Svítilny na přilbu - osobní zkušenosti a sny
-
Příspěvek od xfoxy » 26.03.2012 22:39
Tomáš R. - nechci se tě dotknout, ale zníš jak reklama na Led Lenser 7.
Osobně bych taky hodně koukal na hmotnost baterky. Třeba moje UK váží 149g, Led Lenser - 198g, Peli Stealthlite - 240g a mohl bych pokračovat.
Mám také zkušenosti právě s uvedenou Peli Strealthlite, dostal jsem jí i s držákem v práci, ale po chvilce používání jsem jí hodil do skříně. Baterka výborný ale děsně mi tahala helmu na jednu stranu jak byla těžká.
Jinak určitě není špatné pořádit si svítilnu s atestem Ex do výbušného prostředí. Nikdy nevíš kam tě pošlou.
- Oves
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 27.03.2012 03:41
http://www.led-sklenar.cz/svitilna-led- ... zaostreni-
S polohovacím držákem (on ještě někdo používá ty pevné?) ideální kombinace, svítí tak akorát a to i v kouři, kde si lze vypomoci právě tou proměnlivou optikou a není potřeba přepínat na nižší svítivost, jako u výkonnějších modelů T/P/M/MT 7. Díky držáku je možno svítilnu naklopit při běžné činnosti šikmo dolů a rozostřit kužel, pak krásně svítí před nohy a ne ostatním do očí. V případě potřeby je možno kužel zaostřit a pak si posvítíte na hezkých pár desítek metrů. Ostatně stejně jsem to dělal s modelem T7, který jsem na helmě měl před tím.
Vřele doporučuji používat nenabíjecí lithiové baterie a to zejména v zimě. Jsou sice, pravda, poněkud dražší (cca 50Kč za jednu tužkovku), ale jsou lepší, než alkalické, o nabíjecích nemluvě: http://www.ledshop.cz/lithiova-baterie- ... z3307.html
V létě se dá vystačit s alkalickými články, ale chce to taky nebrat ty nejlevnější ve výprodeji - anebo jich vzít raději víc a nosit v pytli se záložním oblečením náhradní sadu. Ostatně, tu tam mám tak, jako tak.
P.S. na kabátě mám Peli Little Ed v žárovkovém provedení.
-
Příspěvek od Tomáš R. » 27.03.2012 14:52
-
Příspěvek od xfoxy » 27.03.2012 19:10
Abych řekl pravdu tak je jedno jak je na helmě silná baterka, žádnej extrém není potřeba. Myslím si, že hlavní co by měla svítilna na helmě splňovat je lehkost a dobré uchycení. Přece jen čím těžší helma, tím menší konfort u zásahu. A u dlouhodobého zásahu je to hodně nepraktický se vracet na základnu s bolestí hlavy :(
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Petr Merunka » 07.04.2012 10:49
uvědomte si, že zásahová přilba je OOPP a jako takový musí splňovat určité parametry. Přilby vyrobené dle EN 443:2008 jsou certifikovány společně se zátylníkem/holandským límcem a svítilnou. Pokud používáte jinou svítilnu, pozbývá takový prostředek funkčnosti. Na to byste narazili v případě dohadování se o pojistném plnění. Je hezké, že používáte zdroj nebezpečného záření (Lencer P7...), ale v kouři je Vám stejně k ničemu. Hasič je vycvičen pro pohyb v prostředí se sníženou viditelností a pro pohyb okolo MPT Vám bohatě postačí schválená svítilna.
-
Příspěvek od ledbaterky » 31.01.2013 09:14
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 01.02.2013 01:36
2) Co se týče svítilen MAGlite... mám někde ještě tu velkou, co se s ní dal utlouct medvěd, ale tu malou na přilbě jsem nikdy neměl. Ty žárovkové pominu, protože skoro nesvítí a obzvláště v kouři jsou to spíše takové bludičky nad močálem. Upgrade na LED verzi (dioda se žárovkovou "paticí") stál před časem nekřesťanské peníze (viděl jsem to i za 700 Kč), takže jsem si pořídil časem prvního LED Lensera. Když porovnám ty parametry třeba se srovnatelným lenserovským typem P6 (také na dva články AA, obdobná tloušťka i délka, o něco větší váha), tak na první pohled má MAGlitka mnohem nižší svítivost - otázkou je, zda je to daň za ATEX nebo jen kvůli horší optice. U diodové MAGlite neznám způsob přepínání režimů - na videu to vypadá, jako pootočením hlavice do strany? V tom případě mi taktický vypínač / přepínač na zadní straně těla u LED Lenseru přijde jako praktičtější, i když zvyknout se dá na ledacos. Výhodou je samozřejmě možnost použít MAG alespoň v zóně 2, to LED Lenseru papírově schází (ačkoliv konstrukčně by to údajně být problém neměl, nicméně německého výrobce to zatím, zdá se, nijak netrápí a česká zastoupení zase sotva budou platit nekřesťanské peníze za homologaci).
Vrátím se nakonec ještě k té chromatičnosti světla z diod - to až nepřirozené studené bílé světlo emitují diody ve svítilnách z mě neznámého důvodu. Zřejmě je to kvůli ceně, protože není problém vyrobit diodu, která svítí podobným žlutobílým světlem, jako žárovka. Ostatně světelné diody mohou emitovat světlo různých vlnových délek a tím pádem i barev, je to jen otázka ceny a poptávky. Co jsme viděli na jednom policejním cvičení, tak někteří členové báckomanda měli do kouře diodové svítilny s červeným světlem a to procházelo opravdu dobře. LED Lenser tohle řeší nasazovatelnými filtry, nevím, jak to má MAGlite, ale v nabídce to nemáte.
-
Příspěvek od ledbaterky » 01.02.2013 09:30
Důvod: reklama je u nás placená :-)
-
Příspěvek od Kubas » 04.02.2013 09:35
měl bych takový dotaz. Možná to sem úplně nepatří, ale když jsme u těch svítilen...
Potřebuji dovybavit jednotku ručníma svítilnama. Máte nějaký typ?
Měl jsem takovou představu, že by mohla mít vlastní dobíjecí stanici a ještě lépe, aby se mohla dobíjet v autě.
Díky za typy.
Kuba
-
Příspěvek od ledbaterky » 05.02.2013 21:32
-
Příspěvek od Karel Tregneru » 18.02.2013 14:47
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od sdh třebčín » 18.02.2013 19:34
-
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA