Doprava na soutěže
Ze života jednotky i sdružení...
- Anybody.
Doprava na soutěže
Příspěvek od Anybody. » 09.11.2012 20:27
Dobrý Den naše jednotka disponuje AS 16 IFA na druhém výjezdu, v současné době je používána převážně pro dopravu na soutěžea zde nastává problém(málo řidičů ochotných jezdit na soutěže) za docela krátkou dobu budu mít ŘP skupiny C a jde mi o to jestly mohu řídit takové auto odhlášené z výjezdu s vypnutýma majákama i třeba na soutěž s mužema, nebo je musím něják upravit? např přikrýt hadrem
- Jiří Kliment
Příspěvek od Jiří Kliment » 09.11.2012 21:30
Možná mne někdo opraví, ale ze školení si pamatuji výklad že rozhodující je zápis VRZ do TP. Tím je dané že majáky na vozidle být musí a řídit by ho měla jen osoba k tomu způsobilá. Možná je to výklad až moc "akurátní", nevím, ale takhle jsme to slyšeli.
-
Příspěvek od Kůďa » 09.11.2012 22:43
Už jsme to zde podrobně probírali. Ani když to přikryješ, tak by jsi s tímto vozidlem neměl jet, protože vozidlo má VRZ napsaný v techničáku. A tam je ten zakopaný pes podle zákona. Jinak pokud není vrz napsán v techničáku, tak nesmí být namontován na vozidle. Kdyby došlo k nehodě, tak policie bere, to co je v techničáku a tam je napsáno na vozidle povolen VRZ - to rozumí, že může být na vozidel namontován a nemusí být v tu dobu provozován. Výklad je : vozidla s právem přednosti jízdy na kterých je umístěno zařízení VRZ modré barvy může řídit osoba starší 21 let. Doufám, že jsem to jasně odpověděl.
-
-
Příspěvek od Roman Žilka » 11.11.2012 03:58
Zákon 361/2000
"§41 (1) Řidič vozidla, který při plnění úkolů souvisejících s výkonem zvláštních povinností užívá zvláštního výstražného světla modré barvy ..."
Aneb není-li výstražné zařízení v činnosti, nejedná se o vozidlo s právem přednostní jízdy. Ovšem pro jistotu bych se zeptal někoho, kdo se problémem práva v dopravě zabývá profesionálně.
Mimochodem, jsou případy, kdy k HZS nastoupí nový člověk, pak si teprve udělá řidičák a kde by tu praxi asi získal, když by nemohl jezdit ani kondiční jízdy (jistě, může mít vedlejšku, ale ne vždy se dá něco sehnat).
"§41 (1) Řidič vozidla, který při plnění úkolů souvisejících s výkonem zvláštních povinností užívá zvláštního výstražného světla modré barvy ..."
Aneb není-li výstražné zařízení v činnosti, nejedná se o vozidlo s právem přednostní jízdy. Ovšem pro jistotu bych se zeptal někoho, kdo se problémem práva v dopravě zabývá profesionálně.
Mimochodem, jsou případy, kdy k HZS nastoupí nový člověk, pak si teprve udělá řidičák a kde by tu praxi asi získal, když by nemohl jezdit ani kondiční jízdy (jistě, může mít vedlejšku, ale ne vždy se dá něco sehnat).
-
Příspěvek od Martin Kasal » 11.11.2012 08:15
Je to na výkladu toho, koho se budete ptát. Stejnou otázku jsem položil krajskému šéfovi dopravní policie v jednom kraji, který mi řekl, že pokud je na autě VRZ namontovaný a je v TP, zákon se na řidiče plně vztahuje. Pak jsem zeptal šéfa dopravní policie v sousedním kraji, podle něj je výklad zase takový, že musí být zapnutý aby se na řidiče zákon vztahoval a tedy bez aktivovaného výstražného zařízení může tato auta řídit každý s platným ŘP danné skupiny. Psal jsem dotaz přímo autorovi tohoto zákona, zatím mi neodpověděl.
-
Příspěvek od Pavel Mácha » 26.11.2012 10:14
Ahoj kolegové, loni jsem řešil stejný problém. Přesné znění všech zákonů nezná pořádně nikdo, každopádně jsem se informoval u velitele IZS pro Písecký okres jihočeský kraj. Bylo mi zděleno, že hasiči mají vyjímku a nemusejí mít žádné další speciální povolení pro řízení tohoto vozidla. Nicméně nás, jako hasiče nikdy žádná hlídka nestavila.. Proč taky..
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz