Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda je možnost dostat finanční náhradu za použití hasicího přístroje.
Například použiji svůj HP na hořící auto, jako kolem-jedoucí.
Zajímá mě, zda mě může být uhrazena jeho náplň, případně možnost bezpatného naplnění.
Někdo mě říkal, že to tak funguje, ale pouze v případě pokud to nahlásím VZ a ne všude.
Jaká je praxe? A zda taková možnost existuje? Děkuji za odpovědi M
použití hasicího přístroje
Nenašli jste vhodnou kategorii, nebo máte dotaz úplně mimo hasičinu?
-
Příspěvek od DAVID HOMOLA » 31.01.2014 07:56
K výše položené otázce můžu říct pouze tolik.
V první řadě nevím kdo a hlavně z jakých peněz by měl (náhradu škody) vyplácet,leda ten VZ že by šáhnul do prkenice a cvaknul to ze svýho.A za druhý by mne ani ve snu neneapadlo po někom něco chtít,tak trochu považuji za svou povinnost poskytnout pomoc.Dokonce si troufám říct že v případě dopravní nehody se i hašení hořícího auta za určitých okolností dá považovat za první pomoc o jejímž poskytnutí hovoří i zákon.(neposkytnutí první pomoci řidičem dopravního prostředku,§150 tr.zákoníku)
V první řadě nevím kdo a hlavně z jakých peněz by měl (náhradu škody) vyplácet,leda ten VZ že by šáhnul do prkenice a cvaknul to ze svýho.A za druhý by mne ani ve snu neneapadlo po někom něco chtít,tak trochu považuji za svou povinnost poskytnout pomoc.Dokonce si troufám říct že v případě dopravní nehody se i hašení hořícího auta za určitých okolností dá považovat za první pomoc o jejímž poskytnutí hovoří i zákon.(neposkytnutí první pomoci řidičem dopravního prostředku,§150 tr.zákoníku)
-
Re: použití hasicího přístroje
Příspěvek od mpt » 31.01.2014 09:38
No copak o to, náhradu výdajů by poskytoval HZS kraje, na jehož území požár vznikl.
Je to ovšem vázáno na poskytnutí věcné pomoci dle § 19 zákona o PO. A tady je ten problém, že věcnou pomoc je povinnen každý poskytnou na výzvu velitele zásahu (resp. velitele JPO nebo obce). A protože předpokládám, že v době použití HP na místě žádný VZ nebyl, tak se nejednalo o poskytnutí věcné pomoci, a tudíž nelze dle zákona o PO nic vyplatit.
Pravděpodobně se v tomto případě jednalo o osobní pomoc dle § 18, zákona o PO - každý je povinnen uhasit požár, jestliže je to možné, nebo provést nutná opatření k zamezení jeho šíření. Za poskytnutí osobní pomoci náleží náhrada ušlého výdělku.
Je to ovšem vázáno na poskytnutí věcné pomoci dle § 19 zákona o PO. A tady je ten problém, že věcnou pomoc je povinnen každý poskytnou na výzvu velitele zásahu (resp. velitele JPO nebo obce). A protože předpokládám, že v době použití HP na místě žádný VZ nebyl, tak se nejednalo o poskytnutí věcné pomoci, a tudíž nelze dle zákona o PO nic vyplatit.
Pravděpodobně se v tomto případě jednalo o osobní pomoc dle § 18, zákona o PO - každý je povinnen uhasit požár, jestliže je to možné, nebo provést nutná opatření k zamezení jeho šíření. Za poskytnutí osobní pomoci náleží náhrada ušlého výdělku.
-
Příspěvek od Marek Miklíček » 31.01.2014 14:55
Zdravím, přidám vlastní zkušenost z praxe. Jel jsem autem a zastavil jsem u požáru NA. Jednalo se o požár malého rozsahu a tak jsme to ještě s jedním řidičem co zastavil uhasili pomocí hasících přístrojů co jsme měli v autě. Po příjezdu HZS nám VZ nabídl uhrazení hasicího přístroje který jsme na uhašení použili. Já jsem toho nevyužil, protože sem sprej dostal zdarma. Ale možnost náhrady za použití HP určitě je.
-
Příspěvek od Vašek Bus » 02.02.2014 13:14
Jestli mě pamět neklame tak pokud se u DN vyskytneš před příjezdem IZS a poskytuješ pomoc ať už záchrana cestujících nebo technickou uhašení vznikajícího požáru tak máš nárok na úhradu poškozených věcí osobní potřeby z povinného ručení tzn. pokud si potrháš bundu nebo něčím potřísníš kalhoty nebo použiješ HP tak by to mělo jít uhradit z toho jen asi potřebuješ nějaké potvrzení od nehodovky a pak si to vyřídit v pojišťovně. Nevím jak to je při zahoření auta vlivem technické závady ale určitě na to bude myšleno nějakým paragrafem ale je to o tom že by v tom musel být člověk kovaný aby znal úplně všechny ty § .
Zpět na „Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz