Jaký je pohled veřejnosti na hasiče? A jak hasiči vnímají veřejnost?
-
Příspěvek
od » 19.07.2009 10:49
Vyhl. 341/2002 Sb., § 34 odst. 3: "... V zorném poli řidiče nesmí být umístěny žádné předměty (např. okrasné a upomínkové předměty), které by omezovaly výhled řidiče všemi směry, s výjimkou schválených označení určených k umístění na skla vozidla. ...."
-
Pecan
Příspěvek
od Pecan » 19.07.2009 11:20
[ - 19.07.2009 10:49]
Aha já to hledal v jiném zákoně. Pokud ten nápis umístíš na stínítko tak by to vadit nemělo, jelikož v zorném poli nebude nápis, ale stínítko, které je součástí vozidla. Samozřejmě si to může každý vyložit jinak.
-
Mara264
Příspěvek
od Mara264 » 19.07.2009 13:03
[Pecan - 19.07.2009 11:20] Stíitko menší než 15cm a musí mit CEčko, v poli stěračů nesmí být nic ani dalniční známka.
-
Mara264
Příspěvek
od Mara264 » 19.07.2009 13:42
[Sluníčko sedmitečné - 19.07.2009 13:07] Rakušáci lepí známky bud za zrdcadko nahoře nebo u řidiče dole
-
Petr
Příspěvek
od Petr » 25.05.2012 18:32
Omlouvám se, že po tak dlouhé době rozdmýchávám tuto diskuzi, ale byl jsem přeptat známého dopravního experta a od něj mám jednu informaci. Je jasné, že zákon hovoří jasně, že v zorném poli nesmí být nic, co není schváleno zákonem a nejen na čelním skle, ale VŠEMI SMĚRY!! Praxe je bohužel jiná. Více jak 60% řidičů má na čelním skle navigaci - NEZÁKONÉ! Bloček s přísavkou - NEZÁKONÉ! Voňavé stromečky na zpětném zrcátku - NEZÁKONÉ! Samolepky Mc Donald´s na bčních sklech - NEZÁKONÉ! A kolikpak těchto řidičů za todo dostalo pokutu?! Skoro nikdo!! Vím jen o pár případech velice nekompromisních "nováčků", kteří řidiče doslova umlátili paragrafy. Jinak takové věci nikdo neřeší. A tak bych se rád zeptal, zda už je nějaká finální verze? Úplně by stačila červená samolepka s bílým nápisem HASIČI. Jednoduché, levné a výstižné...
-
FiRan
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od FiRan » 27.05.2012 22:51
Všemi směry by znamenalo teoreticky i dozadu, kde mnoho aut sklo prakticky nemá.
Jinak k stromku na špiglu - ten je tam přece od výroby a stromek fyzicky nevisí na skle, leč na tom plastu se zrcátkem. A propo, pokud mám na skle prasklinu od šutru mimo plochu stěračů, prý mě nemá policajt zač pokutovat - neboť není v zorném poli...
Co shoří, neshnije.
Kdo se utopí, ten se nespálí.
-
Petr
Příspěvek
od Petr » 28.05.2012 07:39
Stromeček sice není přímo na skle, ale "omezuje" výhled řidiči. As tou prasklinou je to také tak. I když je mimo plochu stěračů, je v zorném poli. Zorné pole všemi směry znamená celá prosklená plocha!!
-
pupic
Příspěvek
od pupic » 28.05.2012 09:10
nevím jak dalece jste to prodiskutovali. Nečetl jsem celou diskuzi...ale bohužel opravdu si někteří kolegové dávají znak za přední okno a pak si myslí, že jsou nedotknutelní. Nesetkal jsem se s nikým kdo by si to tam dával proto, že by chtěl u nehody zasahovat jako hasič. Tu povinnost má ze zákona. Opravdu si to tam někteří borci dávaj a pak stojí na zákazu a neplatí parkovný atd. Je to ubohý sám bych si to za sklo nikdy nedal. Stejnak opět ze zákona musí policisti jiného příslušníka řešit jako příslušníka, takže je to ve finále jedno. Kolegialita nakonec stejnak funguje a většinou k tomu neni nutný žádný znak za oknem.
-
Ivar Majda
Příspěvek
od Ivar Majda » 28.05.2012 22:51
Petr píše:Stromeček sice není přímo na skle, ale "omezuje" výhled řidiči. As tou prasklinou je to také tak. I když je mimo plochu stěračů, je v zorném poli. Zorné pole všemi směry znamená celá prosklená plocha!!
Pletete si plochu čelního skla a zorné pole řidiče...:-))
http://www.mdcr.cz/cs/Silnicni_doprava/ ... ke_GPS.htm
-
Petr
Příspěvek
od Petr » 29.05.2012 06:22
No, ve Vámi uváděném odkazu je to psáno jako "obecné určení míst", což je názor, nikoliv povolení. Jasné je to v prvním odstavci, kde je psáno, že „… v zorném poli řidiče nesmí být umístěny žádné předměty, které by omezovaly výhled řidiče všemi směry. Zeptejte se jakéhokoliv očního lékaře, potvrdí Vám, že zorné pole je to, co vidíte, když se někam podíváte. Záleželo by samozřejmě na právním zástupci, ale toto je myslím jasné.
-
Ivar Majda
Příspěvek
od Ivar Majda » 29.05.2012 09:56
Tak já tím chtěl hlavně říct to,že pokud si do auta sedne například nějaký čahoun (nebo dle typu auta) tak může klidně vidět ve spodní 1/4 čelního skla kapotu a právě tahle část se nepovažuje za zorné pole řidiče i když je to zasklená plocha čelního skla čili by tam tu navigaci klidně mohl mít,právě dle toho vyjádření Ministerstva dopravy.
Zcela jistě namítnete dokazování ze strany PČR přímo na silnici atd.,ano ale to už je věc jiná a co si budeme povídat,záleží na koho zrovna natrefíte a jak se vyspal.
Ale to už je OT,tuším že se tu řeší nějaké samolepky nebo magnety.
-
obycejnyhasic
Příspěvek
od obycejnyhasic » 29.05.2012 23:07
Tady je zase téma:-))))
To už by jsme se dostali i na to, že když se dostanem soukromě k "mimořádce, tak jestli máme říkat kočce na 112ku, že jsme hasiči nebo né :-)))
Nikdo nechce přeci z nás rozumných nic zneužívat ( na cestě se máme chovat dle pravidel )a naopak, když se k něčemu přimotáme, tak jsme HASIČI a podle toho jednáme!
Vy tady zase ale máte starosti :-))))))
-
Vlastimil Illner
Příspěvek
od Vlastimil Illner » 27.05.2013 17:37
Naposled se řešilo v TV, že nápis hasiči se připíchne na stínítko předního okna... Spoustu dobrovolných prý používali i modrý maják,a svou jízdou naopak udělali víc škody než užitku... Myslím,že ten nápis za okno by nebyl špatný, Ať jsme dobrovolný nebo profesionálové.. všichni jsme prozkoušený první pomocí a jsme tu všichni pro záchranu životů nebo majetku :-)
-
Antoa
Příspěvek
od Antoa » 27.05.2013 18:12
Dat si ho tam mužeš, ale stejnak budeš muset jet podle předpisu.
-
MartinS
Příspěvek
od MartinS » 27.05.2013 18:57
At se každý prezentuje jak uzná za vhodné. To je potom spíše pochybení ze strany policie pokud takového člověka po provedení nějakého přestupku nechá pokračovat bez postihu. Smutnější spíš je když si někdo nalepí nálepku s erbem např. "HZS ČR, HZS MSK, HZS PRAHA...", ale ve skutečnosti je to třeba dobrovolný hasič nebo hasič nějakého podniku atd. Tudíž HZS ČR popravdě vůbec není jeho zaměstnavatelem. Pak si myslím, že je asi něco špatně. Co se týče potom nálepky hasiče na zadní část vozidla, to si myslím, že je v pořádku. At je člověk dobrovolný, státní, podnikový nebo jen příznivec tohoto povolání. Ale mělo by to značit, že pokud se ocitne u nějaké nehody tak neprojede jen kolem, ale pokud je potřeba tak zastaví a nějakým způsobem pomuže než přijede povolaná jednotka.
-
Kůďa
Příspěvek
od Kůďa » 27.05.2013 20:37
S těmi navigacemi a umístěním na palubku je opravdu problém. V minulém týdnu jsem to řešil na HZS KHK. K těm znakům a erbům HZS mám svůj názor a nevadí mi to. Jestli se mají členové jednotky prokazovat průkazem vydaným zřizovatelem nebo nějakou nálepkou na stínítku a pod. tak je to také jedno, pokud to nebude zneužívat. No a v případě volání na HZS a něco oznamovat a při tom sdělovat, že jsi hasič nebo né, tak já to mám jednoduché. Já když zavolám ze svého tel. přístroje na KOPIS KHK, tak se tam zobrazí můj telefon, jméno, příjmení a jakou mám funkci u jakého SDH, protože moje tel. číslo je uloženo v seznamu osob ve spojaři. Takže já se nemusím dále bavit o tom, jestli jsem nebo nejsem hasič a odkud. A u nás tam je takto uloženo mnoho dobrovolných hasičů. Je to pro rychlejší komunikaci. A má to ještě tu výhodu, že když zavolám na HZS a ta dotyčná osoba tam zrovna není,tak po návratu zjistí, kdo jí volal a může zpětně zavolat volajícímu, což se mi běžně stává a nemusím tu osobu víc schánět.
-
kerb
Příspěvek
od kerb » 30.06.2013 10:38
Kůďa: třeba ten názor, že máte znak - hasičský záchranný sbor Třebechovice pod Orebem - naprostou kopii znaku HZSČR? :-)))
Zpět na „Hasiči na veřejnosti“