Zákony, vyhlášky, nařízení a pokyny pro činnost jednotek.
-
Hynek Obroučka
Příspěvek
od Hynek Obroučka » 07.09.2014 16:13
Jsem taktéž ze středočeského kraje a nikdo u nás (ani VJ, VD, ani NDT) žádnou kartičku nemá. Přijde mi to jako naprosto zbytečné, ostatně mi to přijde úplně stejně zbytečné, jako nošení dokladů - ty musí mít pouze strojník a to jen ty potřebné pro řízení vozidla ve smyslu zákona č.361/2000 Sb. O provozu na pozemních komunikacích ve znění pozdějších předpisů. Alespoň si je nikdo nezničí nebo neztratí. Celkem si nedokážu představit, že u zásahu na někoho vytahuju nějakou kartičku. Prostě prohlásím, že jsem velitel zásahu a to musí i ze zákona komukoli stačit.
-
Hynek Obroučka
Příspěvek
od Hynek Obroučka » 07.09.2014 16:20
Editace mi trvala nějak dlouho, tak ještě dodatek, už to nešlo odeslat:
Odbornou způsobilost máš počínaje okamžikem jejího získání, respektive předložení příslušnému HZS kraje, které na základě potvrzení o absolvování kurzu V40 (resp. V16) vystaví osvědčení. Pak jsi veden jako velitel družstva. Osvědčení o odborné způsobilosti je ze zákona Tvým majetkem, nikdo Tě ani nemůže nutit aby bylo někde uložené, nechť si ho okopírují, ale originál měj uložený vždy u sebe doma mezi ostatními doklady, je tomu tak i u odborných způsobilostí příslušníků HZS - taky mají u HZS uloženy jen kopie. Takto v rozporu s platnou legislativou byly odborné způsobilosti i přes můj odpor uloženy hromadně kdesi u pražských dobráků na základě pochybného nařízení rady velitelů z MSH Praha. Jak je tomu dnes nevím, už jsem po přestěhování několik let zpět ve středočeském kraji.
-
Radek Vojík
Příspěvek
od Radek Vojík » 08.09.2014 12:19
A navíc ta průkazka je stejně "Platné jen společně s občanským průkazem"... Nošení dokladů již popsal Hynek výše.
-
Matěj Zrucký
Příspěvek
od Matěj Zrucký » 29.09.2014 17:27
Ahoj mám dotaz: dnes přišly na obec osvědčení o odborné způsobilosti členů jednotky a sekretářka mi odmítla vydat originály, že prý obec je zřizovatel a já jako velitel jednotky (i členové jednotky kterých se osvědčení týka) mám nárok pouze na kopie. Jak se píše víše v diskuzy, osvědčení je majetkem toho kdo skolením prošel. Tak jak mám teď postupovat?
-
PZ2
Příspěvek
od PZ2 » 29.09.2014 19:59
Pokud nejste v jednotce vlastníci velkého ega nebo na obci nejsou hajzlové, nechal bych to být. Osvědčení jsou vlastnictvím těch co je získali, ale z praxe mám zkušenost, že je mnohem lepší mít osvědčení pěkně někde po kupě. Kvůli dobrému přehledu o akceschopnosti (propadající osvědčení), kvůli tomu, že originál spoustu lidí po pěti letech doma nemůže najít nebo k prodloužení přinese poněkud použitou kuchyňskou podložku pod talíř. Osvědčení stejně prakticky potřebujete, když přijde kontrola SPD, a ta stejně většinou probíhá na obci nebo ve zbrojnici. Anebo, když by někdo přecházel do jiné jednotky ( pak mu samozřejmě nesmí být odepřeno vydání osvědčení na vyžádání - to jsem narážel na ty hajzly). Zkrátka pro mne, který zajišťuje prodloužení a evidenci osvědčení, je lepší, když velitel vytáhne všecna osvědčení z jednoho šuplíku, něž když se to shání 14 dní různě po bytech bejvalek a jiných zajímavých destinacích
:-)
-
Matěj Zrucký
Příspěvek
od Matěj Zrucký » 29.09.2014 20:58
Vlastníci velkého ega nejsme :) ale rád mám ve svých věcech pořádek a nemám rád když se mi do toho nekdo s..e zvlášť když o tom ví kulový (myšleno tu obecní zaměstnankyní)...velitel jsem 9tý rok a vedu si složky členů jednotky včetně těchto osvědčení, odborností na pily a DT, odbornou přípravu a celou agendu jednotky a teď najedou že mi je nedá a blalbla nehledě na to že mám u sebe asi 15 předešlych originálů což asi ani netuší...tak proto jsem se ptal jak jí mám vysvětlit že na kopii má právo ona a ne já..
-
Hynek Obroučka
Příspěvek
od Hynek Obroučka » 29.09.2014 21:17
Úplně stačí, když je jedna kopie na úřadě a druhá u velitele jednotky. Originál jedině doma v šanonu s dalšími dokumenty. I u HZS poztrácely zodpovědné úřednice klukům origilnály a nejednou museli dokonce znovu do kurzu - neb se prostě nenašly. Nechci se skutečně nikoho dotknout, ale já chci mít pořádek ve svých dokumentech.
-
PZ2
Příspěvek
od PZ2 » 29.09.2014 21:18
V tomhle případě kašli na sekretářku, je to na dohodě mezi Tebou a starostou- to je Tvůj nadřízený a partner pro tenhle dialog. Normálně bych sekretářku ignoroval a obešel . Starostovi zajišťuješ organizaci akceschopnosti, dáváš členům potvrzení do ruky, když jdou třeba na opakovačku. Takže je to o dohodě, kde bude osvědčením líp. Hlavně bych mu jemně naznačil, že ty osvědčení nejsou "obecní", ale těch členů, takže ani jeden nemáte právo je zadržovat a děláte to vlastně jen z organizačních důvodů s tichým souhlasem členů (nebo o tom kolikrát ani nevědí což je skoro taky souhlas :-) ). Taky když přijde na obec (na jednotku) kontrola SPD, stejně u toho budeš, a hlavně SPD bohatě stačí založené na úřadě ty kopie.
-
PZ2
Příspěvek
od PZ2 » 29.09.2014 21:31
To Hynek: jistě klukům na stanici samozřejmě osvědčení neberu, je to jejich obživa, když si to ztratí, tak sami musí žádat ŠVZ o duplikát. V dnešní době dokonce ani to osvědčení stanici nemusí opustit, protože u nás se to obvykle scanuje a mailuje. Trochu nechápu, proč "museli" jít znovu do kurzu, když každý kdo osvědčení vydává ho musí evidovat a být schopen vystavit duplikát. Ale to je jedno. Ale určitě mi uvěříš že např. u 50 dobrovolných jednotek je vždy určité procento bordelářů, a ne každý má své věci v pořádku. Zatímco ten velitel je v pořádku mít musí.
-
Hynek Obroučka
Příspěvek
od Hynek Obroučka » 29.09.2014 22:09
Proč museli do kurzů? Protože byli v kurzu ještě v bývalém pražském učilišti jehož záznamy tak nějak už léta neexistují. A když se ztratil jediný originál letitého osvědčení, tak to bylo v pytli... Prostě takový jeden státní bordýlek, pravda, už je to taky několik let zpátky...
Samozřejmě chápu, že lidi jsou bordeláři. Každopádně originál v tom případě nikdy na úřadě a vždy u velitele. Na obci jenom kopie od všeho...
-
Radek Vojík
Příspěvek
od Radek Vojík » 03.10.2014 07:21
Já už se ani s originály osvědčení nevzrušuji, to bych neprodloužil nikomu nic. Prostě vystavuji duplikáty. I když jsou výjimky... :-) Při nástupu do funkce před deseti lety jsem převzal excelovskou tabulku celého okresu, ve které doposud pracuji, takže evidenci mám téměř dokonalou.
-
Eduard Gúth
Příspěvek
od Eduard Gúth » 26.10.2014 19:24
Tak už to neřešte kartičku už mám vystavuje jí HZS kraje. Někde ji nevystavují někde ano.
Zpět na „Legislativa“