Aktuální problémy, neshody, trable...
-
pupic
Příspěvek
od pupic » 12.06.2012 10:51
vážení pánové zlobte se na mě nebo ne, ale takhle to vypadá na každém druhém výjezdu kde chybí HZS. a to je to jen tráva ještě že to nebyl barák...už vidim jak mě tu začnete opět válcovat jakej jsem namachrovanec atd...ale jestli se zruší některé stanice HZS tak se je na co těšit
-
Vochy
Příspěvek
od Vochy » 12.06.2012 14:35
To pupic: Já o tobě nebudu tvrdit, že jsi namachrovanec atd. Ale je potřeba si uvědomit, že všechny JSDH nejsou stejný, jako tady ti experti. Existují určitě spoustu jednotek, které mají dobrý výcvik a techniku. Tím ale nechci říkat, že by se měli zrušit stanice HZS a měli by je nahradit JSDH to vůbec. Jen chci říct, že ne všechny jednotky jsou jako ta videu.
-
Radim Káninský
Příspěvek
od Radim Káninský » 12.06.2012 17:57
Hlavně je třeba si uvědomit,co,kdo a jak by měl u zásahu vykonávat a jaké jsou úkoly konkrétních JPO.Nenáí myslitelné aby HZS sami jako supermani zvládali veškeré činnosti u zásahů.Stejně je třeba chápat,že nemůžeme od kluků z SDH chtít ,ty samé úkoly a činnosti jako od kluků v hzs,kteří jsou placení za to aby tu nebo onu činnost zabezpečili a byli za ni zodpovědní.Znám mnoho dobráků o ,kterých říkám,že by se od nich mohli mnozí profíci učit.Bohužel je u nás trend,neustále dokazovat že ten je lepší než druhý.Uvědomme si roli každé jednotlivé složky IZS.Hzs určené pro prvotní zásahy,zásahy malého rozsahu a zabezpečení řízení zásahu.SDh jako druhý pilíř,opěrný bod,týlové zabezpečení.
-
pupic
Příspěvek
od pupic » 12.06.2012 19:43
to Radek: chápu že né všechny JSDH jsou stejné. Ale ve většině případů to neni o moc jiné než v tomto příspěvku. To, že někdo jezdí s novou Scanií nebo Terrnem ještě neznamená, že je dobrej hasič. U zásahu i když si někteří dobrovolníci myslí jak to maj skvěle zmáknuté tak realita je jiná. Opět nerad připomínám viz tento příspěvek ...
-
Fire Scare
Příspěvek
od Fire Scare » 12.06.2012 20:32
Znám u nás spoustu jednotek které zasahujou naprosto bez problému ať už to jsou JPO3 nebo 2, jsou tu tři jpo2 které při těžké DN,požárech nepotřebují ani asistenci HZS a že zachránily spoustu lidí a majetku a to sami! tak to můžu jen potvrdit a nejen já! A pozor ani jeden z členů těchto JPO neslouži u HZS jsou to lidi jako každý jiný, jen prostě umí a učí se od profíků a nebo sami a věnujou se tomu zodpovědně.Ale taky se tu najdou i JPO3 co opravdu umí, to že se najdou blbci co na požár židle v bytě vylejou 6-8 kubíků vody a nebo paka co lítaj u ohně v civilu atd. Takových případů je víc co si budem říkat ale nelze říkat že jsou všichni na nic, na útvarech se taky najdou blbci a ne že ne ale neříkám všude že na te stanici slouží samej blbec neházim všechny tam kam si někteří házet nezaslouží, nikdo neni lepší jen někdo umí a ví a někdo zas ne a nebo ani nechce v takovém případě je výpomoc od běžněho občana stejná jako od těchto výplodů...
-
Roman Žilka
Příspěvek
od Roman Žilka » 13.06.2012 10:04
To Fire Scare:
Jasně že nejde hodit všechny do jednoho pytle. Ale mnohem raději mám u zásahu jednotku, která si přizná, že nemůže umět všechno a raději se zeptá, než "supermany" z některé JPO III, kteří ze sebe dělají mistry světa a pak po nich člověk najde chyby, které smrdí průšvihem (například údajně zavřený plyn a přitom sporák po otočení knoflíku syčel jako klubko hadů).
-
Pavel Mrkvička
Příspěvek
od Pavel Mrkvička » 07.07.2012 15:27
PZ2 píše:petr.194 píše:Na zásahy v bytech by bylo dobré používat kobru, ale kolik jednotek jí má....... A dalším docela pěkným přístrojem je pulzní hašení- tlak vzduchu+malé kapky vody....... Naco tahat do paneláku C proudy? je tu vysokotlaké hašení, tak proč jej nevyužít....... S c proudem souhlasím jen při zásahu v 1. patře, pokud v přízemí nic není, nebo v suterénu, kde se dá vda odčerpat, a neudělá škodu..........
Milý Petře. Měl bych na Tebe pár zvídavých dotazů. Víš co je nevýhodou kobry? Jistě s ní máš mnoho zkušeností - nějak mi nejde se za ní schovat natož přikrejt dvojku , kdyby přes nás nebo nad námi šli na tom byťáku plameny. Jo a to pulzní hašení. Určitě jsi s ním už uhasil hodně byťáků, ale poraď mi. Kam si mám dát dejchač, když mám na zádech Ifex.Asi máte IFex s vývodem na masku - to my ne. Navíc dám 5x ránu a musím dolů pro vodu. Víš byla doba, kdy se Ifexy nakupovaly, ale dneska se většinou válí po skladech. I jsem je viděl v nabídce nepotřebného materiálu.Že by to všichni dělali špatně? No a ten vysokotlak. Taky bych potřeboval radu. Když mi kluci kvůli autům zastaví 20 nebo 30m od vchodu, pak to protáhnou chodbou, dvakrát omotaj kolem výtahu (zrcadlo úplně všude taky není) a pak si vzpomenou: jejda my jsme zapoměli dyť my máme na tom navijáku jen 60m co s tím veliteli? Nikdy bych Ti nepřál ten pocit, když Ti vysokotlak skončí u dveří bytu, ikdyž jsi stokrát myslel, že to vyjde.To si radši ty céčka rozházím. Víš ono se tak trochu pozná... Ale vážně. Třeba dobrou věc používaj některý kluci ostravský. Vozí i sportovní céčka ty maj průměr 48 a líp se prej s nima dělá, taky je v nich míň vody, takže jsou krapet lehčí.To je k zamyšlení. Kultura hašení je hodně o proudnicích, o tlaku ,kterej Ti do nich strojník dám, ale hlavně o tom,kdo tu proudnici drží.A už si tolik to triko nehoň :-)
ty "c" mají průměr 42 mm a okres Opava používá i zmíněná "D" jen tak pro upřesnění :-)
-
PZ2
Příspěvek
od PZ2 » 07.07.2012 19:46
Ano omlouvám se za mystifikační překlep. Sportovní C mají skutečně 42. Dík
-
jano7893
Příspěvek
od jano7893 » 19.08.2012 10:36
Tak by som rad dodal k tej prvej strane ked sa profikom s CR nepaci ako hasia byt jsdh akebo sdh preco teda oni ich velitel nepozve dotycnu jednotku sdh na nejake to cvicenie nech sa to naucia kazdy nie je genius aj tych profikov to len niekto naucil...tato nevrazivost sa mi vobec nepaci aj tak ste vsetci HASICI ci profici alebo dobraci...u nas v SR je vetsina dobrovolnych zborov zle vybavena a len asistuju ale takysto si ich vazia aj profici lebo to co robit maju robia Dobre....vetsinou je to tak ze u nas DHZ Nitra je vetsina clenov aj profikov aj ked iba asistujeme aj tak nam poskytly profici nejake to cvicenie aby sme vedely zasiahnut aj napr. v panelakoch ked oni nemozu......
