Zdravím kolegové,
Chtěl bych se zeptat jak je to s DPH při koupi hasičského auta ze zahraničí? Jako obec (Plátci DPH) jsme letos koupili hasičské auto a nyní řešíme jestli budeme muset zaplatit DPH. Všichni prodejci nabízejí že pokud je obec plátcem DPH tak cena bez DPH je konečná. Nevíte někdo jak to funguje prosím? Dost by nám pomohlo kdyby jsme to DPH platit nemuseli.
Předem díky za odpovědi :)
DPH při koupi vozu ze zahraničí
Zákony, vyhlášky, nařízení a pokyny pro činnost jednotek.
-
-
Příspěvek od Jan Doktor » 25.09.2013 21:54
V drtivé většině případů je úplně jedno, zda je obec či město plátce či neplátce DPH, protože u územních samosprávních celků lze u DPH uplatnit odpočet pouze u ekonomické činnosti, pod což JSDH nespadá. Pokud plátce pořizuje zboží pro svoji ekonomickou činnost ze země EU, je faktura vystavena s tím, že je cena od DPH osvobozena. Plátce, který zboží pořídí je tak povinen provést samovyměření DPH, a pokud splní zákonné požadavky tak i provést odpočet DPH. Taky by mě zajímalo, jak to ti prodejci zařídí, aby cena bez DPH byla konečná...
-
Příspěvek od Marek Miklíček » 26.09.2013 18:04
Plátce/Neplátce důležitý je, pokud obec není plátce daně tak musí zaplatit DPH už v zemi ve které nakupuje, pouze na základě platného DIČ lze prodat auto bez DPH. Spíše by mě zajímaly přesně ty požadavky kdy lze provést odpočet DPH. Vznikl nám totiž údajně problém stím že auto neslouží k výdělku, pokud by složilo tak je od DPH osvobozené, jinak ho budeme muset asi zaplatit :(
-
Příspěvek od Jan Doktor » 26.09.2013 19:44
Marku tak jsem to myslel, že to dopadne tak, že to DPH stejně zaplatíte, bohužel...
-
Příspěvek od jari kurri » 27.09.2013 01:13
Zrovna auto ze zahraničí kupujem a bohužel musím potvrdit že kolega Jan Doktor má pravdu. Možná kupujem od stejného dovozce protože i nám byla nabízena cena bez DPH. Při konzultaci s daňovím poradcem mám bylo řečeno co zde píše kolega
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky