Figurína pro TFA
Požární sport, věže, cyklistika, lyže, zkrátka veškerý hasičský nezásahový pohyb
-
Figurína pro TFA
Příspěvek od Dekadent » 12.06.2011 11:20
Zdravím, máte někdo zkušenosti s výrobou figuríny na TFA? Nějaký drobný návod mi už byl řečen, ale bohužel se jednalo, jen o materiál, ze kterého "by to mělo být" tj. písek, pytle, atombordel, a starej boják. Jak to ale udělat, aby to drželo vše pohromadě a mělo to ten správný tvar, mi už nikdo neřekl. Kdyby jste přispěli aspoň drobnou radou z vašich zkušeností, jistě by mi to pomohlo ve výrobě. Děkuji předem za odpovědi K.
-
Příspěvek od Tomáš Otčenášek » 12.06.2011 12:23
Predem se priznavam, ze jsem figurinu nedelal.
Ale kdybych to mel v planu, nebal bych se z topenovek svarit kostru (vcetne kloubu "trubka na trubce"), tu oblekl vyse zminovanymi vecmi a naplnil. Ale je to jen ma myslenka, "streva" figuriny jsem nikdy nevidel.
Ale kdybych to mel v planu, nebal bych se z topenovek svarit kostru (vcetne kloubu "trubka na trubce"), tu oblekl vyse zminovanymi vecmi a naplnil. Ale je to jen ma myslenka, "streva" figuriny jsem nikdy nevidel.
- Oves
Příspěvek od Oves » 12.06.2011 13:23
Jo to já už figurínu vyrobil, jsem od dřeva tak jsem udělal dřevěnou kostru z trámků cca 10x10 cm aby to byl tvar těla, všechny klouby jsou funkční a k jejich výrobě jsem použil několik různých postupů (klouby jsou z kovu, ale i kousků kurtny) . Jakmile byla kostra hotová zvážil jsem ji abych věděl kolik štěrku v pytlích (povodňové) ještě přidat aby měla 8O kg. Pytle jsem připevnil pomocí staré hadice, pásoviny a vrutů. Celou postavu jsem oblekl do vaťáku a vaťákových kalhot. Obličej má vyrobený ze starého přístroje pro měření DT (je to gumový obličej). Slouží dobře na TFA i na výcvik a TC. Foto klidně mailem ale nemám nafocené vše detailně.
Zde je pár fotek:
http://www.pozary.cz/clanek/36631-takti ... -zeravice/
Zde je pár fotek:
http://www.pozary.cz/clanek/36631-takti ... -zeravice/
-
Příspěvek od miroslav čuba » 12.06.2011 16:54
Zdravím... my sme si vyrobili dve figuríny. Jednu spôsobom aký tu uviedol kolega Oves, ale druhú sme vyrobili tak že sme PVC rúrky zaliali betónom a kĺby sme spravili tak že sme do tých rúrok zaliali reťaze a pospájali "končatiny", nebolo treba to už ničím vypchať kedže skelet sám o sebe má skoro 100 kg....
Stačilo figurínu obliecť.

-
- Oves
Příspěvek od Oves » 13.06.2011 08:30
No většinou při tréninku na TFA se tahá reitekovým nebo jak se to píše úchopem, takže za podpaží. Tam jsou trámky tvořící ramena k tomu uzpůsobeny jsou zakulacené a přesahují o cca 15 cm vlastní rám těla. Ty pytle jsou jen vloženy mezi kostru trupu takže drží pod hadicí dobře. Obalené to mám jen tím vaťákem a na noho má jak je vidět přišroubované staré půlitry, které až se prodřou vyměním.
-
Příspěvek od miroslav čuba » 13.06.2011 20:14
...no ona nebola robená čisto pre TFA, robili sme ju kvoli nášmu cvičeniu GL RESCUE, o ktorom tu bol aj článok...
na "TFA" máme tu ľahšiu drevenú...
na "TFA" máme tu ľahšiu drevenú...
-
Příspěvek od miroslav čuba » 13.06.2011 20:29
Priemer PVC rúrok je 100 mm ( klasické odpadové rúrky ) a ich dĺžka je približne rovnaká ako dĺžka kostí človeka vysokého cca 185 cm... takže ak sa trocha poskracujú dostanete požadovanú váhu...
-
Příspěvek od Zdeněk » 14.06.2011 13:27
Čaute, my jsem si udělali figurínu pro výcvik ze starých hadic B. Někde jsem na yoytube viděl jak trénují američtí hasiči výběhy do schodů s figurínou, která byla namotána z hadic. Jde o to vytvořit si z hadic jakoby obrys osoby a stahovat to páskou. Když se u toho použijí 4 (staré, těžké) hadice B, tak už to samo o sobě má dost velkou váhu. Aby to bylo měkčí, tak jsem to obalil molitanem a na závěr oblekl do několika vrstev oblečení. Pokud náhodou přidáte gumáky, tak je možné je čímkoliv naplnit. Ve výsledku pak můžete mít i 90 kg. Našel jsem nějaká videa: http://www.youtube.com/watch?v=x8gGRyCG_rc a http://www.youtube.com/watch?v=isLKlbCM ... re=related tak pro inspiraci. Jinak myslím, že se dají určitě někde sehnat figuríny co jsou ve vitrínách v obchoďácích. Ta je na tahání ale méně příjemná.
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky