Olej do čerpadla Tohatsu
Nevíte, jak opravit Tatru nebo kam upevnit dýchací přístroj?
-
Olej do čerpadla Tohatsu
Příspěvek od 2stroke » 05.10.2014 12:01
Ahoj , 27.9.2014 jsme dostali nové čerpadlo Tohatsu VC 85 BS , které nahradí stále problémovou PS 12. Jelikož je to 2-takt a má oddělené mazání , musí se lít olej zvlášť do nádobky. Chci se zeptat , kdo má toto čerpadlo , tak jaký olej používáte. Mě v hasičárně nikdo nevěří , že se musí koupit lepší olej než M2T. Měl jsem motorku s tím samím olejovým čerpadlem Mikuni a lil jsem plnou syntetiku od Motulu. Ted tam někdo nalil nějakej Mogul 2T. Myslíte že je to v pořádku ? http://maziva.heureka.cz/mogul-2t-1l/#u ... tAodcl4ArQ
Osobně se mi to moc nezdá.... Ale to nikomu v hasičárně nevysvětlim :-) . Díky za odpovědi
Osobně se mi to moc nezdá.... Ale to nikomu v hasičárně nevysvětlim :-) . Díky za odpovědi
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
-
Re: Olej do čerpadla Tohatsu
Příspěvek od Hasič Ondřej » 05.10.2014 20:08
Jak píše Martin nejlepší je to co doporučuje výrobce. Ale M2T určitě ne!
-
Příspěvek od Petr 71 » 06.10.2014 07:34
Já jsem myslel, že mazut se pálí už jen v zaoceánských lodích? ;) Ale teď vážně. Jak už psali kluci, v návodu by specifikace oleje měla být uvededá. Rychle jsem proběhl pár odkazů z googla a specifikaci měli uvedenu jen u čtyřtaktních motorů, u dvoutaktu ne. Největší nebezpečí tady plyne z nastavení přiměšování olejového čerpadla. Je možné, že na dálném východě s něčím takovým, jako minerálním olejem vůbec nepočítali a čerpadlo je nastaveno nejméně na polosyntetiku, tedy 1:50. Pokud tam nalijete "emdvětéčko", o jehož vlastnostech netřeba pochybovat a které se má míchat v poměru přibližně 1:33, tak tento olej nemusí stačit při určitých podmínkách (např. při vysokých teplotách a otáčkách nebo naopak v zimě zatuhne v hadičce) motor dostatečně mazat a hrozí jeho zadření! Navíc rozdíl stokoruny mezi litrem M2T a kvalitní polosyntetikou je při 50 litrech spotřebovaného paliva zanedbatelný. Sám jsem do Jawy lil Motul 510, ten nekouří a voní. :)
-
Příspěvek od Zdeněk H » 06.10.2014 08:58
Na každém oleji máš napsanou specifikaci (normu). U toho Mogulu 2T je napsaná API - TB, to je málo. Hledejte oleje které mají normu vyšší, t.j. API - TC, API - TD (podle písmenek v abecedě, čím vyšší, tím "kvalitnější").
Jak píše Martin, používal bych olej doporučený výrobcem.
Jak píše Martin, používal bych olej doporučený výrobcem.
-
Příspěvek od Radim Štikar » 06.10.2014 12:07
Máme TOHATSU VC82ASE. Co se týče oleje, dávejte pozor na dva parametry:
- Specifikace. Tohatsu potřebuje API TC. Nikdy nepoužívejte v moderních dvoutaktech M2T (API TB) - olejový film se z válce strhne a plochy se dřou nasucho !!!
- Olej musí být určený pro systémy odděleného mazání. Některé vysoce kvalitní závodní oleje mají omezenou dobu skladování. Časem v nádržce zpolymerují a ucpaly by přívodní hadičky / čerpadlo mazání, což by pro motor byla konečná.
U nás používáme plně syntetický olej SynPower 2T, předředěný, se sníženou kouřivostí. Výrobce neuvádím, aby to nebylo bráno jako nepovolená reklama.
- Specifikace. Tohatsu potřebuje API TC. Nikdy nepoužívejte v moderních dvoutaktech M2T (API TB) - olejový film se z válce strhne a plochy se dřou nasucho !!!
- Olej musí být určený pro systémy odděleného mazání. Některé vysoce kvalitní závodní oleje mají omezenou dobu skladování. Časem v nádržce zpolymerují a ucpaly by přívodní hadičky / čerpadlo mazání, což by pro motor byla konečná.
U nás používáme plně syntetický olej SynPower 2T, předředěný, se sníženou kouřivostí. Výrobce neuvádím, aby to nebylo bráno jako nepovolená reklama.
-
-
Re: Olej do čerpadla Tohatsu
Příspěvek od SDH Březno » 08.10.2014 13:16
Ahoj, na této stránce je o TOHATSU článek i s tabulkou s náplněma: TECHNIKA - ostatní technika - starší 23.11.2008. Snad vám to všem pomůže.
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz