V čem běháte závody?
Aktuální problémy, neshody, trable...
-
Příspěvek od Adam Bečka » 22.09.2014 17:51
Jako neříkám že 2 či 3 piva, to také neřeším, to jsem špatně napsal. Myslím, když si někteří dají tolik, že jsou radí za to, že jdou. Pak je to jen ostuda pro všechny hasiče a člověk slyší jen "Ty hasiči furt jen chlastají a nic jiného." Pak je mi to líto.
-
Příspěvek od Bosko Davídek » 22.09.2014 19:08
Jako nebráním se ničemu, ale za mě také PS II (i zásaháče), zásahová obuv, těžký opasky, helmy buď CAMP a nebo výjezdovky.
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: V čem běháte závody?
Příspěvek od vašák mirek » 22.09.2014 21:05
Já to vidím asi tak, že by se mělo odvíjet oblečení podle soutěže. Když se nad tím zamyslím tak na okrsková kola by měly jezdit sbory s neupravenou mašinou a klidně bych pustil i PS 8, protože ne každý sbor vlastní PS 12, natož nadupanou mašinu za x tisíc. Ideální řešení by bylo mašinu losovat a jet pouze s jednou. No a protože se těchto kol účastní SDHasičů, jsem pro PS II a odpovídající obuv(proč ne i sportovní). Jinou věcí jsou různé ligy a tam bych to nechal na možnostech každého, i když jsem přesvědčen, že se to řítí nadupaností mašin do extrému a potažmo průseru.
Ono ty kola od okrskového výše by měly být tak nějak pro všechny a ne jen pro sbory co mají nadupané mašiny a to díky sponzorům, nebo prostě si na to vydělají. My třeba peníze taky vyděláme ale dáváme je jinam. Můj dojem je ten, že ti co na tu mašinu nemají si to jdou jen tak splnit, že se zúčastnili s vědomím, že tam jsou mnohokrát lepší a nemají šanci uspět, ani kdyby měli v družstvu mistry světa v běhu. Řekl bych, že je na tom něco špatně. Prostě to vybavní by mělo být cca stejné. Když už tu někdo zmínil F1, tak mi to připomíná F1 versus trabantcross.
Ono ty kola od okrskového výše by měly být tak nějak pro všechny a ne jen pro sbory co mají nadupané mašiny a to díky sponzorům, nebo prostě si na to vydělají. My třeba peníze taky vyděláme ale dáváme je jinam. Můj dojem je ten, že ti co na tu mašinu nemají si to jdou jen tak splnit, že se zúčastnili s vědomím, že tam jsou mnohokrát lepší a nemají šanci uspět, ani kdyby měli v družstvu mistry světa v běhu. Řekl bych, že je na tom něco špatně. Prostě to vybavní by mělo být cca stejné. Když už tu někdo zmínil F1, tak mi to připomíná F1 versus trabantcross.
-
Re: V čem běháte závody?
Příspěvek od lukas.k » 22.09.2014 21:22
Je to o úhlu pohledu. Člověk musí brát požární sport opravdu jako SPORT. Co to má společného s hasičinou? Dříve, než tuším v roce 2004 vznikly dnešní pravidla, vycházel požární sport z cvičebního řádu.
Pak se z toho začal čím dál víc stávat sport. A dnes to má společné to, že stroj, hadice, armatury a tak dále, jsou sice lehčené, upravené, ale vychází z hasičiny. A je to sport, který spadá pod hasiče. Tady souvislost s hasičinou končí.
Požární sport kromě fyzické kondice na výcviku nic nepřidá. Ale spousta lidí, včetně mě, má přístup takový, že někdo má fotbal, někdo má hokej, někdo má jiný sport... no a já mám požární sport. Makám na tom, abych dostal dolu každou desetinku a potom strávím sobotu na lize se super partou a poznám spoustu lidí. Vážně je to jenom o tom, jestli člověk má přístup typu "to už neni hasičina, to je blbost" nebo "ano, opravdu to neni hasičina, je to sport" :)
A pokud jde o zásahovou činnost - nemám sice ambice být skvělej hasič, profík, jezdit každý týden na výjezd, ale rád jedu občas na námětové cvičení, abych se něco naučil a byl pokud možno něco platný aspoň pro prvotní zásah a jako pomoc zkušenějším jednotkám, kdyby se (nedejbože) něco dělo u nás ve vesnici. :)
Pak se z toho začal čím dál víc stávat sport. A dnes to má společné to, že stroj, hadice, armatury a tak dále, jsou sice lehčené, upravené, ale vychází z hasičiny. A je to sport, který spadá pod hasiče. Tady souvislost s hasičinou končí.
Požární sport kromě fyzické kondice na výcviku nic nepřidá. Ale spousta lidí, včetně mě, má přístup takový, že někdo má fotbal, někdo má hokej, někdo má jiný sport... no a já mám požární sport. Makám na tom, abych dostal dolu každou desetinku a potom strávím sobotu na lize se super partou a poznám spoustu lidí. Vážně je to jenom o tom, jestli člověk má přístup typu "to už neni hasičina, to je blbost" nebo "ano, opravdu to neni hasičina, je to sport" :)
A pokud jde o zásahovou činnost - nemám sice ambice být skvělej hasič, profík, jezdit každý týden na výjezd, ale rád jedu občas na námětové cvičení, abych se něco naučil a byl pokud možno něco platný aspoň pro prvotní zásah a jako pomoc zkušenějším jednotkám, kdyby se (nedejbože) něco dělo u nás ve vesnici. :)
-
Příspěvek od lukas.k » 22.09.2014 21:34
Nadupaný mašiny - je pravda, že my jsme sice odběhali ligu s PS 12, kde je určitá hranice, pod kterou už s neupravenou mašinou moc jít nejde. Zase na druhou stranu, většina těch nadupaných mašin běží stejně na půl plynu, protože je to zase limitovaný rychlostí "předku", hlavně proudařů. A když nestíhá proudař, nepomůže ani sebelepší mašina. ;)
-
Příspěvek od Adam Bečka » 23.09.2014 20:36
vašák mirek a lukas.k přešně tak. Člověk to musí brát jako sport.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od vašák mirek » 23.09.2014 20:42
Bohužel na naši okrskovou soutěž jsem onemocněl a nebyl jsem tam, ale rozesmálo mě když jeden hasič z vesnice kde jsou opravdu na vysoké úrovni, se mě ptal zda budou na louce povolené tretry a zda máme pobitou kladinu a bariéru, aby se nezabodli. Když jsem mu řekl, že jsou jedinní a kvůli nim úpravu kladiny dělat nebudem, rozčiloval se že jim jde o vteřiny. Podotýkám, že postup již měli jistý i bez treter. Jak potom může být nějaké srovnání a nabízí se otázka jestli má smysl vůbec takovou nerovnou soutěž vlůbec pořádat. Zdá se mi to jako přežitek a setrvačnost. My chodíme na okrsek v PS II a sportovní obuvi s neupravenou PS 12
-
Příspěvek od Ivo » 10.10.2014 10:31
No, včera přípravka skládala slib mladých hasičů - příští roku už budou mladší žáci. Na setkání přípravek v Čelákovicích se děckám nechaly dělat montérky s nápisama.
A právě včera zaznělo, že když zbydou peníze, koupí se děckám elasťáky "aby neběhaly v těch neformaných montérkách"
Já to asi nerozdýchám, nechci, aby syn vypadal jako .....
Na tréninky chodí v replice zásahového oděvu, jako "vycházkovou" má vzorně vyžehlenou dětskou PS II s domovenkou, znakem, jmenovkou - jak se patří. Dál sada triček KR/DR dle určení a počasí.
Učím ho aby byl hrdý na uniformu a chránil ji ....
A právě včera zaznělo, že když zbydou peníze, koupí se děckám elasťáky "aby neběhaly v těch neformaných montérkách"
Já to asi nerozdýchám, nechci, aby syn vypadal jako .....
Na tréninky chodí v replice zásahového oděvu, jako "vycházkovou" má vzorně vyžehlenou dětskou PS II s domovenkou, znakem, jmenovkou - jak se patří. Dál sada triček KR/DR dle určení a počasí.
Učím ho aby byl hrdý na uniformu a chránil ji ....
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky