Aktuální problémy, neshody, trable...
-
hasickarel
Příspěvek
od hasickarel » 25.08.2012 20:46
Jsem rád,že je tu spousta kolegů od JSDH rozumných.jen z jěkterých mám pocit,že si zase hrají na zachránce republiky-ne-li celého světa.Pánové:Sůjte prosím,nohama na zemi,přestaňte tu operovat těmi mrtvolami, jezděte na zbrojnici podle předpisů a přestaňte vymýšlet nesmysly v podobě cedulí a majáků.On se IZS asi nezhroutí.Je tu ještš HZS příp. jiné JSDH.Nechci si tu hrát na nějakého supermana,ale sloužím jako strojník 12 let a vždycky se snažím dodržovat v co největší míře předpisy i při jízdě k zásahu.Ono totiž když chcete zachraňovat ty životy,musíte tam v první řadě dojet celí vy sami.Ono totiž,když zaviníte nehodu,byť pod majákem,natož pak v civilním voze,tak se za vás nikdo nepostaví.S čím bych souhlasil,je ekvivalent kartičky ,,Lékař ve službě''jakou vozí někteří doktoři,ale to jen kvůli případným problémům s parkováním u zbrojnice.
-
Lukáš -X-
Příspěvek
od Lukáš -X- » 26.08.2012 11:33
Osobně si myslím, že podobné debaty "dobrákům" jen škodí. Jsou města a vsi, kde hasiči spěchají na výjezd v "tiché" toleranci a spolupráci s PČR. Ta samozřejmě o mimořádné události ví a nehrozí tak zneužití. Podobně by se mohli hádat a doprošovat změny například řidiči vozidel PCO. I ono mají ve smlouvě dojezd do pár minut. A buď na to šlápnou nenápadně, případně na sebe upozorní oranžovou. Takže po 12 letech na výjezdu je můj názor jasný - radši budu předjíždět a být tak za "piráta", neohrozím sebe ani jiné a nesu si za jízdu odpovědnost. V opačném případě si představte 10 aut letících ke zbrojnici na "bonda" ... chaos, nebezpečné situace a o to větší hůl do rukou rýpalů ...
-
hasicprof
Příspěvek
od hasicprof » 26.08.2012 14:09
Mas pravdu Karle,ja mam uz pocit ze ti dobraci se uplne pomatli.To co tady ctu,je na urovni malych deti,kteri si hrajou na vojaky a zachrance.Do ted to slo a volali se jen kdyz byli potreba ale co se deje dnes,je mrhani penez!!!!!To myslim ohledne zbytecnych vyjezdu dobraku,kde u zasahu jsou navic ,jezdi tam svyma osobnima autama,zavazi a navic delaji z toho zbytecne nafouklou bublinu.Po zasahu si jdou sednout do hospody,tam se chlubi kolik zachranili zivotu,co vse udelali,samozrejme se ozerou a pak je vidis lezet nekde jak jim na zadech sviti napis HASICI.Driv jsem si jich docela vazil,ale co z nich udelal system a nekteri.....nad tim rozum zustava stat.A kdyz jeste ctu jak tu resi majaky ve svych autech,nestacim se divit,jak vubec tohle muze nekdo vypotit.....TO JE HNUS...Meli by si uvedomit ze nejsou zachranari,ale jen dobr. hasici........
-
Lukáš
Příspěvek
od Lukáš » 26.08.2012 14:15
Chápu rozhořčení. Také nejsem pro majáky, ale uvědom si, že bez nich byste byli v pr..i. Když je někde něco velkého, nebo máte více zásahů souběžně, tak kdo jede? Jsme sice jen dobrovolní, ale bez nás by to nešlo. A kdo říká, že jo, tak je ještě větší magor, než oni. Uvědom si také, že pokud přijedou, tak je někdo musel vyslat, takže bych být Tebou nenadával do vlastních řad. Navíc, nikdy nevíš, když jeden na ohlášený požár odpadkového koše, že to nakonec nebude požár budovy nebo něco jiného. Proto se vysílají, nikdy dopředu nevíš a PPP s tím počítá
-
hasicprof
Příspěvek
od hasicprof » 26.08.2012 14:32
Ja nerekl,ze jsou na hovno ale ze uz se to prehani.Jestlize hori metr travy nebo se skrabne auto atd. pak je zbytecne aby se tam sjelo 5 nakl. aut nemyslis???Je to jedna velka komedie a do ted to slo a volali se kdyz bylo potreba.A jesli si myslis,ze je spravne co nekteri delaji,napr. maji ve svych autech majaky a jezdi rovnou k udalosti,tak jsi jeden z nich....a nikdy jsem proti dobr. hasicum nic nemel,ale meli by jste trosku zvolnit...
-
Lukáš
Příspěvek
od Lukáš » 26.08.2012 15:49
Jo, to chápu. A neboj, majáky fakt nemám a nemusím. Jezdím sice proti předpisům velmi svižně, ale opatrně. Také si myslím, že to někteří přehánějí, ale bohužel do svědomí si musí sáhnout sami, dokud je ještě čas a nic se nestalo. Až se něco stane, tak jim to nezávidím...
-
Lukáš -X-
Příspěvek
od Lukáš -X- » 26.08.2012 16:43
hasicprof » Možná si jen trochu zapomněl na fakt, že ty dobráky tam posílá operační HZS.
-
Roman Žilka
Příspěvek
od Roman Žilka » 26.08.2012 18:00
To Lukáš:
Asi nevíš, jaký lobing byl prováděn ze strany dobrovolných hasičů jen a jen proto, aby byly dobrovolné jednotky vysílány častěji k zásahům. Jak si některé dobrovolné jednotky stěžovaly přímo na GŘ, že nejsoupovolávány a jak se to občas prověřovalo. Výsledkem je, že mají operační přikázáno, jak a jaké jednotky k jakým událostem povolávat. Tak se například běžně stává, že k požáru malého nákladního auta se sjede 10 (slovy deset) jednotek PO. Jestli tohle není vyhazování peněz do luftu, tak už nevím co je.
-
Jiří Kliment
Příspěvek
od Jiří Kliment » 26.08.2012 18:27
Ano, to mohu potvrdit. Je pravda že z ohlášky operační mnohdy jen těžko odhadne kolik čeho bude na místě potřeba, ovšem na druhou stranu by mnohdy nebylo od věci počkat se zvedáním dobrákůz širokého okolím až na vyhodnocení situace první jednotkou na místě. To ale my neovlivníme. u nás se to řeší tak že pokud není potřeba jasná vyjíždí jedno auto s redukovaným družstvem a zbytek čeká s DA na zprávu co a jak. Honit se za výjezdy za každou cenu je volovina a je třeba si uvědomit že všechny složky mají v IZS své místo.
-
hasicprof
Příspěvek
od hasicprof » 26.08.2012 19:50
Souhlasim s vama,melo by se to redukovat a nehonit se za vyjezdy,pak je to mrhani penez a ve finale vic skody jak uzitku.Kdyby radeji byli doma s rodinou a ne nekolikrat za den vyjizdet uplne zbytecne.A vim ze je posila operacni HZS.A co se tyce GŘ,tak bych min. polovinu vyhazel protoze tam sedi sam ing.,ktery vubec nevi o co jde a je jich vic a vic a praxe zadna....snizuji se stavy u vyjezdovych hasicu a u tech nahore je to naopak.....je to bordel
-
hasickarel
Příspěvek
od hasickarel » 26.08.2012 22:57
No Lukáši nic proti,ale já myslím,že si trochu protiřečíš a nejsi jediný-tohle tvoje ,,jezdím sice proti předpisům velmi svižně, ale opatrně jsem tu v podobných diskuzích už několikrát četl.Ale to je vaše věc.Jstli jste do té hasičiny natolik zažraní,že vám stojí za to zníčit si kvůli jednomu,,pitomému"výjezdu třeba celý život,je to jen na vás.Já si vás dobráků vážím a neberte to jako urážku,ale uvědomte si že právně je JSDH na stejné úrovni jako třeba spolek zahrádkářů,takže,když se potom budeš hájit,že si spěchal k výjezdu,tak je to po právní stránce to samé,jako kdyby se zahrádkář hájil tím,že spěchal na zahradu,protože mu vadne mrkev.
-
Jiří Kliment
Příspěvek
od Jiří Kliment » 26.08.2012 23:36
To hasickarel: Ne tak docela - zákon příliš nerozlišuje druh jednotky, právně jsme na tom všichni hodně podobně. Ani profík nemá při cestě na stanici žádná privilegia, při výjezdu jsme na tom také velice podobně - hrozí nám malér při bouračce, riskujeme tak jak si troufáme nebo jak zvládáme. Velitel zásahu má pravomoci vůči veřejnosti i složkám stejné ať je profík či dobrák. A tohle nepíšu rozhodně proto abych ospravedlnil excesy některých kolegů jak při cestách na zbrojnici tak při výjezdu samém. Naopak, tvrdím že na prvním místě je rozum a rozvaha. ono stačí vzít kalkulačku a spočítat si o kolik dorazím na místo dřív když pojedu hlava nehlava. Je to tak asi o minutě. Anebo o věčnosti ....
-
hasickarel
Příspěvek
od hasickarel » 27.08.2012 00:04
To já s tebou,Jirko plně souhlasím.Já to bral tak,že u nás co se tím živíme,by to měla být samozřejmost.Taky nám to při každém školení tlučou do hlavy.Já chtěl spíš varovat ty mladé ,,nadržené" kluky od JSDH a měl jsem konkrétně na mysli tu cestu na zbrojnici což se nás netýká.
-
Jiří Kliment
Příspěvek
od Jiří Kliment » 27.08.2012 00:14
Já rozuměl. Jen jsem chtěl předejít zase nějaké roztržce. Je to zbytečné a navíc, nikdy nikdo nevíme kdy a kde nás chytne řemen, dobrák nebo profík. I nám dobrákům tohle tlučou do hlav při každé příležitosti, je důležité dojet, a dojet zdraví. K čemu si zbytečně koledovat o malér. Tím nikdo nikomu nepomůže.
-
Lukáš -X-
Příspěvek
od Lukáš -X- » 27.08.2012 08:57
Proč se tady každá debata zvrhne v boj :
Moc aktivní a hloupý dobráci
VS
Moc namachrovaní a chytří profíci ?????
-
Roman Žilka
Příspěvek
od Roman Žilka » 27.08.2012 10:14
To Lukáš:
Někteří jedinci opravdu vedou boj (zbytečný). Ale spousta chlapů tady má pravdu v tom, že se mezi dobráky najde nemálo přehnaně aktivních jedinců, kteří si svým počínáním koledují o malér, ať už pro sebe, pro ostatní účastníky provozu nebo pro obraz hasičů na vřejnosti (píšu hasičů, ne dobrovolných, ne profíků, ale všech hasičů, protože lidi to mnohdy nerozlišují).
Bohužel, tím co jsi napsal: "Jezdím sice proti předpisům velmi svižně, ale opatrně.", ses sám v této diskusi zařadil mezi ty přehnaně aktivní. Pokud to máš autem do zbrojnice minutu, tak můžeš jet klidně na dvojku a pojedeš tam minutu a půl (a na kole dvě minuty).
-
Lukáš -X-
Příspěvek
od Lukáš -X- » 27.08.2012 11:08
Roman - nejsem zadavatel diskuze. Je to pouze shoda jmen. Osobně jsem zadával jen jeden příspěvek :
Osobně si myslím, že podobné debaty "dobrákům" jen škodí. Jsou města a vsi, kde hasiči spěchají na výjezd v "tiché" toleranci a spolupráci s PČR. Ta samozřejmě o mimořádné události ví a nehrozí tak zneužití. Podobně by se mohli hádat a doprošovat změny například řidiči vozidel PCO. I ono mají ve smlouvě dojezd do pár minut. A buď na to šlápnou nenápadně, případně na sebe upozorní oranžovou. Takže po 12 letech na výjezdu je můj názor jasný - radši budu spěchat a být tak za "piráta", neohrozím sebe ani jiné a nesu si za jízdu odpovědnost. V opačném případě si představte 10 aut letících ke zbrojnici na "bonda" ... chaos, nebezpečné situace a o to větší hůl do rukou rýpalů ...
-
Roman Žilka
Příspěvek
od Roman Žilka » 27.08.2012 21:26
Lukáš píše:Roman - nejsem zadavatel diskuze. Je to pouze shoda jmen. Osobně jsem zadával jen jeden příspěvek :
Osobně si myslím, že podobné debaty "dobrákům" jen škodí. Jsou města a vsi, kde hasiči spěchají na výjezd v "tiché" toleranci a spolupráci s PČR. Ta samozřejmě o mimořádné události ví a nehrozí tak zneužití. Podobně by se mohli hádat a doprošovat změny například řidiči vozidel PCO. I ono mají ve smlouvě dojezd do pár minut. A buď na to šlápnou nenápadně, případně na sebe upozorní oranžovou. Takže po 12 letech na výjezdu je můj názor jasný - radši budu spěchat a být tak za "piráta", neohrozím sebe ani jiné a nesu si za jízdu odpovědnost. V opačném případě si představte 10 aut letících ke zbrojnici na "bonda" ... chaos, nebezpečné situace a o to větší hůl do rukou rýpalů ...
Jo, to mě nenapadlo, že tu můžou pod stejným jménem fungovat dva lidé. Tedy má předešlá slova platila tomu Lukáši "svižnému řidiči".
-
obycejnyhasic
Příspěvek
od obycejnyhasic » 27.08.2012 23:18
Nazdar kluci, pravdu máte obě dvě strany....znám dobráky co jezdí na nehody s vyproštěním, jdou za námi do hořícího baráku bez bázně a hany a podobně. Všechna jim čest - těm klukům co jsou DOBROVOLNÍ HASIČI. A na druhou stranu, nakopal bych do pr.. teda zadnice těm zakomlexovaným co tady píšou, jak vše zvládnou a podobně a pak přijedou na fajrák baráku co je vidět na dva kilometry, vylezou z auta za X mega a všichni běží za velitelem zásahu a ptají se co mají dělat. A hrozný údiv z toho, že ten na ně křičí, kde mají dejchače a že se bude bavit jen s velitelem jejich jednotky.....
Je hezké, že kluky školíme na jejich školeních na stanicích HZS jak se mají třídit zraněný při hromadných nehodách a podobné píč...ny, pouštíme jim videa a podobně, ale v realu je to tak, že jsou kluci aktivní, chtějí zachraňovat, vyprošťovat s Narimexem co nerostřihne ani škodovku a nemají základní návyky jako, že z auta se vystupuje na oheň s dýchačem na sobě a velí jim jen jejich velitel družstva na základě pokynů VZ či VÚ. Je to občas smutné....
-
Petr Gajdošík
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Petr Gajdošík » 29.08.2012 00:01
Jsem VJ u JSDH. V žádném případě nesouhlasím s nějakými majáky nebo porušováním předpisů při cestě na zbrojnici. Na nějaké označení vozidel jako mají tuším v Německu/Rakousku ještě nenazrála doba, aby se tím zákonodárce vůbec zabýval a i kdyby to za pár let bylo uzákoněno, bohužel zatím nejsme národ řidičů, kteří by si řekli "aha ten jede k zásahu, tak zpomalím na 30, ať mě může bezpečně předjet padesátkou".
K diskuzi je také volání/nevolání JSDH na zásahy. Je to těžko, je tady diskuze, že jezdíme na některé výjezdy zbytečně. Má to ale dvě strany, pokud se dobráci nedostanou párkrát za rok na nějakou "drobnost", tak až něco opravdu bude, tak jsou dvě varianty. Buď na tom velkém ohni nebudou vědět co dělat (to jsem viděl loni v Chropyni) a nebo ta pravděpodobnější, že už žádné členy mít nebudeme, protože velkých událostí je (naštěstí) málo a ne každý vydrží...
Zpět na „Co vás pálí?“