-
zdeněk Gebauer
Příspěvek
od zdeněk Gebauer » 11.04.2013 17:20
Souhlasím s jano, akorát ha rozdíl od SR si musíme některé zásahy cvičit sami JPO V.. největší problém je birokracie,kterou musíme před jakymkolív cvičení (2 a více družstvech) absolvovat
-
petr.194
Příspěvek
od petr.194 » 11.04.2013 22:42
Podle mě by dobráci už od základu měli být jako pomocná jednotka pro profíky- profík přijede, má na starosti hlavní zásah a dobráci by měli být jako zásobovači (např. zřizování vedení, doprava vody a pěnidla) a v případě vetších požárů mít na starosti menší ohniska a starat se o ochranu okolí. Nebo, jako je to u nás, pokud musí vyjet všichni profíci na nějaký požár, tak máme pohotovost. Jen si myslím by mohlo být pro dobráky více peněz a méně byrokracie (školení ano, ale proč mít kvůli 1 cvičení tolik šanonů....
-
Čestmír
Příspěvek
od Čestmír » 12.04.2013 09:14
Už zase vidím ty reakce........... tohle téma je k ničemu. Jen to zase přileje olej do ohně. Raději bych se reakcí zdržel.
-
Kůďa
Příspěvek
od Kůďa » 12.04.2013 14:52
Pro Petr 194 ... teď v dobrém, kdyby to dopadlo podle tvého, tak 90% jednotek se na to vyprdne a také proč by města a obce do toho dávali finance - tj. do školení, lékařských prohlídek a nové techniky. Toto by dle tvého návrhu bylo katastrofální pro jednotky obcí, respektivě zánik. Domníváš se, že by naše město nám dalo ročně 1,1 mil. Kč na provoz jednotky? To ti odpovím za ně - ne. A protože by nebylo na zajištění ekceschopnosti naší jednotky, tak velitel i já jako zástupce velitele bychom to nedělali, protože bychom se nenechali zavřít. Za chod jednotky nezodpovídá starosta, ale velitel jednotky ...
-
Pan M
Příspěvek
od Pan M » 12.04.2013 15:06
Milý petře, nevím jak to funguje u vás, ale neznamená to, že to tak funguje všude. Před dvěma týdny byl na jedné straně okresu požár ve třetím stupni a u nás na druhé straně okresu byl nahlášený požár menšího rozsahu v RD, profíci přijeli 2, slovy DVA, kteří zůstali na stanici. A to ještě po deseti minutách, protože to není jako když jsi s profíkama na jedné stanici. Naštěstí to bylo uhašeno před našim příjezdem, ale nedovedu si moc představit, kdyby to byl požár v plném rozsahu, že bychom jako natáhli vodu a počkali až ti DVA přijedou a uhasí to :) Ano, byl to specifický stav situace, ale ani normálně to není moc lepší, většinou přijede jedno auto se čtyřma chlapama. Velitel, strojník a dva můžou něco dělat, pořád jsou to dva kteří ten barák asi neuhasí. Situace, kdy za zásah vydýchám tři láhne k dýcháku není nijak výjmečná.
-
duplesice
Příspěvek
od duplesice » 12.04.2013 21:25
A už to zase doutná a za chvilku to tady chytí plamenem. Trošku chladné hlavy a na blbé poznámky nereagovat. Prosím:-)
-
Soptík Jaryn
Příspěvek
od Soptík Jaryn » 12.04.2013 23:27
Vážení kolegové,nedávno se mi povedlo stát s kamarádem profikem na jednom C proudu.Mi se totiš u nás s profikama uplně normálně bavíme a velice splupracujem.Řeknu Vám že jsem nějak nepostřehl kdo znás dvou tu hadici držel hůř a kdo lépe,a dokonce jsme se i střídali:-))Mě je řekl bych jedno kdo tu hadici drží,kdo přijede první.Důležitá je snad spolupráce a hlavně abychom se vrátili v pořátku domů,nemyslíte??Naprosto nesmyslná debata.
-
haaaasa
Příspěvek
od haaaasa » 13.04.2013 09:03
Pavel Mrkvička píše:PZ2 píše:petr.194 píše:Na zásahy v bytech by bylo dobré používat kobru, ale kolik jednotek jí má....... A dalším docela pěkným přístrojem je pulzní hašení- tlak vzduchu+malé kapky vody....... Naco tahat do paneláku C proudy? je tu vysokotlaké hašení, tak proč jej nevyužít....... S c proudem souhlasím jen při zásahu v 1. patře, pokud v přízemí nic není, nebo v suterénu, kde se dá vda odčerpat, a neudělá škodu..........
Milý Petře. Měl bych na Tebe pár zvídavých dotazů. Víš co je nevýhodou kobry? Jistě s ní máš mnoho zkušeností - nějak mi nejde se za ní schovat natož přikrejt dvojku , kdyby přes nás nebo nad námi šli na tom byťáku plameny. Jo a to pulzní hašení. Určitě jsi s ním už uhasil hodně byťáků, ale poraď mi. Kam si mám dát dejchač, když mám na zádech Ifex.Asi máte IFex s vývodem na masku - to my ne. Navíc dám 5x ránu a musím dolů pro vodu. Víš byla doba, kdy se Ifexy nakupovaly, ale dneska se většinou válí po skladech. I jsem je viděl v nabídce nepotřebného materiálu.Že by to všichni dělali špatně? No a ten vysokotlak. Taky bych potřeboval radu. Když mi kluci kvůli autům zastaví 20 nebo 30m od vchodu, pak to protáhnou chodbou, dvakrát omotaj kolem výtahu (zrcadlo úplně všude taky není) a pak si vzpomenou: jejda my jsme zapoměli dyť my máme na tom navijáku jen 60m co s tím veliteli? Nikdy bych Ti nepřál ten pocit, když Ti vysokotlak skončí u dveří bytu, ikdyž jsi stokrát myslel, že to vyjde.To si radši ty céčka rozházím. Víš ono se tak trochu pozná... Ale vážně. Třeba dobrou věc používaj některý kluci ostravský. Vozí i sportovní céčka ty maj průměr 48 a líp se prej s nima dělá, taky je v nich míň vody, takže jsou krapet lehčí.To je k zamyšlení. Kultura hašení je hodně o proudnicích, o tlaku ,kterej Ti do nich strojník dám, ale hlavně o tom,kdo tu proudnici drží.A už si tolik to triko nehoň :-)
ty "c" mají průměr 42 mm a okres Opava používá i zmíněná "D" jen tak pro upřesnění :-)
Já myslím, že tím pulzováním si to pomotal a měl na mysli né IFEX ale tužkování či 3D hašení vodní mlhou.. (pokud ovšem vůbec ví co to je) Jinak na toho Petra mám svůj názor... možná má hodně načteno tady na fóru ale to je asi tak všechno... požár bytu viděl tak akorát na obrázku a nebo ve zprávách na nově, pač jinak by takovou kravinu nemoh vypustit - to že na byťák půjde s kobrou či vysokotlakem...
-
John Jelen
Příspěvek
od John Jelen » 13.04.2013 10:39
Tak přátelé,tohle je debate s prominutím o hovně. Já jen sám za sebe: Sloužím u HZS 23 let,několik let jsem sloužil jako velitel směny a můžu Vám říct,že před chlapama z JSDH smekám klobouk. Vždycky jsem byl rád,když mi nějaká jednotka dorazila na zásah. Pak je každá ruka dobrá,zvláště jeli to něco většího.A nikdy jsem neřešil kdo bude na proudu,zdali profík nebo dobrák.Dobráci naše kluky normálně střídali na proudech a nikdy s tím problém nebyl.Myslím,že dnes je to o to lepší že spousta dobráku jsou školení nosiči DT,mají svoje láhve a vybavení....Takže za mě,klobouček dolů a držím jim palce.
Zpět na „Co vás pálí?“