Zdravím, nemáte někdo zkušenost s proudnicí C, která by měla malý průtok vody např 150-200l/min, tím pádem větší tlak na výtupu? Děkuji za odpovědi
Napadlo mě zakoupit např proudnici Supon D25, pokud by na ní šla dát koncovka C52 to by bylo asi nejlepší řešení, má někdo?
Proudnice C s nízkým průtokem
Nevíte, jak opravit Tatru nebo kam upevnit dýchací přístroj?
Příspěvek od » 04.05.2014 11:52
Díky za radu, ještě mě napadlo, co třeba toto http://www.probo-nb.cz/proudnice-turbo-supon-d25.html a dát tam přechod na C52, který stojí 180,- jelikož tato D25 má pracovní tlak 1,6MPa což je 16 BAR a to už je pěkný tlak :-)
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 04.05.2014 14:08
A není ono lepší koupit prudnici C, která má regulaci průtoku - což má každá aspoň trochu lepší...
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 04.05.2014 16:12
Dle mého nemá jako stálý tlak 16 bar na proudnici co dělat, ale na to ses neptal. Ale stejně - když omezíš průtok regulací na céčkové proudnici, dosáhnež téhož jako když vezměš déčkovou proudnici, protože prostě zmenšíš ten průtočný otvor pro vodu a vzroste tlak, to je základ hydrodynamiky. Tím logicky vzroste tlak v celém hadicovém vedení a rozumný strojník ten tlak okamžitě sníží, protože se dostane mimo běžné provozní parametry čerpadla CASky, mohlo by to vést v krajním případě až k poškození čerpadla (abys měl někde na konci 16 bar, musel by strojník tlačit třeba 22 a to už je sakra hodně. Mimochodem hadice mají jako maximální provozní tlak 16 bar... Čili když chceš mít na proudnici 16 bar a počítáš se ztrátama v hadicovém vedení (proudnice přímo na výtlaku CASky je k ničemu, že), dostáváš se přes garantovaný provozní tlak běžných zásahových hadic - pak už hrozí jejich protržení nehledě k tomu, že se (ALE POUZE KRÁTKODOBĚ) zkouší na daleko vyšší tlak.
-
Re: Proudnice C s nízkým průtokem
Příspěvek od Roman Žilka » 04.05.2014 19:10
Já bych jenom k Hynkovi doplnil, že držet proudnici při tlaku 16 bar chce docela velkého chlapa. Turboproudnice jsou většinou konstruované tak, že účinně hasí už od tlaku 4 bar. Stejně tak se na nich dá běžně nastavit průtok už od 100 l/min (až po 400), takže podle mě optimální řešení. Nevymýšlel bych vymyšlené.
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz