Poplatek za provozování Tomboly
Aktuální problémy, neshody, trable...
-
-
Příspěvek od Kůďa » 01.06.2013 20:13
Odvod se platí prostřednictvím čtvrtletních záloh na odvod, které se spravují jako daň podle daňového řádu. /HLÁŠENÍ K ZÁLOZE NA ODVOD Z LOTERIÍ A JINÝCH PODOBNÝCH HER PODLE § 41G Z. 202/1990 - č. formuláře 25 5538 MFin 5538 příloha 2. zde se vyplní řádek 130 /celkový zisk-např. 20.000,-Kč/ -ř.131 hodnota cen min 50% z celkové částky - např. 10.000,-Kč, ř.134 /zisk = 50% z celkové částky- např. 10.000,-Kč, ř.230 výpočet odvodu ve výši 20% - tj. 2.000,-Kč. Zálohovým obdobím je kalendářní čtvrtletí. Záloha na odvod se vypočte za zálohové období jako odvod. Poplatník odvodu je povinen podat hlášení k odvodu (dále jen „hlášení“) a současně zaplatit zálohu finančnímu úřadu místně příslušnému ke správě daní poplatníka odvodu. Zálohy se neplatí za poslední čtvrtletí odvodového období (§ 41g zákona). Na hlášení poplatníka odvodu se použije ustanovení § 137 odst. 1 daňového řádu, o hlášení plátce daně, dle kterého se hlášení podává do 20 dnů po uplynutí zálohového období- tj. do termínu 20.března / 20.června/ 20.září/. V poslední den lhůty stanovené pro podání hlášení jsou také splatné zákonné zálohy.
V následujícím roce do konce února musí se podat přiznání k odvodu z loterií a jiných podobných her podle § 41f z. 202/1990 Sb. Zde se provede vyplnění řádku č. 130, ř.131, ř.134 a ř. 230 - pokud byla jen jedna akce tak jsou čísla stejná s hlášením, pokud jich bylo více tak se sečtou ze všech hlášení do jednoho přiznání.
Toto hlášení jsem podával v březnu a minulý týden jsem to byl na FN předělávat.
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/66.html?year=0
- viz poslední uveřejněné dokumenty
protože tombola může být nejvíce 20.000,-Kč aby nemusel být u tomboly zástupce obce a nad 50.000, notář, tak hodnota cen může být 10.000,- Kč a na finančáku z 10.000,-Kč zaplatíš 20% tj. 2.000,-Kč. U nás to máme za sebou.
V následujícím roce do konce února musí se podat přiznání k odvodu z loterií a jiných podobných her podle § 41f z. 202/1990 Sb. Zde se provede vyplnění řádku č. 130, ř.131, ř.134 a ř. 230 - pokud byla jen jedna akce tak jsou čísla stejná s hlášením, pokud jich bylo více tak se sečtou ze všech hlášení do jednoho přiznání.
Toto hlášení jsem podával v březnu a minulý týden jsem to byl na FN předělávat.
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/66.html?year=0
- viz poslední uveřejněné dokumenty
protože tombola může být nejvíce 20.000,-Kč aby nemusel být u tomboly zástupce obce a nad 50.000, notář, tak hodnota cen může být 10.000,- Kč a na finančáku z 10.000,-Kč zaplatíš 20% tj. 2.000,-Kč. U nás to máme za sebou.
-
Příspěvek od Lída » 05.10.2016 10:53
Ahoj, aktuálně.
1) odvod z tomboly se STÁLE PLATÍ.
údaje: příjem za tombolenky, hodnota darů od sponzorů, celková hodnota tomboly
vzorec:
příjem za tombolenky + hodnota darů od sponzorů
od této částky se odečte celková hodnota tomboly (co nakoupíme + co dostaneme od)
vyjde základ daně * 23% = odvod
2) PŘÍJEM ZA TOMBOLENKY může být nejvýše 50tis, aby nemusel být notář a státní dozor.
Neplést s hodnotou tomboly.
Pokud je předpokládán vyšší příjem, musíte žádat o povolení Ministerstvo financí, oznámit na FÚ a požádat o státní dozor a sami si sehnat notáře.
U nás to aktuálně dopadlo tak, že jsme notáře nesehnali a po týdnu papírování raději odřekli sponzory.
4) pokud víte že vyberete 50tis na tombolenkách tak hodnota tomboly můžete být maximálně 25tis.
Nekomentuji že jsou věci které nevíme, ovšem když po nás chtějí (ideálně 30dní) předem žádost o povolení vč. seznamu tomboly a u každé položky uvést její hodnotu, musí se nějak zpracovat.
5) losování o ceny apod je obcházení zákona, pořád je to tombola
No a závěrem.. od nového roku bude úprava zákona. Snad. Už to slibovali..
Tolik ve zkratce. Již řešíme cca 3týdny denně a stále není hotovo. Loni nás FÚ "vyhodil" že se již neplatí a vše je v rámci Daňového přiznání, nyní jsme zjistili že se platí stále a musíme loňský rok dořešit. Levá ruka neví co pravá..
1) odvod z tomboly se STÁLE PLATÍ.
údaje: příjem za tombolenky, hodnota darů od sponzorů, celková hodnota tomboly
vzorec:
příjem za tombolenky + hodnota darů od sponzorů
od této částky se odečte celková hodnota tomboly (co nakoupíme + co dostaneme od)
vyjde základ daně * 23% = odvod
2) PŘÍJEM ZA TOMBOLENKY může být nejvýše 50tis, aby nemusel být notář a státní dozor.
Neplést s hodnotou tomboly.
Pokud je předpokládán vyšší příjem, musíte žádat o povolení Ministerstvo financí, oznámit na FÚ a požádat o státní dozor a sami si sehnat notáře.
U nás to aktuálně dopadlo tak, že jsme notáře nesehnali a po týdnu papírování raději odřekli sponzory.
4) pokud víte že vyberete 50tis na tombolenkách tak hodnota tomboly můžete být maximálně 25tis.
Nekomentuji že jsou věci které nevíme, ovšem když po nás chtějí (ideálně 30dní) předem žádost o povolení vč. seznamu tomboly a u každé položky uvést její hodnotu, musí se nějak zpracovat.
5) losování o ceny apod je obcházení zákona, pořád je to tombola
No a závěrem.. od nového roku bude úprava zákona. Snad. Už to slibovali..
Tolik ve zkratce. Již řešíme cca 3týdny denně a stále není hotovo. Loni nás FÚ "vyhodil" že se již neplatí a vše je v rámci Daňového přiznání, nyní jsme zjistili že se platí stále a musíme loňský rok dořešit. Levá ruka neví co pravá..
-
Příspěvek od Kůďa » 05.10.2016 22:00
Lído, platí se stále z tomboly, měl jsem akorát chybu v přiznání daně z tomboly za I.čtvrtletí 2016, že jsem si nepřečetl změnu a vypočetl jsem daň 20% místo 23 % podle nového platného od 2016. Takže mě z FU zavolali, já jsem jim to doplatil , dojel na FU a přepsali jsme to a bylo vše v pohodě. U nás z FU je vstřícný přístup a nemohu si stěžovat. Pomohou a poradí.
-
Příspěvek od Kůďa » 02.01.2017 14:29
Přátelé, chci se s Vámi podělit o dnešní zjištěné novinky na MěÚ Třebechovice p.O. ohledně tomboly plesu a jiných tombol při soutěži a pod.. Zákonodárci v novém zákoně o loteriích vypustili tombolu do 100.000,-Kč jistiny ze zákona o hazardních hrách. Tj. že tombola hasičského plesu do herní jitiny 100.000,-Kč se už nemusí hlásit na město, tato tombola se už nepovoluje a nepodává se daňové přiznání. Pokud však bude tombola plesu nad 100.000,-Kč jistiny, pak se musí tato tombola ohlásit obci a dále uhradit daň ve výši 23% Finančnímu úřadu.. Toto platí od 1.1.2017. U nás ušetříme 2.800,-Kč na výdajích na plesu.
-
Příspěvek od Lída » 07.02.2017 13:08
Tak i já přispěju se svou troškou do mlýna.. :D
Právě jsem se vrátila z hradu, resp. z FÚ, kde jsme dořešili loňskou tombolu. Paní mi oznámila, že už se neuvidíme. Že se, viz výše uvedeno, změnil zákon o loteriích. Ale protože už to nedělá, nepoví mi jak je to po novu. A mám si to raději ověřit na státním dozoru, který už nespadá pod FÚ, ale pod Celní správu :) :) :)
Ráda bych věřila všemu co se povídá - že už se nic neřeší - ale radši si to ověřím. Sem to píšu kdyby tu náhodou někdo měl na někoho odtama kontakt? Já sice mám, ale dotyčná dělá něco jiného..
Díky :)
Právě jsem se vrátila z hradu, resp. z FÚ, kde jsme dořešili loňskou tombolu. Paní mi oznámila, že už se neuvidíme. Že se, viz výše uvedeno, změnil zákon o loteriích. Ale protože už to nedělá, nepoví mi jak je to po novu. A mám si to raději ověřit na státním dozoru, který už nespadá pod FÚ, ale pod Celní správu :) :) :)
Ráda bych věřila všemu co se povídá - že už se nic neřeší - ale radši si to ověřím. Sem to píšu kdyby tu náhodou někdo měl na někoho odtama kontakt? Já sice mám, ale dotyčná dělá něco jiného..
Díky :)
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz