Aktuální problémy, neshody, trable...
-
Jarda Jenik
Příspěvek
od Jarda Jenik » 25.08.2012 00:04
Takhle diskuze je dost zajímavá :) povolení modrých nebo jakýchkoliv majáku na civilní auta u dobráku je kravina. Už jenom z toho důvodu že by se toho určitě dost zneužívalo. Jezdit s zapnutými výstražnými je taky blbost protože si ostatní řidiči budou myslel že se něco děje. Řešení by možná byla magnetická cedule na střechu jako autoškola (jak píše někdo v příspěvku nahoře) Ale za předpokladu že, řidič musí dodržovat pravidla silničního provozu jako každý jiný, jen by tím dal najevo ostatním že jede do hasičárny k nějaké události. Ale jde o to jestli by to vlastně mělo nějaký smysl. :-) Takže bych to viděl tak, jezdit k hasičárnám normálně rozumně dle předpisů, ale když po rovné přehledné silnici kde je malý provoz pojedete 70 místo 50 tak se asi nic tak strašného nestane (když vás tedy nechytí police ČR pak se musí se počítat s tím, že by zato mohla být pokuta a body). Ale každopádně dodržovat přednost na křižovatkách a světlech. Takže se držet přísloví : pospíchej pomalu, protože nestojí zato letět jako „kanec“ a zničit si auto nebo v nejhorším případě zranit sebe nebo někoho jiného kvůli tomu, abych byl v hasičárně o 2min dřív když se pak jede npř. na hořící stoh slámy kde 2min opravdu nic neřeší. (samozřejmě né vždy se jedná o stoh, jde jen o modelovou situaci.)
-
Roman Žilka
Příspěvek
od Roman Žilka » 25.08.2012 01:49
To Martin Petržela:
Tak změna. Magnetický (přenosný) modrý maják MUSEL být zapsaný v TP. Jenže dnes, pokud jsem správně pochopil vyhlášku MD 341/2002, musí mít modrý maják pouze pevnou zástavbu. A tedy musí být v TP zapsaný. Je to jediná možnost, jak kontrolovat vozidla s právem přednostní jízdy a to, zda mají povinnou každoroční STK. To by u nezapisovaných modrých "magnetek" nebylo možné.
-
Lukáš
Příspěvek
od Lukáš » 25.08.2012 08:39
Romane,musím trochu oponovat. Služební vozidla SKPV apod. mají modré magnetické a v TP NIKDE zapsané nejsou ( info od známého z KP ). Dle interních předpisů a jiných právních norem ohledně policie jím "za určitých okolností" může být vozidlo dodatečně a na nezbytně nutnou dobu vybaveno.
To, že není zápis v TP je nejen z důvodu častějších STK, ale pokud se vyšetřuje případ, ve kterém jsou i policisté a "náhodou" by tento sledovaný policista zastavil civilní vozidlo SKPV, které ho sleduje nebo se pohybuje poblíž a on zjistil, ževozidlo má "modré" v TP, tak je vše v prd..i. Samozřejmě bych zde mohl psát o dalších okolnostech, ale už asi chápeš, proč to u civilních není.
-
Lukáš
Příspěvek
od Lukáš » 25.08.2012 08:51
Neříkám, že bych byl pro majáky ( i když ta červená... ). Je jasné, že by se to špatně hlídalo a kontrolovalo, nemluvě o legislativě a o tom, že řidiči neuhybají ani CASce s hornem za kaďákem, ale něco by se vymyslet mohlo. Napadlo mě, že by třeba obec mohla vytisknout ceduli, na které by byl znak obce nebo JSDH, registrační značka, evidenční číslo cedule, datum platnosti, razítko a podpis. Něco podobného mají na autech lezci Rescue. Toto by sice nikdo za jízdy neviděl, ale při případné kontrole policie, že před hasičárnou není kolikrát kde zaparkovat, by policista věděl, že to není žádného "floutka", co šel do krámu pro máslo. Samozřejmě vítám i další návrhy:-)
-
Samik
Příspěvek
od Samik » 25.08.2012 09:54
No ty červene majaky jsou zajimavý ikdyž by se to určitě zneuživalo jako všechno osobně když jedu do hasičarny nedodržuji předpisy ale jedu bezpečně to same je ikdyž už člověk sedi v zasahovem autě sice ma majaky s přednosti v jizde ale jede bezpečně aby se nikomu nic nestalo ale že jsou někteři co prostě leti a nic je nezajima to je druha věc ty tak pojedou ať maji zvyhodněni na silnici či nikoli to je spíše o člověku
-
Jiří Kliment
Příspěvek
od Jiří Kliment » 25.08.2012 10:11
To Lukáš: Naše legislativa žádné cedule na autech nezná. Označení taxíků a autoškol je bráno jen jako upozornění o jaké auto se jedná, žádná zvláštní práva a přednosti s tím spojeny nejsou. Obce mohou udělat jediné - vydat hasićům parkovací lístky či povolení, ovšem pozor - platí, že žádná vyhláška či legislativní počin nesmí být v rozporu s předpisem vyšším - tedy obec nemůže povolit parkování tam, kde je to zakázáno předpisem či značkou. To se týká veřejných komunikací. Samozřejmě je možné povolit vjezd do dvorů či na obecní pozemek, ovšem je tu nebezpečí zneužívání. Možné řešení je, i když velice nepraktické, nastrkat pár aut do hasičárny na místo po vyjetém vozidle. To by asi bylo možné ze strany obce povolit.
-
Pan Inkognito
Příspěvek
od Pan Inkognito » 25.08.2012 10:25
Třebas označení vozidel autoškoly se řeší v zákoně č. 167/2002 Sb., konkrétně §2. Je tam popsáno jak by měla vypadat ta označující tabulka (svítilna) a vzhled vozidla, tudíž to v zákoně je.
Osobně si myslím že cesta majáku je cestou do pekel, ostatně jsem to tady už psal v jiné diskuzi. Ovšem Německá forma označení je dle mého jednoduchá, nikoho neohrožuje a nedá se zneužít. Při zachování pravidel provozu slouží jen jako upozornění pro ostatní účastníky. Nevím jak v menších obcích, ale třeba ve městě by to byl určitě přínos a usnadnění cesty na HZ. Jenže tohle tady nevyřešíme my, ale musí se nad tím zamyslet někdo jiný. To by mohl být třeba námět pro asociaci velitelů JSDH, která se tady řešila. Pokud teda někdy vůbec vznikne :)
-
Pavel Hoffman
Příspěvek
od Pavel Hoffman » 25.08.2012 10:35
Moc děkuji za reakce, překvapilo mě, kolik lidí toto téma zajímá. S těmi majáky by to mohl být opravdu problém, ale zato se mi líbí, jak tu někteří psali, mít tu ceduli jako autoškola či taxi. Aby prostě ostatní účastníci provozu věděli, že spěchám na hasičárnu ale zároveň by mi to neudělovalo právo přednostní jízdy. Myslím tím, že bych musel na křižovatkách dávat přednost, na červené zastavit atd... Ale je fakt, že mi tady s tím nic neuděláme, že se s tím musí jít někam výš :-) Ale jinak ještě jednou díky za odpovědi
-
Lukáš
Příspěvek
od Lukáš » 25.08.2012 10:48
To Jiří Kliment: Co to tady plácáš?! Označení vozidel která se využívají pro výcvik řidičů (autoškola) je jasně dané zákonem!!! Asi jsi zaspal dobu, ale v dnešní jesou skoro veškeré komunikace na území obce v jejím vlastnictví - pokud myslím menší obec s pár tisíci lidmi. Prahy se to asi týkat nebude. Tudíž obec může povolit parkování KDEKOLIV! A co se týká strkání aut při výjezdu do garáže....Ty jsi asi nikdy nebyl na výjezdu,viď? Na to fakt čas není a navíc vidím, jaké by to byly manévry. Nehledě na manévry po návratu ze zásahu. Fakt upad...
-
Jiří Kliment
Příspěvek
od Jiří Kliment » 25.08.2012 12:02
Tak poslouchej, kolegáčku, nauč se číst. Já jsem psal o tom, že označení autoškoly a taxíků jim nedává žádné výsady a práva, to za prvé. A za druhé - o dopravním značení na obecních komunikacích, jsou li veřejné, rozhoduje vhradně odbor dopravy na pověřené obci - o tomhle zjevně nevíš vůbec nic. Nouzové "uklizení" aut do hasičárna určitě není ideální řešení, ovšem jsou situace kdy to může být sakra dobré řešení. Co třeba povodně? A o mou účast na výjezdech se skutečně starat nemusíš. Pro tvou informaci - zrovna já do zbrojnice dojíždím relativně dost daleko. A velice dobře vím co lze a nelze stihnout.
-
Lukáš
Příspěvek
od Lukáš » 25.08.2012 12:17
A také jsi psal, že naše legislativa jejich cedule nezná...to jsi asi zapomněl! To, že o tom rozhoduje odbor dopravy vím, jenže ten je skoro na každé obci, která má více jak 1000 obyvatel, i unás. A vše je také na dohodě. Jasně, že by to nebyl závazný papír, ale místní policisté by věděli, že vůz je místního hasiče, chápeš? Jinak při povodni Ti jsou auta v hasičárně k ničemu. Voda se tam dostane stejně, to jsem zažil zase já. Navíc voda v uzavřených prostorách hned neodteče jako venku, takže Tvoje řešení je nejhorší možné. Nechci se hádat, ale jsou to fakta, která mám z vlastní zkušenosti.
-
Jiří Kliment
Příspěvek
od Jiří Kliment » 25.08.2012 12:32
Zřejmě ne příliš. Odbor dopravy NENÍ součástí volené samosprávy, je to státní úřad, pověřených obcí není zase tak mnoho.Tady máš jejich seznam, můžeš ho porovnat s počtem obcí v republice.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_obc ... %C5%99adem A odbor dopravy se řídí doporučením PČR. Nějaká znalost či neznalost MP je vedlejší.Obec si sama nesmí ani namalovat přechod či umístit zastávku. Ne každá zbrojnice leží v zátopové oblasti - a pokud ano je lepší mít auto uvnitř než před ní - alespoň ti neuplave. A pokud máte vodotěsná vrata, píšeš že voda neodtéká zevnitř, pak se snad nedostane ani tam? Cedule jak autoškoly tak taxíků zná legislativa pouze ve smyslu jejich fyzické existence, a to už od I. republiky. Ale z hlediska práva přednosti je prostě nezná. A o to tuším šlo? Ale je to jedno, já tě přesvědčovat nebudu, proč také? Zjevně máš řešení problému v malíku.
-
Lukáš
Příspěvek
od Lukáš » 25.08.2012 13:30
Hmm, zajímavé. Máme odbor dopravy a nejsme na seznamu. Prostě bordel. S vodou jsem to myslel tak a i jsem to psal, že pokud se voda dostane dovnitř, tak ven jde pomaleji. To je logické. A pokud máš vodotěsná vrata, voda vnikne i jinudy. Vystoupí odpad, okna, zdivem.
A cedule nezná jen z hlediska existence, ale přesně popisuje i jejich vzhled, jak mají být umístěné apod., stejně jako označení vozidel IZS.
-
Roman Žilka
Příspěvek
od Roman Žilka » 25.08.2012 13:55
To Lukáš:
Magnetické modré majáky u SKPV řeší pravděpodobně Zákon o Policii ČR. Takže to může být hasičům úplně jedno.
Co se týká těch cedulí na (do) aut. Možná by to mohlo být jako cedule za sklo na palubovku, aby Vás MP neflastrovala, když stojíte nějak blbě u hasičárny. Ale rozhodně ne na dveře nebo střechu auta, protože by se hned našel nějaký magor, který by si myslel, že hasič je nade vše a který by cestou na tu hasičárnu nějaký průšvih vytvořil. A hned by měla po reputaci celá jednotka, ten princip přece znáš.
A jak ses tu hádal s Jiřím Klimentem - nemáš pravdu. Obec opravdu nemůže povolit nikde stání. To může jedině odbor dopravy obce s rozšířenou působností po vyjádření DI PČR. A hlavně v místě, kde by to mohlo být nebezpečné, to nepovolí nikdo. Takže jedině možná udělat vyhrazené stání někde vedle hasičárny (pokud je místo) pro vozidla členů JSDH označené patřičnou cedulkou. Ale to by zase neřešilo cestu na hasičárnu na výjezd, že. Na tu cestu doporučuji jediné - jet normálně podle předpisů, protože ta minuta rozdílu tě nespasí.
-
Lukáš
Příspěvek
od Lukáš » 25.08.2012 14:07
Vždyť já myslel cedulku za sklo. Jako má třeba DP, ČD apod.
O dveřích a střeše jsem nic nepsal a ani nemyslel. Jinak k Těm magnetickým majákům jsem SKPV udal jen jako příklad, protože žádný magnetický nemusí být v TP, jak tu někdo psal. Jen jsem uvedl a pravou míru. S parkováním jsem také myslel na vyhrazeném místě. Máme před hasičárnou plac, který je sice pozemní komunikací, ale je to takový plac, kde se vejde několik aut, ale chodí tam i lidé apod. Jde o to, aby právě třeba hlídka zbytečně nepokutovala nebo nějaký místní neználek nenadával, co tam má to auto co prkovat...
-
Roman Žilka
Příspěvek
od Roman Žilka » 25.08.2012 14:53
To Lukáš:
Právě že jsi nenapsal, jakou cedulku myslíš, proto jsem se ptal. Tak jak jsi to popsal teď by to snad neměl být problém. Ale to vyhrazené parkování, pokud je to pozemní komunikace a ne odstavná plocha, musí povolit ten odbor dopravy.
K těm magnetickým majákům - výše zmíněná vyhláška MD vůbec modré magnetické majáky neuvádí, zmiňuje pouze oranžové magnetické majáky. Proto jsem psal, že modré magnetky musí řešit nějaký jiný zákon, v případě SKPV zřejmě zákon o PČR. Každopádně je nelze povolit pro členy JSDHO na soukromá auta k cestám na zbrojnici pro případ výjezdu. Teda ono by to šlo změnou legislativy, ale to nikdo dělat nebude (a já pevně doufám, že to nikoho ani nenapadne do Parlamentu navrhovat).
-
Lukáš
Příspěvek
od Lukáš » 25.08.2012 15:41
Jo, to souhlasím. Bylo by to opravdu na dlouho a komplikované a pak by to mělo jediné pozitivum...spoustu nových členů :-D:-D:-D Ale toho zneužívání se asi bojí každý. Já bych ty modré také raději nechal spát...ale to neznamená, že i tak se nováčci nemohou hlásit...:-D
-
josef kreif
Příspěvek
od josef kreif » 25.08.2012 16:29
souhlasím s hasicprof,jsme jen dobrovolný bud me přizemi,každý se dostane do zbrojnice vždy o chvilku dříve a když je počet tak se vyjede.Nedělejme ze silnice závodní dráhu dobrovolných hasičů,někdy se jedná opravdu o malicherný zásah a je zbytečné k příjezdu do zbrojnice dělat silniční rozruch,máme na výjezd 10min.
-
Lukáš
Příspěvek
od Lukáš » 25.08.2012 17:49
Tak já jsem na hasičce za minutu. Kdybych to bral jako Ty, stihnu si dát ještě kafe a cigáro. NE! Je nás alespoň zmenšené, jedem! Nebudu čekat, než se sleze plné auto, když by mezitím mohl někdo zemřít. Zbytek, co dorazí později, má ještě další auta...
Zpět na „Co vás pálí?“