Ze života jednotky i sdružení...
-
Pan Jupík
Příspěvek
od Pan Jupík » 04.05.2012 15:24
Zdravím, v naší obci nejsou hasiči moc oblíbení mezi lidmi a berou to tak že SDH a JSDH je to samé přitom ne. U nás v JSDH máme osazenstvo 14 lidí ale ne všichni pracují... znáte to. Chtěl bych se proto zeptat jestli jste to někdy řešili, případně jak děláte nábory
-
Pretorian
Příspěvek
od Pretorian » 04.05.2012 21:16
Ahoj. Do JSDHO musí splňovat podmínku plnoletosti. U nás je zájem celkem velký a vzhledem k naplněnosti početního stavu jednotky musíme zájemce odmítat. Jinak je dobré vzít člověka na zkušebku 3 měsíců, kdy může kdykoli odejít, pokud ho to nebude naplňovat, nebo pokud ho kolektiv nevezme. Během těch třech měsíců už se může školit v odborné přípravě, ale nic bych mu ještě nepořizoval. Po zkušebce se pošle na lékařskou prohlídku, sepíše se mezi ním a obcí smlouva a můžou se mu koupit bojáky, boty, galetku + další vybavení a může začít jezdit na kukačku. Až se trochu okouká tak školení NDT, MP, kurz první pomoci, atd. Důležité je, si před sepsáním smlouvy sednout s klukama z jednotky a zeptat se na jejich názor. On musí sedět jim a oni jemu, jinak to prostě nebude fungovat. Jestli nováček něco ví nebo ne o hasičině není tak důležité. Všechno se naučí a základy nabité u malých hasičů nebo na hasičských kroužcích bývají velmi mělké. Hlavní je aby jste si sedli navzájem. U nás slouží služby krom ostatních i profíci, policajt i dva kluci ze ZZS. Každá taková osoba je velké plus pro JSDHO kvůli znalostem a tím, že jsou zvyklí pracovat pod tlakem a za vypjatých okolností. Proto bych tyto lidi při vícero uchazečích upřednostnil.
-
Fire Scare
Příspěvek
od Fire Scare » 05.05.2012 15:36
3 měsíce je vcelku málo, spíš bych to nechal na půl roku třeba i rok aby se 100% ukázalo že je schopen se zapojit do práce a kdy by byl jen členem SDH.Od věci není ani výpis RT ale to jen u sborů větších měst, na vesnici kde se všichni znaj celkem zbytečný.Jinak nejdřív si pak sednout a popovídat si jak ho berou lidi z jednotky a jestli ho vemou a on zas je, až potom bych se bavil o nějakém zařazení do jednotky (sepsání smlouvy,lekařská způsobilost,odborná příprava,kurzy a vybavení ochrannými pomůckami) vše samozřejmě hlavně ten výběr provést zodpovědně a 100% takhle by pak mohlo vypadat složení jednotky velmi kvalitně a spolehlivě! Myslím že za ten rok se dá poznat, jak pracuje při různých akcích,jak má čas,jak vychází a komunikuje s ostatnímy,jak se chová a pak to shrnout a pořešit.
-
petr.194
Příspěvek
od petr.194 » 05.05.2012 15:53
U nás to funguje tak, že osoba, která chce být v jednotce se musí aktivně zapojovat do soutěží, údržby techniky ap. Po 4 měsících si všichni sedneme u piva, a pokecáme. Pokud se daná osoba zamlouvá většině, tak pokračuje. V opačném případě se rozloučíme. Druhý rok je s ním sepsána smlouva, a nakoupeny ochrané prostředky. Během 1/2 roku je proškolen jako řadový dobrovolný hasič a následně v 2/2 roku pokud chce je proškolen (nošič dt) a všichni jsme si odsouhlasili, že každý bude mít školení na obsluhu motorové pily (je to šikovné, že se nemusí hledět na to, zda máš papír, či nikoliv- ale i finančně náročné)
-
Tomáš Jedno
Příspěvek
od Tomáš Jedno » 05.05.2012 18:35
petr.194 píše:U nás to funguje tak, že osoba, která chce být v jednotce se musí aktivně zapojovat do soutěží, údržby techniky ap. Po 4 měsících si všichni sedneme u piva, a pokecáme. Pokud se daná osoba zamlouvá většině, tak pokračuje. V opačném případě se rozloučíme. Druhý rok je s ním sepsána smlouva, a nakoupeny ochrané prostředky. Během 1/2 roku je proškolen jako řadový dobrovolný hasič a následně v 2/2 roku pokud chce je proškolen (nošič dt) a všichni jsme si odsouhlasili, že každý bude mít školení na obsluhu motorové pily (je to šikovné, že se nemusí hledět na to, zda máš papír, či nikoliv- ale i finančně náročné)
Soutěže myslíš jaké? Snad ne v požárním sportu...
-
Tomáš Jedno
Příspěvek
od Tomáš Jedno » 05.05.2012 18:44
Sluníčko sedmitečné píše:Požární sport JE součástí odborné přípravy jednotek.
Já vím moc dobře, že PS je součástí odborné přípravy, bohužel. Ale PS není nějak blízký zásahům jednotky. Zeptal jsem se tak ¨blbě¨ proto, protože tazatel se ptal na členství v JSDH a ne v SDH.
-
petr.194
Příspěvek
od petr.194 » 05.05.2012 19:08
U nás je zkrátka podmínkou přijetí do JSDH, aby byl člen alespoň rok členem SDH- přece jenom si ho chceme otestovat.... Kdo vydrží, tak se mu koupí ochrané pomůcky a proškolí se v základním kurzu. Po dalším roce na výjezdu se začne proškolovat dále- nosíč dt- všichni mladší jej maj, a pak i na motorovou pilu- dnes máme proškolení 70%- skoro všichni chtěj mít papír na kácení i na řezání konstrukcí. (50% si dává každý sám- nikdo neví, kdy se nám to bude hodit)- někteří máme les, a skoro všichni zahradu. 5 členů teď pracuje v lese- nemohli najít nic lepšího.........
-
Pretorian
Příspěvek
od Pretorian » 05.05.2012 19:54
A co z toho budete mít, že bude člen SDH? To jako že bude umět pořádat plesy a chodit na členské schůze? No to mu bude v JSDHO náramně platné :-D. Sám jsem byl od dětí členem SDH a s prací v JSDHO ani později v HZS to nemá moc společného. SDH bych vůbec neřešil. Jinak ohledně těch soutěží, už vidím kluky, jak budou v práci, když nebudou v práci, tak budou sloužit službu na hasičárně a VJ jim ještě řekne, že když nebudou tam ani tam, tak musí jezdit o víkendech na soutěže v požárním sportu. To by si tam asi ty kluci klepali na čelo. Díky Bohu máme u nás lidi, kteří jsou ochotni dělat veškeré kurzy a vzdělávaání a ví že je to potřeba. Na požární sport by asi ale šli tak možná kluci co nemají rodiny. Navíc my nemáme SDH. Všichni jsme vystoupili, protože to nepřinášelo vůbec nic.
-
Jiří Kliment
Příspěvek
od Jiří Kliment » 05.05.2012 20:29
Náborem bych to rozhodně nenazval. Pokud se najde někdo, kdokoli, kdo je ochoten v jednbotce fungovat probere se to a pokud je dotyčný ochoten absolvovat všechno požadované a je i ochoten makat na technice, a samozřejmě pokud na to jak fyzicky tak i intelektem má, proběhne normální řízení o přijetí. Čas a praxe ukáže. Členství v občanských sdruženích neřešíme - to je věc každého jednotlivce a není to ani podmínka členství v jednotce. Požární sport - tedy alespoň onen obligátní "útok" za přínos pro jednotku nepovžuji. To je o něčem docela jiném.
-
petr.194
Příspěvek
od petr.194 » 05.05.2012 22:20
Člen sdh je jen proto, aby se osvědčil, zda si budeme rozumět. poté normálně přejde do JSDH- první rok obecné školení a po půl roce zda chce, tak se zaškoluje dál........
-
Pan Jupík
Příspěvek
od Pan Jupík » 06.05.2012 09:21
Mně spíš jde o to, že co máme malé děti v SDH tak ty jsou vychovávány jen na to aby běhali v elasťácích, vedoucí chcou jen úspěchy.... a závodní družstvo mužů? Jsou tam jen 2 členové JSDH. Takže chci se spíš zeptat jak udělat nábor ze strany veřejnosti, protože lidi nechápou rozdíl mezi SDH a JSDH jsou to pro ně prostě jen hasiči. (mimochodem člen JSDH nemusí být člen SDH)
-
Pretorian
Příspěvek
od Pretorian » 06.05.2012 14:37
Aha, takže tobě nejde o to, co s ním až přijde, ale o to, jak upozornit veřejnost, že nabíráte nové členy k JSDHO. Tak předně bych tuto informaci umístil na webové stránky jednotky, dále pokud má vaše jednotka účet na Facebooku, tak bych to napsal tam a požádal přátele o sdílení. Rozhodně by nebylo na škodu, požádat obec jako vašeho zřizovatele, aby informaci o náboru k JSDHO umístil i na webové stránky obce. Nebylo by asi od věci i vytisknout pár letáků a vylepit na výlepových plochách u vás. Do náboru bych napsal určitě požadavky na nového člena a také to, co se naučí a jakými kurzy projde.
-
Jiří Kliment
Příspěvek
od Jiří Kliment » 06.05.2012 15:06
A pouvažoval bych o nějaké propagační akci - otevřené dveře, ukázka, seznámení a podobně. Mimo dětí dojdou i ti větší a tátové - a leckdo se začne zajímat. Dostat jednotku do veřejného povědomí, lidi si uvědomí proč a k čemu jednotka je.
-
Ezechir
Příspěvek
od Ezechir » 05.11.2012 15:41
Dobrý den. Omlouvám se, že to píšu sem, ale myslím, že to trochu souvisí s tématem. Jsem velká obdivovatelka vaší práce a moc ráda bych se dostala k dobrovolným hasičům, abych se mohla učit. Kolem zbrojnice, kterou mám kousek od baráku (MSK, Sbor dobrovolných hasičů Opava-Kylešovíce) jezdím nebo chodím poměrně často a až dnes jsem sebrala odvahu a zaklepala na dveře. Zjevně příliš slabě a tak jsem po chvilce odešla. Určitě existuje něco jako kroužky, nebo tak. Díky moc.
-
Petr Haska
Příspěvek
od Petr Haska » 05.11.2012 15:44
Až půjdeš zase okolo, zabouchej víc! Web, telefon, mail nemaj? Se nestyď :-)
-
Ezechir
Příspěvek
od Ezechir » 05.11.2012 17:04
Web nemají, zkoušela jsem hledat. Ukázalo se mi na internetu, o nich zmínka, ale to je tak vše, co jsem našla. Možná jsem nehledala dost.
-
Jiří Kliment
Příspěvek
od Jiří Kliment » 05.11.2012 17:35
Zkusil bych stránky obce - o SDH tam určitě něco bude, minimélně kontakt na velitele.
-
Ezechir
Příspěvek
od Ezechir » 07.11.2012 13:36
Zatím jsem nenašla ani žblaf. A teď se navíc potýkám s píliš nízkým sebevědomím. To byl taky důvod, proč jsem se tak styděla u té zbrojnice. Dost v tom sehrávají i mé rozměry. Ono těch 135cm na 31kg nebude zrovna nejšťastnější kompinace k hasičině.
-
cokapid
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od cokapid » 07.11.2012 14:01
Vůbec bych se nebál a ,,zaklepal,, pořádně , o postavě to určitě nebude. Oni tě neukousnou , stále snad platí že většina hasičů jsou lidé s otevřenou náručí.
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“