ODDĚLENO: Hasí dobráci hůře než profíci?
-
Příspěvek od Fire Scare » 31.05.2012 21:06
-
-
Příspěvek od Pretorian » 31.05.2012 21:18
-
-
Příspěvek od Fire Scare » 01.06.2012 17:54
-
Příspěvek od Mrkvous » 01.06.2012 20:46
-
Příspěvek od Fire Scare » 01.06.2012 22:17
-
Příspěvek od Fire Scare » 03.06.2012 19:36
- Oves
- Zdeněk Vojáček
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Zdeněk Vojáček » 07.06.2012 23:42
portál požáry.cz sleduji už minimálně rok. V našem městě máme dobráky III. a poměrně dlouhou dobu jsem uvažoval o tom, že bych se přidal. Práce hasičů mě vždy fascinovala, ve všech ohledech, to pomáhání lidem, to jak jsou oddaní své práci, je to skvělé. Nakonec mě naši hasiči sami oslovili, jestli bych k nim nechtěl. To už se nedalo po tak dlouhém uvažování odmítnout. Na rovinu říkám - nejsem zatím vůbec nic. Jediné co za sebou mám jsou lékařské prohlídky a spirometrie. Tudíž ano, nejsem hasič. Zatím. A myslím si že ještě minimálně tři čtvrtě roku se k výjezdu ani nepodívám. Nemám vidiny typu "budu ten největší hrdina v plamenech co ve zpomaleném záběru vyběhne z domu s krásnou ženou v náručí, kterou právě zachránil" ..ani náhodou! Vím, že k hasičině jako takové mě čeká ještě nepředstavitelný kus cesty, ale těším se na to. V naší jednotce jsou dva profíci. Podle jejich slov velice dobře spolupracují s HZS v Rokycanech. A moc se mi líbilo mimo jiné i to, že je na nich vidět, že je to taková jedna velká rodina. Žádné vzájemné ponižování, ale spolupráce. A říkal jsem si, že to je mimo jiné na hasičině to krásný. Jak se na sebe všichni dokážou spolehnout, spolupracují, neshazují se. Po večerech si tu sháním dostupné informace o hasičině, o požárech, technice apod...protože mě to opravdu zajímá. Na toto fórum jsem se přihlásil se stejným záměrem. Vím, že načtené info z netu není nic oproti školení od těch nejpovolanějších, dělám to čistě ze zájmu a proto, že ty informace mít chci. Přijdu sem a první co vidím je obrovský nadpis diskuze, ve které se neděje nic jiného, než že se tu diskutuje o tom, kdo je lepší. To mě vážně zklamalo. Nepřišel jsem sem proto, abych tady moralizoval nebo tak, nemám na to právo. Je mi 21, jsem student VŠ a jsem tady mezi vámi to největší kuře. Ale nečekal jsem že první co zde, budu číst, bude tohle. Čekal jsem spíš vzájemnou podporu, sdělování informací apod. Jediné co jsem zde vyčetl užitečného je pár minimálních faktů o hašení bytu (vím, že opravdu takřka nulových) ale jinak jen hádka. Tohle je podle mě velká škoda. Přihlásil jsem se k SDH Hrádek u Rokycan a jsem moc rád, že mezi SDH Hrádek a HZS Rokycany jsou lepší poměry, než se ukazuje tady. Díky HZS Rokycany má náš SDH CAS 20 -S2R T815 Terrno, protože (podle slov profíka z Rokycan, který je i u naší SDH) Rokycany ví, že zásahů má Hrádek dost a že jsou to platní členové při zásahu. Žádné shazování typu "jste dobří jen na úklid a dovoz vody"... je to velká škoda, že se tu tohle objevuje. Snad se s tím na školeních mě nepotkám. Přeji hezký večer všem snad budoucím kolegům.
- Zdeněk Vojáček
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Zdeněk Vojáček » 07.06.2012 23:57
-
Příspěvek od Roman Žilka » 08.06.2012 08:08
To cos napsal je velmi hezké (to o sobě) a velmi pravdivé (to o občasných excesech tady na diskusích).
Jenže ono to v reálu opravdu spíš funguje tak nějak jako u Vás. Je pravda, že občas mají dobráci a profíci o spolupráci trochu odlišné představy, ale všechno je to jen o komunikaci (a taky o reálných možnostech). Dám příklad - občas si tu stěžuje Oves (nic ve zlém, Oves), že by mohly JSDH jezdit častěji na stáže na stanice HZS. Jenže ono to na mnoha stanicích není kapacitně proveditelné, nejsou tam prostory pro tolik lidí a techniky. Navíc na spoustě stanic jsou dohromady jednotky HZS i JSDH. Kdyby se tam pohybovala ještě třetí jednotka, neumím si to představit. Navíc by se pravděpodobně mohlo stát, že by tam JSDH byla na stáži celý týden a nepotkala by se s výjezdem.
No a co se týká místních výstřelků - mám docela silné pochybnosti o tom, že jejich autoři ví o hasičích víc než to, že mají "ta velká červená auta". Neznám jediného hasiče s mozkem v hlavě, který by řekl:
Profík - nepotřebujeme dobráky, jen ať nám přivezou vodu a nezavazí.
Dobrák - ať se klidně zruší stanice HZS typu P, my to zvládneme sami a lépe.
Obojí je totiž nesmyl.
Přeju Ti dlouhá léta služby v jednotce, ať se Ti vyhýbají zranění a ať Tě uspokojí ten pocit, když po ukončeném zásahu přijde k Vám na zbrojnici člověk u něhož jste zasahovali a řekne: "Chlapi, díky."
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 08.06.2012 12:50
Nechci tvrdit, že všechno je všude ideální, občas se prostě stane, že spolupráce z nějakého důvodu nefunguje, ale rozhodně tyhle tahanice a občasné nepříliš vstřícné názory neber jako mustr. O těch vyloženě provokačních příspěvcích nemluvě.
P.S. Zlom vaz a vydrž, je potřeba každého zdravého myslícího jedince :-).
- Oves
Příspěvek od Oves » 10.06.2012 16:14
K těm stážím, ano viděl bych to do budoucna líp. HZS kam by jsme na stáž měli jít, je skutečně spolu s JPO II v jedné budově, ale mají oddělené prostory, v letních měsících to jistě jde řešit bez problémů :-) Tu stáž nevidím jen jako čekání na výjezd, ale jako další odbornou přípravu, asi tak jak jezdí JSDH Horní Maršov.
-
Příspěvek od Radim Káninský » 11.06.2012 09:17
Nebudu zde hovořit o testech tělesné zdatnosti,přezkušování z odborné způsobilosti,výcvik se speciální technikou.Provozy chemické,technické strojní a spojové služby.
Hlavní a zásadní věcí jsou počty skutečně u zásahu poüžitelných členů JSDHO.Je sice hezké,že na papíře je uvedeno : JPO III/2 tzn.2 družstva 1+3 schopná výjezdu.Z praxe vím,že mnoho jednotek ¨má roblémy zejména v pracovní době sehnat alespon někoho kdo přiveze cisternu s vodou.Než začnete páni úředníci měnit koncepci záchranného systému,udelejte nejprve kontrolu skutečného stavu celého systému jak by měl fungovat,jaký je jeho skutečný stav a hlavně jeho možnosti.
-
Příspěvek od hasič.ne » 12.06.2012 07:59
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Martin Kopecký » 12.06.2012 08:40
Že nemají alespoň trochu soudnosti a tohle dávají na internet.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz