidět a musí vědět, že Vás potřebují a k čemu. Je dost činností, které můžete se svolení zřizovatele a nebo i jako sbor dělat.
Zabezpečit různé akce požární hlídkou a první pomocí - tedy zabezpečit, ne sedět ve stanu s pivem a pupkem venku.
Pomoct obyvatelům od nebezpečného hmyzu, ucpané jímky, nakloněné větve a podobně.
Určitě si nějak poradíte ...
-
Re: Rady a tipy - činnost jednotky
Příspěvek od Domin » 19.08.2015 11:16
Honza S. píše:Osobně si myslím, že jednotka bez CAS je jen poloviční. Na trhu je nabídka i menších vozidel, ale s nějakou zásobou vody. Nádrž lze zastavět i do Avie.
Je to sice tvůj názor, máš na něj právo, ale já si s ním zase dovolím ostře nesouhlasit. Znám plno polovičních jednotek a přitom mají CAS. Jednotka totiž ani tak není o tom co stojí v garážích, ale o hlavně o lidech. CAS je velmi nákladná záležitost a to zrovna nemyslím jenom pořizovací cenu. Jsou obce, které si prostě nemohou dovolit buď platit statisíce překupníkům, který prodávají naleštěný prdy nebo naopak koupit rezavou herku za pár šupů a pak do ní jen vrážet peníze dalších 10 roků. Jaký bude mít obec s 600 obyvateli asi roční rozpočet? A opravdu je chybějící CAS jedinou bolestí obce? Myslím, že potřebnějších investic v malých vesničkách je nekonečně mnoho. Co všechno musí taková obec zajišťovat za služby pro své občany. Myslím, že pořízení CAS by rozpočet takovéto malé obce zruinovalo na několik let dopředu.
Přitom je daleko lepší mít kvalitně vybavenou jednotku na technické zásahy a peníze raději investovat do ochranných prostředků hasičů, aby nejezdili k zásahu v teniskách. Když mají motorovou stříkačku, tak to bohatě stačí, na požár pole může vodu dopravit třeba traktor s cisternou od zemědělců. Všichni jsou ale udělaní z CASek, ale nevidí ty vedlejší náklady - TK každý rok, školení strojníků, opravy vozidel, provoz a vybavení... to jsou všechno pro malý vesničky astronomické položky - není lepší za ty peníze koupit nějakou dodávku a vybavit ji nářadím a stejně tak i členy jednotky?
-
Příspěvek od rendy » 19.08.2015 11:43
-
Příspěvek od Domin » 19.08.2015 12:22
Ale přesně tak, o tom vozíku jsem psal už na začátku. Je to celkem levná záležitost a lze si vybrat jestli nějaký menší nebo naopak bytelnější, to pak lze zapřáhnout za auto, traktor nebo obecní Multikáru a můžete směle vyrazit. Navíc se dá sestavit i svépomocí a pro začátek ideální varianta.
-
Příspěvek od Robert Petro » 19.08.2015 12:49
R.
Příspěvek od Sobiho » 19.08.2015 13:41
-
Příspěvek od Michal Rambousek » 19.08.2015 14:12
-
Příspěvek od Sobiho » 19.08.2015 15:11
- Honza S.
Příspěvek od Honza S. » 19.08.2015 15:16
To že CASka není zadarmo (ani nákup ani provoz) je jasný. Ale jsme zase u toho, že zajištění akceschopnosti JSDHo je prostě úkolem obce podle zákona. Že je realita jiná víme, ale je to smutné. Už jsem to tady někde psal, podle mojí zkušenosti se jednotka (JPO V) nedá držet za míň než 90 000,- ročně, aby tedy byla tak jak má být. Ovšem to je částka která je pro mnoho kluků z říše sci-fi, opět říkám bohužel. Za 20 let provozu je to 1,8 mil a to už je hodnota jednoho malýho RD. A máme obec v které by průměrně alespoň jednou za 20let nehořel nějaký dům? A hodnota života? S novým občanským zák.už taky není pouhých 240 tis. Taky jsem si všiml, že se lépe funguje hasičům tam kde se za poslední dobu nějaké obdobné neštěstí událo. No nic, už jsem se zase zamyslel a odběhl od původního tématu vlákna.
Všem hasičům hodně zdaru..
-
Příspěvek od Domin » 20.08.2015 13:36
Promiň, ale to, že existuje systém ve kterém má každá obec mít JSDHO, je pouze částečná pravda. Ten systém také tvoří mj. i poplachové plány, které určují jaké obce mají mít jaký druh jednotky a troufám si říct, že tyto plány jsou tvořeny z velké části s ohledem na možnosti obcí. Ten systém není nastaven tak, že každá obec musí mít JPO II předurčenou pro DN a s CAS 32 v garáži.Honza S. píše:pro Domin: Zkusím svůj názor obhájit. Z typů zásahů u kterých zasahujeme jsou autonehody a požáry s největším rizikem z prodlení, tam jde prostě o sekundy. U požárů (a to zejména budov) je jednak velké riziko ohrožení zdraví a života osob a pak také velké materiální hodnoty - i ten menší RD je za miliony. Proto je žádoucí aby ta pomoc přišla rychle a když ten systém PO máme nastavený tak, že každá obec má mít JSDHo, tak potom nechť jsou ti kluci schopni adekvátně zasáhnout.
CO se akceschopnosti stanovenou zákon stanoví povinnost zřídit jednotku PO. Obec tím svůj úkol splní, pokud zřídí jednotku třeba JPO V i bez automobilu a ta jednotka je akceschopná v mezích zákona.Honza S. píše: To že CASka není zadarmo (ani nákup ani provoz) je jasný. Ale jsme zase u toho, že zajištění akceschopnosti JSDHo je prostě úkolem obce podle zákona.
Samozřejmě logika věci velí, aby měla i třeba CASku, jenže tenhle požadavek není reálný. Ano rozdíl by byl, pokud by zákoně stálo např "obec s rozšířenou působností je povinna zřídit minimálně JPO III", ale nelze po malých vesničkách s pár stovkami obyvatel chtít aby udržovaly jednotku, která spolyká několik jejich rozpočtů za rok.
-
Re:
Příspěvek od Domin » 20.08.2015 15:22
Anybody. píše:Obec nemá žádnou povinnost zřídit jednotku - má povinnost zajistit požární ochranu na svém katastru.
Ano, přesně tak to, do detailů jsem už zabíhat nechtěl, čili ji může zajistit i smluvně s jiným subjektem, který zřizuje JPO. Čili jiná obec, průmyslový podnik atd.
Příspěvek od Sobiho » 20.08.2015 16:30
Jen bych doplnil, že se MUSÍ podílet na nákladech minimálně na jedno družstvo. U nás jsme řešili zda jednotku zachovat, nebo se sloučit. Po analýze nákladů atd. jsme radši s přihlédnutím k zachování autonomity obce rozhodli pro zachování jednotky.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Míra » 20.08.2015 19:03
Jsem také z vesnice co má 700 obyvatel a JPO V. U nás to vše začalo 5 000kč ročně na benzín a Tarou 805 valník a PS 12, pokračovalo to Pragou V3S skříň a PS 12 a v té době tak 1 - 3 výjezdy do roka. A musím potvrdit, že se skříňovou V3Skou k požáru seníku je zbytečné jezdit. Dnes máme CAS Š 706 RTHP a terénní DA, vybavení na úrovni JPO III a výjezdů 15 do roka. Vše je jen o tom sehnat první počáteční peníze ( sponzor, přesvědčit zastupitelstvo) a nakoupit první vybavení a to použít pro práci pro obec a případné zásahy. Čím větší aktivita tím spíš obhájíte žádost o peníze.
Jinak přeji ať se daří.
-
Re:
Příspěvek od John Duff » 23.08.2015 12:12
Domin: Naprosto souhlasim s oběmi částmi vašeho příspěvku. Tady u nás v pošumaví jsou i v obci jako je naše (tu tvoří několik vesnic o celkem 1000 lidech) zvykem fungující SDH v každé vesnici (pokud to neni vyloženě malá osada). Funguje u nás jedna JPO III s CAS, DA a PPMS12, pak tři JPO V - každá má DA a jedna dokonce DA i CAS. Je pravda, že všechny made in czechoslovakia, ale většinou dobrém stavu.Domin píše:Pavel Novák: Nevím co je na tom zarážejícího? Třeba je ta vesnice tvořena třemi osadami, kde historicky fungovaly SDHčka protože to kdysi byly třeba tři samostatný vesnice. I takový vesnice existujou, třeba někde v horských oblastech, na Šumavě atd. Nejsou jen dědiny plácnutý dookola kolem návsi s rybníkem uprostřed.
Jakub Krajník: Nesouhlasím s tím, že "jenom s Avií" se nedá efektivně zasáhnout před příjezdem jednotek HZS. Co třeba provést evakuaci lidí z prostoru, vytýčit prostor, poskytovat první pomoc, začít usměrňovat dopravu atd.??? Zásah nespočívá jen v samotným hašení ohně a to jsou všechno neméně důležité činnosti, které může JSDH bez CASky "jenom s Avii" provést dřív než se dokoulí první jednotky vybavené CAS. Navíc na většinu technických zásahů CAS není vůbec potřeba a podle mě technické zásahy v dnešní době převažují nad požáry. Ale bohužel i takové jednotky resp. sbory jsou, které raději než pořídit a vybavit kvalitní TA/VeA/DA, tak radějí koupí za pár šupů nějakýho muzeálního trambuse ze kterého chčije každou dírou a pak utápějí peníze daňových poplatníků ve vraku jehož efektivita naprosto nevyvažuje vynaložené prostředky.
A i ty sbory s Ávií a PS12 mají svoje uplatnění. Těžko přístupný lesy v kopcích, tam se dálková doprava vody čas od času uplatní. Pak je každá "mašina", která to posílí, dobrá! Před pár lety si jedna z JPO V sehnala slušnej VW T4 minibus, upravili si ho pro převos PS12 a 6 osob. Jsou naprosto spokojení a mají přesně takový auto co potřebují, který u nich má mnohem větší využití, než ten polovrak RTHP (i proto, že můžou pohodlně jezdit na soutěže a rychle se dostanou k zásahu s "mašinou"). My sice jako JPO III taky máme RTHP, ale po opravě karoserie a najeto prdlačku. I přesto jsme vybavení na technický zásahy (plovoucí čerpadlo, motorovou pilu,...) radši nacpali do Avie a je to lepší, než všude tahat za prdelí rybník.
-
Příspěvek od John Duff » 23.08.2015 12:30
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava