Aktuální problémy, neshody, trable...
-
Jan Šleis
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Jan Šleis » 20.07.2013 22:19
Tak jsme byly ve čtvrtek na požáru pole. Po skončení zásahu jsme se vraceli do hasičárny a jako vždy jsme čerpaly vodu z hydrantu před zbrojnicí. Mám vždy, když čerpáme zavolat na Vodovody a kanalizace, že bereme vodu. Jaké bylo moje překvapení, když mi nepříjemný pán co zvedl telefon oznámil, že smíme vzít jen 3 litry za sekundu. Tak se ho ptám kde má ten měřák, aby jsme to dodrželi. Poté mi začal vyhrožovat, že strhneme vodu a zaplatíme odkalení za desítky tisíc. To mě už konečně vytočil a oznámil jsem mu, že já čerpat nemusí a oznámím na KOPIS, že nám odmítli dát vodu a tak on zaplatí škody, které tím vzniknou. Pak začal koktat, že to tak nemyslel a podobně. Asi si myslel, že vezmu auto za šest milionů a pojedu čerpat někam na hráz rybníku. To opravdu nerisknu. Utrhne se někde břeh a my převrátíme auto. Víte všichni jak to po povodních vypadá.
Co vy na to? Můžou nám to zakázat? Co potom? Jak dál postupovat?
-
Kůďa
Příspěvek
od Kůďa » 20.07.2013 22:34
Zakázat né, ale nařídit, kde budeš čerpat vodu do cisterny ano. Aspoň Veolia HK nám to také udělala a máme určený první hydrant na vstupu k nám do města, kde můžeme brát vodu, aniž bychom strhnuli vodu. A to, že by jsi strhnul vodu, tak potom by jsi si jí nebral do cisterny, protože tu rez vzít do auta, tak můžeš vzít Vapku a jít si vydrhnout cisternu. Pak měl ten dispečer pravdu, protože nejen to, že ty nebudeš mít čistou vodu, ale i ostatní občané ve vaší obci/městě v té dané lokalitě také né. Vše si doma zanesou a budou to muset vyčistit. A kdo to v poslední fázi odnese - hasiči. Správce by měl provádět pravidelné odkalovaní, ale víš jak to je. Pak by se toto nemohlo stát.
-
Jan Šleis
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Jan Šleis » 20.07.2013 22:40
My právě máme nařízeno brát z tohoto hydrantu. A při větších požárech se tam točili auta a problém nebyl. Samozřejmě chápu, že vodu by jsme strhnout neměli. Taky mi doma občas teče rezavá, ale to chování. Příště nám někdo zakáže jezdit ulicí jen proto, aby jsme neprášili?
-
Michal Nováček
Příspěvek
od Michal Nováček » 21.07.2013 00:36
Chování je věc jedna, reálný stav věc druhá.
Když tu jednou byl přenos z Červeného Kohouta (nějaká konference), bylo tam zmíněno, že "Běžný odběr Vodňan je 40 litrů, v případě otevření hydrantu je to dalších 30 litrů a okamžitě se mění podmínky ve vodovodním řadu."
Vy si asi fakt neuvědomujete, že ten člověk na vodárnách je zodpovědný za poněkud víc, než jen vaší plnou cisternu a pokud byste udělali průser, byl by to fakt průser.
Nakonec jste se ale dohodli, takže o co kráčí? Má snad poslat veřejný dopis s omluvou, nebo vám příště říct "dělejte si co chcete"?
-
haaaasa
Příspěvek
od haaaasa » 21.07.2013 08:38
Jedna věc je čerpat vodu během zásahu (za to ti ruce nikdo neutrhne když otevřeš hydrant naplno), a druhá po zásahu, kdy už není riziko z prodlení... my po zásahu z hydrantu sosáme tak 5 litrů za sekundu. Ale kdybych měl takovým tempem plnit CAS32 tak by mě to taky štvalo :-D
-
Jan Šleis
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Jan Šleis » 21.07.2013 08:45
Pro Michala: Asi jsi si pořádně nepřečetl co jsem psal. Já tam nikde nepíšu že chci nějaký dopis. Poslední dobou se do diskuze moc nepřipojuji a to právě proto, že na celkem jasný otázky se tu odpovídá tak, že se z tazatele snažíte dělat blbce místo odpovídat na otázky. To, že jsme se nakonec dohodli je věc druhá. My tu žádnou požární nádrž nemáme. Z řeky se při tomhle stavu čerpat nedá. Ten hydrant je v podstatě jediná možnost.
-
Jiří Kliment
Příspěvek
od Jiří Kliment » 21.07.2013 09:06
Myslím kolego že emoce tady nejsou na místě. I hasiči se musí chovat tak, aby jejich jednáním nevznikala škoda neúměrná škodě, které zabraňují. Takže pokud jde o zřízení plnicího stanoviště během zásahu - rozhoduje více méně jen vydatnost zdroje a jeho dostupnost, škody na okolí a zeleni jdou stranou. Plnění cisterny po zásahu, případně pro technickou pomoc, asistenci či jiné účely - tady je třeba se řídit pokyny správce zdroje - tedy třeba i Povodí které může v extrémním případě odběr zakázat, anebo provozovatele řádu. Na tom není nic divného a není na škodu si mimo jiné pročíst i zákon 254/2001 Sb. - striktně podle něj bychom ani třeba u Labe neměli plnit mimo zásah cisterny bez povolení. Takže bych řekl, že dotyčný pán na VaKu byl docela v právu - a hasiči nejsou vždy pupkem světa, i když si to někteří rádi myslí.
-
Jan Šleis
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Jan Šleis » 21.07.2013 09:40
Díky Jirko. Takže nám to nařídit může. Radost z toho nemám. Sice jsou v okolí rybníky, ale mají to soukromníci a na cestách jsou závory. Což chápu. Taky bych nechtěl, aby mi tam kradli ryby ve velkém. No budeme to muset nějak řešit. Jak píšu nahoře nerisknu nějakou hráz rybníku nebo řeky.
-
Jiří Kliment
Příspěvek
od Jiří Kliment » 21.07.2013 10:05
Možná by nebylo od věci vytypovat si místo a zkusit dohodu s majitelem, u státní vod s Povodím. A pak upravit terén tak, aby nebyl problém tam auto postavit. Nemyslím nějaké složité stavby - to by ani nešlo, jen třeba srovnatkus placu a vyrovnat šutrem. My to máme u obou rybníků pořešené, a řeky jsou u nás povětšinou regulované. Je to hodně individuální problematika, řešení se ale najít určitě dá.
-
19jarda92
Příspěvek
od 19jarda92 » 21.07.2013 11:24
my bereme vodu taky z hydrantu když se to sejde tak i těch 12kubíku za den. Jen když sou větší vedra tak voláme na naší vodárnu kvůli vrtům aby měli dost vody a pak hlavně jim tim drobet rozhazujem tlaky v síti.Jinak nevoláme a žádný problémy s tim nejsou.Máme cca 500m od vodojemu vyhrazený místo kam se s CASkou vejdem a máme tam hydrant.
-
Jiří Kliment
Příspěvek
od Jiří Kliment » 21.07.2013 11:32
A kdo vám provozuje vodovod? Pokud je v režii obce je to možné, pokud je tam externí provozovatel pochybuju že by se nechal ždímat. Dopouštění není problém, jde o to, že mimo zásah se voda platí.
-
19jarda92
Příspěvek
od 19jarda92 » 21.07.2013 11:50
provozuje to město jen ČEVAK občas projede hydranty a zkoukne v jakym sou stavu.Máme to přímo z vodojemu jako užitkovou vodu né pitnou co teče z kouhoutku takže jsme bez měřáku.jen když jsou horka a sucho jako teď tak nám můžou říct že máme zákaz že maj málo ve vrtech tak jedem na rybník.
-
Jiří Kliment
Příspěvek
od Jiří Kliment » 21.07.2013 12:00
Pak nese náklady město , to je v pořádku. Platilo by samo sobě.
-
19jarda92
Příspěvek
od 19jarda92 » 21.07.2013 14:26
Přesně tak pak už je to problém města jak si to vyřeší,my to máme takhle vyčleněný bokem a je to.Bohužel asi v každym městě to tak nejde a přidělávaj hasičům akorát jen vrásky na čele
-
Kůďa
Příspěvek
od Kůďa » 21.07.2013 18:10
pro Jana Šlaise ... Už jsi to začal zlehčovat a to není dobré. Podle mého názoru /a je to i v nějakém nařízení/ by jsi měl mít v cisterně pitnou vodu - doprava vody pro občany a pod. A protože nebude splňovat parametry nějaká voda z rybníka, potoka nebo z řeky, tak při každém takovém nasazení by jsi musel tuto vozu vylít, vyčistit nádrž a pak nabrat pitnou vodu, která se nekazí. Prostě budeš do nádrže točit vodu z hydrantu a to pomaleji /nebudeš plnit cisternu 15 minut, ale třeba 30/. Pak se nediv, že kluci z HZS od tebe nebudou chtít takovouto vodu na doplňování, protože jim přiděláš akorát práci a to že budou muset na HZS drhnout nádrž cisterny aby mohli natankovat dobrou vodu z hydrantu.
-
Jiří Kliment
Příspěvek
od Jiří Kliment » 21.07.2013 18:36
To Kůďa: Myslím, že jde o nějakou dezinformaci - v cisterně nelze uchovat pitnou vodu, a i městské hydranty jsou většinou napojeny na rozvod vody užitkové. Navíc - u větších požárů mimo intravilán není dost dobře možné plnit CASky z hydrantů - běžně se zřizují čerpací stanoviště u volné vody anebo u požárních nádrží. Cisterny pro náhradní zásobování podléhají jinému režimu než CASky, a v žádném případě v nich není voda načerpána předem. Pokud plníme profíky, a to v našem případě takřka výhradně vodou z rybníků, nenechají se doplnit před odjezdem ale plní až na stanici čistou vodou, a pokud vím cisterny nijak nečistí.
-
Miroslav Prokop
Příspěvek
od Miroslav Prokop » 21.07.2013 18:49
Jiří K. v podstatě s tebou souhlasím až na jedno. Mnoho let jsem dělal v el. rozvodných závodech, přišel jsem do styku na Moravě s mnoha různými inženýrskými sítěmi. Nikde, kromě velkých podniků jsem ve veřejné vodovodní síti nezaznamenal " užitkovou" vodu.
-
duplesice
Příspěvek
od duplesice » 21.07.2013 19:15
užitková voda ve veřejné síti je jen malý detail:-) Já se ale sní taky nesetkal. Ale netvrdím, že někde nemůže existovat. Určitě zřizovány byly, jsou a budou. Možná má mšsto rozvod teplé užitkové vody, ale ta není napojena na hydranty tak ji snad Jiří do CASky nebere. Nebo jak to myslel?
-
19jarda92
Příspěvek
od 19jarda92 » 21.07.2013 20:05
proč by v řádu nemohla bejt užitková voda?? když se vytáhne potrubí někde mezi a nepujde to přes úpravnu takže nemáš pitnou ale užitkovou...to je taky malej detail
-
Kůďa
Příspěvek
od Kůďa » 21.07.2013 21:35
Já se s nikým nechci dohadovat. Ať si do cisterny veme každý jakou vodu chce. Naše jednotka to dělá stejně, jako se to dělá u HZS KHK a to v HK, tedy po každém výjezdu bereme do nádrže vodu pitnou z hydrantu.
Zpět na „Co vás pálí?“