Informace pro zájemce o práci u HZS ČR
-
Informace pro zájemce o práci u HZS ČR
Příspěvek od Matess » 28.03.2014 10:36
Existují samozřejmě informace na stránkách hzs, ale spousta lidí o nich ani neví (mnohokrát se to potvrdilo).
Jedná se primárně o informace k přijetí do služebního poměru na pozici ,,výjezdových" hasičů.
Takže:
Kdo se může stát příslušníkem HZS?
- Osoba musí být starší 18 let
- Osoba musí být trestně bezúhonná a způsobilá k právním úkonům
- Osoba musí mít minimálně středoškolské vzdělání ukončené maturitou
- Osoba nesmí vlastnit živnostenské oprávnění
- Osoba nesmí být v žádné politické straně
- Osoba musí splnit zdravotní, tělesnou a osobnostní způsobilost
- A samozřejmě musí podat žádost o přijetí k HZS
Jak podat žádost o přijetí k HZS?
- Žádost může být vypracovaná volnou formou a nebo na připraveném formuláři, který je ke stažení zde http://www.hzscr.cz/clanek/prihlasky-k- ... izeni.aspx . K žádosti je nutné přiložit strukturovaný životopis. Neobtěžujte se o předkládání výpisu z rejstříku trestů, maturitních vysvědčení, různých kopií osvědčení o odborné způsobilosti, apod. Toto všechno budeme dokládat později, až se vás sbor rozhodne oslovit na výběrové řízení.
- Žádost o přijetí k HZS se podává písemnou formou. A to buď ve formě elektronické (mailem) a nebo přímo fyzicky na personálním oddělení daného kraje. Samozřejmě je vždy lepší s vytištěnou žádostí zajít osobně na personální oddělení , kde se můžu podrobněji doptat na vše, co mě zajímá. Nikdo mě hlavu neutrhne!
To samé platí už při rozhodnutí, stát se hasičem. Místo dotazů na požárech, jak v daném kraji podat přihlášku, je stokrát jednodušší zvednout telefon a zavolat (lepší osobně) na personální - opět vám hlavu nikdo neutrhne a dostanete pravdivé imformace!
Většina personálních vám bude říkat, ať sledujete stránky na volné pozice, kde se nabídky objevují - NESMYSL a ztráta času! Snad jednou jsem viděl, že by HZS kraje zveřejnilo volnou pozici. Takže pokud o práci opravdu stojím, zvednu telefon, domluvím si schůzku a zajímám se, zajímám se, zajímám se....Můžu mluvit s velitelem stanice, s personalistou, navštívit jednotlivé stanice a poptat se velitelů čet, atd... Tím nemyslím každý týden otravovat, ale zajímat se průběžně.
Jak probíhají testy osobnostní, zdravotní a tělesné způsobilosti?
- Po oslovení personálním oddělením k účasti na výběrovém řízené musí každý uchazeč projít těmito testy.
-Test tělesné zdatnosti se skládá ze dvou testů silových a jednoho vytrvalostního. V každém silovém si uchazeč může vybrat ze dvou variant. V prvním kliky nebo shyby. V druhém leh-sed nebo přednožování v lehu. Ve vytrvalostním testu se VŽDY plave.
- Jsou dány výkonnostní tabulky VK1-VK6 rozdělené podle věku. Uchazeč jde podle tabulky VK1. Minimum pro jednotlivé disciplíny je :
kliky - 35 kliků v limitu 2 minut
shyby - 11 shybů na hrazdě
sed-leh - 46 shybů v limitu 2 minut
přednožování v lehu - 46 přednožování v limitu 2 minut
plavání - vzdálenost 200 metrů za 4:36
To je minimum u každé disciplíny, kterou každý uchazeč musí splnit. Potom je bodové minimum, které je celkově 105 bodů. Všechny disciplíny v minimum provedení dají dohromady pouze 100 bodů (25+25+50), takže pro úspěšné splnění musí uchazeč v některé disciplíně získat body navíc za vyšší počet. Věřte, že u přijímaček je real cca 60 kliků, 70 sklapovaček a 200m plavání pod čtyři minuty.
Důležité : Ten, kdo pochybuje o svých možnostech a hádá se na požárech, jestli mu stačí zaplavat za 4:36 nebo musí trénovat rok na 4:35, ať udělá službu všem a vůbec to nezkouší! Člověk, který chce být hasič, toto minimum musí zvládnout o půlnoci s chřipkou v těle, jinak nemá u hasičů co dělat.TEČKA.
Zdravotní způsobilost se skládá ze všemožných vyšetření v nemocnici. Je to kolečko na celý den, kde vás jednotlivé oddělení proklepnou od hlavy až k patě. Vyšetření moči, krve, ušní, nosní, kožní, sluch, zrak, psychiatr, pohybový aparát, prostě všechno. Dělá se i vyšetření na přítomnost omamných látek v krvi, takže u sboru si moc nezahulíte. Mimoto musíte na vyšetření k zubaři na chrup a pár dalších vyšetření bokem nemocnice. Stav musí být klasifikace A.
Důležité : Otázky typu. Mám silné astma, ale v současné době jsem v pohodě, mám deset dioptrií, ale když svítí pěkně sluníčko, tak vidím hezky nebo mám vyhazovací koleno, ale když na to šlapu rovně, tak mě nevyletí - můžu se dostat k hasičům?...... Znovu platí, co už bylo řečeno...Buďte soudní a kašlete na to!
No a psychologické vyšetření se skládá z neuvěřitelného počtu testů, které trvají cca 10 hodin v kuse. Od kreslení stromů, osob přes několik set otázek, jestli vás často bolí hlava a jestli by jste byli rádi v loďce na širém moři, až po testy reakce na podněty, rychlost rozhodování, pohovor s psychologem atd... Tyto testy nejdou ovlivnit ničím, co by člověk mohl natrénovat. Věřte, že testy jsou velmi důmyslně nastaveny a jakýkoliv pokus o lživé odpovědi se vám vrátí. Jediná rada je : Vyspat se na ně, klid a hlavně popravdě! Testy jsou celé poskládané tak, aby po celou dobu byl uchazeč ve stresu. Různé časy na jednotlivé testy z nichž se některé nedají v časovém rozpětí stihnout(je to v pořádku) a honem na další. Všechno to má za účel, co nejvíc vás držet v napětí a prověřit, zda jste schopni po celou dobu dělat věci správně a s rozvahou. Pro někoho v pohodě, pro jiného smrtící.
Toto všechno se samozřejmě může v drobnostech lišit kraj od kraje, ale existují telefony a rychlým patří svět.
Základní informace, včetně všech potřebných vyhlášek, SIAŘů, jde dohledat na http://www.hzscr.cz/clanek/prijeti-do-s ... omeru.aspx v sekci ,,KARIÉRA"
Pár maličkostí:
- Při splnění všech testů ještě nevzniká uchazeči nárok na služební místo, takže se může stát, že projdete všechny testy, všechno splníte, ale místo nedostanete z důvodu, že si vyberou někoho jiného. Kolikrát ne lepšího, ale jiného....
-No a z toho vyplívá, že je dobré mít ve sboru někoho známého. Netvrdím, že se bez známosti ke sboru dostanete (můj případ), ale pravděpodobnost je daleko větší s někým uvnitř, který za vás ztratí slovo.
- Bez min. řidičského oprávnění skupiny C klesá pravděpodobnost přijetí téměř k nule. Na druhou stranu můžou mít otevřené dveře nadějní požární sportovci i bez céčka.
- Na střední škole zas až tak nezáleží, takže bych byl v dnešní době opatrný s výběrem pro žáky na základních školách a jejich snem se jednou stát hasičem. Lepší zvolit školu technického zaměření ( elektrikáři jsou hodně cenění i u sboru, počítače, průmyslovka...)
- Podání přihlášky ještě neznamená, že mě osloví za týden k výběrovému řízení.
- V očích lidí se jedná o velmi prestižní povolání, takže přihlášek je stále velmi mnoho. Může se stát, že vás osloví za měsíc, ale klidně i za pár let.
- Platové podmínky : Nečekejte, že je příslušník v dostatečné míře ohodnocený za svůj přínos společnosti. Při nástupu pro kluka bez závazků je připraveno cca 16.000,- čistého a po absolvování základního kurzu je to cca 17-18 čistého každý měsíc.
- Strojník nemá víc než hasič bez odbornosti a ani jiné odbornosti tuto částku nezvyšují, takže můžete být normální hasič po základním kurzu a nebo hasič- strojník, který má strojní kurz, kurz na pilu, vůdce malého plavidla, vyprošťování osob z havarovaných vozidel, vazačský průkaz, jeřábnický průkaz, obsluhu výškové techniky, kurz posttraumatické péče, atd. a plat máte pořád stejný. V civilním sektoru jde vydělat daleko víc, ale také daleko míň, takže otázka financí je spíš otázkou osobního přesvědčení.
-Hasiči slouží 24 hodinové služby a střídají se ve třech směnách. Tzn. jeden den v práci a dva dny volna.
Případné dotazy doplním.
Příspěvek od » 28.03.2014 14:00
-
Příspěvek od Matess » 28.03.2014 19:07
-
Příspěvek od martens1 » 30.03.2014 22:59
-
- Michal Nováček
Příspěvek od Michal Nováček » 31.03.2014 06:12
A proto co? Proto se dělají fyzické testy i psychotesty. Právě aby se k hasičům nedostal někdo jako ty.
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 31.03.2014 06:57
-
-
Příspěvek od duplesice » 31.03.2014 10:15
-
Příspěvek od Matess » 31.03.2014 10:26
-
Re: Informace pro zájemce o práci u HZS ČR
Příspěvek od Roman Žilka » 31.03.2014 11:32
-
Příspěvek od martens1 » 01.04.2014 21:03
K Michalovi preciznost a odpovědnost nejsou u bouračky určitě to nejdůležitější,ale kdybych si mohl vybrat dám jim přednost před obrovskou sílou.
A proto co?-proto se zbytečně nevztekej
-
-
-
Re:
Příspěvek od medved ledni » 08.04.2014 12:09
Marný, marný, marný, proč to nikdo nečte co je výše popsáno a přitom tak hezky a srozumitelně ....klmbus píše:Ahoj, jen technická otázka. Nemělo by se u náborového řízení i běhat 2km pod 9min cca? Čeká mě to za pár dní, takže se připravuji ve směs na vše. Kliky,Leh- Sedy, Plavání a Běh. Děkuji za informaci
-
Příspěvek od JedeJakzPraku » 08.04.2014 18:29
-
Příspěvek od Jurda9 » 08.04.2014 18:36
test č. 1 - min. 20 bodů (kliky nebo shyby)
test č.2 - min. 20 bodů (sedy lehy nebo přednožování)
test č.3 - min. 40 bodů (plavání)
ale aby jsme prošli dále tak chtěli dohromady min. 105 bodů! Takže jsme těch 15 bodů museli někde nahnat navíc. Nevím jak je to dáno nařízením (mám to stažené v PC ale nechci se mi to přelouskávat) ale tohle je prostě fakt.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz