Smutné je že po likvidaci jednotek volají někteří "taky"hasiči. Stačí kouknout do sousedního vlákna. Z JPO III do JPO II.Pepíček Nováků píše:FiremaneKHK v podstatě jsi nemohl ani nic jiného čekat. Ono je strašně jednoduché naříkat a brečet, že nás nikdo nemá rád. A nikdo nám nic nedá. Rád bych se zeptal všech ubrečených hasičů co udělali pro to aby to tak nebylo. Velice si přeji aby k likvidaci jednotek nikdy nedošlo. A ono snad nikdy nedojde, bez dobrovolných hasičů nemůže celý systém fungovat.
Asociace velitelů JSDH
-
- Kontaktovat uživatele:
Re:
Příspěvek od vašák mirek » 31.07.2014 19:18
- Filip Foukal
Příspěvek od Filip Foukal » 01.08.2014 11:15
-
Příspěvek od Kamil Holek » 01.08.2014 11:26
-
Příspěvek od Josef Černý ml. » 01.08.2014 12:20
Podobný pokus o založení asociace jsem taky prováděl. Dokonce jsem měl možnost jednat s deseti VJ, jednalo se o schůzku k vytvoření stanov, aby se pak asociace mohla zaregistrovat na MVČR. Na schůzku jsem přijel natěšen, jak se domluvíme a všechno pak bude sranda. Opak byl pravdou, protože se nenašla shoda v tom, jak to bude fungovat. Jeden v tom viděl zisk (finanční)a druhý zase myslel, že do týdne bude mít v garáži místo traktoru s PPS nové Terno. Tak jsem tam seděl docela rozladěn, protože prvotní účel této asociace je úplně jinde. Když jsem nastínil svou představu tak mi bylo sděleno, že je nezajímá, co bude asociace pro hasiče jako takové, ale co udělá pro ně. Tak jsem spadl zpátky na zem a řekl jsem si, že to snad bude později. To jen tak na okraj. Je možné, že jsem se jen setkal se špatnou skupinou.
Tak jinak souhlas s Filipem, protože první základ je podílet se na vytvoření nějakého systému. A řešit jednotlivé problémy až pak. Myslím, že když začne fungovat systém, pak spousty problému odezní. Jen si je třeba uvědomit, ne každá změna bude pro každého dobrá.
S pozdravem Pepa.
-
Příspěvek od Ex-professo » 01.08.2014 13:31
Takže, podle mého názoru, by členové takové asociace měli hlavně přijmout stávající systém, prosazovat a ctít ho i před vlastními potřebami. Systém se nestaví na základě výkřiků brečících jednotlivců.
Kopat bezhlavě za všechny, neznamená kopat dobře.
Ex-p.
-
Příspěvek od Lukáš -X- » 01.08.2014 14:59
Systém je a funguje. Ono v našem státě v podstatě všechno funguje.
Souhlasím, že je "přejednotkováno". Naše město (bývalé okresní, +/- 30 000) obyvatel má samozřejmě CPS a JPO III/1, to chápu, i si myslím že vzhledem k průmyslové zóně by to mohlo být III/2, ale .... Město kromě JPO III zřizuje v okrajových částech další 4 JPO V. Výjezdů mají cca 1-2 za 5 let. Možná tedy jakási regulace nebo rozlišení na JSDH a "závodní sbory" by nebyla od věci. A to prosím nijak nesnižuji jejich zapálení do PÚ a občas nějakých brigád. Jen to lze vykonávat i pod sdružením. Stejně se takto ta činnost dubluje.
Co bych čekal od asociace?
Sdružování aktivní jednotek. Takových, které chtějí dělat. Pozor - ne jezdit k výjezdům, ale dělat. Školit se, pořádat různé výcviky, praxe, stáže. Aby pomohla velitelům třeba s žádostmi, smlouvami. Aby si navzájem vyměňovali zkušenosti kdo co dělá, jak to dokázal a naopak, kdo co už nedělá a proč.
Nejsnadnější by bylo, kdyby se iniciativy chopilo SH ČMS. Někde, co mám informace, to funguje. Pak tedy nechť to dotyční popíší a dají jako námět ostatním.
U nás je rada velitelů orgán, co pořádá okrskové soutěže a požírá párky na schůzích. Nikoho z těch lidí jsem na výjezdu nikdy nepotkal a ani bych k pokročilému věku zřejmě nemohl.
Takže, přestaňme brečet, kritizovat, a pojďme pracovat.
Vždyť má většina z nás společný cíl ...
-
Příspěvek od Ex-professo » 01.08.2014 16:04
-
-
Příspěvek od Phoenix74 » 01.08.2014 20:42
-
- Kontaktovat uživatele:
Re:
Příspěvek od Petr Gajdošík » 02.08.2014 00:02
Souhlasím s tím, že je chyba i na straně některých jednotek. Nevím jak u Vás, ale v našem okrese je přes 100 jednotek, tak je jasné, že bude část bez jakéhokoliv zájmu o tu "pravou" činnost jednotky.Phoenix74 píše:Hezký večer kolegové hasiči. Dobrovolným hasičem jsem téměř 20 let. Poslední 4 roky působím jako představitel Odborné rady velitelů při OSH Kutná Hora. Jen pro kolegy ce psali dnes příspěvky, je mi 40 let a jsem aktivním hasičem v JPO lll. Čili jenom nesedím a nepožírám párky. V rámci práce naší ORV připravujeme pro dobrovolné hasiče našeho okresu mnoho akcí. Dárcovství krve, sportovní soutěže, kurzy první pomoci, kurzy vodní záchrany, společný výcvik s HZS a tematické odborné přípravy. To vše nad rámec povinných školení strojníků a velitelů. Myslím si že pro členy jednotek toho děláme docela dost. Bohužel máme opačný problém a to nezájem jednotek se čehokoliv zúčastnit. Tak se tedy nezbývá než zeptat není chyba na obou stranách? Osobě si myslim, že další sdružení celé věci nepomůže.
Osobně (jako propagátor AVJSDH) vím, že to není úplně ideální cesta. Sám bych nejraději preferoval variantu, kdyby se např. SH ČMS a její rada velitelů nějak globálně těch jednotek zastala. Ale připomeňte mi někdo, kdy nějaký představitel někde mluvil (nebo "loboval" u politiků) např na téma financování jednotek od obcí, narovnání vztahu s HZS v některých krajích nebo třeba ohledně postavení členů jednotek vůči svým zaměstnavatelům....
http://www.sdhkostelec.cz
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Asociace velitelů JSDH
Příspěvek od vašák mirek » 02.08.2014 10:08
Z mého pohledu.
AV těžko bude mluvit do rozpočtů té které obce. Je to na na nich kolik peněz mohou ze svého rozpočtu uvolnit.
Vztahy zaměstnance a zaměstnavatele. Těžká situace. Zaměstnavatel nasmlouvá zakázky a ty je potřeba plnit. Těžko po něm chtít aby měl v zásobě brigádníka "na hřebíčku" který zaskočí za člena jednotky. To se může stát, že si dotyčný bude muset vybrat. Buď hasiči nebo práce.
Také těžko bude někdo nutit HZS aby povolávala tu kterou jednotku, jen kvůli AV.
Můj názor. Je potřeba využít voleb do OSH a přestat na ně koukat zkrz prsty. Zvolit lidi co mají zájem pracovat. Předsi jen je to organizace se kterou je třeba počítat a může mít vliv i na KSH, potažmo na Kraj.
Zlepšit vztahy s HZS (klidně i formou místní AV) ptát se co oni očekávají od té které jednotky a začít spolupráci mezi jednotkami tak aby to obsáhlo potřeby HZS. Pro rýpaly. I JPO V jsou pro HZS potřebné. Už třeba jen znalostí místa a vodních zdrojů v té které vesnici.
A jistě by se našlo mnoho dalších řešení.
Bohužel jak to tak vyznívá AV by měla vzniknout jen proto aby řešila problémy MÉ jednotky a to je špatná úvaha a špatý směr.
Mimo jiné jsem názoru zlepšit vztahy JPO a SDH. Obojí FUNGUJÍCÍ dohromady skýtá i výhody a to i v přísunu peněz a věřte, že lépe se jedná se starostou obce o investici, když mu sdělíte, že na polovinu jste si vydělali. U nás to tak funguje.
Jen stát s nataženou rukou, to see za chvíli přestane líbit. Navíc SDH může připravit mládež a ruku na srdce, až skončíte aktivní činnost v jednotce, se hasičiny úplně vzdáte? Já tedy ne! Vždyť ti starší mohou pomoci s opravou techniky a úpravami hasičárny, prostě každý si nějaké to uplatnění najde. Jen jim nesmíme dávat najevo, že jsoiu zbyteční a nepotřební, sami k tomuto dospějeme časem.
Vždyť jsme dobrovolní hasiči a děláme to pro radost a pocit, že jsme tu a připravení pomoci lidedm v nouzi. A o to tu předsi především jde ne?
-
Příspěvek od Petr Kresl » 02.08.2014 15:10
- Filip Foukal
Příspěvek od Filip Foukal » 02.08.2014 19:58
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od vašák mirek » 03.08.2014 12:26
Jinak je celá akce zbytečná.
-
Příspěvek od Hlinka Tadeáš » 03.08.2014 13:12
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od vašák mirek » 03.08.2014 13:57
To že někde něco nefunguje tak jak má, je chyba a to chyba lidí, kteří si zvolili své zástupce a ti jsou k ničemu. Ve své podstatě to samé se může stát i s AV.FiremanKHK píše:Ona je nějaká představa co by chtěla asociace, ale nejdříve jsem chtěl zjistit kolik by do toho šlo jednotek a jaké mají problémy než začneme dávat něco na papír. A najedou jsem zjistil, že má zájem 10 jednotek a dokonce podle komentářů, že by toto měla zajištovat rada velitelů pod SH ČMS- tak proč dodneška nic neřešíla?? Proč by to měla řesit tato rada, která nemá nic společného s jednotkama? Na jednu stranu se píše, že JSDH a SDH by se mělo oddělit a najednou SDH má řešit veči jednotek a měst?? A nejvíc mě dostalo, že z asociace ze zakládajících si chce někdo namastit kapsu?? tak to je góóól:-( V životě mě tahle myšlenka ani nepadla. Chtěl jsem hlavně hájit zajmy fungujících jednotek, měst což do dneška nikdo nědělá spíš mě připadne, že fungujícím jednotkám se hazí klacky pod nohy.
Otázka je kdo hází fungujícím jednotkám klacky pod nohy. Obec? HZS? SH ČMS?
Proč se zde stále volá po oddělování SDH a JSDH? Někde toto spojení funguje a přináší to výhody. Není třeba cestou vzájemná domluva?
Nesmíme zapomínat na to, že někde se něco budovalo leta a většinou přes sto let a některá JSDH stále užívá techniku a funguje v hasičárnách postavených našimi předky a najednou jim sdělíme aby se sebrali a vypadli? Pokud se použije rozum a takt nechá se pokračovat v činnosti ke spokojenosti všech. Mělo by přestat vzájemné přehlížení zkrz prsty a nebojím se to říci pohrdání, těmi co dělají hasičinu trochu jinak než jen účastí v JSDH.
Ještě dodám, že je opravdu potřeba říci veřejně co by mělo být náplní AV. Tak by mohla získat větší podporu, protože by se o ní začalo mluvit.
Můj názor jsem již napsal a to postupně dávat do pořádku stávající systém. Čím více institucí tím větší bordel a větší hádky.
Jen tak na okraj. Vždy budou o jednotkách rozhodovat lidé, kteří v nich nejsou. Jinak to prostě nejde. Můžem to vzít od prezidenta ČR, přes parlament až dolů.
-
Příspěvek od Josef Černý ml. » 03.08.2014 20:50
FiremanKHK píše:Ona je nějaká představa co by chtěla asociace, ale nejdříve jsem chtěl zjistit kolik by do toho šlo jednotek a jaké mají problémy než začneme dávat něco na papír. A najedou jsem zjistil, že má zájem 10 jednotek a dokonce podle komentářů, že by toto měla zajištovat rada velitelů pod SH ČMS- tak proč dodneška nic neřešíla?? Proč by to měla řesit tato rada, která nemá nic společného s jednotkama? Na jednu stranu se píše, že JSDH a SDH by se mělo oddělit a najednou SDH má řešit veči jednotek a měst?? A nejvíc mě dostalo, že z asociace ze zakládajících si chce někdo namastit kapsu?? tak to je góóól:-( V životě mě tahle myšlenka ani nepadla. Chtěl jsem hlavně hájit zajmy fungujících jednotek, měst což do dneška nikdo nědělá spíš mě připadne, že fungujícím jednotkám se hazí klacky pod nohy.
Kolego to nebylo myšleno na tebe ta namaštěná kapsa, ale jen jsem ti říkal co jsem zažil když jsem o tom jednal. Bohužel taková je realita a pár lidí takových v začátkách potkáš.
-
Příspěvek od Phoenix74 » 03.08.2014 21:55
Musím reagovat na tvůj příspěvek. Buďto nečteš co se tu píše, nebo prostě jenom nechceš slyšet. Znám stovky jednotek, které velice úzce spolupracují s SDH. Dokonce jednotka sídlí v hasičárně která patří SDH. Nejedno hasičské auto ve výjezdu patří SDH. A co třeba peníze za sběr železa a zisk ze zábav a plesů které jdou na vybavení jednotky. Nevím jak si přišel na to že jednotky nemají nic společného s SDH. OSH nám platí nebo přispívá na odbornou přípravu členů jednotek. Dál bych se tě zeptal kdo fungujicim jednotkám háže klacky pod nohy? Co by jsi konkretně chtěl změnit v legislativě? Rád bych slyšel konkrétní problémy. Jako představitel ORV mohu na okresní a krajské úrovni tyto problémy řešit.FiremanKHK píše:Ona je nějaká představa co by chtěla asociace, ale nejdříve jsem chtěl zjistit kolik by do toho šlo jednotek a jaké mají problémy než začneme dávat něco na papír. A najedou jsem zjistil, že má zájem 10 jednotek a dokonce podle komentářů, že by toto měla zajištovat rada velitelů pod SH ČMS- tak proč dodneška nic neřešíla?? Proč by to měla řesit tato rada, která nemá nic společného s jednotkama? Na jednu stranu se píše, že JSDH a SDH by se mělo oddělit a najednou SDH má řešit veči jednotek a měst?? A nejvíc mě dostalo, že z asociace ze zakládajících si chce někdo namastit kapsu?? tak to je góóól:-( V životě mě tahle myšlenka ani nepadla. Chtěl jsem hlavně hájit zajmy fungujících jednotek, měst což do dneška nikdo nědělá spíš mě připadne, že fungujícím jednotkám se hazí klacky pod nohy.
-
-
- Kontaktovat uživatele:
Re:
Příspěvek od Petr Gajdošík » 03.08.2014 22:51
Zopakoval bych, že existence a činnost SDH (SH ČMS) je nezastupitelná, soutěže, mládež a výchova členů. Model, že v jednotce jsou členové SDH je z mého pohledu bezproblémový. Sdílením prostředků (auto, zbrojnice) považuji skoro za samozřejmost. Přesto jsem si jistý, že SH ČMS využívá neznalosti lidí, jak to s těmi hasiči je (tolik diskutované rozdělení SDH a JSDH) a jsem přesvědčen, že pro jednotky nic zásadního nedělá a skoro bych řekl, že u nás se tím ani nezabývá. Když si pročtu zápisy z jednání ORV u nás v okrese za poslední rok, tak tam nic nevidím. Pokud je to někde jinak, tak je to super.Phoenix74 píše:Ještě bych se rád zeptal co konkretně ORV do dneška nevyřešila? Píšeš že nic, zajímalo by mě s čím si radu oslovil. Co tě zajímalo, jaký jsi měl problém? Pokusím se Ti odpověď nebo Ti pomoci.
Bohužel jsem se nikde nedočetl, že by SH ČMS i na celostátní úrovni (vláda, poslanci, GŘ HZS) "lobovali" za jednotky... ale to už se zase opakuju
http://www.sdhkostelec.cz
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky